Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

hikmetin ne? (1 Kullanıcı)

kutsalkoz

Kayıtlı Kullanıcı
hz. Musa "Ey kerem sahibi, ey herşeyi yapan, ey bir an zikri uzun bir ömre bedel olan Allahım! ben su ve çamurdan yaratılmış olan insanlarda eğri büğrü bir takım nakışlar, yani kötülükler ve kötü işler gördüm de , kalbim Adem'in yaratılışına melekler gibi itiraz etti.
Allah'ım, maksadın nedir? Hikmetin sebebi ne? Balçıktan bir şekil yarattın ; onada fesat ateşini alevlendirip, bozgunculuk tohumumu ektin?
Zulüm ve fesat ateşini alevlendirip, mescidide, secde edenleri de yakmakta ne hikmet var?

nedir bu hikmet bileniniz varmı?

erciyes1984

Kayıtlı Kullanıcı
Selamunaleykum kardeşim benim bu soruna tek cevabım var ALLAH (C.C) BİZİM BİLMEDİĞİMİZİ BİLENDİR.

Nur_u Secde

Kayıtlı Kullanıcı
selamün aleyküm kardeşim.anladığım kadarıyla siz hıristiyan sitelerine girip ,orada kafa karıştıran yorumları buraya btaşıyorsunuz.bende tesadüfen ataist olan siteye girmiştim orda aynen şöyle deniliyordu.(haşa)şeytan ateşten yapıldıysa nasıl ateşte yakıcak tanrı onu diye.Allah muhafaza ,şeytanı ateşten yaratan rabbimiz ateştede onu yakar.Onun herşeye gücü
yeter.eminim sorunuza cevap verecek bir kardeşimiz çıkıcaktır.ama bence bu sitelerden uzak dursanız hakkınızda daha hayırlı olur.Hakkınızı helal edin.Allaha emanet olun.

fevzisultansu

Kayıtlı Kullanıcı
Kendimizde bulunan iradeyi ALLAH yolunda kullanıp
sadece ona kul olmayı içimizde kötü huylar olduğu halde bunu sırf ALLAH rızasını kazanabilmek uğruna kullanmamayı.
Yinede yapacağımız hatalarda sadece ona ALLAH'a sığınmayı gerektirdiğini düşünüyorum.
selametle

ZaRiNa/MeDiNe

Kayıtlı Kullanıcı
Kendimizde bulunan iradeyi ALLAH yolunda kullanıp
sadece ona kul olmayı içimizde kötü huylar olduğu halde bunu sırf ALLAH rızasını kazanabilmek uğruna kullanmamayı.
Yinede yapacağımız hatalarda sadece ona ALLAH'a sığınmayı gerektirdiğini düşünüyorum.
selametle

ne de güzel söylemişsiniz..Allah a emanet olun..

ctrlaltdel

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.kredibilgi.com
Anladığım kadarıyla Hz. Musa Rabbime soruyor bu soruları. Tam olarak kaynak nedir bunu eğer biliyorsak ona göre de cevap verebiliriz bence. Ama yine de bir alıntıyı buraya eklemek isterim.

Alıntı
Esas ibadetlere ihtiyacı olan biziz. Bizim ihtiyacımız olduğu için,Cenab-ı Hak ısrarla ibadetleri yerine getirmemizi istiyor.Konuyla ilgili Bediüzzaman Said Nursi'nin şu sözü bize her şeyi anlatıyor.

“Cenab-ı Hak ,sırf senin ibadetine belki hiçbir şeye muhtaç değil. Fakat sen,ibadete muhtaçsın;manen hastasın. İbadet ise manevi yaralara ilaçlar hükmündedir... Acaba bir hasta , o hastalık hakkında ,şefkatli bir hekimin onu nafi(faydalı)ilaçları içirmek hususunda ettiği ısrara mukabil,hekime dese;senin ne ihtiyacın var,bana böyle ısrar ediyorsun? Ne kadar manasız olduğunu anlarsın”(B.Said Nursi-Lemalar)

“Allahü Teala bu kainatı lütfuyla bize hizmetkar yaptığı gibi taat ve ibadeti de yine lütfuyla bizlere emrediyor. Ta ki onlarla ebedi saadete mazhar olalım. Çünkü Cenab-ı Hakk'ın insanın ibadetine hiçbir ihtiyacı olmadığı gibi,onun isyanından da bir zarar görmemektedir. Her iki halde de ,sadece insanın fayda ve zararı söz konusudur.İşte,ibadetlerin emredilmesinin insan hakkında binlerce faydası vardır. İbadetlerini düzenli sürdüren bir insan ,düzenli bir hayata kavuşur,dünyada rahat eder. Kainatın ve kendisinin yaratılış gayesini anlar,amaçlı ve ebedi hayatı kazanır. İbadetleri yapmak kadar insan için daha iyi bir sermaye var mıdır?

“Neden Allah,kaderle insanların hayatını sınırlıyor ve yönlendiriyor? Bu insanın iradesine ve yaşam tercihine müdahale değil mi?

“Her eser bir planın sonucudur. Her şey bir ölçüye göre şekillenir. İnsan da öyledir. Gözün büyüklüğü,dilin uzunluğu,kafanın ağırlığı,belin inceliği ve diğer uzuvların biçimi,görünmez bir sınır çizgisine boyun eğiyor. Vücudumuzda görev alan atomları,belirli hudutlarda tutan bir kuvvet var. Bu iş de bizim rolümüz yok. Hücreye genetik şifreyi biz koymadık.Genlerdeki bilgileri okuyup da o plana göre vücudumuzu inşa etmedik. Bunlar sınırsız bir ilmin,iradenin ve kudretin sonucu. Peki bu sıfatlar kime ait? Tabii ki Allah tan başkasını düşünmek mümkün mü?

O zaman planlayan da yaratan da O dur.

“Konuyu derinliğine ele almak istersek. Önce şu üç kavrama açıklık getirmemiz lazımdır. bunlar kader kaza ve iradedir.

Kader;Allah'ın herşeyi bilmesi ve buna göre de yazmasıdır. Bir başka ifadeyle,kainatın planı ve projesidir. Olmuşlar,olanlar ve olacaklar Kader Defterinde mevcuttur.

Kaza ise ; kaderdeki hükmün infazıdır. Yani,kaderde yazılanların başa gelmesidir.

İrade de;insanlardaki seçme kuvvetidir. Başka bir ifadeyle,önündeki şıklardan veya yazılanlardan birisini tercih etme hakkıdır.

Bizim nerede ne zaman ne yapacağımız yazılmıştır. Şuanda seninle birlikte sohbet edeceğimiz kaderimize yazılmış .Bu kaderdir. Seninle sohbet etmemiz ise ,kaderdeki hükmün yerine getirilmesidir. Yani kazadır. Seninle sohbet edip etmeme konusunda,sohbet etmeyi tercih etmemiz ve sohbete karar vermemiz ise iradedir.

Yani kader,bizim dışımızda,hayatımızı planlayan ve bizi bir yöne zorlayan bir planlamadır.

Hayır,tam öyle değil,eksik yönleri var. Bunu aydınlatmak için kader konusunu biraz açalım.

Kaderi ikiye ayırabiliriz. Birisi ızdırari,diğeri de ihtiyari kaderdir.

Iztırari kaderde,bizim hiçbir tesirimiz yoktur. Dünyaya geleceğimiz yer anne ve babamız,şeklimiz,cinsiyetimiz ve kabiliyetimiz gibi şeylerdir. Bunlara biz karar veremeyiz. Bunlar için bir mesuliyetimiz yoktur.

İhtiyari kader ise irademize bağlıdır. Biz neye karar vereceksek,neyi tercih edeceksek ve ne yapmak isteyeceksek,Allah ;ezeli ilmiyle bunları biliyor ve öyle de takdir edip yazıyor.

ctrlaltdel
KrediBilgi.com

_CpK_

Kayıtlı Kullanıcı
Cennet kolay değil cehennemde boşuna değil;İçimiz de kötü duygular var ama bu duyguları yenmemizi sağlayacak Allah'ın armğanı olan iyi duygular da var eğer bu duygular yenebilirsek cennetlik oluruz yenemezde kötü duyguların esiri olursak cehennemi hak edenlerden oluruz.en büyük dert dertlerin bitmesidir. Tabi ki en doğrusunu Allah bilir.

kutsalkoz

Kayıtlı Kullanıcı
aleyküm selam arkadaşlar.
öncelikle özür diliyorum. yanlış anlaşılmasın ama bu yazıyı ben yazmadım.
hz. mevlana mesnevisinden alıntıdır.

نعىمة

Yasaklı Kullanıcı
''Ben gizli bir hazine idim bilinmeyi murad eyledim . Onun için alemleri var ettim.''
Mülk ve Meleküt veya maddi ve manevi alemden başka bir alem olmadığına göre, bu iki alemden numuneler taşıyan insan''varlığın özü, kendisinde herşeyden bir şey bulunan ve herşeyle alakadar varlıktır'' .
İnsanla Yaratıcısı ile ilk münasebet Bezmi Elestle birlikte başlamış ve tekrar buluşmak ahdi ile çıkılan esrarengiz yolculuğun çıkış noktası da yine bezmi elest olmuştur.Dünya bir imtihan sahnesidir.Kuranı Kerimde topraktan yaratıldığı (Müminun,23/12) bildirilen insana bu maddi-cismani yönüyle dünyaya uyum sağlamak için ,mülk aleminin şartlarına adapte olmak için imkanı sağlamıştır.'' Allahtan bir nefha ''(Hicr 15/29) olup, ilahi hitabın muhatabı olmuş ruh ise insanın asıl cevheridir. ama şeytan sadece bir kalıba takıldı, ademdeki o tecelliyi göremedi.

ebu_ubade

Kayıtlı Kullanıcı
hz. Musa "Ey kerem sahibi, ey herşeyi yapan, ey bir an zikri uzun bir ömre bedel olan Allahım! ben su ve çamurdan yaratılmış olan insanlarda eğri büğrü bir takım nakışlar, yani kötülükler ve kötü işler gördüm de , kalbim Adem'in yaratılışına melekler gibi itiraz etti.
Allah'ım, maksadın nedir? Hikmetin sebebi ne? Balçıktan bir şekil yarattın ; onada fesat ateşini alevlendirip, bozgunculuk tohumumu ektin?
Zulüm ve fesat ateşini alevlendirip, mescidide, secde edenleri de yakmakta ne hikmet var?

nedir bu hikmet bileniniz varmı?

kardeşim sen topraktan yaratılmışsan eğer sana ben bir tane topraktan bir kaya yapsam ve sana atıp canını acıtabiliyorsam Ateşten yaratılan şeytanıda ateş yakar.Bir ayrı sorun Allah c.c. bizden büyükseki bunda hiç şüphe yok o herşeyi bilendir haydir kayyümdür diye biliyorsak müslüman olarak Allah'ım yaradışındaki gaye nedir diye bir sorma lüxümüz olmamalı.İnsanlarda eğri büğrü bir takım nakışlar demişsin.Sen bir robot yapıp bir kolunu eksik yapsan ve böyle yapsan robotu çalıştırsan robot sana bir elimi neden eksik yaptın diyebilirmi ???

Diyemez çünki onu sen Taklit ettin bizide Rahman yarattığı için biz ona kesinlikle soramayızki bunların hepsi bir denemedir.Bir imtihandır.

Son cümlendede yazmışsın.Kardeşim Seni Allah c.c. Geleceğini biliyor bunda hiç bir şüphe yok.Seni Rabbim direk cehenneme atsa sen sormazmısın rabbim beni niye cehenneme attın diye.Allah c.c. bizi bize göstermek için dünyaya getirdi bizi bize gösteriyor.KArdeşim bu cevaplar sana yeter diye düşünüyorum.Tabi Anlamana mani olan düşüncelerin warsa onu bilemem.Allah seni anlayan kullardan eylesin.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt