Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Helalleşmek (1 Kullanıcı)

nakşibendi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Mar 2006
Mesajlar
1,946
Tepki puanı
0
Puanları
0
İnsanların birbirleri üzerindeki haklarını karşılıklı olarak helal etmeleri, o hakkı bir diğerine bağışlamaları, haktan vazgeçmiş olduklarını bildirmeleri…
Helalleşmedeki helal kelimesi, haramın karşıtı olan helal ile aynıdır. Ancak haramın karşıtı olarak kullanıldığında helal kesin bir durum belirttiği halde, helalleşme olayında bir izâfîlik, göreceli bir özellik belirtir. Helalleşmeden sonra kulun hakkı ortadan kalkmakla birlikte, helallik dilemeğe yol açan fiil helal hale gelmiş olmaz. Yani ortada bir haramı helal haline getirme durumu yoktur, yalnızca kişinin yapılan şeyden dolayı kendi hakkından vazgeçmesi hadisesi vardır. “Helalleşme ile, zalim, mazlumdan üzerindeki hakkı bağışlamasını dilemiş olur. Allah’ın (CC) haram kıldığı şeyden hasıl olan günahı bir kimsenin helal kılması mümkün değildir.”[1]
Borcun ödenmesi, yükten kurtulmak, düğümü çözmek gibi anlamları taşıyan helal kelimesinden türetilmiş olan (istihlal) helalleşme, insanın kul borcundan kurtulması yollarından biri olarak Hz. Peygamber (SAV) tarafından tavsiye edilmiştir. Nitekim, bu konuda Resulullah (SAV): “Kimin uhdesinde (bir din) kardeşinin nefsine, yahud malına tecavüzden doğan bir hak bulunursa, dinar ve dirhem bulunmayan (kıyamet gün gelmez)den evvel bu gün dünyada mazlumdan o hakkı helâl etmesini istesin (yoksa) zalimin salih ameli bulunursa o amelden zalimin zulmü miktarınca alınır (da mazluma verilir). Eğer zalimin hasenatı bulunmazsa, mazlumun seyyiatından alınıp, zalim olana yükletilir.”[2] buyurarak helalleşmenin önemi ve soncu üzerinde durmuştur.
Helalleşmenin dünyada yapılmaması durumunda, ahirette gerçekleşeceğini de yine bir Buhari rivayetinden öğreniyoruz: “Kıyamette müminler Cehennem (üzerindeki sırattan) kurtulduktan sonra Cennet ile Cehennem arasındaki (ikinci bir) köprüde durdurulurlar. Burada, dünyada aralarında bulunan (ufak tefek) mezalimden bir birlerinin hakkını vererek hesaplaşıp, paklanarak arındıkları zaman bunların Cennete girmelerine izin verilir.”[3]
“Kıyamet gününde bütün haklar sahiplerine verilecektir. Hatta boynuzsuz koyun için boynuzlu koyundan kısas alınacaktır.”[4] haberi de, kul hakkının ve dolayısıyla bundan kurtarıcı helalleşmenin önemini ortaya koyar.
Helalleşme yoluyla gidilecek, çözümlenebilecek kul hakkı öylesine önemlidir ki, Allah (CC) Resulü (SAV): “Şehidlerin kul borcundan başka bütün günahları mağfiret olunur.”[5] buyurarak bu önemi haber verir.
Helalleşme ihtiyacı içindeki kimseleri, Allah’ın (CC) Resulü (SAV) “müflis” olarak niteleyip, bunların durumunu şöylece anlatmıştır: “Benim ümmetimden müflis o kimsedir ki, kıyamet gününde namaz, oruç ve zekat ile gelir. Ama şuna sövmüş, buna iftira etmiş, onun malını yemiş, berikinin kanını akıtmış, ötekiyi dövmüştür de, sevabından bir kısmı şuna, bir kısmı buna verilir. Üzerindeki kul hakları ödenmeden önce hasanât’ı tükenirse, onların günahlarından alınıp, buna yüklenir ve sonra cehenneme atılır.”[6]
Helalleşme, öteki dünyadaki iflastan kurtulmak için, bu dünyada insanlardan haklarını helal etmelerini dileme ve böylece borçtan kurtulma yoludur.
*
Kaynak: Şamil İslam Ansiklopedisi

[1] Tecrîd-i Sarîh, Tercümesi, VII, 376
[2] Tecridî Sarih Tercümesi, VII, 375, 376,1090 nolu Hadis
[3] Tecrid-i Sarîh Tercümesi, VII, 353-354, 1085 nolu Hadis
[4] Tirmizi, Sifatu'l Kıyâme, I
[5] Tecrîdi Sarih Tercümesi, VII, 349, 1084 nolu Hadis
[6] Buhari, Edeb, 102
 

cennet_agaci

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
29 Kas 2006
Mesajlar
2,468
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
37
Konum
iStAnBuLL
s.a güzel bir konuya değinmişsiniz gerçekten cok dikkat edilmesi gereken bir konu Helalleşmek!!! Peki ya karşı taraf hakkını helal etmezse bizim doğru olarak gördüğümz şeyi karşı taraf yanlış olarak görüpte hakkını helal etmezse ozman ne olur ??
 

nakşibendi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Mar 2006
Mesajlar
1,946
Tepki puanı
0
Puanları
0
s.a güzel bir konuya değinmişsiniz gerçekten cok dikkat edilmesi gereken bir konu Helalleşmek!!! Peki ya karşı taraf hakkını helal etmezse bizim doğru olarak gördüğümz şeyi karşı taraf yanlış olarak görüpte hakkını helal etmezse ozman ne olur ??

Evet güzel kardeşim sana şöyle bir açıklık getireceğim..Umulur ki cevabına ulaşabilirsin.
Kul hakkı beş türlüdür:
1- Mali [Parasal]
2- Nefsi [hayati yönden]
3- Irzi [Haysiyetle ilgili]
4- Mahremi [Namusla ilgili]
5- Dini.

1- Mali olan kul hakları:
Hırsızlık, gasp, aldatarak, yalan söyleyerek mal satmak, sahte para vermek, başkasının malına zarar vermek, yalancı şahitlik, rüşvet almak gibi.

Bu haklar için sahibi ile helalleşmek gerekir. Dünyada helalleşmezse, ahirette sevapları ona verilerek helalleştirilecektir. Mal sahibi ölmüş ise, vârisine ödenir. Vârisi yoksa veya mal sahibi bilinmiyorsa, salih bir fakire hediye olarak verilip, sevabı sahibine gönderilir. Salih fakir yoksa, İslamiyet'e hizmet eden hayır kurumlarına, vakıflara verilir. Kendi salih akrabasına, fakir olan ana babalarına, çocuklarına hediye olarak vermesi de, caiz olur. Bunları yapmak imkanını bulamazsa, mal sahibinin ve kendisinin af olunmaları için dua eder. Kâfirin hakkı için de, onunla helalleşmek gerekir. Gönlü alınmazsa, ahirette af olunması, çok güç olur.

2- Nefsi, yani hayati günah olan kul hakları:
Adam öldürmek, bir uzvunu kesmek, sakat bırakmak gibi şeylerdir.
Önce tevbe eder. Adam ölmüş ise, velisi ile helalleşmek gerekir. Velisi isterse af eder. İsterse belli bir mal ister. İsterse, mahkemeye verip, hakimden cezalandırılmasını ister. İslamiyet'te kan davası yoktur.

3- Irza dokunan kul hakları:
Dedikodu, iftira, alay, sövmek gibi haysiyetle, şerefle ilgili şeylerdir.
Tevbe etmek ve helalleşmek lazımdır. Bunlarda vârisleri ile helalleşmek olmaz.

4- Mahremi olan kul hakları:
Başkasının çoluk çocuğuna hıyanet etmek gibi şeylerdir.
Tevbe ve istiğfar eder. Fitne çıkmak ihtimali yoksa, sahibi ile helalleşir. Fitne ihtimali varsa helalleşmek yerine, ona dua eder ve onun için sadaka verir. Yaptığı ibadetlerin sevaplarını ona bağışlar. Fitne ihtimali olunca, helalleşirken işlediği günahları bildirmeyip, bendeki bütün haklarını af et demekle yetinir.

5- Dini olan kul hakları:
Akrabasına ve emri altında olanlara doğru din bilgisi vermeyi terk etmek, insanların din bilgisi öğrenmelerine ve ibadetlerine mani olmak, onlara kâfir, fasık demek. Bid’at çıkarıp veya mevcut bid’atleri savunup Müslümanların yanlış inanmalarına ve yanlış ibadet etmelerine sebep olmak. Açıktan oruç yiyerek veya açıktan başka haram işleyerek kötü örnek olmak. Bu günahlar için de tevbe etmek, hak sahipleri ile helalleşmek gerekir.


Üzerinde kul hakkı olan buna tevbe için, kul hakkını hemen ödemeli, onunla helalleşmeli, ona iyilik ve dua etmeli. Mal sahibi, hakkı olan ölmüş ise, ona dua, istiğfar edip vârislerine verip ödemeli, bunlara iyilik yapmalıdır. Çocukları, vârisleri bilinmiyorsa, o miktar parayı fakirlere sadaka verip, sevabını hak sahibine bağışlamalıdır. (Sefer-i Ahiret)

Bir kimseden haksız olarak alınan bir kuruşu, sahibine geri vermek, yüzlerle lira sadakadan kat kat daha sevaptır. Bir kimse, Peygamberlerin yaptığı ibadetleri yapsa, fakat, üzerinde başkasının bir kuruş hakkı bulunsa, bu bir kuruşu ödemedikçe, Cennete giremez. (Mektubat-ı Rabbani c.2, m.66, 87)

Kıyamet günü, hak sahibi, hakkından vazgeçmezse, bir dank [yarım gram gümüş] hak için, cemaat ile kılınmış, kabul olmuş yediyüz namazı alınıp, hak sahibine verilecektir. (Dürr-ül Muhtar)

Kul hakkını, Allahü teâlânın hakkından önce ödemek gerekir. Kul hakkı olan günahların affı güç ve azapları daha şiddetlidir. Başkasının hakkını yiyen, hak sahipleri ile helalleşmedikçe affa uğramaz. Yani üzerinde kul veya hayvan hakkı bulunanı Allahü teâlâ affetmez ve bunlar Cehenneme girip, cezalarını çekeceklerdir. (Hadika)

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Üzerinde kul hakkı olan, ölmeden önce ödeyip helalleşsin! Çünkü ahirette altının, malın değeri olmaz. O gün, hak ödeninceye kadar, kendi sevaplarından alınır, sevapları olmazsa, hak sahibinin günahları buna yüklenir.) [Buhari]

(Kibri, hıyaneti ve kul borcu olmayan mümin, Cennete girer.) [Nesai]
(Kul hakkı, müminin aybı, kusurudur.) [Ebu Nuaym]

Üzerinde kul hakkı bulunanların ruhları Cennete girmez. Salihlerin ruhları kabirlerine gelerek, cesetlerini ziyaret ederler. Vefat eden müminlerin ruhları gelip, dünyada tanıdıklarını sorarlar. (Feraid-ül-fevaid)
 

nakşibendi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Mar 2006
Mesajlar
1,946
Tepki puanı
0
Puanları
0
s.a güzel bir konuya değinmişsiniz gerçekten cok dikkat edilmesi gereken bir konu Helalleşmek!!! Peki ya karşı taraf hakkını helal etmezse bizim doğru olarak gördüğümz şeyi karşı taraf yanlış olarak görüpte hakkını helal etmezse ozman ne olur ??

Hak onun helal etmeyebilir. Ahirette terazi kurulacak, sizin ondaki hakkınız alınacak, onun sizdeki hakları alınacak ve helalleştirilecektir. Kabul etmezse, sevaplarınızdan vereceksiniz, sevabınız yoksa, onun günahını yükleneceksiniz.
 

cennet_agaci

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
29 Kas 2006
Mesajlar
2,468
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
37
Konum
iStAnBuLL
Çok t.ederim verdiğiniz bilgiler için bu saatte sizi uğraştırdım...Hakkınızı helal edin Allah (c.c) razı olsun... çok korktuğum ve çok dikkat ettiğim konuydu bu inş Rabbimin huzuruna kul hakkıyla çıkmayız :(:(
içim hep huzursuz geçmişte birisini çok üzmüştüm cok acı cektırmiştim ve bana hakkını helal etmemişti bu kişi ve cok kötü de beddualarda bulunmuştu cok korkuyorum bu sebebden Rabbime tövbe ettim inş kabul eder...
 

nakşibendi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Mar 2006
Mesajlar
1,946
Tepki puanı
0
Puanları
0
Çok t.ederim verdiğiniz bilgiler için bu saatte sizi uğraştırdım...Hakkınızı helal edin Allah (c.c) razı olsun... çok korktuğum ve çok dikkat ettiğim konuydu bu inş Rabbimin huzuruna kul hakkıyla çıkmayız :(:(
içim hep huzursuz geçmişte birisini çok üzmüştüm cok acı cektırmiştim ve bana hakkını helal etmemişti bu kişi ve cok kötü de beddualarda bulunmuştu cok korkuyorum bu sebebden Rabbime tövbe ettim inş kabul eder...

Ben aciz kardeşinden nacizane bir tavsiye olarak şu vecizeyi kabul buyur..Ne kurtulumuş olarak yük kalkmış olarak gör,Nede ümidini yitir.Anlatmaya çalıştığım şey şudur ki;bir zaati muhterem bir vakit tek başina uzakca bir adaya cekilmiş adada kendisinden baska insan turunden canlı yok.Bu zaat bir mermerin uzerinde başliyor namaz kılmaya oyle uzun kılıyorki belki omur boyu hep aynı mermerde kılıyor ve artık elini yuzunu dizini koydugu yerler mermerde oyuluyor o kadar kılıyor namazi ve gun geliyor ruhunu teslim ediyor.Sonra işte Allah soruyor '' kulum sana adaletimlemi yoksa merhametimlemi muamele edeyim '' kul butun omrunce namaz kıldıgı icin bir an kibire kapiliyor ve adaletinle muamele et rabbim diyor. Allah buyuruyor bunu cehenneme atin.Kul şaşiriyor tabi nasıl olur diye Allah buyuruyor '' senin goz nimetinin 1 sn kadar gormesinin karşiliği 4,5 milyon yil kafani kaldirmaksizin secde etmekdir ''

$ükür.. merhamet kapisi acik olmasa ne siz ne biz nede hiçkimse sanmıyorumki kaldıramazdı bu yükü..Rabb'inin merhametine güven ve sürekli ondan mağfiret dile.Duayla kalınız.
 

cennet_agaci

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
29 Kas 2006
Mesajlar
2,468
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
37
Konum
iStAnBuLL
Ben aciz kardeşinden nacizane bir tavsiye olarak şu vecizeyi kabul buyur..Ne kurtulumuş olarak yük kalkmış olarak gör,Nede ümidini yitir.Anlatmaya çalıştığım şey şudur ki;bir zaati muhterem bir vakit tek başina uzakca bir adaya cekilmiş adada kendisinden baska insan turunden canlı yok.Bu zaat bir mermerin uzerinde başliyor namaz kılmaya oyle uzun kılıyorki belki omur boyu hep aynı mermerde kılıyor ve artık elini yuzunu dizini koydugu yerler mermerde oyuluyor o kadar kılıyor namazi ve gun geliyor ruhunu teslim ediyor.Sonra işte Allah soruyor '' kulum sana adaletimlemi yoksa merhametimlemi muamele edeyim '' kul butun omrunce namaz kıldıgı icin bir an kibire kapiliyor ve adaletinle muamele et rabbim diyor. Allah buyuruyor bunu cehenneme atin.Kul şaşiriyor tabi nasıl olur diye Allah buyuruyor '' senin goz nimetinin 1 sn kadar gormesinin karşiliği 4,5 milyon yil kafani kaldirmaksizin secde etmekdir ''

$ükür.. merhamet kapisi acik olmasa ne siz ne biz nede hiçkimse sanmıyorumki kaldıramazdı bu yükü..Rabb'inin merhametine güven ve sürekli ondan mağfiret dile.Duayla kalınız.

haklısınz hemde çok t.ederim Allah razı olsun inş
 

nakşibendi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Mar 2006
Mesajlar
1,946
Tepki puanı
0
Puanları
0
Allahim Eğer Bu Pinardan... Bir çift, Yaşli Bir Göze,kendini çaresiz Ve Yalniz Hisseden Bir Dosta, Hasret çeken Bir Yüreğe,umudunu Yitirmiş Karamsar Bir Kuluna,borçluya,hastaya Yada Dertliye Dualarla Teselli Olabildiysek,bu Senin Lutfun Senin Azametindendir. Bize Sadece Elhamdülillah Düşer.sen Bizleri Mağfiret Eyle.
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt