Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Hıncal Uluç'tan ''Ne türban, ne başörtüsü..Sıkmabaş!.. (1 Kullanıcı)

hafize

Kayıtlı Kullanıcı
Neden Sıkmabaş diyorum?..

Bazı okurlar, "Türban" ya da "Baş örtüsü" sözcüklerini kullanmayıp ısrarla "Sıkmabaş" dememi bir aşağılama olarak kabul ediyor ve "Bu tutum size yakışmıyor" diyorlar..
Hayır.. Aşağılama falan değil.. Adı bu ondan..
Bu baş bağlama şekli, Türban değil..
Açın dinci gazeteleri.. Yıllardır kopan kıyamet son günlerde iyice yoğunlaştı. Manşetlerden inmiyor. Ama bu gazetelerin hiç biri Türban sözcüğünü kullanmıyor. Ülke "Türban" diye sallanırken dinci gazetelerin bu sözcükten ısrarla kaçınmaları dikkatleri çekmiyor mu?.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan "Türban" diyor mu hiç.. Tersine.. Yandaşlarına emri var. "Türban demeyin" diyor..
Erdoğan ve dinciler "Türban" lafını niye kesinlikle kullanmıyorlar, hiç düşündünüz mü?.. Düşüne durun. Ben anlatayım..
Türban diye bir baş örtme şekli var.. Ama bizimkiyle uzaktan yakından alakası yok. Bir Hint (Sikhler) gurubunun erkeklerinin baş örtüsü Türban.. Fransız modacıları geçen yüz yılda bundan ilhamla, bir kadın başlığı yarattılar. Adına Türban dediler. Mevhibe Hanım Türban kullanırdı zaman zaman. Yani Türban Çankaya'ya İsmet Paşa zamanında çıkmıştır. Abdullah Gül zamanında değil..
Türban'da eşarp, tülbent, her neyse, başa dolanır ve boyna asla inmeden, orda biter. Bizzat başbakan, Meydan Larousse'dan okumadı mı, güya ders verirken..
"Kenarsız" diye.. Kenarsız.. Ne demek o?.. Kep gibi başa oturur, kenarı yoktur, aşağı inmez.. Türban, bir tür şapkadır yani.. Tepeyi örter, yandaki saçlar açıkta kalır, görünür.
Bu baş bağlama şekli, "Baş örtüsü" de değildir.. Baş örtüsü, genel bir isimdir.. Yedi yüz çeşidi vardır, Türban dahil..
Baş örtüsü başı örten şeyin genel adıdır. Bir "Özel" biçimi ifade etmez.
Baş örtüsünün saçın tüm tellerini örtmesi diye bir şey yoktur. Zaten İslam'da da saçın tüm tellerinin örtülmesi emri yoktur. Kuran'da hiç yoktur. İstenen, kadının erkekleri tahrikten kaçınması, bunun için de makul şekilde örtünmesidir.
İslam alimleri, hatta namazda da kadın saçının görünmesine itiraz etmediklerini ifade etmişlerdir.
Oysa bugün moda olan, tartışılan baş örtüsü şekli, üst üste iki eşarp kullanarak saçın bütün tellerini gizler. Alttaki eşarp öyle sımsıkıdır ki, saçın hiçbir teli, hiçbir şekilde dışarı sarkamaz. Üzerine örtülen, renkli, pahalı, marka eşarp ise aslında süstür. Hatta süsün ötesinde bir sosyal seviye gösterisidir. Aslında bu pahalı, göz alıcı marka eşarplar, Hermesler, Vakkolar örtünme kuralının ruhuna, o sığındıkları inanca tam da aykırıdır, o ayrı..
Ne var ki, başı böyle bağladın mı, hizmetçiler, gece konducular, köylülerden ayrılır, kentli olursun. Hizmetçi değil hanım olur, sınıfını gösterirsin.
Ortaköy'e gelin. Önünüzden her gün sayıları artarak geçen Sıkmabaşlılara bakın. Bu sımsıkı başın altındakilerin, nasıl günün modasına uygun, hatta nasıl seksi, yani dinin temel isteğine ters giyindiklerine bakın.. Erkek arkadaşları ile nasıl sarmaş dolaş dolandıklarına bakın..
Yani işin aslı, iddia edildiği gibi din ve inanç değil.. Kuran emri hiç değil..
Peki ne?..
Bu saç şekli kentlerde belli bir tarikatın simgesi olarak belirdi ilk. Altında uzun pardösüler olarak.. Pardesü renkleri tarikatın hangi koluna ait olduklarını gösteriyordu. Kılık tam bir dini üniformaydı. Sonra Necmettin Erbakan'ın liderlik ettiği partiler bu kılığa sahiplendiler.. Tek renk, tek tip pardesüler yerleşmedi, ama bu tek tip baş bağlama şekli, o partinin simgesi olarak yayıldıkça yayıldı. AKP ile de doruğa ulaştı.
Recep Tayyip Erdoğan'ın "Siyasal simge ise siyasal simge ne olacak" diye meydan okuması, aslında meydanı boş bulunca gerçeği itiraf etmesidir.
Baş örtüsü bu ülkede siyasal simge olmaz. Baş örtüsü dini simge de olmaz. Baş örtüsü simge olmaz. Olamaz.
Baş örtüsü, Müslümanı, Sünnisi, Alevisi, Hıristiyanı, Yahudisi, Yezidisi, Türkü, Türkmeni, Kürdü, Rumu, Ermeni, Süryani, Laz, Çerkez, Yahudisi ile Anadolu kadınının yüzlerce yıllık görüntüsüdür. Bu yüzden bu ülkede baş örtüsüne itiraz eden de yoktur.
Ne CHP.. Ne asker.. Ne ben.. Tek kişi gösteremezsiniz.
İtiraz, bu siyasal simge olan, bu gamalı haç benzeri dini siyasetin içine sokan bağlama şeklinedir. Bu şeklin de adını doğru koymak gerekir ki, kimse kimsenin kafasını karıştırmasın.
Dinci kesimin ısrarla "Baş örtüsü" demesinin sebebi açık.. Karşı olanlara "Hah işte gördünüz mü, bunlar baş örtüsüne karşı" demek için.. Diyorlar da..
O zaman.. Karıştırmayalım..
Türban değil.. Baş örtüsü hiç değil..
Türban deyince akla tek şekil gelir.. Hint usulü.. Baş örtüsü deyince, bin türlüsü..
Bu özel, bu üniformasal, bu simgesel baş örtme şeklinin adı Sıkmabaş'tır..
Bu siyasal simge olarak kullanılan, laik anayasayı delmek için alet edilen özel bağlama şeklini kafa karıştırmadan ifade etmenin tek yolu, doğru sözcüğü kullanmaktır.
Bugün Sıkmabaş!..
Daha uygun bir ad bulunana ve yerleşene kadar ben Sıkmabaş demeye devam edeceğim..
Aşağılamak için değil.. Kavram kargaşası yaratmamak, ne dediğimi kimseyi yanıltmadan anlatmak, kafa karıştırmak isteyenlerin tezgahına düşmemek için.
"Ben baş örtüsüne karşı değilim. Hiçbir zaman da olmadım" lafımı yürekten etmek için.. Örtüye değil, siyasal simgeye karşı olmak.. Meselenin ruhu bu..
Onun için terimleri bilinçli olarak karıştıranlardan ayrılıyor, oyunlarına gelmiyor ve karşı olduğum şeyin "Sıkmabaş" olduğunun altını çiziyorum, baş örtüsü değil..
Tamam mı?..
Sıkmabaşlı kardeşlerim bu deyişimden alınıyorlarsa, beni değil, kendilerini yargılasınlar, "Niye alınıyoruz" diye..

Hıncal ULUÇ beyin bu sözleri hakkında neler düşünüyosunuz?

hafize

Kayıtlı Kullanıcı
''Baş örtüsünün saçın tüm tellerini örtmesi diye bir şey yoktur. Zaten İslam'da da saçın tüm tellerinin örtülmesi emri yoktur. Kuran'da hiç yoktur. İstenen, kadının erkekleri tahrikten kaçınması, bunun için de makul şekilde örtünmesidir.
İslam alimleri, hatta namazda da kadın saçının görünmesine itiraz etmediklerini ifade etmişlerdir. ''

Bu lafa anca HÖST! derim

nurnn1.png

BU BENİM YORUMUM

özyurdum

Kayıtlı Kullanıcı
Oysa bugün moda olan, tartışılan baş örtüsü şekli, üst üste iki eşarp kullanarak saçın bütün tellerini gizler. Alttaki eşarp öyle sımsıkıdır ki, saçın hiçbir teli, hiçbir şekilde dışarı sarkamaz. Üzerine örtülen, renkli, pahalı, marka eşarp ise aslında süstür. Hatta süsün ötesinde bir sosyal seviye gösterisidir. Aslında bu pahalı, göz alıcı marka eşarplar, Hermesler, Vakkolar örtünme kuralının ruhuna, o sığındıkları inanca tam da aykırıdır, o ayrı..
Ne var ki, başı böyle bağladın mı, hizmetçiler, gece konducular, köylülerden ayrılır, kentli olursun. Hizmetçi değil hanım olur, sınıfını gösterirsin.
Ortaköy'e gelin. Önünüzden her gün sayıları artarak geçen Sıkmabaşlılara bakın. Bu sımsıkı başın altındakilerin, nasıl günün modasına uygun, hatta nasıl seksi, yani dinin temel isteğine ters giyindiklerine bakın.. Erkek arkadaşları ile nasıl sarmaş dolaş dolandıklarına bakın..

selamün aleyküm hafize ablacım.
yazının bu kısmı hariç zirva bence, ama bu yazıdan biz müslüman kadının çıkarması gereken çok ders var..
bizim canımızı acıtan gerçekler var yazının bu kısmında evet çok yerinde bir tabir olmuş şıkmabaş ..
bundan sonra bende sıkma baş diycem o eşarbın öne sarkan kısmını toplayıp arkadan sıkıca bogup saçını büyük bir topuz yapanlara..

aslında bu durum bu adam ve bunun gibi düşünenlerin ne kadar hoşuna gittigni anlatamam çünkü baş örtülerimiz ALLAH ın emri olmaktan çıkıyor ve din düşmanlarının bu çok hoşuna gidiyor.aslında onların istedigide tam buydu ..

rabbim hakkıyla kapanmayı cümlemize nasip etsin
paylaşım için ALLAH razı olsun

rabbim hakkıyle kapanmayı cümlemize nasip etsin..

hafize

Kayıtlı Kullanıcı

selamün aleyküm hafize ablacım.
yazının bu kısmı hariç zirva bence, ama bu yazıdan biz müslüman kadının çıkarması gereken çok ders var..
bizim canımızı acıtan gerçekler var yazının bu kısmında evet çok yerinde bir tabir olmuş şıkmabaş ..
bundan sonra bende sıkma baş diycem o eşarbın öne sarkan kısmını toplayıp arkadan sıkıca bogup saçını büyük bir topuz yapanlara..

aslında bu durum bu adam ve bunun gibi düşünenlerin ne kadar hoşuna gittigni anlatamam çünkü baş örtülerimiz ALLAH ın emri olmaktan çıkıyor ve din düşmanlarının bu çok hoşuna gidiyor.aslında onların istedigide tam buydu ..

rabbim hakkıyla kapanmayı cümlemize nasip etsin
paylaşım için ALLAH razı olsun

rabbim hakkıyle kapanmayı cümlemize nasip etsin..

AMİİİN ben kimi zaman yolda görüyorum inan kızıyorum başında örtüsü sımsıkı geri kalan heryeri meydanda işte ama bi yerde de katılırım türbanın ne demek olduğunu açıklamış.O sıkmabaşlar yüzünden biz şimdi eziyet çekiyoruz.Örtüyorsan başını doğru ört!Omuzlarına değmeyen örtü müslüman hanım örtüsü müdür? bak gazetelere dergilere konu olacak kadar göze batıyorsun.Rabbim ıslah etsin hepimizi!

ashab_kiram

Kayıtlı Kullanıcı
sayın hıncal beyin dediğine göre kuranda başörtüsünü omuzlara salmak gibi bişey yazmıyo diyo sonrsak kendisine kimbilir kaç kere okumuştur kuranı kerimi.bunlar bilinçsizce kuranı yorumlamaya çalışan insanlar.hıncal bey gibi kaç kişi var televizyonlarda gördüğümüz inkarcılar.kendisi ''sıkmabaş''benzetmesini dalga için söylemediğini söylüyo ama bariz belli niyetinin ne olduğu.kendisine tavsiyem açıp bir kuran tefsir kitapı okuması.bir diyoki bazı di
n adamlarının namaz kılarken kadınların saçlarının görünerek kılabiliceğini söylüyo herhalde dayanarak olarak YAŞAR NURİ ÖZTÜRK gibi sözde din adamlarını örnek alıyo.senin gibiler herşeyi bildiğini zannedipte,gerçekte hiç bişey bilmeyen boş insanlardan oluşuyosunuz

ashab_kiram

Kayıtlı Kullanıcı
Bakın şuna katılırım hıncal bey'in sizinde bildiğiniz gibi vitali hakko son derece türbana karşı biri ve asla türbanı savunmuyoama bizim insanımız ne yapıyo gidiyolar veriyolar dünyanın parasını eşarplara sırf marka için takıyolar o eşarpları.o verdiğiniz paralar nereye gidiyo kimlere gidiyo bi görün.ne olur kardeşlerim bu insanlara fırsat vermeyin.böyle davranarak o insanlara destek vermiş onları haklı çıkarmış oluyorsunuz.

-Yalancı_Dünya-

Kayıtlı Kullanıcı
Selamun aleyküm Hafize annemiz...yani bu insanların aklına ben şaşarım...yıllarca içlerine sindiremedikleri başörtüyü şimdide sıkmabaş bilmem ne diyerek aşağılıyorlar...vallahi pes doğrusu...bir kere insanın başörtüsünü eleştirebilmesi için onun Kur'an da geçtiğini kabul etmesi gerekir...haksız mıyım?..bazı konularda haklılık payı var tabiki...bu tür ' başörtü ortadan kalksıncı zihniyet ' ler nasıl oluyor da bizim örtümüzü eleştirmeye kalkıyor? anlamıyorum...başka işleri yok gibi takmışlar bir başörtüdür gidiyor...gerçi bu insanlara malzeme olan insanlara da birşeyler söylemek lazım fakat kimin Allah katında ' iyi ' kimin 'kötü ' olduğunu kestiremediğimizden ötürü kınamıyorum yada eleştiri yapmıyorum...
' kişi dünyada işlediği günahların bedelini ahirette kendisi ödeyecektir 'Allah sonumuzu hayır etsin...Hayırlı ve bereketli günler...

huzur8

Kayıtlı Kullanıcı
Arkadaşlarım
beni önyargılı okumayın rica ediyorum...
Liseden önce( onlu yaşlarımda) kapanmayı çok arzuluyordum...
20 li yaşlardayım açıgım ne yazık ki bir çok kapalı kadınlardan daha bol dikkat çekmeyecek şekilde giyiniyorum....
Daha bu sabah gördüm ablalarımı başları kapalı altına kot pantalon giyilmiş ve üst bluzu belde evet eskiden son 5 sene içersinde tunik dize kadar bluz giyilirdi pantalonun üzerine
şimdi bele kadar benim gibi aynı ( açık) sadece saçları görünmüyor
Pantalon giymesin demiyorum dar giyinip fiziki ölçüleri belirgin oluyor die şikayet etmiyorum
herkes kendinden sorumludur...
Kapalı olmak eskiden bir erdemdi...daha naif daha nasıl anlatsam daha güzeldi daha ahlaklı idi....başörtülü kızların parklarda uygunsuz olduklarına inanmazdım 2 3 ay evvel gözlerimle görünce şok oldum şoklar geçirdim...
Kimseyi yargılamıyorum....neden böyle oldu ona üzülüyorum.
Şimdi kapanmayı düşünüyomusun deseler
bilmiyorum derim

ecthelion

Kayıtlı Kullanıcı
bay hıncal a göre başörtüsüne kimsenin itirazı yokmuş , itiraz bağlama şeklineymiş..... ))))

.berfin.

Kayıtlı Kullanıcı
allahım onu bıldıgı gıbı yapacaktır benım konusmama gerek yok

özyurdum

Kayıtlı Kullanıcı
Arkadaşlarım
beni önyargılı okumayın rica ediyorum...
Liseden önce( onlu yaşlarımda) kapanmayı çok arzuluyordum...
20 li yaşlardayım açıgım ne yazık ki bir çok kapalı kadınlardan daha bol dikkat çekmeyecek şekilde giyiniyorum....
Daha bu sabah gördüm ablalarımı başları kapalı altına kot pantalon giyilmiş ve üst bluzu belde evet eskiden son 5 sene içersinde tunik dize kadar bluz giyilirdi pantalonun üzerine
şimdi bele kadar benim gibi aynı ( açık) sadece saçları görünmüyor
Pantalon giymesin demiyorum dar giyinip fiziki ölçüleri belirgin oluyor die şikayet etmiyorum
herkes kendinden sorumludur...
Kapalı olmak eskiden bir erdemdi...daha naif daha nasıl anlatsam daha güzeldi daha ahlaklı idi....başörtülü kızların parklarda uygunsuz olduklarına inanmazdım 2 3 ay evvel gözlerimle görünce şok oldum şoklar geçirdim...
Kimseyi yargılamıyorum....neden böyle oldu ona üzülüyorum.
Şimdi kapanmayı düşünüyomusun deseler
bilmiyorum derim

selamün aleyküm kardeşim son satıra kadar dediklerine katılıyorum bende çok doluyum bu konuda ..
ama bence eger içinde varsa kapanmalısın onlara inat örnek olmak için kapanmalısın,sen ideal ölçülerde kapan herkes sana imrensin belki seni örnek alanlar olur onlarında sevabına girersin..
sana bilmiyorum dedirten şeytan emin ol.
çünkü kapanırsan bunun hakkını vericeni oda biliyo..

huzur8

Kayıtlı Kullanıcı
selamün aleyküm kardeşim son satıra kadar dediklerine katılıyorum bende çok doluyum bu konuda ..
ama bence eger içinde varsa kapanmalısın onlara inat örnek olmak için kapanmalısın,sen ideal ölçülerde kapan herkes sana imrensin belki seni örnek alanlar olur onlarında sevabına girersin..
sana bilmiyorum dedirten şeytan emin ol.
çünkü kapanırsan bunun hakkını vericeni oda biliyo..

çok teşekkür ederim
Yanlış anlamadıgın için allah razı olsun...
eskiden iş bulamam die korkuyordum ama
bir çok firma başörtülü çalıştırıyor
Çok teşekkür ederim güzel düşüncelerin için...

isfa91

Kayıtlı Kullanıcı
selamun aleykum hafıze kardeş bunun gibi Allah ın emır ve yasaklarını istedıgı gıbı yorumlayan zavalıları ancak Allah, [cc] havale etmek lazım bunlara ne soylenır birde örtusunun hakını vermeyen kadeşlerim var ne dıye örtuyorlar başlarını bilmiyorum sorsan cevap varmı acaba.ama herkes din bilimcisi kimseye bir şeyde soylenmiyor bi cahılık almiş gidiyor
çok uzuluyorum ama elimden bırşey gelmiyor Allah af etsın bizlerı hidayetıne nail etsın inş. amin

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt