Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

İnsanin ismi kaderini etkiler mi? (1 Kullanıcı)

RiSaLei-NuR

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.powereglence.com
İnsanin ismi kaderini etkiler mi?

“Benim tanıdığım bütün ‘Yüksel’ isimli kişiler maddî manevî zorluk yaşamaktalar. Bu benim gözlemlediğim bir şey. Allah’a çok şükür yine de birçok Yüksel’den iyi durumdayım. Gerçekten isim, insanın kaderi üzerine etkili midir? Bu konuda küçükken bir zatın isminden dolayı kıyafet seçiminde çok zorlandığını duymuştum. Hakikaten böyle bir şey varsa ne yapmalıyım?”

İsimlerin insan kaderi üzerinde hiçbir etkisi yoktur. İnsanın kaderi üzerinde Cenâb-ı Allah’ın takdiri ile insanın duâsı ve ameli etkilidir. İnsan duâsıyla dilek ve isteklerini Cenâb-ı Allah’a arz eder. Amelini de duâsına uygun hale getirir. Yani duâsı ile amelini çeliştirmez. Yani duâ ile istediğine doğru elindeki Allah vergisi imkânları seferber eder. Böylece insan umduklarına kavuşur, zorluklardan kurtulur, kötülüklerden uzak olur, korktuklarından emin olur, iyiliklere ulaşır. İnsan isminden dolayı bir adım ne yükselir, ne de alçalır.
Ne var ki şüphesiz ismin güzel olması sünnettir. Zira isim kişinin hem dünyadaki, hem de ahiretteki ismidir.

Kaan Erdem

Yönetici
Ne var ki şüphesiz ismin güzel olması sünnettir. Zira isim kişinin hem dünyadaki, hem de ahiretteki ismidir.

selam ve dua ile klaın..selametle güzel bir konu...

eminkms

Kayıtlı Kullanıcı
SELAMUN ALEYKÜM.
GÜZELBİR KONU AÇMIŞSINIZ SAĞOLUN.
İsimlerin sahipleri üzerinde bir takım olumlu ve olumsuz etkileri olduğu bir gerçektir. Bu sebeple mesele iki açıdan ele alınabilir.
a. Olumlu etkileri
İsim, sahibinin tanınmasını sağlayan ve kendisini diğer bireylerden ayıran en belirgin semboldur. Buna bağlı olarak kişinin ömründe en çok duyacağı sözcük kendi adı olmaktadır. Bu sebeple herkes kendi adının güzel olmasını isteyecek, bunun tabiî sonucu olarak da adının taşıdığı manayı kabullenerek psikolojik bir rahatlama içinde olacaktır. Nitekim insanın, taşıdığı ismi benimsediği, fıtrî bir saikle ona sahip çıktığı hakikati bunu doğrular mahiyettedir. Mesela şayet ismi cesaret ifade ediyor, bu mânâ ile oturup kalkıyorsa o isme uygun davranmayı arzu edecek, cesur olmayı şuur altına yerleştirecek; salihlik ifade ediyorsa da, hep iyi olmaya özenecektir. Toplumun beklentisi de bu istikamettedir. Örneğin ismine uygun bir davranışta bulunana; “ismiyle müsemma” veya “adına uygun hareket etmiş” “adına şanına lâyik” gibi söylemlerin toplum içerisinde vukû bulduğunu hepimiz bilmekteyiz. Güzel anlamlı isimlerin bu tür müsbet yönleri, şahsa ve kişiliğe yansıyan hususlardır.
b. Olumsuz etkileri

Kötü manalı isimlerin de aynı oranda şahsiyeti zedeleyen rencide edici olumsuz etkileri vardır. İsimleri güzel olmayanlar, zaman zaman arkadaşlarına alay konusu olabilmekte, bu da onun şahsiyetini dolaylı da olsa etkileyebilmektedir. Örneğin “satılmış” isminde birisi, “sen satılmış mısın?” gibi ifadelerle aşağılanabiliyor.

Bu da onun onur ve gururunu incitecek, sevgi duygusu zedelenerek arkadaşlarına ve adını kendisine verenlere kin besleyecektir. Bazen çok saf duygularla ve iyi niyetle, anlamlarına bakılmaksızın verilen isimler, iyi neticeler veremeyebilmektedir. Örneğin sadece Kur’an’da yer alan bir kelime olması bazıları için yeterli olmakta bu da teberruken yapılmaktadır. Halbuki o sözcük hiç de arzulanmayan bir anlam taşıyabilmektedir. Mesela Duhân gibi.

Ayrıca kötü manalı isimler, çocuğun ayıplanmasına veya ismin taşıdığı manayı yapıyormuşçasına tahkir edilmesine sebep olabilmektedir. Bu da çocuğun şahsiyetini doğrudan etkiler.

ALLAH (C.C) EMANET OLUN.:evet:T:H

kasirga

Kayıtlı Kullanıcı
yukarıda arkadaşın bahsettiği olumsuz etkilere kısmında anlatılanlara bizzat şahit oldum. satılmış diye bir tanıdığımız vardı çoçuklar "hep seni kim sattı niye satıldın diye "dalga geçerlerdi. satılmış büyüyüp köyden şehre göçünce duydumki adını kendince değiştimiş. şehirde kimse onu satılmış diye bilmezmiş.
bir de komşunun biri çoçuğu olunca illa Kur'anda geçsin diye açmış Kur'an-ı beğendiği bir kelimeyi seçmiş koymuş tabi arapca bilmiyor sonra öğrenmişki arapcada bir bağlaçmış.
biriside Aleyna ismini koymuş, ismini unutan başka bir komşusa çoçuğun ismini hatırlamak için tahiyyat duasını surekli okuyormuş orda"esselamu aleyna ve ala" deyince aklına gelirmiş :) sonra aleynanın anlamının" Bizim üzerimize, bizim hakkımızda. Bize " olduğunu öğrenmişler...

bu konuda bi hocanın anlattığı bir hususu paylaşmak istiyorum. demiştiki bir ismi anmak dua etmektir. siz ismi her andığınızda melekler ona amin der demişti. kendisine bir gün kadının biri gelmiş oğlundan yakınmış. benim oğlum çok sert, katı acıması olmayan bir çoçuk neden oğlum boyle demiş. hoca kadının sorusuna cevap vermeden kadın "Kaya, oğlum bir gel" demiş. hoca durumu anlamış. sen birine günde beş vakit kaya dersen meleklerde buna amin derse sen nasıl bu kişinin yumuşak huylu biri olmasını beklersin demişti.

saygılarımla...

RiSaLei-NuR

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.powereglence.com
SELAMUN ALEYKÜM.
GÜZELBİR KONU AÇMIŞSINIZ SAĞOLUN.
İsimlerin sahipleri üzerinde bir takım olumlu ve olumsuz etkileri olduğu bir gerçektir. Bu sebeple mesele iki açıdan ele alınabilir.
a. Olumlu etkileri
İsim, sahibinin tanınmasını sağlayan ve kendisini diğer bireylerden ayıran en belirgin semboldur. Buna bağlı olarak kişinin ömründe en çok duyacağı sözcük kendi adı olmaktadır. Bu sebeple herkes kendi adının güzel olmasını isteyecek, bunun tabiî sonucu olarak da adının taşıdığı manayı kabullenerek psikolojik bir rahatlama içinde olacaktır. Nitekim insanın, taşıdığı ismi benimsediği, fıtrî bir saikle ona sahip çıktığı hakikati bunu doğrular mahiyettedir. Mesela şayet ismi cesaret ifade ediyor, bu mânâ ile oturup kalkıyorsa o isme uygun davranmayı arzu edecek, cesur olmayı şuur altına yerleştirecek; salihlik ifade ediyorsa da, hep iyi olmaya özenecektir. Toplumun beklentisi de bu istikamettedir. Örneğin ismine uygun bir davranışta bulunana; “ismiyle müsemma” veya “adına uygun hareket etmiş” “adına şanına lâyik” gibi söylemlerin toplum içerisinde vukû bulduğunu hepimiz bilmekteyiz. Güzel anlamlı isimlerin bu tür müsbet yönleri, şahsa ve kişiliğe yansıyan hususlardır.
b. Olumsuz etkileri

Kötü manalı isimlerin de aynı oranda şahsiyeti zedeleyen rencide edici olumsuz etkileri vardır. İsimleri güzel olmayanlar, zaman zaman arkadaşlarına alay konusu olabilmekte, bu da onun şahsiyetini dolaylı da olsa etkileyebilmektedir. Örneğin “satılmış” isminde birisi, “sen satılmış mısın?” gibi ifadelerle aşağılanabiliyor.

Bu da onun onur ve gururunu incitecek, sevgi duygusu zedelenerek arkadaşlarına ve adını kendisine verenlere kin besleyecektir. Bazen çok saf duygularla ve iyi niyetle, anlamlarına bakılmaksızın verilen isimler, iyi neticeler veremeyebilmektedir. Örneğin sadece Kur’an’da yer alan bir kelime olması bazıları için yeterli olmakta bu da teberruken yapılmaktadır. Halbuki o sözcük hiç de arzulanmayan bir anlam taşıyabilmektedir. Mesela Duhân gibi.

Ayrıca kötü manalı isimler, çocuğun ayıplanmasına veya ismin taşıdığı manayı yapıyormuşçasına tahkir edilmesine sebep olabilmektedir. Bu da çocuğun şahsiyetini doğrudan etkiler.

ALLAH (C.C) EMANET OLUN.:evet:T:H
Bende Teşekkür Ediyorum Çok Haklısınız Bende Öyle takıntılar görüyorum kiminin sOyadı kurt mesela hiç kulağa hoş gelmeyen olunca belki alay konusu oluyor yada lakap takıyorlar Gerçekten doğru yorumunuza katılıyorum

Sizde En güzele Emanet olun
selam duyla inşaallah

RiSaLei-NuR

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.powereglence.com
yukarıda arkadaşın bahsettiği olumsuz etkilere kısmında anlatılanlara bizzat şahit oldum. satılmış diye bir tanıdığımız vardı çoçuklar "hep seni kim sattı niye satıldın diye "dalga geçerlerdi. satılmış büyüyüp köyden şehre göçünce duydumki adını kendince değiştimiş. şehirde kimse onu satılmış diye bilmezmiş.
bir de komşunun biri çoçuğu olunca illa Kur'anda geçsin diye açmış Kur'an-ı beğendiği bir kelimeyi seçmiş koymuş tabi arapca bilmiyor sonra öğrenmişki arapcada bir bağlaçmış.
biriside Aleyna ismini koymuş, ismini unutan başka bir komşusa çoçuğun ismini hatırlamak için tahiyyat duasını surekli okuyormuş orda"esselamu aleyna ve ala" deyince aklına gelirmiş :) sonra aleynanın anlamının" Bizim üzerimize, bizim hakkımızda. Bize " olduğunu öğrenmişler...

bu konuda bi hocanın anlattığı bir hususu paylaşmak istiyorum. demiştiki bir ismi anmak dua etmektir. siz ismi her andığınızda melekler ona amin der demişti. kendisine bir gün kadının biri gelmiş oğlundan yakınmış. benim oğlum çok sert, katı acıması olmayan bir çoçuk neden oğlum boyle demiş. hoca kadının sorusuna cevap vermeden kadın "Kaya, oğlum bir gel" demiş. hoca durumu anlamış. sen birine günde beş vakit kaya dersen meleklerde buna amin derse sen nasıl bu kişinin yumuşak huylu biri olmasını beklersin demişti.

saygılarımla...
Bende duymuştum bahsettiğinizi ama tam nasıldır nedir bilmiyordum birkez de sizden öğrenmiş oldum Allah Razı olsun yorumu katkınızdan dolayı teşekkürler

selametle muhabbetle kalın

Nur_u Secde

Kayıtlı Kullanıcı
Benim Gerçek Adim Funda .amaismimi Hiç Sevmiyorum.hiçbir Anlami Yok.değiştirmek Istedim.ama Annem Kulağina Ezanla Okundu Diyor.sağolun Merak Ettiğim Bir Konuydu Allah Razi Olsun

nevin_70

Kayıtlı Kullanıcı
Sevgili Yuksek kardesim,ben de bu konuyu hep dusunmusumdur.Benim tanidigim tum Tansu isimliler okumus iyi konumda insanlar ve tanidigim hanimefendi bir kizin ismini kizima koydum.Kizim gercekten o hanimefendi kiz gibi oldu.Bu konuda uzman degilim ama bence isimlerle kaderin bir baglantisi var.Yuksel kardesim bana okudugunuz salat- tefriciye icin Allah sizden razi olsun.Ruyamda ssitedeki kadinlarla etrafi temizledigimi gordum mutlaka o bayanlardan biri sizdiniz.Sizin icin de yasin okudum Allah kabul eder insallah.

berra34

Kayıtlı Kullanıcı
isimlerin kadere yada yaşama ne kadar etkisi olur onu bilemem ama bazı isimleri koyarken gerçekten çok dikkatli olmalıyız.zaten bakı hayatta anne ve baba koyduğu isimdende mesuldur.
anlamı düzgün olması gerekir.mesela kezban arapçada yalancı anlamında kulağa hiç hoş gelmiyo.saime oruçlu demek.bunlara dikkat etmek gerekir.

imported_salih_

Kayıtlı Kullanıcı
BEN CE İSİM COK ÖNEMLİDİR...
O İSMİ KİME KOYARSAK O KİŞİNİN İSMİNDEN SORUMLU OLDUGUMUSU UNUTMAMALIYIZ...
KİŞİYE KİM NE İSİM VERDİYSE ANLAMIYLA İSİM VERMEK GEREK....

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt