iki ayda hafızlık nasıl oluyor?/röpörtaj
hfzesra 19 Ocak 2008, 20:31
Hatice Şahin'den İki Ayda Hafızlığın Sırları, İki Ayda Kainatın Kalbine Yolculuk, İki Ayda Neler Olabilir?...
Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Trabzonluyum. Lisansı ve yüksek lisansı Uludağ Üniversitesi´nde yaptım. Doktoraya Ankara´da başladım. Şu an birinci yılımdayım. Geçen yıl Gümüşhane´de görev yaptım. Bir yıllık sözleşmeli elemanım şu an. Ankara Çankaya Müftülüğü´nde çalışıyorum.
Hafız yetiştirmek hayallerinizin arasında var mıydı?
Hayır, asistan olmak istiyordum. Bu teknikle hafız yetiştirmek aslında hayalimde vardı ancak iş olarak düşünmemiştim.
İcatlar ihtiyaçlardan doğar diye bir kaide var malumunuz. Hafızlık adına bir icad diyebileceğimiz böyle bir teknikle hafız yetiştirmek gerçekten ihtiyaçlardan mı zuhur etti?
Ben kendi hafızlığımı kuvvetlendirmek istiyordum. Kendi hafızlığımı daha kısa yoldan nasıl kuvvetlendiririm sorusuna cevap ararken hafıza teknikleriyle ilgilenmeye başladım. Ayrıca ilahiyatta okuyan arkadaşlarım hafız olmak için çok zorluk çekiyorlardı, hafız olmaya zamanları yoktu, onlara yardımcı olmak istiyordum.
Ve derken iki ayda hafızlığa kadar ilerlediniz. Teknikten bahsedebilir misiniz biraz?
Tekniğin teknik ayrıntıları biraz karışık ama genel sorularınıza yanıt verebilirim. Öncelikle yüzüne okuyuş çok düzgün olacak, arkasından ezber alt yapısı istenir.
Ezber altyapısı derken?
Meşhur sûreler. Yâsin, Tebareke, Nebe gibi.
Bunlar varsa aday olunabilir yani bu iki aylık eğitime?
Herkes için iki ay denilemez aslında.
Yani?
Hafızanın çalışma şekli önemlidir.
Nedir bu çalışma şekli?
Sözel zekası kuvvetli olan iki ayda yapabilir ama sayısal zekaya sahip olanların sözel zekasını öncesinde geliştirmek gerekir, bunun için de ön hazırlık uzatılır.
Nasıl geliştirilir bu sözel zeka?
Ezber ile.
Isınma çalışmaları yani?
Evet yani antrenman diyebiliriz. Aksi bir durum beyin damarlarına zarar verir ve aşırı yüklenme olumsuz sonuçlar doğurabilir.
Nasıl bir olumsuz sonuç bu? Psikolojik açıdan mı?
Evet hem fizyolojik hem de psikolojik olumsuzluklar olabilir.
Bu sözel zeka gelişmezse ne yapılır peki? Nokta mı konulur çalışmaya? Ya da başka bir yol denenir mi?
Hayır bir sonraki aşamada gelişeceği muhakkaktır. Sadece o an programlardan birine alınır. Örnek olarak 8 aylık programa diyebiliriz. Sonradan gelişir ve sekiz ayda biter Allah(celle celalüh)´ın izniyle. Bu sekiz ay ön hazırlığın dışındadır, bu nokta çok karıştırılıyor.
Tekniğe tekrar dönersek, farklı teknikler var hafızlıkta. Yani ezbere son cüzden veya son sayfadan başlamak vesair gibi, siz nasıl yapıyorsunuz?
İlk cüzün son sayfası sonra ikinci cüzün son sayfası olarak yapıyoruz. Klasik sistem gibi. Klasikten farkı sayfa ezberleme düzeni ve kodlama sistemidir. Bilgiler kodlandığı için hatırlaması ve geri dönüşümü kolaydır. Bir de ön hazırlığın gerekirse uzatılarak hemen hafızlığa başlatılmaması.
Kodlama derken? Nasıl bir kodlamadır bu?
Kodlama: edinilen bilgileri kısa süreli bellekten uzun süreli belleğe atma işlemidir. Ancak bu hafızlıkta normaldekinden biraz farklıdır.
Anlatılabilir türden mi? Bize kısaca bahsetseniz?
Görsellik olmadan anlatılması biraz imkansız. Seminerlere bu sebeple ihtiyaç oluyor zaten. Görsel olarak bölümlere ayırmam gerekiyor ve işaretlemelerle tekniği anlatmam gerekiyor
Seminerlerin muhtevası nedir peki? Ön hazırlıktan önce mi oluyor? Ya da ön hazırlığa paralel mi?
Seminerlerin içeriğinde sinevizyon var, görsel olarak anlatabiliyorum. Seminerleri ilgilenenlere verdiğim için, ön hazırlık öncesinde olsa daha iyi olur ancak sonradan da oluyor.
İlgilenenler derken? Kastınız hafız adayları değil mi? Ya da hocalar mı?
Evet, bu güne kadar hocalara verdim. Daha çok hafız hocaları uygulamayı yapsa daha iyi olur.
Bize teknikle geçen bir gününüzden bahsedebilir misniz? Kaçta kalkılır kaçta yatılır? Kaç dakika mola verilir?
Sabah namazı ortalama kalkış saatimiz. Kalkışta öğrenciler bal ya da sütle ilk vitaminlerini alırlar sonrasında saat yediye kadar ders devam eder. Yedide kahvaltı vardır. Kırk beş dakika ders on beş dakika tenefüs şeklindedir dersliklerimiz. Saat onda da ara öğün vardır. Saat bire kadar çalışma devam eder ve akabinde öğlen yemeği var. Sonra bir saat öğlen uykusu vardır ve derse devam edilir. 15:00 gibi ders biter ve ara öğün yenir. Sonrasında artık tekrarlar yapılır.
Kaça kadar olur bu tekrarlar? Belirli mi? Serbest bir çalışma mı?
Hayır, kişiye göre değişir. İyi yapılmış ezberin tekrarı bir saati geçmez. İyi yapılmamışsa daha fazla çalışır. Öğrenci serbest sayılır tekrarını yapan ek bir şey yapmaz. İki tekrar muhakkatır.
Ek birşey yapmaz dediniz. Ertesi günün dersine çalışma dahil mi bu ‘’ek şey’’e, yarının işini bugüne alamaz mı öğrenci?
Ertesi günün dersine çalışma bizde yoktur. Zaten bu gün yaptığı dersi yarın sabah verecektir, niye alsın ki, eğlenmek daha güzel
Öğrencilerimin sinema günü vardır ve her türlü aktiviteye izin verilir, motivasyon saatlerimiz vardır ayrıca.
Ne güzel. Peki şu ana kadar hafızlık yaptırdığınız talebelerin ortak bir özelliği var mı?
Öğrencilerin ortak özelliği çalışkan olmaları.
Çalışkanlık dışında zeka seviyelerinde bir ortaklık var mı?
Hayır çok karmaşık zekalara sahiptiler. Tam bir sayısal zekanın varlığının yanında tam bir sözel zeka vardı.
Bu muhtelif zekaları gruplara ayırıyor musunuz?
Evet, hepsinin bir programı var.
Nedir bu program? Genel hatlarıyla bahsedebilir misiniz bize?
Şu an elimizde iki ila sekiz ay arasında program var.
Peki, kısa sürede ezber yapmak unutmanın süresini de hızlandırıyor mu?
Kodlanan bilgi unutulmaz, çünkü uzun süreli bellektedir.
Allah(celle celalüh)´ın izni ile garanti belgeli yani
Bunun gerekli koşulları var onlara uyulmalı o taktirde Allah(celle celalüh)´ın izniyle belgeli
Nedir bu koşullar?
Bu çok uzun. Yani burada anlatması zor, görsel bir şey. Programın devamıdır. Çünkü uzun süreli belleğe atılan bilgiler gerekli koşullara uyulmazsa oradan çöpe gider sadece hafızlık değil her şey için geçerlidir bu. Zaten normalde hafızlığını kodlamamış hafızlar bir ömür hafızlık tekrarı yapar ölene kadar unutmamak için.
Sizde nasıl peki?
İki ay yoğun yirmi iki ay hafif bir program ile ömürlüktür hafızlık inşAllah(celle celalüh). Bu ayların kurs ortamında geçirilmesi gerekmez hayata devam ederken pekala yapılabilir.
Tam bu iş olmayacak diye bırakmak isteyen öğrencileriniz oldu mu?
Evet olur, ancak bu durum sürekli aynı işi yapmanın verdiği psikolojık yorgunluktur.
Ne yapmak gerekir bu durumlarda?
Bırakıp giden olmadı elhamdülillah. Bir kaç seansta aşılabilir.
Eğitimine devam eden öğrenciler okul dışında kalan zamanlarında hafızlık için bişeyler yapabilirler mi? Hafızlıkta kuluçka süresi diyebileceğimiz süre şart mı yani?
Evet ön hazırlık bölümü en azından yapılabilir. Bunu kursa gelmeden yapmalarını daha çok isterim.
Cd, slayt ya da kitap gibi döküman haline getrmek mümkün mü ya da düşünür müsünüz?
Evet önce makale yazmak istiyorum. Ancak zamanım yok. Sonra CD olabilir.
Ufkunuzda neler var? Bu yolda daha neler yapılabilir sorusu dürtüyor mu sizi?
Kendi adıma doktoramı tamamlamak. Ancak öğrencilerim adına her gün daha iyisiniyapabilmek için caba harcamaya çalışıyorum. Sistemi oturtmak ve yaygınlaştırmak elbette ilk hedefim.
Bu süreçte yaşadığınız etkileyici bir hadise?
Hepsi ayrı bir etkiye sahip ve oldukça ilginç ama hemen aklıma gelir mi bilmem.
Mesela sırf meraktan dolayı bu eğitime başlayan oldu mu? Yani hani bu gerçekten böyle miymiş, bir deneyelim bakalım bu hocayı diye düşünenler oldu mu?
Evet, sadece Fil Sûresi´nden aşağısını ezbere bildiği halde iki aylık programa gelenler oldu bu yıl. Hatta bir teyze Kur´an-ı Kerim okumayı bilmiyorum ama iki ayda hafız olur muyum demişti. Bunun yanında beni yalancılıkla suçlayan ve sırf reklam amacıyla yaptığımı söyleyenler de cabası.
Pekala.. Bir de Ankara´ya ilk defa gelip tanıdığı olmayanları karşılamak için barınma, rehberlik ve sair için ilgililer mevcut mu?
Evet mevcut. Yani gelenler gurbetin zorluğu dışında bir zorluk görmezler. Şartlar harika diyebilirim, diyetisyenleri bile var.
Bu diyetisyenler hafızlara özel öyle mi?
Evet öyle,özel.
Hafızlara özel bir beslenme şekliniz var bu durumda?
Evet var. Kişiye özel aslında. Herkesin alması gereken kalori farklı çünkü.
Bu hemen her hafızlık kursunda var mı oraya has bir durum mu?
Bana has kursa değil. Ben diyetisyenle çalışıyorum. Aslında farklı bir boyut bu. Hafızlık süresini kısaltmada, öğrencilere bu değeri vermek ve ihtiyaçlarını yerinde karşılamak teknikten daha önemlidir.
Kendilerini önemli hissedip bu işi de daha bir önemsiyorlar diyebilir miyiz?
Evet. Düşünmeleri gereken bir şey yok ve onları doğrudan etkileyecek problemler onlara yansıtılmayınca onlar da bunun karşılığını veriyorlar elhamdülillah.
Aspirin diyebileceğimiz ayetleri öğrencilerinizin gündemine taşıyor musunuz? Mâna destekli hafızlık gibi (kısmen tabii bu)
Onlara ezberlettiğim ayetler şunlardır: “Rabbim göğsümü genişlet, işimi kolaylaştır, dilimin bağını çöz, anlayışımı kuvvetlendir.” Ayrıca, “müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz, kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız” da favori hadisimdir. Kişinin kendi yapacağı işi başkasından beklememesi ile ilgili fiili sünnet de şiarımızdır. “Allah(celle celalüh) size bir hayır dilerse bunu kimse engelleyemez. Bir şer isterse de bunu da kimse engelleyemez´ ayeti de öğrencilerimin dışarıdan etkilenmemesi için Mevlaya tevekkülümüzdür.
En sevdiğiniz sûre veya ayet hangisi desem? Ayrım yapılmaz ama olur ya, bu ayet beni çok etkilemiştir vs. denir, o kabilden?
Öyle ayırım yapılmaz ama ´Bir kere bir işe karar verdin mi Allah(celle celalüh)´a dayan ve tevekkül et.´ ayet-i kerimesi olabilir. Ayrıca “Boş söz söyleyenler Rahman´ın kullarına sataşınca ´selam´ der ve vakarla geçerler´ ayetini de konumum gereği çok seviyorum.
Eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Hafızlık muhakkak gerekli değil ama yapılacaksa da kısa zamanda kıymeti bilinerek yapılmalı. Hayata yön vereceği unutulmamalı. Sorumluluğu fazla, bu da göze alınmalı. Şunu önemle belirtmeliyim ki; Allah(celle celalüh) korusun, bizim amacımız hafızlık müessesesine zarar vermek değil. Ancak biz, Mevlanın kelamını ezberlemek gibi kıymetli bir işi başarmış gencecik beyinlerimizin asla heba olmasını istemeyiz. Amacımız onları bu güzel değerle süslemek ve kısa sürede bunu yapmalarını sağlamaktır. Bu, hafızlığı hafife almak gibi bir hataya yol açmamalı. Hafızlık çok kıymetlidir ve “ben bir ara gideyim ve hafız olayım” gibi bir düşünceyi asla hak etmez. Kişi ona her şeyini feda edecek, Mevla da kişiye dilediği kadarını lutfedecek. İnşAllah(celle celalüh)...
Teşekkür ederiz.

Hatice Şahin'den İki Ayda Hafızlığın Sırları, İki Ayda Kainatın Kalbine Yolculuk, İki Ayda Neler Olabilir?...
Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Trabzonluyum. Lisansı ve yüksek lisansı Uludağ Üniversitesi´nde yaptım. Doktoraya Ankara´da başladım. Şu an birinci yılımdayım. Geçen yıl Gümüşhane´de görev yaptım. Bir yıllık sözleşmeli elemanım şu an. Ankara Çankaya Müftülüğü´nde çalışıyorum.
Hafız yetiştirmek hayallerinizin arasında var mıydı?
Hayır, asistan olmak istiyordum. Bu teknikle hafız yetiştirmek aslında hayalimde vardı ancak iş olarak düşünmemiştim.
İcatlar ihtiyaçlardan doğar diye bir kaide var malumunuz. Hafızlık adına bir icad diyebileceğimiz böyle bir teknikle hafız yetiştirmek gerçekten ihtiyaçlardan mı zuhur etti?
Ben kendi hafızlığımı kuvvetlendirmek istiyordum. Kendi hafızlığımı daha kısa yoldan nasıl kuvvetlendiririm sorusuna cevap ararken hafıza teknikleriyle ilgilenmeye başladım. Ayrıca ilahiyatta okuyan arkadaşlarım hafız olmak için çok zorluk çekiyorlardı, hafız olmaya zamanları yoktu, onlara yardımcı olmak istiyordum.
Ve derken iki ayda hafızlığa kadar ilerlediniz. Teknikten bahsedebilir misiniz biraz?
Tekniğin teknik ayrıntıları biraz karışık ama genel sorularınıza yanıt verebilirim. Öncelikle yüzüne okuyuş çok düzgün olacak, arkasından ezber alt yapısı istenir.
Ezber altyapısı derken?
Meşhur sûreler. Yâsin, Tebareke, Nebe gibi.
Bunlar varsa aday olunabilir yani bu iki aylık eğitime?
Herkes için iki ay denilemez aslında.
Yani?
Hafızanın çalışma şekli önemlidir.
Nedir bu çalışma şekli?
Sözel zekası kuvvetli olan iki ayda yapabilir ama sayısal zekaya sahip olanların sözel zekasını öncesinde geliştirmek gerekir, bunun için de ön hazırlık uzatılır.
Nasıl geliştirilir bu sözel zeka?
Ezber ile.
Isınma çalışmaları yani?
Evet yani antrenman diyebiliriz. Aksi bir durum beyin damarlarına zarar verir ve aşırı yüklenme olumsuz sonuçlar doğurabilir.
Nasıl bir olumsuz sonuç bu? Psikolojik açıdan mı?
Evet hem fizyolojik hem de psikolojik olumsuzluklar olabilir.
Bu sözel zeka gelişmezse ne yapılır peki? Nokta mı konulur çalışmaya? Ya da başka bir yol denenir mi?
Hayır bir sonraki aşamada gelişeceği muhakkaktır. Sadece o an programlardan birine alınır. Örnek olarak 8 aylık programa diyebiliriz. Sonradan gelişir ve sekiz ayda biter Allah(celle celalüh)´ın izniyle. Bu sekiz ay ön hazırlığın dışındadır, bu nokta çok karıştırılıyor.
Tekniğe tekrar dönersek, farklı teknikler var hafızlıkta. Yani ezbere son cüzden veya son sayfadan başlamak vesair gibi, siz nasıl yapıyorsunuz?
İlk cüzün son sayfası sonra ikinci cüzün son sayfası olarak yapıyoruz. Klasik sistem gibi. Klasikten farkı sayfa ezberleme düzeni ve kodlama sistemidir. Bilgiler kodlandığı için hatırlaması ve geri dönüşümü kolaydır. Bir de ön hazırlığın gerekirse uzatılarak hemen hafızlığa başlatılmaması.
Kodlama derken? Nasıl bir kodlamadır bu?
Kodlama: edinilen bilgileri kısa süreli bellekten uzun süreli belleğe atma işlemidir. Ancak bu hafızlıkta normaldekinden biraz farklıdır.
Anlatılabilir türden mi? Bize kısaca bahsetseniz?
Görsellik olmadan anlatılması biraz imkansız. Seminerlere bu sebeple ihtiyaç oluyor zaten. Görsel olarak bölümlere ayırmam gerekiyor ve işaretlemelerle tekniği anlatmam gerekiyor
Seminerlerin muhtevası nedir peki? Ön hazırlıktan önce mi oluyor? Ya da ön hazırlığa paralel mi?
Seminerlerin içeriğinde sinevizyon var, görsel olarak anlatabiliyorum. Seminerleri ilgilenenlere verdiğim için, ön hazırlık öncesinde olsa daha iyi olur ancak sonradan da oluyor.
İlgilenenler derken? Kastınız hafız adayları değil mi? Ya da hocalar mı?
Evet, bu güne kadar hocalara verdim. Daha çok hafız hocaları uygulamayı yapsa daha iyi olur.
Bize teknikle geçen bir gününüzden bahsedebilir misniz? Kaçta kalkılır kaçta yatılır? Kaç dakika mola verilir?
Sabah namazı ortalama kalkış saatimiz. Kalkışta öğrenciler bal ya da sütle ilk vitaminlerini alırlar sonrasında saat yediye kadar ders devam eder. Yedide kahvaltı vardır. Kırk beş dakika ders on beş dakika tenefüs şeklindedir dersliklerimiz. Saat onda da ara öğün vardır. Saat bire kadar çalışma devam eder ve akabinde öğlen yemeği var. Sonra bir saat öğlen uykusu vardır ve derse devam edilir. 15:00 gibi ders biter ve ara öğün yenir. Sonrasında artık tekrarlar yapılır.
Kaça kadar olur bu tekrarlar? Belirli mi? Serbest bir çalışma mı?
Hayır, kişiye göre değişir. İyi yapılmış ezberin tekrarı bir saati geçmez. İyi yapılmamışsa daha fazla çalışır. Öğrenci serbest sayılır tekrarını yapan ek bir şey yapmaz. İki tekrar muhakkatır.
Ek birşey yapmaz dediniz. Ertesi günün dersine çalışma dahil mi bu ‘’ek şey’’e, yarının işini bugüne alamaz mı öğrenci?
Ertesi günün dersine çalışma bizde yoktur. Zaten bu gün yaptığı dersi yarın sabah verecektir, niye alsın ki, eğlenmek daha güzel
Ne güzel. Peki şu ana kadar hafızlık yaptırdığınız talebelerin ortak bir özelliği var mı?
Öğrencilerin ortak özelliği çalışkan olmaları.
Çalışkanlık dışında zeka seviyelerinde bir ortaklık var mı?
Hayır çok karmaşık zekalara sahiptiler. Tam bir sayısal zekanın varlığının yanında tam bir sözel zeka vardı.
Bu muhtelif zekaları gruplara ayırıyor musunuz?
Evet, hepsinin bir programı var.
Nedir bu program? Genel hatlarıyla bahsedebilir misiniz bize?
Şu an elimizde iki ila sekiz ay arasında program var.
Peki, kısa sürede ezber yapmak unutmanın süresini de hızlandırıyor mu?
Kodlanan bilgi unutulmaz, çünkü uzun süreli bellektedir.
Allah(celle celalüh)´ın izni ile garanti belgeli yani

Bunun gerekli koşulları var onlara uyulmalı o taktirde Allah(celle celalüh)´ın izniyle belgeli
Nedir bu koşullar?
Bu çok uzun. Yani burada anlatması zor, görsel bir şey. Programın devamıdır. Çünkü uzun süreli belleğe atılan bilgiler gerekli koşullara uyulmazsa oradan çöpe gider sadece hafızlık değil her şey için geçerlidir bu. Zaten normalde hafızlığını kodlamamış hafızlar bir ömür hafızlık tekrarı yapar ölene kadar unutmamak için.
Sizde nasıl peki?
İki ay yoğun yirmi iki ay hafif bir program ile ömürlüktür hafızlık inşAllah(celle celalüh). Bu ayların kurs ortamında geçirilmesi gerekmez hayata devam ederken pekala yapılabilir.
Tam bu iş olmayacak diye bırakmak isteyen öğrencileriniz oldu mu?
Evet olur, ancak bu durum sürekli aynı işi yapmanın verdiği psikolojık yorgunluktur.
Ne yapmak gerekir bu durumlarda?
Bırakıp giden olmadı elhamdülillah. Bir kaç seansta aşılabilir.
Eğitimine devam eden öğrenciler okul dışında kalan zamanlarında hafızlık için bişeyler yapabilirler mi? Hafızlıkta kuluçka süresi diyebileceğimiz süre şart mı yani?
Evet ön hazırlık bölümü en azından yapılabilir. Bunu kursa gelmeden yapmalarını daha çok isterim.
Cd, slayt ya da kitap gibi döküman haline getrmek mümkün mü ya da düşünür müsünüz?
Evet önce makale yazmak istiyorum. Ancak zamanım yok. Sonra CD olabilir.
Ufkunuzda neler var? Bu yolda daha neler yapılabilir sorusu dürtüyor mu sizi?
Kendi adıma doktoramı tamamlamak. Ancak öğrencilerim adına her gün daha iyisiniyapabilmek için caba harcamaya çalışıyorum. Sistemi oturtmak ve yaygınlaştırmak elbette ilk hedefim.
Bu süreçte yaşadığınız etkileyici bir hadise?
Hepsi ayrı bir etkiye sahip ve oldukça ilginç ama hemen aklıma gelir mi bilmem.
Mesela sırf meraktan dolayı bu eğitime başlayan oldu mu? Yani hani bu gerçekten böyle miymiş, bir deneyelim bakalım bu hocayı diye düşünenler oldu mu?
Evet, sadece Fil Sûresi´nden aşağısını ezbere bildiği halde iki aylık programa gelenler oldu bu yıl. Hatta bir teyze Kur´an-ı Kerim okumayı bilmiyorum ama iki ayda hafız olur muyum demişti. Bunun yanında beni yalancılıkla suçlayan ve sırf reklam amacıyla yaptığımı söyleyenler de cabası.
Pekala.. Bir de Ankara´ya ilk defa gelip tanıdığı olmayanları karşılamak için barınma, rehberlik ve sair için ilgililer mevcut mu?
Evet mevcut. Yani gelenler gurbetin zorluğu dışında bir zorluk görmezler. Şartlar harika diyebilirim, diyetisyenleri bile var.
Bu diyetisyenler hafızlara özel öyle mi?
Evet öyle,özel.
Hafızlara özel bir beslenme şekliniz var bu durumda?
Evet var. Kişiye özel aslında. Herkesin alması gereken kalori farklı çünkü.
Bu hemen her hafızlık kursunda var mı oraya has bir durum mu?
Bana has kursa değil. Ben diyetisyenle çalışıyorum. Aslında farklı bir boyut bu. Hafızlık süresini kısaltmada, öğrencilere bu değeri vermek ve ihtiyaçlarını yerinde karşılamak teknikten daha önemlidir.
Kendilerini önemli hissedip bu işi de daha bir önemsiyorlar diyebilir miyiz?
Evet. Düşünmeleri gereken bir şey yok ve onları doğrudan etkileyecek problemler onlara yansıtılmayınca onlar da bunun karşılığını veriyorlar elhamdülillah.
Aspirin diyebileceğimiz ayetleri öğrencilerinizin gündemine taşıyor musunuz? Mâna destekli hafızlık gibi (kısmen tabii bu)
Onlara ezberlettiğim ayetler şunlardır: “Rabbim göğsümü genişlet, işimi kolaylaştır, dilimin bağını çöz, anlayışımı kuvvetlendir.” Ayrıca, “müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz, kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız” da favori hadisimdir. Kişinin kendi yapacağı işi başkasından beklememesi ile ilgili fiili sünnet de şiarımızdır. “Allah(celle celalüh) size bir hayır dilerse bunu kimse engelleyemez. Bir şer isterse de bunu da kimse engelleyemez´ ayeti de öğrencilerimin dışarıdan etkilenmemesi için Mevlaya tevekkülümüzdür.
En sevdiğiniz sûre veya ayet hangisi desem? Ayrım yapılmaz ama olur ya, bu ayet beni çok etkilemiştir vs. denir, o kabilden?
Öyle ayırım yapılmaz ama ´Bir kere bir işe karar verdin mi Allah(celle celalüh)´a dayan ve tevekkül et.´ ayet-i kerimesi olabilir. Ayrıca “Boş söz söyleyenler Rahman´ın kullarına sataşınca ´selam´ der ve vakarla geçerler´ ayetini de konumum gereği çok seviyorum.
Eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Hafızlık muhakkak gerekli değil ama yapılacaksa da kısa zamanda kıymeti bilinerek yapılmalı. Hayata yön vereceği unutulmamalı. Sorumluluğu fazla, bu da göze alınmalı. Şunu önemle belirtmeliyim ki; Allah(celle celalüh) korusun, bizim amacımız hafızlık müessesesine zarar vermek değil. Ancak biz, Mevlanın kelamını ezberlemek gibi kıymetli bir işi başarmış gencecik beyinlerimizin asla heba olmasını istemeyiz. Amacımız onları bu güzel değerle süslemek ve kısa sürede bunu yapmalarını sağlamaktır. Bu, hafızlığı hafife almak gibi bir hataya yol açmamalı. Hafızlık çok kıymetlidir ve “ben bir ara gideyim ve hafız olayım” gibi bir düşünceyi asla hak etmez. Kişi ona her şeyini feda edecek, Mevla da kişiye dilediği kadarını lutfedecek. İnşAllah(celle celalüh)...
Teşekkür ederiz.