Hobi Nedir ?
Hamd Alemlerin Rabbi olan Allah'a, salat ve selam ise Peygamberlerin sonuncusu Hz. Muhammed (s.a.v) ve bu yolda yürüyenlere, koşanlara olsun.
Çağımız insanının açmazlarından yada kaçışlarından birini konu edineceğiz inşallah bu yazıda. Bu konu Müslüman bireyler ve topluluklar içinde de kendini göstermektedir. Belki çağımız insanının yaptığı gibi yapmasa da, detayına inmese de bir meşgale olmakta ve ilerisi için tehlike arz etmektedir. Ve özellikle konuya az sonra söyleyeceğimiz ayet kapsamında ve de Resulullah (s.a.v)'in yaşantısı ile bakarsak konuyu daha iyi anlar ve yapmamız gerekenin ne olduğunu daha güzel bir biçimde kavrarız inşallah.
Öncelikle konuyu belirtelim. Zamanımız deyimi ile "Hobi". Bu kelimeye yüklenen mana ise "zevk için yapılan iş-vakit geçirme işi"
Çağımız insanının hayatında sürekli olarak gördüğümüz ve de neden yaptığını rahatlıkla kavrayacağımız bir meşgale.
Rahatlıkla kavrayacağımız diyoruz!!! Çünkü o insan "Rabbini tanımamış ki, Resulünü tanımamış ki, dinini tanımamış ki, iş den arta kalan zamanını nasıl değerlendireceğini nereden bilsin" deriz.
Fakat artık bu tür meşgaleler Müslüman bireylerde ve topluluklarda da yavaş yavaş yer alıyor ne yazık ki. Falan kardeş maket yapıyor. Diğer kardeş akvaryum yapıyor. Öbürü balık satıyor. Öteki ava gidiyor. Bir diğeri… örnekleri sizlerde çoğaltırsınız!!! Bu cümleleri duymuş ya da bizzat yaşayarak şahit olmuşsunuzdur. Ve ne yazık ki Müslümanlar bu tür faaliyetleri yaparken İslami boyutunu düşünmeden bu tür uğraşlara atılmışlardır.
Rabbimiz ise bizlere "İnşirah" suresindeki 7-8 ayetlerde şöyle buyuruyor.
"Boş kaldın mı hemen başka işe koyul ve yalnız Rabbine yönel"
Bu ayetin tefsirinde müfessirler:
-Farz namazları bitirdiğinde yaptığın duada Rabbine yönel
-Namazda selam verince dünyan ve ahretin için dua et
-Dünya işlerini bitirdiğinde kalk ve namaz kıl
-Farz namazları bitirdiğinde gece namazı kılmaya kalk
-Savaşı bitirdiğinde ibadet hususunda gayret göster
-Eğer sıhhatin yerinde ise boş zamanını ibadet ile geçir
Ve sekizinci ayetin tefsiri ise
-Rağbet ve arzunu ancak Allah'a tahsis et ve ancak O'na tevekkül ederek O'nun lufunu iste
-Din ve dünya işlerinde muzaffariyet istiyorsan ve başka şeyler arzuluyorsan Rabbine yapış
-İnsanları Allah katında olan şeyleri istemeye teşvik et, arzulandır
Günümüz insanı boş vakitlerini böyle hobilerle değerlendirirken iş stresinden kurtulduklarını söylüyorlar. Peki Müslümanlar bu tür hobileri yaparken böylemi diyorlar!!? Evet çağımızda insanlar çok ağır şartlarda çalışıyor. Şüphesiz yoruluyor ve dinden nasibi olmayan bu insanlar nefsi istekleri doğrultusunda bu tür eğilimler gösterip haz aldıklarını söylüyorlar! Peki bizler yani Müslümanlar ne yapacağız? Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) şöyle buyurmuştur; "Zaman zaman kalplerinizi dinlendiriniz"
Bu şerefli sözü Hz. Ali (r.a)'nin söyledikleriyle açıklayalım; "Bedenler yorulduğu gibi gönüllerde yorulur, usanır. Kalplerinizi dinlendirin, ona ulaşacak hikmet yollarını arayın. Nefis oyun ister, oyalanmayı meyyaldir, yanlış şeyleri yapmak ister, tembelliğe yatkındır, rahatı arzular, çalışmaktan nefret eder. Eğer nefsini çok arzularsan yıpratırsın, başıboş bırakırsan hepten rezil edersin"
Demek ki insanın arta kalan zamanlarında bir şey yapması lazım ve nasıl şeyler yapacağı da ortadadır. Müslümanlara Allah Resulünün tavsiyeleri vardır. Boş zamanlarında, iş vakitlerinde, sıkıntılıyken, neşeliyken, işkence altında, baskı altında vs…Müslüman şahıs eğer şuurunda olursa ne yapacağını bulup yapandır.!!! Eğer yapmıyorsa da artık onda belli noktalarda maraz vardır, ve bu tür eğilimler ilerisi için tehlike oluşturmaktadır.
Resulullah (s.a.v)'in dediği gibi "kalpler zaman zaman dinlendirilmelidir" ama hikmetli biçimde dinlendirilmelidir. Bu din katı kuralları olan bir din değildir. Oyun ve eğlence de vardır, tabi ki bu oyun ve eğlenceler belirtilen çerçeveler dahilinde olacaktır. Bunlar ise Peygamber,ashab ve onların varisi olan alimlerce bizzat yaşanarak gösterilmiştir.
Kendilerini düzeltenlerden Rabbimiz razı olsun.
Ve bizleri bu meşgalelerle (hibi) yarıştıran Müslümanlara en güzel örnek TAKVA kulvarındaki yarışmaya davet ederek yarıştırmaktır.
En güzel akıbet Takva sahiplerinindir…
www.tevhidyolcusu.com