Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

HELAL GIDA 1 (1 Kullanıcı)

evindar

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Tem 2006
Mesajlar
1,413
Tepki puanı
0
Puanları
0
Helal Nedir?

Helal meşru manasına gelen bir Arapça kelimedir. Allah (c.c.) Kuran-ı Keriminde Müslümanlara ve bütün insanlara helâl olan şeyleri yemelerini emrediyor. Bu mesajı bildiren pekçok ayetin arasında yer alan birkaç ayet meali şöyledir:

r0;Ey İnsanlar ! Yeryüzünde bulunan gıdaların güzel ve temiz olanlarından yiyin, şeytanın peşine düşmeyin, zira şeytan sizin apaçık bir düşmanınızdır.r1; (2/168)


r0;Ey İman edenler! Size verdiğimiz rızıkların iyilerinden yiyin, eğer siz gerçekten yalnız Allahr17;a kulluk ediyorsanız, Or17;na şükredinizr1; (2/172)

r0;Allahr17;ın size helâl ve temiz olarak verdiği rızıklardan yiyin ve kendisine iman etmiş bulunduğunuz Allahr17;tan korkun.r1; (5 /88)

Aşağıdaki gıda maddeleri kesin Helâldir:

İnek,koyun deve ve keçi sütü
Bal
Balık
Sarhoşluk vermeyen bitkiler
Taze veya tabii olarak dondurulmuş meyveler
Yer fıstığı, antep fıstığı, fındık, ceviz gibi kabuklu ve reçineli meyveler
Buğday, arpa, pirinç, çavdar, yulaf gibi taneli gıdalar.
Sığır, deve, koyun, keçi, geyik, tavuk, ördek gibi hayvanların ve av kuşlarının etleri de Helâldir. Ancak İslâmi usule göre kesilmiş olmaları şarttır.

İslami usulle kesme ise şöyle yapılmaktadır:

Öncelikle hayvanı kesecek olan insan Müslüman olmalıdır. (Ehl-i Kitab da olabilir). Hayvan yere yatırılmalıdır. Gırtlağı üç ana kan damarının kesilebilmesi için keskin bir bıçakla yarılmalıdır. Hayvanın gırtlağının acı vermeden kesimi esnasında, kesen şahıs Allahr17;ın adını zikretmeli veya r0;Bismillah Allah-u Ekberr1; gibi duayı tekrar etmelidir.

Haram Nedir?

Haram; gayri meşru, meşru olmayan manasına gelen bir Arapça kelimedir. Kuran-ı Kerim ve Peygamberimiz (s.a.v.) in sünnetinin ışığında fakihlerin Haram olduklarında ittifak ettikleri maddeler aşağıda çıkarılmıştır:

Domuz
Kan
Et yiyen hayvanlar
Ölmüş hayvanın parçaları
İslâmi usulle kesilmemiş, eti helâl hayvanlar
Sürüngen ve böcekler
Şarap, Etil alkol ve İspirto
Yukarıda zikredilmiş maddeler Haramdır ve bütün müslümanlar tarafından kaçınılmalıdır.

r0;Ey İnsanlar! Yeryüzünde temiz ve helâl şeylerden yiyin, şeytana ayak uydurmayın, zira o, sizin için apaçık bir düşmandır.r1; (Bakara 168)

âyet-i kerimesine dikkat edilirse Cenab-ı Hak bu husuta sadece Müslümanlara değil, bütün insanlara hitab etmektedir. Ayrıca Maide sûresi üçüncü ayetinde de Cenab-ı Zül Celâl hazretleri iman edenlere şöyle buyurmaktadır:

r0;Leş, kan, domuz eti, Allâh (c.c.)r17;dan başkası adına kesilenler, boğulmuş, bir yerine vurularak öldürülmüş, düşüp yuvarlanmış, başka bir hayvan tarafından yenmiş olanlar (canları çıkmadan önce kesmemişseniz) ve dikili taşlar üzerinde boğazlananlar haramr17;dır.r1;

Helâl ve haram hususunda İslâmr17;ın temel kaideleri ise şöyledir:

Helâl eşyanın aslındadır.
Helâl ve haram kılma hakkı yalnız Allah (c.c.) ındır.
Helâlr17;i haramlaştırmak, Allah (c.c.) r16;a ortak koşmanın eşidir.
Haram emri, bir şeyin çirkin ve zararlı oluşuna göredir.
Helâlr17;de, haramr17;dan kaçınmak için her şey vardır.
Harama götüren herşey haramdır.
Haramı helalleştirmek için hile yapmak haramdır.
Sadece iyi niyet haramı helal yapmaz.
Şüpheli olan herşeyden kaçınmak esasdır.
Haram herkes için haramdır.
Zaruretler mahzurları mübah kılar.
Kısaca özetlersek:

Helal olma şartları:

Alkol kullanmadan, eti helal ve kesimi İslami usulle yapılan hayvani veya bitkisel tabanlı katkı maddeleri %100 helal kabul edilir.

Haram olma şartları:

Yenmesi haram kılınmış veya kesimi İslami usulle yapılmamış hayvani kaynaklı veya bitkisel olduğu halde alkolle muamele görmüş maddelerden yapılmış katkı maddeleri %100 haram kabul edilir.

Şüpheli olma şartları:

Yenmesi haram kılınmış veya İslami usulle kesilip kesilmediği, bitki kökenli olduğu halde alkolle muamele yapılıp yapılmadığı bilinmeyen katkı maddeleri de şüpheli kabul edilir.
 

dryalniz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Eyl 2006
Mesajlar
15
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: HELAL GIDA 1

Allah razı olsun .... Bir şey sorcam tavşan eti helal midir?
 

evindar

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Tem 2006
Mesajlar
1,413
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: HELAL GIDA 1

Sığır, deve, koyun, keçi, geyik, tavuk, ördek gibi hayvanların ve av kuşlarının etleri de Helâldir. Ancak İslâmi usule göre kesilmiş olmaları şarttır.
 

helalder

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
14 Ara 2010
Mesajlar
2
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
59
helalder (sağlık güvenlik ve helal derneğinin helal sertifikalandırmaya bakışı

helalder (sağlık güvenlik ve helal derneğinin helal sertifikalandırmaya bakışı

Helal gıda konusunda bizde çalışmalar yapmaktayız Derneğimiz ile ilgili kısa bir bilgi vermek istedik ayrıntılı bilgi için www. helalder.org.tr yi ziyaret ederseniz seviniriz

HELALDER helal konusuna nasıl yaklaşmaktadır.

İLKELERİMİZ NELERDİR

1- Dernek olarak asla siyaset veya cemaat gibi yapılar ile kurumsal ilişki içerisinde olmayacağız.

2- Geliştireceğimiz usuller kesinlikle uluslar arası kabul edilebilir usuller olacaktır.

3- Biz bu konuya ticari bir yaklaşım içerisinde değiliz.

4- Mümkün olan en yüksek katılımı kullanarak bir ortak akıl oluşturma çabamız olacaktır.

5- İslam dininin temel kurallarından asla taviz verilmeyecek, tartışmalı konularda kendi uzmanlarımızın görüşü doğrultusunda uygulama oluşturulacaktır.

Bu ilkelerden hareketler geliştirdiğimiz sistemin temel unsurları :

1- Helalder, belgelendirme denetimleri yapmayacaktır. Bu denetimler faaliyetlerini izleyeceğimiz, kontrol edeceğimiz ve yetki vereceğimiz Uluslar arası akredite kuruluşlar vasıtası ile yapılacaktır. Bizler, yapılacak uygulamaların ve usullerin insanların alıştıkları usuller içerisinde olması gerektiğini düşünüyoruz ve bu nedenle mevcut insani standart ve akreditasyon usullerini temel alıyoruz.

2- Helalder yetki verdiği belgelendirmeler ile ilgili izin ve onayları kesinlikle İslami ve teknik gerçekler üzerine oturtacaktır. Bu amaçla İslami konular yürütme kurulu ve Teknik konular yürütme kurulu oluşturulmuştur.

Ayrıca yukarıda verilen kurullar yanında her iki konuda da danışma kurulları oluşturulmuş ve çalışmaya başlamıştır. Danışma kurulu katılımı olabildiğince geniş bir kesimi karşılayacak şekilde belirlenmektedir.
3- Yukarıdaki yürütme kurullarının onayı olmayan hiçbir konuda belgelendirme yapılmayacaktır. Her sektör ve durum için yürütme kurulunun bilgi ve onayına başvurulacaktır. İhtiyaç duyulacak bilgi danışma kurulları vasıtası ile karşılanır.

4- Helalder başkanı dahil olmak üzere yönetiminde ilahiyatçılar ve konu ile ilişkili kişiler vardır.

5- Helalder İslami kurallar ve halen en geniş kabul gören ISO 22000 standardının bütünleşik şekilde ele alındığı bir standart oluşturmuştur. Tüm belgelendirme yetki ve onaylarını bu standart doğrultusunda sunmaktadır.

6- Helalder sistem uygulamasının güvenilirliği için her türlü tedbirini almaktadır. Bu amaçla Helal belgelendirmesinin sadece akredite ISO 22000 belgesi almış kuruluşlarda yapılabilmesi ve yetki verilen kuruluşlarca yapılan belgelendirmelerin risk bazlı şekilde habersiz olarak denetlenmesi ilkesi benimsenmiştir. Bu habersiz denetimler ilgili kuruluşun yerinde olabileceği gibi, piyasadan da yapılabilir ve Helalder kendi personeli vasıtası ile gerçekleştirilir. Yanlış yapılan konular tespit edilirse ilgili yetkili kuruluşların yetkisi feshedilir.

7- Helalder sadece Uluslar arası akreditasyona sahip kuruluşlara kendi standardına göre denetleme yapma ve belgelendirme önerme yetkisi vermektedir. Böylece Helal belgesi alacak bir kuruluşun yönetim sistemi hem insani ve teknik açıdan hem de İslami açıdan çift taraflı ve sıkı bir kontrole tabi tutulur. Helalder sistemi içerisinde belge alan bir kuruluş için iki belge söz konusudur. Bunlardan birisi Helalder logosunu taşır diğeri Uluslar arası akreditasyon kurumlarından birisinin logosunu taşır. Böylece hem belge alan kuruluşlarda hem de tüketicilerde güven en üst düzeyde tutulur.

8- Helalder aynı zamanda Helal belgelendirmesi yapacak denetçilerin, akreditasyon yetkinlik onayları dışında kendi onayından da geçmesini şart koşar. Böylece yetki verilen belgelendirme kuruluşları ve bunları akredite eden kurumların kontrollerinin yanı sıra daha sıkı bir eleme sistemi geliştirir. Bu da helalder logosu taşıyan helal belgelerinin güvenilirlik derecelerini artırır.

9- Helalderin hali hazırda uyguladığı bu sistem inancımıza göre uluslararsı kabul görecek etkin bir sistemdir ve bu usulleri ve kendi bilgi birikimini tüm Müslümanların yararına ilgili herkes ile paylaşmaya hazırdır.

Kısaca, Helalder, geliştirdiği ve uyguladığı sistemin tüm taraflarca kabulunü kolaylaştıracak tedbirleri almıştır ve almaya da devam edecektir. Hali hazırda tüm dünyada bu konuda üzerinde ittifak sağlanmış bir akreditasyon sistematiği yoktur. Helalder de bu sistematiğin gelişmesi için katkıda bulunmaya çalışmaktadır.

Saygılarımızla,
 

helalder

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
14 Ara 2010
Mesajlar
2
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
59
HELALDER(SAĞLIK GÜVENLİK VE HELAL)DERNEĞİNİN HELAL KESİM İLE İLGİLİ STANDARDI



HELAL KESİM STANDARTLARI

A-BÜYÜK ve KÜÇÜK BAŞ HAYVAN KESİMİ

1-Kesilecek hayvan haram kılınmış türden olmamalıdır.

2-Müslüman kesimi tercih sebebi olmakla birlikte ehl-i kitap’a (Yahudi – Hıristiyan ) mensup gayr-ı Müslimlerin kestiği de helaldir.

3-Kesim sırasında hayvan canlı olmalıdır ve ölümü kesim sonucu olmalıdır.Hayvanların acı çekmemesi amacıyla yapılan ameliyelerde (şok uygulamaları vb.)hayvan ölmüş olmamalıdır.

