Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

''Hüzün güzeldir...” (1 Kullanıcı)

nihalim

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.hatim-online.com
''Hüzün güzeldir...”

Terk Ediliyorum... Beni Sevmek Çok Zor

Bazı şeylerin belli bir açıklaması yoktur, belli bir târifi... Efrâdını câmî, ağyârını mânî bir açıklaması, belli bir târifi yapılması için uzun ve çeşitli sözler, sayısız zamanlar ve insanlar gerekli... Sevmek üzerine yazmaya başlarken böyle demiştim, hüzün üzerine yazmaya başlarken de böyle diyorum; çünkü bu ikisi, yani sevmek ve hüzün illâki yan yana durur, ardarda gelir. Hüzün, sevmenin tadı-tuzu olur; sevmek, hüznün direği, suyu, havası...

Evet, hüznün de çeşitli târiflerini yaptı hayat bana... Ama sevmek gibi başkalarının anlam kattığı târifler değildi bunlar, ben kendim, bir gece içimde buluyordum, gül kokulu bir mendil gibi, taptaze bir çiçek gibi... Mânâsı bana açık semboller oldu bu yüzden hüzne dair sözlerim... Ehl-i hüzne bergüzârım olsun.

* * *

Hüzün... H, yorgun he... Ü... İncecik bir dehliz, ucu en derinimize inen. Hüzün, z ve ü, h ve n; Allâhr17;ın yaratma harikalarından biridir bu kelime... Bir hâl, bu kadar güzel arz edilir harflerle ve bu kadar güzel setredilir seslerle. Bu kadar mezc olur bir kelimede mânâ ile madde, beden ile ruh...

Hüzün denince akla gam gelir, hüzün değildir. Gam ağırdır, koyudur.

Hüzün ince ve nârin yanını temsil edemez.

Üzüntü gelir, geçicidir, ucuzdur; hüznün asîl ve paha biçilmez oluşuna yakışmaz...

Sıkıntı denir, hüznün rengârenk atlasında pek soluk kalır bu. Evet, hüzün hem gam, keder, üzüntü, sıkıntı, endişe, vehim, korku ve nihayet suskunluktur, hem de hıçkırıktır, haykırıştır, sorgudur, yargıdır, umuttur incecikten ve nihayet fısıltıdır, gözyaşıdır.

Hüzün biraz isyandır, biraz rıza; biraz gözlerini kaçırmaktır, biraz yüreğini sunmak...

Hüznü ellerinde oyuncak ederse insan, başına taç etmek varken; yazık olmuş demektir hüzne ve insana.

Keder denilse, keder lâubâlîdir, yapışkandır, yüzsüzdür; ama hüzün, dedim ya, asildir, peygamber soyludur, mübârek bir taçtır ki, ancak sahibinin başına tam olur. Beyaz papatyadan değil, ay ışığından örülmüştür. Bu yüzden sarartır insanın benzini, gözlerinin altı kararır bu yüzden. Yıpratır bazen, bolca gözyaşı döktürür, saçlarına ak düşürür; ay ışığındandır o...

Kadere iman eden, kederden emin olur.3

Hüzün mübârektir, velûddur. Mübârek, velûd ve verimli olmayan gam, keder, tasa ve üzüntü, hüzünden değildir.

Hüzün vakurdur, onurlu ve dürüst... Kaypak ve tamahkâr duygular, hüznü duyumsayamaz. Hüzün evet, duyumsanır. O denli nârin, o denli zarif...

Büyülü bir güzelliği var hüznün.

O gül endâm bir al şâle bürünsün yürüsün

Ucu gönlüm gibi ardınca sürünsün yürüsün 4 der gibi... Kırmızı, tül ve ipekten elbisesi ile önümüzden değil, içimizden geçip giden bir âhû gibi... Acısı yüreği kavursa da sevdası eksik olmaz onun.

Ben nereye gidersem gideyim

Güzel gözlü sevdiğim benim

Hüzün atımın terkisine binip

Benimle gelir 5

Biraz mum ışığıdır hüzün, biraz akşam alacasıdır. Biraz gazete satan çocuk elleri, biraz bebek ağlamasıdır.

Tüy gibidir hüzün. Hafif ve yumuşak, canlı ve ölü... Hayattan ve ölüme dair...

Bazen kabz hâlidir. Bizzat imtihandır. İstiğfarla çözülen donmuş et yumrusudur.

Hüznün gecesi ağırdır. Hüznün gece hâli ağırdır. Nefes alırsın, oksijen değil cıva dolar ciğerlerine... Onu yazacak kalemin beli bükülür sanemâ... Sabahı, akşamı, ikindisi vardır hüznün; her biri yaşanılası, her biri kaçınılası...

Hüzün ki, en çok yakışandır bize demişti Hilmi Yavuz ve bu, beni vurmuştu o zamanlar. Üzerinden uzun zamanlar geçti. Uzun acılar, ağır hüzünler... Şimdi öğrendim ki: Aşırı üzüntü, şeytandandır. demiş Hak dostu...

Hüzün zordur.

Yine de hüznün uçurumu yeistir, umutsuzluktur, karamsarlıktır. Üzülmekten gevşemeye açılan bir kapı vardır ve kırkıncı kapı filan da değildir, en fazla yedinci kapıdır. Burda kırkıncı kapı inanç tır.

Onlar o kimselerdir ki, insanlar onlara; «Düşmanlarınız size karşı büyük ordular hazırladı, korkun onlardan!» dedikleri zaman, bu sözler onları korkutmadı, aksine imanlarını artırdı ve bir de üstüne «Allah bizim için yeterli bir koruyucudur ve o ne güzel bir koruyucudur!» dediler.r1;Âl i İmran Sûresi, 173

İdeali olanın, yarası eksik olmaz.

Gözüne saplanan oku çekip çıkarır ve vuruşmaya devam eder.

Koluna saplanan oku çıkarır, saklar ve bir gün hedefi tam ortasından vurur. Hüzün, sâdıktır.

Ve Vahşî nin hüznü... Kolay mıdır Gözüme görünme!.. sözüne muhatap olmak, kolay mı herkes göz göze, diz dize oturabilirken; ancak sütunların, duvarların gerisinden bakabilmek... Ne derdini açabilir ne sevincini paylaşabilir; hep kamufle, hep perde, hep aracı... Ama o kâmil bir hüzünle taşıyor Hamzar17;yı vuran mızrağı, bir gün yalancı peygamberi vurduğunda gülüyor hüznün bu an acınılası mülkü...

Hüzün deyince hüzünler kulübesi akla gelmez mi? Yakup Peygamber gönle düşmez mi? Bana düşen sabr-ı cemildir. diyen, ağlamaktan gözlerine gece inen baba... Demek ağlamanın bu türlüsü sabra mâni değil... Sabrın bu türlüsüne de «hüzün» diyelim biz...

And olsun ki, sizi biraz korku ve açlık; mallardan, canlardan ve ürünlerden biraz azaltma (fakirlik) ile deneriz. Sabredenleri müjdele! O sabredenler, kendilerine bir belâ geldiği zaman: Biz Allah ın kullarıyız ve biz O na döneceğiz, derler. İşte Rablerinden bağışlamalar ve rahmet hep onlaradır. Ve doğru yolu bulanlar da onlardır. Bakara Sûresi, 155r11;157.

Eyyûb Peygamberin malları, mülkleri, evlatları bir bir elinden alınırken, şeytan her yönden ona musallat olurmuş. Hatta evlatlarını kaybettiğinde gelip onunla birlikte ağıt yakmaya kalkmış. Bilirsiniz işte, tesellî sözlerinin arasına isyan katacak... Hemen tanıyor Peygamber onu. Çünkü hakîkî hüzün; zihni bulandırmaz, kalbi bunaltmaz.

Hüzün sızıdır. İnce, keskin, sivri... Varla yok arası... Parlak ve göz alıcı, anlık ve güçlü... Ne şimşek, ne yıldırım, ne gök gürültüsü... Gün ışığında yağmur gibidir hüzün, gökkuşağına gebe...

Hüzün melezdir. Tefekkürle tedebbürün kendisi esmer, bahtı ak evladıdır. Asâletini tefekkürden, metânetini tedebbürden almıştır.

Hüzün su gibidir. Azizdir. Şerefli ve nâdir... Hem her şeye yeter, hem yeri asla doldurulamaz. Temizler, kirlenir, arşa yükselir, bir âh kanat olur ona, temizlenir, iner solgun gönüllere...

Ahsen i takvim olan sallâllâhu aleyhi ve sellem La tahzen innallahe meanâ buyurunca Üzülmeyin, gevşemeyin, inanıyorsanız en üstünsünüz. buyurunca Rahman, şâir, aşka gelip Toprak post, Allah dost. demiş...

Hüzün, Allah Rasûlü nün dostudur, takdim ederim. Hüzün dostumdur. buyurmuş hüzün Peygamberi sallallahu aleyhi ve sellem, ömrü hüzünden sağılmış yetim... Hira, hicret, İbrahim, Tâif, Uhud, ifk, ne yana baksa hüzün... Hüzne, bu hüzün yeter.

