Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

İNSANI FELAKETTE SÜRÜKLEYEN BİR HASTALIK 'BANA GÖRE' DEMEK (1 Kullanıcı)

hafize

Kayıtlı Kullanıcı
ARKADAŞLAR bir şey dikkatimi çekti. Paylaşmak istedim.

Gerek forumlarda olsun gerek televizyonda konuşanlar ve gerek günlük hayatımızda olsun. ‘BANA GÖRE veya BENCE’ laflarını çok duyuyoruz. Bu yorumlar dünyalık işlerde olursa hiçbir mesele yok. Zevkler ve renkler tartışılmaz diyerek geçilebilir.

Fakat eğer konuşulan konu DİN hakkında ise işler değişiyor. Bu lafları yanlızca cahil olanlar söylemiyor. Biraz bilgisi olan insanlar bu hataya dahada çok düşüyor. Bir şeyi doğru biliyorsa o konuyla orantı kurup çok yanlış bir hüküm veriyorlar. Bu gene bizim nefsimizden kaynaklanıyor. Günümüzde 2 gün namaz kılan biri 3 gün halkın gözünde hoca oluyor. Bir mesele soruluncada BİLMİYORUM demek nefse zor geliyor. Sonra yarı okudukları yarı dinlediklerini birleştirerek ortaya abuk sabuk bir şey söylüyor.

Tabi dahada vahim durumda olanlarda var. Adamın üzerinden HAZRET-İ ÖMER (Radıyallahü Anh) ‘IN lafı tahakkuk etmiş. YA İNANDIĞINIZ GİBİ YAŞAYIN YADA YAŞADIĞINIZ GİBİ İNANIRSINIZ. Adam yaşadığı gibi inanmaya başlamış. Onunlar için kaynak delil hiç önemli degildir. Tek kaynakları akıllarıdır. Böyle insanlarla dini konuda konuşmaya kalkarsanız. En az birkaç kere küfre girdiklerini görürsünüz. Uyarsanız bile sizi kaale almazlar. Bildikleri yoldan gitmeye devam ederler. Nereden biliyorsun diye soracak olursanız çevremde böyle insanlar çok var.

Şii meshebi akıl delil olarak kabul etmektedir.
Dinimizde dört delil vardır. Akıl delil değildir. Konuyu açıkça bildiren fıkıh kitapları varken akıl ile bunu açıklamaya çalışmak, elbette hakikati katletmek olur. onun için bilmediğimiz konuda yorum yapmadan önce fıkıh kitaplarına bakmalıyız.

İMAM-I GAZALİ (Radıyallahü Anh) İLİMİN YARISI LA EDRİ (bilmiyorum) dir. Diye buyuruyor. Nefsimize uyarak kendimiz bilgili göstereyim derken esas cahillerde olmayalım.

Bana göre demek, kendini müctehid sanmak, yetkili âlim bilmek demektir. Ama bir müctehid ise, yani yetkili âlim ise, elbette bana göre demesi gerekir. Müctehidin bana göre demesi, benim ictihadıma göre demektir. Dini konularda konuşurken bu anlamları göz önüne alarak konuşmalıyız.

Bundan sonraki konuşacağımız lafların nereye gittiğine ve ne anlamlara geldiğini düşünerek konuşalım. Konunun sonuna İMÂM-I RABBÂNÎ (Kuddise Sirruh) hazretlerinin bir mektubunda alıntı yaparak bitiriyorum

selametle

Bir mümin, bu belâya yakalandıysa, artık,
Kurtuluş nerededir, nerede müslümânlık?

Uygunsuz kimselerle çok sıkı görüşmekten,
Bunları duyacak hal kalmamış sizde hepten.

Bunun için bu kadar ağır ve sıkı yazdım.
Çünkü hafif şeylerle, uyanmazdın evlâdım.)

hafize

Kayıtlı Kullanıcı
RE: İNSANI FELAKETTE SÜRÜKLEYEN BİR HASTALIK 'BANA GÖRE' DEMEK

Selamünaleyküm hayırlı günler olsun inş :D

koskun

Kayıtlı Kullanıcı

Dini konularda bilmeden konuşmanın vebali, fetva nakletmenin mesuliyeti çok büyüktür.
Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:

(Fetva vermeye en cüretli olanınız, Ateşe [girmeye] en cüretli olanınızdır.) [Darimi]
(Bilmeden fetva verene, yer ve gökteki melekler lanet eder.) [İbni Lâl, İbni Asakir]

alıntıdır ...

hafize

Kayıtlı Kullanıcı

--------------------------------------------------------------------------------

Hayatımızı dinimize uygun bir şekilde yürütmekte bazen birçok zorlukla karşılaşırız. Konunun dinî ölçülerini yeterince bilmemekten kaynaklanan bu zorluklar, adeta elimizi-kolumuzu bağlar, bazen de hayatımız ve imanımız arasında sıkışıp kalırız. Hiç şüphesiz, çözümü olmayan bir durum değildir bu. İşlerimizin ve amellerimizin adabı ve usulü hakkındaki belirsizlikleri sorarak çözüme kavuşturabiliriz. Tabii konunun uzmanı ehil alimlere...

FETVA VERMEDE EDEPLER

Yaşadığımız çeşitli durumların dine uygunluğuna dair sorulan bir soruya, fıkıh ilmini bilen bir alimin verdiği cevap ve açıkladığı hükme fetva denir.

Yüce Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de, “Eğer bilmiyorsanız, bilenlere, ilim sahiplerine sorunuz.” (Nahl/43) buyurur. Bu ayetten anlaşılıyor ki, dinî konularda karşılaşmış olduğumuz herhangi bir sorun hakkında ilim sahibi kimselere müracaat etmeliyiz. B)

deren75

Kayıtlı Kullanıcı

s.a. Allah razı oılsun abla ne kadar güzel anlatmışsın 2 gün namaz kılan 3.gün halkın gözünde hoca oluyor diye.selam ve dua ile.

ADALETIMAHZA

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.islamiportal.net

S.A.ABLA ALLAH RAZI OLSUN BİZİ UYARIP KENDİMİZE GETİRDİN,DİKKAT EDELİM,ALLAH KORUSUN.A.E.O.B)B)B)

hatice_hd

Kayıtlı Kullanıcı

S.A .
BELKİ BU KONULARI ESKİDEN DE DUYMUŞTUK AMA YENİDEN İŞİTMEK BİR BASKA OLUYOR. YAPTIKLARIMIZI SÖYLEDİKLERİMİZİ YENİDEN GÖZDEN GECİRİŞ OLUYORUZ. ALLAH RAZI OLSUN. DUA İLE İNŞ...

hafize

Kayıtlı Kullanıcı

deren75 yazdı:
s.a. Allah razı oılsun abla ne kadar güzel anlatmışsın 2 gün namaz kılan 3.gün halkın gözünde hoca oluyor diye.selam ve dua ile.

ALEYKÜMSELAM DEREN fetva vermeyi kendimize görev sayıyoruz sanki bilende bilmeyende konuşuyor günümüzde çok oluyor bu söyleşimler sözler birbirini tutmuyor kime inanacağını şaşırıyoruz bazen selametle B)

hafize

Kayıtlı Kullanıcı

ADALETIMAHZA yazdı:
S.A.ABLA ALLAH RAZI OLSUN BİZİ UYARIP KENDİMİZE GETİRDİN,DİKKAT EDELİM,ALLAH KORUSUN.A.E.O.B)B)B)

Aleykümselam çok uyanık olmamız gerekiyor bazen şaşırıyoruz birinin olur dediğini öbürü olmaz diyor sanki yalnızca benim dediğim doğru deniyor halbuki bu gibi konuları ehli olanlara bırakılması gerekir bana göre bak bende kullandım bu kelimeyi :Dselametle

hafize

Kayıtlı Kullanıcı

hatice_hd yazdı:
S.A .
BELKİ BU KONULARI ESKİDEN DE DUYMUŞTUK AMA YENİDEN İŞİTMEK BİR BASKA OLUYOR. YAPTIKLARIMIZI SÖYLEDİKLERİMİZİ YENİDEN GÖZDEN GECİRİŞ OLUYORUZ. ALLAH RAZI OLSUN. DUA İLE İNŞ...

Aleykümselam hatice ben duyduğum bir şeyi tekrar etmeyi seviyorum yaşım itibarıyla kafama biraz zor giriyor ama tekrarlamakta yaray var :D

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt