Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Imam Maturidi´nin Ilim Silsilesindeki Hocalari (1 Kullanıcı)

ALI72

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
5 Nis 2012
Mesajlar
219
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
51
Maturidi´nin bilinebilen hocalari Ebu Nasr Ahmed b. Abbas b.Hüseyin el-Iyazi,Ebu Bekir Ahmed b.Ishak b. Salih el-Cüzcani,Nusayr b. Yahya el-Belhi ve Kadilkudat Muhammed b. Mukatil er-Razi´dir.

Cüzcani´de Kadi Ebu Yusuf (ö.182/798) ve Muhammed b. Hasan es-Seybani´den (ö.189/805) ders almistir; son iki alimin Ebu Hanife´nin talebeleri olduklari bilinmektedir.

Maturidi´nin hocalarindan Nusayr b. Yahya el-Belhi´de Ebu Süleyman el-Cüzcani´den ögrenim görmüstür. Cüzcani ile Muhammed b. Mukatil er-Razi Ebu Muti b. el-Hakim b. Abdullah el-Belhi (ö.199/815) ve Ebu Mukatil Hafs b. Müslim es-Semerkandi´den (ö.208/823) okumustur. Razi´de Seybani´den ders almistir.

(Kitabu´t-Tevhid Tercümesi Sf.22/Imam Maturidi)

Maturidi´nin hocalari, ilimleri Imam Azam Ebu Hanife´ye uzanan Ebu´n-Nasr el-Iyazi, Ebu Bekir Ahmed el-Cürcani ve Muhammed b. Mukatil er-Razi´dir. Bunlarin hocasi ise Imam Yusuf ve Imam Muhammed, Imam Azam´in en seckin talebeleriydi.

(Samil islam Ansiklopedisi Ct.4.Sf.76/Heyet)

Imam Azam Ebu Hanife´nin Ilmi Silsilesindeki Hocalari

Hocasi Hammad b. Süleyman,Ibrahim en-Nehai ve Sa´bi gibi iki büyük alimden fikih okudu. Abdullah b. Mes´ud ve Hz. Ali´nin fikhina sahip Kadi Sureyh, Alkame b. Kays, Mesruk b. el-Ecda´nin fikhindan faydalandi. Ebu Hanife´nin fikhinda daha ziyade Ibrahim en-Nehai okulunun tesiri görülür. Dehlevi, "Hanefi fikhinin kaynagi, Ibrahim Nehai´nin kavilleri"der (Sah Veliyullah Dehlevi, Huccetullah´il Baliga, 1,146).

Kendisi söyle der:
"Hz. Ömer´in fikhini, Hz. Ali´nin fikhini, Abdullah b. Mes´ud ve Abdullah Ibn Abbas´in fikhini onlarin ashabindan aldim" (M.Ebu Zehra, Ebu Hanife, 44).

(Samil Islam Ansiklopedisi Ct.2.Sf.16/Heyet)
clear.gif

 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt