Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Hz. Azrail ölülere nasıl görünür? (1 Kullanıcı)

_misal_

Kayıtlı Kullanıcı
2bcb0fb2.jpg

Azrail (as) melaikelerin büyüklerindendir ve diğer melekler gibi mümin ruhlara karşı çok şefkatli kafirlere karşı ise çok şiddetlidir.

"İyilerin ruhu hamurdan kıl çekmek gibi, kötülerin ruhu ise diken ağacından tülbent çekmek gibi çekilir."

Birinci olayda ruh yara almaz. İkinci olayda ise, yara alır ve delik deşik olmuş bir hale gelir. Aldığı bu yaralar kabir hayatı boyunca da ona azap çektirirler. Ruhu çekilmekte olan bir adam duyduğu acıyı şöyle terif etmiştir: "Gökler üstüme çökmüştür. Vücudum iğne deliğinden geçiyor gibidir."

Hz. Ka'b şöyle demiştir: "Ruhun çekilmesi olayında sanki her tarafı dikenli bir çubuk hastanın ağzından içine sokulur ve dikenli dallar onun damarlarına yayılırlar. Daha sonra da kuvvetli bir adam bu çubuğu çekip çıkarır."

Ruhun çekilmesi sırasında ölüm meleği de görülür. Bu melek, ölenin itikat ve amellerine göre değişik surette gelir.

Mesela elektrik bir olduğu halde lambada ışık olarak görünür, elektrikli sobada ateş olarak görünür, buzdolabında soğuk olarak tezahür eder. Öylede Hz. Azrail (as) ruhun mahiyetine göre belirir. Tıpkı elektriğin girdiği alette değişik tezahür etmesi gibi. Eğer kişi müslüman olarak yaşamışsa Azrail (as) ona ışık gibi görünür. Yani nurani olarak görünür. Eğer kafir veya günahkar olarak yaşamışsa derecesine göre ateş gibi veya buz gibi o kişinin ruhunu alır. Yani insanın fıtratı nasıl ise Azrail (as) ona o şekilde gözükecektir.

Rivayete göre İbrahim (A.S.), ölüm meleğine; "Bana kötü insanların ruhunu aldığın surette görün." dedi. Melek: "Sen bu sureti görmeye dayanamazsın." dedi ise de İbrahim (A.S.) ısrar ederek: "Dayanırım." dedi. Azrail (A.S.) ; "Yönünü dön." buyurdu. İbrahim (A.S.) döndü ve Azrail (A.S.) 'i görünce, onu kapkara, saçı sakalı karışmış, pis pis kokar, siyah elbiseli, ağız ve burun deliklerinden ateş ve dumanlar fışkırır vaziyette gördü. Buna dayanamayarak düşüp bayıldı. Ayılınca Azrail (A.S.) 'i eski suretinde gördü ve ona: "Bir günahkara, senin suratını görmek yeter. Başka bir azap ile karşılaşmasa da senin o suratın azap bakımından onun için yeterlidir." dedi. İbrahim (A.S.) bu sefer: "Bana iyilerin ruhlarını aldığın surette görün." dedi ve meleği güzel bir surette görünce de: "İyiler için mükafat olarak seni bu surette görmeleri yeterlidir." demiştir.

İşte asilerin karşılaşacağı ve itaat edenlerin kurtuldukları zorluklar bunlardır. Allah-u Zülcelal'e itaat edenler Azrail (a.a.) 'i en güzel surette görürler. Amel defterlerinin kapatıldığı son anda, ölenin amelini yazan iki melek de ona görünürler. Ölen iyi kimse ise melekler ona: "Allah-u Zülcelal seni hayırla mükafatlandırsın. Sen bizi salih ameller yazmakla meşgul ve mutlu ettin." derler. O kötü kimse ise, melekler ona: "Allah-u Zülcelal seni şerle cezalan-dırsın. Sen bizi kötü şeyler ve günahlar yazmakla meşgul ve mutsuz ettin." derler.

Hz. Peygamber (S.A.V.) şöyle buyurmuştur: "Biriniz ni'met ve azap göreceğini öğrenmedikçe ve cennet ya da cehennemdeki yerini seyretmedikçe ölmez." (İbn Ebi'd-Dünya)

Bir kimsenin kendisini ölüm sekeratından selametli bir şekilde muhafaza edebilmesi için, o vakit gelip çatmadan önce, Allah-u Zülcelal'in emir ve nehylerini yerine getirmeye gayret ederse, inşallah rahat ve güzel bir şekilde bu dünyadan ayrılır. Nitekim Allah-u Zülcelal ayet-i kerimede şöyle buyurmuştur: "O kimseler ki, melekler onların ruhunu rahat ve hoş bir şekilde alırlar." (Nahl; 32)

Hasan-ı Basri şöyle demiştir: "Mü'minin rahatlığı, ancak Allah-u Teala'ya mülaki (kavuşacağı) olacağı zamandır."

Demek ki, mü'minin emin olduğu, neşeli ve en sevinçli günü, öldüğü günüdür...!

Kaynak : Sorularla İslamiyet

Seyren

Kayıtlı Kullanıcı
Allah razı olsun bu güzel paylaşım beni biraz daha kendime getirdi.O anı düşündükçe kemiklerime kadar üşüyorum korkuyorum.Ölüm gelip çatığında sevdiklerim yanımda olacak belki ama onlar benim için birşey yapamayacak.İşte o zaman bana yaptığım amellerim yardım edecek.İnşallah iyi amel sahiplerinden oluruz.İnşallah o gün geldiğinde nurlu ışıklar içinde karşılanırınız.İnşallah o gün geldiğinde güle oynaya sevgiliye gidenlerden oluruz.RABBİM bu dünyada ebed için güzel şeyler yapmayı kesemizi doldurmayı nasip etsin.
AMİN AMİN AMİN

_misal_

Kayıtlı Kullanıcı
Amin. Allah hepimize hayırlı ömür hayırlı ölümler nasip etsin. Allah sizdende razı olsun.

Sedaa_*

Kayıtlı Kullanıcı
Amin, ölürken peygamberimizi de görmeyi çooooook istiyorum. Allah nasip eder inşallah :)

_misal_

Kayıtlı Kullanıcı
Amin. Rabbim nasip etsin inş :)

AcizBirKul.

Kayıtlı Kullanıcı
Takva'da ve ilimde iyi olanların ruhlarını Peygamberler göndererek alırmış Rabbim
Doğrusunu Allah(c.c) bilir
Güzel bir paylaşımdı kardeşim

AcizBirKul.

Kayıtlı Kullanıcı
Peygamber Efendimiz (asm), "Nasıl yaşarsanız öyle ölürsünüz, nasıl ölürseniz öyle dirilirsiniz" buyuruyor Ölüm şekillerinin hangisinin güzel, hangisinin zor olduğunu dışarıdan anlayamayız Trafik kazasında ölmek mi zordur, istirahat döşeğinde ölmek mi zordur; bunu dışarıdan kestirmemiz mümkün olmaz Bu, kişinin ameliyle de ilgili bir olay değildir Yani nice güzel amel sahibi kimseler vardır ki, en korkunç kazalarda ölmüşlerdir Nice kötü amel sahibi kimseler vardır ki, yatakta can vermişlerdir Ve bilemeyiz ki, beriki yatakta can verirken belki çok acı çekebilir; öteki korkunç görüntülü bir kazada çok rahat can vermiş olabilir

İmam-ı Azam'ın talebelerinden büyük âlim ve fakih İmam Muhammed ölünce kendisini rüyada görmüşler ve "Nasıl vefat ettin?" diye sormuşlar İmam demiş ki: "İlimle meşguldüm Nasıl can verdiğimin farkında olmadım Bir de baktım ki kabirdeyim!"

Bediüzzaman Hazretleri gönüllü milis güçleriyle Bitlis'li Ruslara karşı savunurken, şiddetli çatışma sırasında yeğeni ve talebesi Ubeyd (raleyh) şehid düşüyor Daha sonra kendisi Ubeyd'i rüya-yı sadıkada görüyor ki, Ubeyd kendisinin ölmüş olduğunun farkında değil Üstadı olan Bediüzzaman'ı ölmüş biliyor ve onun için çok ağlıyor Kendisini ise hayatta biliyor, fakat Rusun istilâsından çekindiği için yeraltında kendisine güzel bir menzil yapıp içine girdiğini sanıyor Oysa Ubeyd, Rus'un yağlı kurşunlarına hedef olarak can vermiştir Rahmetullahi aleyh

Anlatılır ki, yatakta sekerâta giren dinden diyanetten uzak bir müteahhit, yanındakiler "eşhedü en lâ ilahe illallah" dedikçe, "Kum getir, Çakıl getir, Kireç getir, Demir getir" demeye başlamış, başka bir şeye dili dönmemiş, nihayet can vermiştir

Evet; güzel ölüm vardır şüphesiz Zor ölüm de vardır Fakat ölümün dış şekli, bize, güzel mi, zor mu olduğu konusunda pek fazla fikir vermez Biz, güzel amel işleyelim, güzel amelde niyetimiz Allah'ın rızasını kazanmak olsun ve Allah'tan güzel ölüm isteyelim İnşallah güzel ölümle Allah'ın huzuruna gidenlerden oluruz
Selam ve dua ile

İslam arşivi

Yagmurbey

Kayıtlı Kullanıcı
Güzel ve anlamlı bir paylaşım olmuş..

ALLAH razı olsun KARDEŞ..

_misal_

Kayıtlı Kullanıcı
AcizBirKul' Alıntı:
[Takva'da ve ilimde iyi olanların ruhlarını Peygamberler göndererek alırmış Rabbim
Doğrusunu Allah(c.c) bilir
Güzel bir paylaşımdı kardeşim /QUOTE]

Saolasın AcizBirKul.

Yagmurbey' Alıntı:
Güzel ve anlamlı bir paylaşım olmuş..

ALLAH razı olsun KARDEŞ..

Cümlemizden inş.

Karîn'den Korun

Kayıtlı Kullanıcı
Allah vesile olduğun için razı olsun, sayende yeni birşey daha öğrendim.
Allah'u Teala (c.c) hepimize kolay ölümler nasip etsin inşallah. Ölürken veya ölmeden ağzımızdan ve kalbimizden kelime-i şehadet getirerek imanımızı kurtararak ölmeyi nasip etsin inşallah.

Eşhedu en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden âbduhu ve Resuluhu.

Selametle, Selamun Aleyküm

_misal_

Kayıtlı Kullanıcı
Amin. Cümlemizden inş. Hep birlikte bir şeyler öğreniyoruz.

Aleykumselam.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt