Her Haliyle Bizlere En Güzel Örnekti
bismillahirrahmanirrahim
esselatu vesselamu aleyke ya resulallah
esselatu vesselamu aleyke ya habiballah
allah resulünün bizlere örnek halleri sünnetleri buyurun sofraya
1-Her işe besmele ile başlardı. “Besmele ile başlamayan işin hayrı ve bereketi kesiktir” buyurmuştu.
2-Herkese selam verirdi “ Allah katında insanların en değerlisi karşılaştıklarında önce selam vermek için harekete geçendir” buyururdu.
3-Boş sözlerden kaçınırdı. “Malayani şeyleri terk etmesi, bir kişinin Müslümanlığının güzel olmasındandır.” buyurmuştur.
4-Evine selam vererek girerdi.
5-Çocuklarla şakalaşırdı.
6-Bir evin kapısını en fazla 3 kez çalardı.
7-İsteyeni reddetmezdi. “Bana infak etmem ve yoksulluktan korkmamam emredildi” buyurmuştu.
8-Karnı acıkmadan yemezdi“Karnınız iyice acıkmadan yemeğe oturmayın; tam doymadan da kalkın” buyurmuştu.
9-Güzel kokular sürünürdü.
10-Misafire ikram etmeyi severdi. Allah’a ve Kıyamet gününe iman eden kimse, misafirine ikram etsin” buyurmuştu.
11-Hasta ziyaretini ihmal etmezdi.
12-Cenaze namazlarına katılırdı.
13-Irkçılık yapanları sevmezdi.
14-Namazları cemaatle kılardı.
15-Hep hayrı tavsiye ederdi.
16-Yemekten önce ve sonra ellerini yıkardı.
17-Elbisesini sağdan giyerdi.
18-Alış-verişte sağ elini kullanırdı.
19-Ölmüş kişileri hayırla yad ederdi.
20-Yemeğin sonunda şükrederdi.
21-İnsanlara hediye verir ve hediyelerini kabul ederdi.
22-İnsanların en mütebessimiydi.
23-İnsanlara latife yapardı.
24-Ondan asla kaba bir söz duyulmamıştı.
25-Temizliğe çok önem verirdi.
26-İşçinin emeğinin karşı-lığını hemen verirdi. “İşçi-nin ücretini alnının teri kurumadan veriniz.” buyurmuştur.
27-Esnaflara dürüst olmayı tavsiye ederdi.
28-Komşu ilişkilerinde çok hassastı.
29-Evleneceklere yardım ederdi.
30-Hz. Ömer (ra) adaleti ondan öğrenmişti.
Ben kral değilim derdi. Karşısında titreyen bir adama, Korkma! Ben kral değilim. Kureyş’ten kuru ekmek yiyen kadının oğluyum.” demişti.
31-Hayvanlara iyi bakılmasını ister, aşırı yük yüklemeyi yasaklardı.
32-İyilikleri asla unutmazdı.
33-Ayıpları yüze vurmazdı
34-Aksi bilinmedikçe hüsnü zan yapardı. “Başkası hakkında bana kötü bilgi getirmeyin; ben yanınıza hakkınızda iyi düşünerek selim bir kalple gelmek isterim” buyurarak hüsn-ü zannın esas olduğunu belirtmişti.
35-Allah Resulü’nün hayatında istikrar önemli bir yer tutar. “İbadetlerin en hayırlısı az da olsa devamlı olanıdır.” buyurmuştu.
36-Her konuda güvenilir bir insandı. “Dürüst ve güvenilir tüccar kıyamette peygamberler, sıddîkler ve şehitlerle beraber” olarak diriltilecektir.” buyurmuştu.
37-Ashabının hal ve hatırını sorardı.
38-Çok nazikti, kimseyi rahatsız etmezdi.
39-Herkese iltifat ederdi.
40-Dişlerin bakımına önem verirdi.
41-İlim öğrenenlere destek verirdi.
42-Evlenenleri tebrik ederdi.
43-İşkenceye hiçbir mazeret olamaz derdi. Allah Resulü, savaş halinde bile kadın ve çocukların öldürülmesini, hatta ölünün cesedine bile eziyeti yasaklamıştı.
44-Allah Resulü, yatmadan önce avuçlarını birbirine birleştirir. İhlas, Felak ve Nas surelerini okur, sonra da başından başlayarak mübarek vücudunu mesh ederdi.
45-Ashabıyla tokalaştığında karşısındaki elini çekmedikçe Kendisi çekmezdi.
46-Hapşırdığında eliyle ağzını kapatırdı.
47-Sohbetleri insanları usandıracak kadar uzun değildi
alıntı...
esselatu vesselamu aleyke ya resulallah
esselatu vesselamu aleyke ya habiballah
allah resulünün bizlere örnek halleri sünnetleri buyurun sofraya

1-Her işe besmele ile başlardı. “Besmele ile başlamayan işin hayrı ve bereketi kesiktir” buyurmuştu.
2-Herkese selam verirdi “ Allah katında insanların en değerlisi karşılaştıklarında önce selam vermek için harekete geçendir” buyururdu.
3-Boş sözlerden kaçınırdı. “Malayani şeyleri terk etmesi, bir kişinin Müslümanlığının güzel olmasındandır.” buyurmuştur.
4-Evine selam vererek girerdi.
5-Çocuklarla şakalaşırdı.
6-Bir evin kapısını en fazla 3 kez çalardı.
7-İsteyeni reddetmezdi. “Bana infak etmem ve yoksulluktan korkmamam emredildi” buyurmuştu.
8-Karnı acıkmadan yemezdi“Karnınız iyice acıkmadan yemeğe oturmayın; tam doymadan da kalkın” buyurmuştu.
9-Güzel kokular sürünürdü.
10-Misafire ikram etmeyi severdi. Allah’a ve Kıyamet gününe iman eden kimse, misafirine ikram etsin” buyurmuştu.
11-Hasta ziyaretini ihmal etmezdi.
12-Cenaze namazlarına katılırdı.
13-Irkçılık yapanları sevmezdi.
14-Namazları cemaatle kılardı.
15-Hep hayrı tavsiye ederdi.
16-Yemekten önce ve sonra ellerini yıkardı.
17-Elbisesini sağdan giyerdi.
18-Alış-verişte sağ elini kullanırdı.
19-Ölmüş kişileri hayırla yad ederdi.
20-Yemeğin sonunda şükrederdi.
21-İnsanlara hediye verir ve hediyelerini kabul ederdi.
22-İnsanların en mütebessimiydi.
23-İnsanlara latife yapardı.
24-Ondan asla kaba bir söz duyulmamıştı.
25-Temizliğe çok önem verirdi.
26-İşçinin emeğinin karşı-lığını hemen verirdi. “İşçi-nin ücretini alnının teri kurumadan veriniz.” buyurmuştur.
27-Esnaflara dürüst olmayı tavsiye ederdi.
28-Komşu ilişkilerinde çok hassastı.
29-Evleneceklere yardım ederdi.
30-Hz. Ömer (ra) adaleti ondan öğrenmişti.
Ben kral değilim derdi. Karşısında titreyen bir adama, Korkma! Ben kral değilim. Kureyş’ten kuru ekmek yiyen kadının oğluyum.” demişti.
31-Hayvanlara iyi bakılmasını ister, aşırı yük yüklemeyi yasaklardı.
32-İyilikleri asla unutmazdı.
33-Ayıpları yüze vurmazdı
34-Aksi bilinmedikçe hüsnü zan yapardı. “Başkası hakkında bana kötü bilgi getirmeyin; ben yanınıza hakkınızda iyi düşünerek selim bir kalple gelmek isterim” buyurarak hüsn-ü zannın esas olduğunu belirtmişti.
35-Allah Resulü’nün hayatında istikrar önemli bir yer tutar. “İbadetlerin en hayırlısı az da olsa devamlı olanıdır.” buyurmuştu.
36-Her konuda güvenilir bir insandı. “Dürüst ve güvenilir tüccar kıyamette peygamberler, sıddîkler ve şehitlerle beraber” olarak diriltilecektir.” buyurmuştu.
37-Ashabının hal ve hatırını sorardı.
38-Çok nazikti, kimseyi rahatsız etmezdi.
39-Herkese iltifat ederdi.
40-Dişlerin bakımına önem verirdi.
41-İlim öğrenenlere destek verirdi.
42-Evlenenleri tebrik ederdi.
43-İşkenceye hiçbir mazeret olamaz derdi. Allah Resulü, savaş halinde bile kadın ve çocukların öldürülmesini, hatta ölünün cesedine bile eziyeti yasaklamıştı.
44-Allah Resulü, yatmadan önce avuçlarını birbirine birleştirir. İhlas, Felak ve Nas surelerini okur, sonra da başından başlayarak mübarek vücudunu mesh ederdi.
45-Ashabıyla tokalaştığında karşısındaki elini çekmedikçe Kendisi çekmezdi.
46-Hapşırdığında eliyle ağzını kapatırdı.
47-Sohbetleri insanları usandıracak kadar uzun değildi
alıntı...