Peçeli-Bülbül
Kayıtlı Kullanıcı
Bu kutlu ayda, ruhani havanın ruhumuza nüfuz etmesinin, meleklerin aramızda dolaşmasının, teravihleri Efendimiz'le (sas) beraber kılıyormuş gibi kutsi bir hissiyatımızın olmasının ve sayılamayacak güzelliklerin buradaki mükafatıdır bu bayram. Ramazan'ı ruhuna uygun yaşayan güzel insanlar! Gelin bayramı da gerçek bayram yapacak güzelliklere imza atalım. İşte bizden birkaç teklif, devamını siz ekleyin.
1) Bu bayram büyük küçük herkes düşünülmeli; ama çocuklar daha çok düşünülmeli. Çocuklara, torunlara, eski zamanlarda olduğu gibi mendil içinde hediyeler hazırlayın mesela. Şekerlemeler, lokumlar, hoşlanacakları başörtüsü, elbise vb. hediyeler. Fakat illaki bayram harçlığı olsun heybenizde.
2) Eğer İstanbul'da yaşıyorsanız ve imkanınız var da hâlâ ecdat yadigarı büyük camilerde bir bayram namazı kılmadıysanız, bu bayram bunu gerçekleştirmenin tam zamanı. Çocuklarınızın elinden tutun ve bayram programınızı namaz ile başlatın ve mekanın ruhaniyetini hissedin bütün hücrelerinizle. (İstanbul'dakiler için uyarı: Fatih ve Süleymaniye restorasyonda, haberiniz olsun!)
3) Çocuklarınızla mezarlık ziyareti yapın ve ölmüşlerinizin mezarı başında Yasinler, Fatihalar okuyun ruhlarına, ki onlar da bayramdan nasibini alsın.
4) Eski dostları, akrabaları, komşuları ziyaret edin, ellerinden öpün. Uzaklardaki dostların, en azından bir telefon ederek bayramlarını tebrik edin. Varsa küslükleri kaldırın aradan ve onlara da bir ziyaret gerçekliştirin.
5) Peygamber Efendimiz'in (sas) yaptığı gibi, çevrenizdeki imkânı olmayan çocukları tespit edin ve birkaç dostunuzla birlikte onlara bayramlıklar hediye edin. (Özellikle giyim eşyası satan esnaflarımız bunu yapabilirler.) Hele yetim, öksüz çocuklara daha bir şefkatle kucak açın. Yapacağınız yardımlarla onların da bayramı 'bayram' olarak geçirebilmelerine vesile olun. Aynı Efendimiz gibi...
6) Mümkünse bayram sabahı bayramlaşmanızı büyük ailenizle birlikte yapın ve sonrasında neşe ve huzurla bayram kahvaltısını paylaşın aynı sofrada.
7) Özellikle ekonomik durumu iyi olanlar ve esnaflar, 10 tane (duruma göre artabilir) yetime, öksüze ve muhtaca 'bayram harçlığı' zarfı hazırlayıp, onları mahcup etmeden, bizzat kendileri takdim edebilirler.
8) İşyeri sahipleri ve işverenler, çalışanlarına bayram hediyesi takdim edebilir. İşverenler, çalışanlarının evlerine bayramlaşmaya gidebilirler. Hem yaşadığı ortamı görme fırsatı olur hem de çalışanlar için harika bir moral olur. Çalışanlar da işverenlerinin bayramlarını tebrik etmeyi ihmal etmemeli.
9) Ziyarete gideceğiniz yerlere hediye olarak 'kitap' götürün. Kitap mağazalarından birine uğrayıp, bayram için beş on kitap (özellikle çocuk kitabı) alabilir ve gittiğiniz yerlerde sevdiklerinize hediye edebilirsiniz. Onların farklı tepkilerini göreceksiniz inanın.
10) Bayram ayı olan Şevval'de, Efendimiz'in (sas) tavsiye ettiği üzere, altı günlük 'Şevval orucu'nu tutmayı da ihmal etmeyin.
SALİH YUSUFOĞLU
Not:Zaman gazetesinden alıntıdır....
Not: Herkesin Ramazan Bayramı Mübarek olsun.....