4-Allah’ın adı anılarak yani besmele çekilerek kesilmeli.

5-Kesim sırasında yemek borusu ,nefes borusu ve iki şah/ atar damarının kesilmesi kamil boğazlamadır.Bu dört unsurdan üçünün kesilmesi yeterlidir.

6-Kesilen hayvanın kanı tamamen akıncaya kadar beklenmelidir.Bununla birlikte etlerin arasında ve damarlardaki kalıntılar yok hükmündedir.

7-Kesici alet , domuz vs. gibi haram kılınmış hayvanların boğazlanmasında kullanılmış ise özenle temizlenmelidir.

B-KANATLI HAYVANLAR

1-Büyük ve küçük baş hayvanların kesimi için öngörülen kurallar kümes hayvanlarında da geçerlidir.

2-Kanatlı hayvanların seri halinde otomatik olarak makine ile kesimi dinen caizdir.Sistemin besmele ile başlatılması yeterlidir.Makine ile otomatik kesim durumunda her hayvanın kesiminde besmele çekmek şart değildir.Herhangi bir şekilde sistem durduğunda yeniden aynı şekilde başlatılmalıdır.

3-Kanatlı kesimde su ile yolumda suyun sıcaklığının kanatlıyı haşlamayacak sıcaklıkta olması gerekir.

NOT:

1-Bahsedilen hususlar sadece kesimle ilgili olup hijyenik ve sağlıklı gıda için öngörülen diğer şartların gözetilmesi gerekir.
2-Her iki tür hayvanın gerek taşınması gerekse kesimi esnasında sünnetin bir gereği olarak hayvanların korkusunu arttıracak eylemlerden kaçınılmalı,eziyet verecek eksiklikler giderilmeli.


Helalder İslami Yürütme Kurulu
Prof.Dr.Mehmet AYDIN , Prof.Dr.Hüseyin Tekin GÖKMENOĞLU , Prof.Dr.Saffet KÖSE , Prof.Dr.Orhan ÇEKER tarafından 03.02.2011 Tarihli yapılan toplantıda alınan kararlar.
 

Kaim

Yasaklı Kullanıcı
Katılım
11 Ocak 2010
Mesajlar
2,197
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
41
Ömer Nasuhi Bilmen tefsiri.:

"Senden sorarlar ki, kendileri için helâl kılınmış olan şey nedir? De ki: «Sizin için temiz nîmetler helâl kılınmıştır. Ve yırtıcı hayvanlardan olup Cenâbı Hakk'ın size bildirdiğinden kendilerine öğretmiş olduğunuz muallem av hayvanlarının (avladıkları da helâldir). İmdi sizin için onların tuttuklarından yeyiniz, ve onun üzerine ism-i ilâhiyi zikrediniz ve Allah Teâlâ'dan korkunuz. Şüphe yok ki Allah Teâlâ Seriu'l hisabtır.»"

«Sizin için temiz nîmetler helâl kılınmıştır.

Elmalılı Hamdi Yazır tefsiri : "Sana soruyorlar: Kendileri için halâl kılınan ne? De ki sizin için bütün pâk ni'metler halâl kılındı, alıştırarak ve Allahın size öğrettiğinden öğreterek yetiştirdiğiniz avcı hayvanların da size tutuverdiklerinden yeyin ve üzerine «besmele» çekin ve Allahdan korkun, çünkü Allahın muhasebesi çok sür'atlidir"


sizin için bütün pâk ni'metler halâl kılındı

Helal sertifikası neye göre belirlenmelidir.

TEMİZ olmak (pak olmak ) koşulu ile

ilmen ve dinen bir mahzur göülmeyen yiyeceklerin hepsi paktır.

örneğin ;

Bir kartalınız var o size mis gibi bıldırcın tutuveriyor.

Bu bıldırcın paktır.

Besmele ile kesilir ise Eti de paktır.

yok eger ölü bıldırcın pak olma özelliğini yitirmiştir.

Kanı içerde kalmış yanı LEŞŞ vasfında bir et pak sayılmamaktadır.
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt