Rabb'imizin yarattığı mahlukat içinde seçkin bir yeri olan,akıl,fikir ve üstün yeteneklerle donatılan insanın yaratılışında elbette ki bir hikmet vardır.İnsan olarak yaratılışımızın,dünyaya gelişimizin hikmetini Cenab-ı Hak bize şu ifadelerle bildiriyor:
''Ben cinleri ve insanları sırf beni tanıyıp Bana ibadet etsinler diye
Yarattım.''(Zariyat,51/56)
İnsan,beden ve ruhtan meydana gelen bir varlıktır.Bedenimizin maddi gıdaya
ihtiyacı olduğu gibi ruhumuzun da manevi gıdaya ihtiyacı vardır.Ruhun en önemli gıdası,sağlam iman ve ihlasla yapılan ibadettir.
Rabb'imizin Yüce Kelam'ında Kendisine ibadet yapmamızla alakalı pek çok
ayet-i kerime vardır.Burada bu ayetlerden birkaçını hatırlatıp dikkatlerinizi
ayetlerde geçen bir hakikate çekmek istiyoruz.
''Sana ölüm gelip çatıncaya kadar Rabb'ine ibadet et !'' (Hicr,15/99)
''Namazlara,hele salat-ı vustaya (ikindiye) devam edin ve kalkıp huşu ile
Allah'ın divanında durun.'' (Bakara,2/238)
''Ailene ve ümmetine namaz kılmalarını emret,kendin de namaza devam et.''
(Ta-Ha,20/132)
Beklenen faydanın hasıl olması için ibadetlerimizi,zamanında ve devamlı yapmalıyız.Nitekim Allah Resulü'nün de,az da olsa devamlı olan ibadeti tavsiye ettiğini görüyoruz.
Devamlı yapmamız gerekli olan ibadetlerden birisi ve en önemlisi namazdır.Aslında namaz bütün ibadetlerin fihristesidir.Dolayısiyla bütün ibadetlerin manasını ruhunda taşır ve hepsinden kendi üzerinde bir çizgi bulundurur.Diğer ibadetler,ara sıra insanın omuzuna biner;insan da onları eda eder,kurtulur.Fakat namaz,devamlı insanın Allah'la alakasını temin eder,rahmetle irtibatını devam ettirir.
Namaz,rahmet ve kerem sahibi Rabb'imize karşı,haşyet ve saygı dolu bir gönülle ve devamlı eda edildiği müddetce,dünyevi ve uhrevi bir saadet vesilesi olur ve her iki yerdede selametimizin müjdesini taşır.Bize bu müjdeyi Kur'an verir.Bu yüzden namaza en büyük ehemmiyeti,büyük bir davayı yüklenerek gelen beşerin en büyük mükellefi Hz. Muhammed (s.a.v.)vermiştir.Kendi ifadesiyle,ahirette ilk sorulacak olan namaz ibadetidir.
O halde, günlük beş vakit namazımızı aksatmadan kılmalı ve her fırsatta Rabb'imizle irtibatımızı kuvvetlendirme yollarını aramalıyız.
Çünkü burada eda edeceğimiz her namaz, ötede karşımıza çıkacak ve imdadımıza koşacaktır.Cenab-ı Hak,yardımına muhtaç olduğumuz o günde, lütuf ve keremiyle yardımcımız olsun. A m i n !
''Ben cinleri ve insanları sırf beni tanıyıp Bana ibadet etsinler diye
Yarattım.''(Zariyat,51/56)
İnsan,beden ve ruhtan meydana gelen bir varlıktır.Bedenimizin maddi gıdaya
ihtiyacı olduğu gibi ruhumuzun da manevi gıdaya ihtiyacı vardır.Ruhun en önemli gıdası,sağlam iman ve ihlasla yapılan ibadettir.
Rabb'imizin Yüce Kelam'ında Kendisine ibadet yapmamızla alakalı pek çok
ayet-i kerime vardır.Burada bu ayetlerden birkaçını hatırlatıp dikkatlerinizi
ayetlerde geçen bir hakikate çekmek istiyoruz.
''Sana ölüm gelip çatıncaya kadar Rabb'ine ibadet et !'' (Hicr,15/99)
''Namazlara,hele salat-ı vustaya (ikindiye) devam edin ve kalkıp huşu ile
Allah'ın divanında durun.'' (Bakara,2/238)
''Ailene ve ümmetine namaz kılmalarını emret,kendin de namaza devam et.''
(Ta-Ha,20/132)
Beklenen faydanın hasıl olması için ibadetlerimizi,zamanında ve devamlı yapmalıyız.Nitekim Allah Resulü'nün de,az da olsa devamlı olan ibadeti tavsiye ettiğini görüyoruz.
Devamlı yapmamız gerekli olan ibadetlerden birisi ve en önemlisi namazdır.Aslında namaz bütün ibadetlerin fihristesidir.Dolayısiyla bütün ibadetlerin manasını ruhunda taşır ve hepsinden kendi üzerinde bir çizgi bulundurur.Diğer ibadetler,ara sıra insanın omuzuna biner;insan da onları eda eder,kurtulur.Fakat namaz,devamlı insanın Allah'la alakasını temin eder,rahmetle irtibatını devam ettirir.
Namaz,rahmet ve kerem sahibi Rabb'imize karşı,haşyet ve saygı dolu bir gönülle ve devamlı eda edildiği müddetce,dünyevi ve uhrevi bir saadet vesilesi olur ve her iki yerdede selametimizin müjdesini taşır.Bize bu müjdeyi Kur'an verir.Bu yüzden namaza en büyük ehemmiyeti,büyük bir davayı yüklenerek gelen beşerin en büyük mükellefi Hz. Muhammed (s.a.v.)vermiştir.Kendi ifadesiyle,ahirette ilk sorulacak olan namaz ibadetidir.
O halde, günlük beş vakit namazımızı aksatmadan kılmalı ve her fırsatta Rabb'imizle irtibatımızı kuvvetlendirme yollarını aramalıyız.
Çünkü burada eda edeceğimiz her namaz, ötede karşımıza çıkacak ve imdadımıza koşacaktır.Cenab-ı Hak,yardımına muhtaç olduğumuz o günde, lütuf ve keremiyle yardımcımız olsun. A m i n !
alıntı