Ey yar, sen gittin bir hüzün kaldı bana

Beni benden geçiren bir sözün kaldı bana

Kızım, demiş kızının kulağına: Üzülme, baban bundan sonra hiç acı çekmeyecek.
* * *

Hüzün güzeldir.

alıntı

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
laleler_4.jpg

Selamün Aleyküm, gönlü güzel, canım ablam..
Vaktim fazla olmadığı ve bu aralar, kısa aralıklarla girdiğim için, yazınızı daha sonra okumak üzere kopyaladım inşallah..Daha sonra bu güzel konuya yorumumu yazacağım inşallah;)..Emeğinize ve güzel yüreğinize daim Sağlık olsun..Rabbimize emanetimsiniz değerli ablam..Selam, dua ve baki muhabbetle inşallah..Kıymetli anneannemin ellerinden öpüyorum. Rabbimiz c.c sağlık, sıhhat ve afiyet lütfeylesin.Amin..B)

Muhabbetle inşallah değerli Ablam..Hayırlı, nurlu ve bereketli geceler diliyorum..B)

yalniz_yolcu

Kayıtlı Kullanıcı
selamun aleykum abla emeğine sağlık çok güzel bi paylaşım zevkle okudum ewt bende hüznü çok severim insanın bütün duyguları ayrı bi güzel rabbim hepsiniz yaşamayı nasip etsin....

bu cümleler çok güzel begeniyle okudum rabbime emanet ol selametle ablam...

nihalim

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.hatim-online.com
laleler_4.jpg

Selamün Aleyküm, gönlü güzel, canım ablam..
Vaktim fazla olmadığı ve bu aralar, kısa aralıklarla girdiğim için, yazınızı daha sonra okumak üzere kopyaladım inşallah..Daha sonra bu güzel konuya yorumumu yazacağım inşallah;)..Emeğinize ve güzel yüreğinize daim Sağlık olsun..Rabbimize emanetimsiniz değerli ablam..Selam, dua ve baki muhabbetle inşallah..Kıymetli anneannemin ellerinden öpüyorum. Rabbimiz c.c sağlık, sıhhat ve afiyet lütfeylesin.Amin..

Muhabbetle inşallah değerli Ablam..Hayırlı, nurlu ve bereketli geceler diliyorum..

Aleykümselam kalbi güzel canım kardeşim ALLAH c.c. razı olsun...hayırlısı canınız sağolsun kardeşim İNŞALLAH canım kardeşim bekliyorum o güzel yorumunuzu ;) ...anneanneme söyledim o kadar mutlu oldu anlatamam canımm...DUA'larındasınız...ALLAH c.c. emanet olun...selam ve dua ile...İNŞALLAH...B)

nihalim

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.hatim-online.com
selamun aleykum abla emeğine sağlık çok güzel bi paylaşım zevkle okudum ewt bende hüznü çok severim insanın bütün duyguları ayrı bi güzel rabbim hepsiniz yaşamayı nasip etsin....

bu cümleler çok güzel begeniyle okudum rabbime emanet ol selametle ablam...

Aleykümselam güzel kardeşim teşekkür ederim
AMİN...AMİN...AMİN...
ALLAH c.c. emanet olun...selam ve dua ile İNŞALLAH...

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
~*~

Selamün Aleyküm gönlü güzel canım ablam..Mükemmel bir paylaşımdı yine...Kopyalamıştım ve bir kez daha, bir kez daha okudum..Rahman c.c sizden ebeden ve daimen razı ve memnun olsun inşallah..Bu güzellikleri bizlere aktardığınız ve okumamıza vesile olduğunuz için..Bir kitapta, ''sevinçler ve hüzünler kardeştir.'' diye okumuştum güzel ablam benim.. Biri gidince diğeri uğrarmış insanoğluna..Ve bu söz aklıma gelince, yazıdaki keder-hüzün ayırımı da çok güzel yapılmış gerçekten..Anladım ki hüzün kötü bir şey olsa idi, sevinçle kardeş olamazdı. İnsanın doğasına yakın bir duygudur hüzün..İnsan ile iç içedir..Ve yazıda da geçtiği gibi bir peygamber karakteridir hüzün..Öyle ki Efendimiz (s.a.v) de hep hüzünle inzivaya çekilir, hüzünle tefekkür eder, hüzünle vahyi okurdu..Kur'an'ı bile hüzünle okumamız gerektiğini söylemiş bir yazar..''Hüzünle indi bu kitap, hüzünle okunmalı..'' der..Kalplere davetsiz bir misafir gibi gelir kimi zaman..Damarlara, kanımıza işler...Gözyaşlarını yağmur yağmur indirir..Rahmet gözyaşları misali..Kederde ağlamak başkadır ablacım..Hüzünde ağlamanın bir hazzı vardır, kederdekinin ise acısı...Rahman c.c refikimiz olan hüznümüzden ayırmasın bizleri inşallah..Ayırmasın ki, ona da ihtiyacımız var..Ayırmasın ki rahmetimize ve mağfiretimize vesile olsun inşallah..Güzel yüreğinize ve değerli emeğinize sağlık olsun ablacım. (Bugün öyle bir ablacığımla da müşerref oldum ki..Hamd olsun güzel ablacım Rabbimize)En Emin'e emanetimsiniz inşallah..Baki muhabbetle ve dami dualarım ile...B)B)

~*~

ros073mg6.gif

s.s.s

Kayıtlı Kullanıcı
Keder denilse, keder lâubâlîdir, yapışkandır, yüzsüzdür; ama hüzün, dedim ya, asildir, peygamber soyludur, mübârek bir taçtır ki, ancak sahibinin başına tam olur. Beyaz papatyadan değil, ay ışığından örülmüştür. Bu yüzden sarartır insanın benzini, gözlerinin altı kararır bu yüzden. Yıpratır bazen, bolca gözyaşı döktürür, saçlarına ak düşürür; ay ışığındandır o...

eyvaallah kardeşim,hüzün ancak bu şekilde asilce ve hakkınca ifade edilir.
RAHMAN A emanet...

nihalim

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.hatim-online.com
~*~

Selamün Aleyküm gönlü güzel canım ablam..Mükemmel bir paylaşımdı yine...Kopyalamıştım ve bir kez daha, bir kez daha okudum..Rahman c.c sizden ebeden ve daimen razı ve memnun olsun inşallah..Bu güzellikleri bizlere aktardığınız ve okumamıza vesile olduğunuz için..Bir kitapta, ''sevinçler ve hüzünler kardeştir.'' diye okumuştum güzel ablam benim.. Biri gidince diğeri uğrarmış insanoğluna..Ve bu söz aklıma gelince, yazıdaki keder-hüzün ayırımı da çok güzel yapılmış gerçekten..Anladım ki hüzün kötü bir şey olsa idi, sevinçle kardeş olamazdı. İnsanın doğasına yakın bir duygudur hüzün..İnsan ile iç içedir..Ve yazıda da geçtiği gibi bir peygamber karakteridir hüzün..Öyle ki Efendimiz (s.a.v) de hep hüzünle inzivaya çekilir, hüzünle tefekkür eder, hüzünle vahyi okurdu..Kur'an'ı bile hüzünle okumamız gerektiğini söylemiş bir yazar..''Hüzünle indi bu kitap, hüzünle okunmalı..'' der..Kalplere davetsiz bir misafir gibi gelir kimi zaman..Damarlara, kanımıza işler...Gözyaşlarını yağmur yağmur indirir..Rahmet gözyaşları misali..Kederde ağlamak başkadır ablacım..Hüzünde ağlamanın bir hazzı vardır, kederdekinin ise acısı...Rahman c.c refikimiz olan hüznümüzden ayırmasın bizleri inşallah..Ayırmasın ki, ona da ihtiyacımız var..Ayırmasın ki rahmetimize ve mağfiretimize vesile olsun inşallah..Güzel yüreğinize ve değerli emeğinize sağlık olsun ablacım. (Bugün öyle bir ablacığımla da müşerref oldum ki..Hamd olsun güzel ablacım Rabbimize)En Emin'e emanetimsiniz inşallah..Baki muhabbetle ve dami dualarım ile...

~*~

ros073mg6.gif

Aleykümselam kalbi güzel canım kardeşim ALLAH c.c. razı olsun İNŞALLAH
emeğine ,yüreğine sağlık benim için önemli olan bu güzel yorumun için teşekkür ederim...(bende bugün çok mutlu oldum canım kadar sevdiğim bir kardeşimle görüşmek nasip oldu HAMD olsun canım kardeşim)...ALLAH c.c. emanet olun...selam ve dua ile İNŞALLAH...B)B)B)

nihalim

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.hatim-online.com

eyvaallah kardeşim,hüzün ancak bu şekilde asilce ve hakkınca ifade edilir.
RAHMAN A emanet...

değerli kardeşim RABBİM razı olsun beğendiğiniz için teşekkür ederim
ALLAH c.c. emanet olun...selam ve dua ile İNŞALLAH...

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt