Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Hucurat/2 (1 Kullanıcı)

Azerbaycan_li

Kayıtlı Kullanıcı
Ey iman edenler! Seslerinizi Peygamber’in sesinden fazla yükseltmeyin. Birbirinize bağırdığınız gibi, Peygamber’e yüksek sesle bağırmayın. Öyle yaparsanız, siz farkına varmadan amelleriniz boşa gider.” (49 Hucurat/2)

İbnu’l-Kayyım (rahimehullah) şöyle der: “Onların seslerini yükseltmeleri, amellerinin boşa gitmesinin nedenidir. O halde,görüşlerini, akıllarını, zevklerini, siyasetlerini ve bilgilerini, nasıl olur da Resulullah’ın (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiğinin üzerine yükseltirler. Bunu yapmaları, amellerinin boşa gitmesini öncelikle gerektirmez mi?!” (İ’lamu’l-Muvakkıin, 1/51.)

Kişinin ameli ancak küfür ile boşa gider... (İslam dininden çıkaran ameller- Ebu Basir tartusi)

Bu âyet-i kerimenin nüzul sebebi hakkında İbn-i Ebi Müleyke şu hadis-i şerifi rivayet etmiştir:

"Resulullaha, Temim oğullarının heyeti geldiğinde Ebubekir ve Ömer, Resulullahın yanında konuşurken seslerini yükselttiler. Birisi, (Ömer) Resulul-lahtan, Temim oğullarına Akra b. Hâbis´i emir tayin etmesini istedi. Bunun üzerine Ebubekir Ömer´e "Sen, bana karşı gelmekten başka birşey istemiyorsun." dedi. Ömer ise, "Ben sana muhalefet etmek istemedim." dedi. Böyle konuşurlarken sesleri yükseldi. Şunun üzerine Allah teala: "Ey iman edenler, seslerinizi, peygamberin sesini bastıracak şekilde yükseltmeyin. Birbirinizle yüksek sesle konuştuğunuz gibi peygamberle de yüksek sesle konuşmayın. Yoksa amelleriniz boşa gider de farkında bile olamazsınız." âyetini indirdi.

Abdullah b. Zübeyr diyor ki: "Bu âyet indikten sonra Ömer, Resulullahi dinlemeden önce ona bir şey konuşmazdı. (Buhari, K.Tufsir el-Kur´an, Sure: 49, bab: 1 /Tinnizî, K.Tefsir cl-Kur´an, Sure: 49, bab: 1, Hadis no: 3266)

Bunu taberi tefsirinden alıntı yaptım...dikkat çekmek istedgim nokta bu ayet Ebu Bekir ve Ömer (ra) gibi cennetle müjdelenen sahabeler hakkında inmiş...Allah onlara bile eğer böyle ederseniz siz farkında olmadan amelleriniz boşa gider diyor....varalım bugunki idarecilerin, yöneticilerin durumunu biz düşünelim...Onlar seslerini değil ibnu kayyumun dediği gibi "görüşlerini, akıllarını, zevklerini, siyasetlerini ve bilgilerini, nasıl olur da Resulullah’ın (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiğinin üzerine yükseltirler."

Kaim

Yasaklı Kullanıcı
Aynı duygu ve düşünceler içerisindeyiz kardeşim.

Bir konumda bu ayetten bahsetmiştim.

Hemen hemen aynı

Konu Edeptir

Resulullaha karşı edep li olmaktır

Bunu tavsiye eden yüce Allahtır.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt