La ilahe illallah cümlesinde geçen ‘ilah’ kelimesi, otorite, tapınılan güç, boyun eğilen makam gibi anlamlara gelmektedir. Buna göre La ilahe illallah diyen her Müslüman bilerek ya da bilmeyerek “ Ben Allahtan başka ilah, yaratıcı, otorite, kanun koyucu ve boyun eğilecek makam tanımıyorum” demektedir. İşte insan tam da bu cümledeki anlamlara göre yaşamak için gelmiştir dünyaya. Bakara suresinde Yüce Rabbimiz “ Hani, Rabbin meleklere, “Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım” demişti (Bakara - 30)” buyurmuşken, halifesinin kendisi adına insanlara ve dünyaya çeki düzen vermesini istemekteydi. Öyle ya, halife kendisine görev veren yüce makama, Âlemlerin Rabbine karşı sorumluydu. Yeryüzünde onun emir ve talimatlarını uygulayacak ve uygulatacaktı. İşte La ilahe illallah, halifelik yapanların yüce makamın hakkını itiraf ve ilan etmesidir.
Müslüman ALLAH'ın emir ve yasaklarıyla çelişen bir durumda da esas olarak Allah'a itaat edip başına geleceklere sabretmelidir.Peygamberimiz(s.a.v) şöyle buyuruyor
Sizler insanlara mescitlerde Allah'a secde eder gibi secde etmek suretiyle ibadet etmezsiniz.Ancak mescitlerden dışarı çıkarsınız ve bazı insanlarla karşılaşırsınız.Onlar sizlere bazı şeyleri emreder ve bazı şeyleri yasaklarlar, onların emir ve yasakları Allah'ın emir ve yasaklarıyla çelişir ve sizde onlara itaat ederseniz bu itaat onlara ibadetin ta kendisidir.(Tirmizi)
Müslüman ALLAH'ın emir ve yasaklarıyla çelişen bir durumda da esas olarak Allah'a itaat edip başına geleceklere sabretmelidir.Peygamberimiz(s.a.v) şöyle buyuruyor
Sizler insanlara mescitlerde Allah'a secde eder gibi secde etmek suretiyle ibadet etmezsiniz.Ancak mescitlerden dışarı çıkarsınız ve bazı insanlarla karşılaşırsınız.Onlar sizlere bazı şeyleri emreder ve bazı şeyleri yasaklarlar, onların emir ve yasakları Allah'ın emir ve yasaklarıyla çelişir ve sizde onlara itaat ederseniz bu itaat onlara ibadetin ta kendisidir.(Tirmizi)