Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Hayvanı Şoklamak. (2 Kullanıcı)

Huyela

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Eki 2006
Mesajlar
2,345
Tepki puanı
1
Puanları
36
Yaş
41
Konum
İstanbul
Hayvanı şoklamak



Sual: Avrupa’da güya hayvana eziyet olmasın diye, hayvanı şoklayarak bayılttıktan sonra kesiyorlar. Etini yemekte mahzur var mıdır?


CEVAP


Böyle kesmek, hayvana eziyet ise de, ölmeden önce kesildiği için etini yemekte mahzur yoktur.


Bir cihaz imal edilince, bunun nasıl kullanılacağı, buna nasıl bakım yapılacağı, bunu yapan tarafından açıklanır. Allahü teâlâ da, bütün mahlukatı yaratmış, nasıl hareket etmeleri gerektiğini de bildirmiştir. Canlı cansız her şeyi insanların istifadesi için yaratmıştır. Hayvanların kesilmesini ve nasıl kesileceğini Allahü teâlâ bildirmiştir. Eğer hayvanı dinimizin bildirdiği şekilde kesmek zulüm olsaydı, elbette Allah bunu emretmezdi. Çünkü Allahü teâlâ hiçbir mahluka zulmetmez. (Nahl 33)

Bir kimse, birine iyilik etmek için çok yorulsa, yorulmasından şikayet etmez, aksine hizmet ettim, iyilik ettim diye zevk alır. Parasını kaybeden kimse, üzülür. Fakat bunu isteyerek bir hayır kuruluşuna, bir fakire veren kimse ise buna sevinir.

İşte bunlar gibi, kurban da, bir Müslümana faydam oldu diye sevinir. O acı ona zevk verir. Ölüm acısı, dünya acılarının hepsinden daha acıdır. Bir kimse uyku hapı içerek veya narkozla her tarafı uyuşturulduktan sonra da ölse, çok şiddetli olan ölüm acısını duyar. Fakat bazı müminler, kurşun yağmuruna tutulsa, bu acıyı duymaz. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:


(Şehid ölüm acısını duymaz.) [Beyheki]



Bunlara acı duyurmayan Allahü teâlâ, günahsız olan hayvanların acı çekmesini emreder mi? Hayvanları kesin buyurur mu? Allah’ın yarattığına, Allah’tan daha merhametli kimse olamaz.


Mail Grubu .:.: www.dinimizislam.com :.:.
 

ebuzer25

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Ağu 2008
Mesajlar
1,845
Tepki puanı
1
Puanları
0
Yaş
42
bugun annemle bu konuyu konuşuyorduk tevafuk olmuş bu yazınız.emeginize saglık.hayırlı bayramlar
 

Huyela

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Eki 2006
Mesajlar
2,345
Tepki puanı
1
Puanları
36
Yaş
41
Konum
İstanbul
Allahin adi anmaksizin bogazlanan hayvanlarin eti yenmez leştir

bu nasıl bir şey kim veriyor bu fetvaları ?! kilisede namaz kılınsın, gavurların kestikleri yensin diye uğraşıyorlar sizce neden ?! bakarsınız yarın domuzu de yenilir etler sınıfına sokarlar

Ömer Nasuhi Bilmen açın kardeşlerim besmele şarttır

Allahın kelamını dinleyin bu sapanları dinlemeyin


Bakara
(173) Allah, size ancak leş, kan, domuz eti ve Allah'tan başkası adına kesileni haram kıldı. Ama kim mecbur olur da, istismar etmeksizin ve zaruret ölçüsünü aşmaksızın yemek zorunda kalırsa, ona günah yoktur. Şüphesiz, Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.


şoklama ile boğazlanan hayvanlarda kan akıtılmıyor, etin içinde kalıyor
elektirkten duyduğu şok sonucu adrenalin hormonu atılıyor kana ve etler zehırlenıyor

afiyet olsun tek dişi kalmış canavarlara

not : haram yiyen 4o gun kör kalıyor yalan ile doğruyu ayırd edemiyor

Hayranın kesilmediğini ve besmelesiz kesildiğini nereden çıkardınız.
Biz besmelesiz kesin demedikki. Hem şokladıktan sonra kesiliyor. Artı bu yazıda bu savunulmuyor. Hayvanaeziyet olduğu bildiriliyor.

Böyle kesmek, hayvana eziyet ise de, ölmeden önce kesildiği için etini yemekte mahzur yoktur.

Deniyor.
 

Huyela

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Eki 2006
Mesajlar
2,345
Tepki puanı
1
Puanları
36
Yaş
41
Konum
İstanbul
yaa dimi nerden çıkarıyorum, hayvanları şokla öldüren gavurlar besmeleyi öğrense kesin besmeleyi çekerler ...haram olan etini yemekte mahsur görmüyorsanız o da sizin samimiyetinizi belirler...

Arkadaşım galiba başka foruma cevab yazıyorsun. Besmelesiz kesilen hayvanla ilgili burada bir şey yazmadıkki. Şoklama ise hayvan ölmüyor bayılıyor. Bayıldıktan sonra kesiliyor. Nerde kaldıki biz şoklamayıda savunmadık.
 

Huyela

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Eki 2006
Mesajlar
2,345
Tepki puanı
1
Puanları
36
Yaş
41
Konum
İstanbul
Sual: Avrupa’da güya hayvana eziyet olmasın diye, hayvanı şoklayarak bayılttıktan sonra kesiyorlar. Etini yemekte mahzur var mıdır?

BÖYLE SORDU SENDE

Böyle kesmek, hayvana eziyet ise de, ölmeden önce kesildiği için etini yemekte mahzur yoktur.

DEDİN

BESMELE NEREDE ? Avrupadaki gavurlar besmeleyi biliyor mu ki besmele çeksin

avrupaya git Allahı adını sadece küfrettikleri alay ettikleri zaman anıyorlar ne besmelesi

iyice sasırdınız

bunun bedelini ahirette nasıl ödersin ???

Yanlış anlıyorsunuz. burada soru besmele değil. Hayvanın besmeleyle kesilip kesilmemesi sorulmuyor. şoklamanın hükmü veriliyor . Yoksa besmelesiz kesin denmiyor.
 

Huyela

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Eki 2006
Mesajlar
2,345
Tepki puanı
1
Puanları
36
Yaş
41
Konum
İstanbul
Kurban nasıl kesilir

Kurban nasıl kesilir

Sual: Kurban keserken dikkat edilecek hususlar nelerdir?
CEVAP
Maddeler halinde bildirelim:

1- Önce diz boyu çukur kazılır. Kurbanın gözleri tülbentle bağlanır. Kıbleye dönük olarak sol yanı üzerine yatırılır. Boğazı çukurun kenarına getirilir. İki ön ve bir arka ayakları, uçlarından bir araya bağlanır. Üç kere bayram tekbiri okunur. Sonra (Bismillahi Allahü ekber) diyerek, deveden başka hayvanın boğazının herhangi bir yerinden kesilir. (Bismillahi) derken, (h)yi belli etmek gerekir. Belli edince, Allahü teâlânın ismi olduğunu düşünmek lazım olmaz. (h)yi açıkça belli etmezse, Allahü teâlânın ismini söylediğini düşünmek gerekir. Bunu da düşünmezse, hayvan leş olur, yenmez.

2- Sadece Bismillahi veya Bismillahirrahmanirrahim yahut Lâ ilâhe illallahü demek de caizdir. Fakat evlâ olanı, (Bismillahi Allahü ekber) demektir.

3- Besmele çekilince, hemen kesmek şarttır. Besmele çektikten sonra, bıçağı bilerse, Besmeleyi tekrar etmesi gerekir. Besmele çektikten sonra, hayvan yerinden kalkarsa, yatırdığı zaman tekrar Besmele çekmesi gerekir. Fakat bir kelime söylemek, bir lokma yemek ve bir yudum su içmek gibi az bir ara vermenin zararı yoktur.

4- Besmele çektikten sonra, elindeki bıçağı bırakıp, başka bir bıçak alsa, Besmeleyi tekrar çekmesi gerekmez.

5- Bir hayvan için Besmele çekildikten sonra, onu bırakıp başka bir hayvan kesilecek olsa, Besmeleyi tekrar çekmek gerekir.

6- Arka arkaya birkaç hayvanı boğazlayacak kişinin, hepsi için ayrı ayrı Besmele çekmesi gerekir. Fakat hayvanları, üst üste yatırıp kesecek olsa, bir Besmele kâfidir. Bir hayvanı iki kişi kesse, ikisinin de Besmele çekmesi gerekir.

7- Besmele unutulursa zararı olmaz. Kasten Besmelesiz kesmek haramdır.

8- Hayvanın boğazında yemek, nefes borusu ve iki yanda birer kan damarı vardır. Bu dört damardan üçü bir anda kesilmelidir.

9- Şâfii'de ise yemek borusu ile nefes borusu kesilirse kâfidir. Ancak gırtlak düğümü baş tarafında kalmalıdır. Gırtlak düğümünün tamamı vücut tarafında kalırsa, kesilen hayvan yenmez.

10- Kurban kesenin, kıbleye karşı dönmesi sünnettir.

11- Erkek ve kadın Müslümanın, cünübün, delinin, bunağın, çocuğun ve sarhoşun Besmeleyle kestiği hayvan yenir. Ehl-i kitabın [Hıristiyan veya Yahudi'nin] kestiği de yenir. Fakat ehl-i kitaba kurban kestirmek mekruhtur. Dilsiz ve sünnetsizin hayvan kesmesi mekruhtur.

12- Solak bir kimsenin sol eliyle kurban kesmesinde mahzur yoktur. Temiz işleri yaparken, sağdan başlamak sünnet-i zevaiddir, yani müstehabdır. Bir özürle soldan başlamak mekruh olmaz. Yani sol elle kesilen hayvan ve kurban yenir.

13- Kurbanı bayıltıp kesmek caizdir. Başını bir kerede koparıp kesilen de yenir; fakat öyle kesmek günah olur. Hayvanı ensesinden kesmek haramdır; ama eti yenir.

Sual: Büyük hayvanı kurban ederken arka ayağından traktör veya vinç vasıtası ile asarak kesmek hayvana eziyet vermek sayılır mı?
CEVAP
Böylesi daha uygundur.

Sual: Almanya’da kurbanları müslüman kesiyor, gayrı müslim yüzüyor. Böyle yüzülmüş kurban etini yemek caiz midir?
CEVAP
Yenmesinde mahzur yoktur. İmam-ı Rabbani hazretleri, gayrı müslim, bir şeye elini sürünce, o şeyin pislenmeyeceğini bildiriyor. Kitab ehli olan gayrı müslimlerin, Besmele ile kestiklerini yemenin de caiz olduğunu açıklıyor. Fakat zaruretsiz yememek iyi olur.

Sual: Hayvanı boğazlarken, Meri, Hulkum ve Evdac damarlarını kestikten sonra, hayvanın canı çıkmadan bir başkası besmelesiz olarak kafasını keserse, bu şekildeki kesim caiz mi?
CEVAP
Öyle yapmak uygun değil, besmele ile de olsa uygun olmaz. Fakat eti yenir.

Sual: Kurban kesene ücret olarak kurbanın eti ve derisi verilir mi?
CEVAP
Kurban kesene ücret olarak kurbanın eti ve derisi verilmez. Derisini, evde dağarcık, mest, sofra, seccade gibi şeyler yapıp kendisi de kullanır. Derisi, eti satılırsa, parası fakire sadaka verilir.

Sual: Abdestsiz kurban kesmek caiz midir?
CEVAP
Sahih olur. Hatta mecbur kalınsa, cünüp kesilse de sahih olur. (Fetava-i Hindiyye)

Hayvanı şişirmek
Sual: Kurban hayvanını yüzmek için, şişirmek caiz midir?
CEVAP
Caizdir.

Sual: Hayvan keserken (Bismillahirrahmanirrahim) denmez deniyor. Denirse hayvan yenmez mi?
CEVAP
Besmelenin tamamı söylenince de, kesilen hayvan yenir. Evla, yani daha iyi olanı (Bismillahi Allahü ekber) demektir. Sadece Bismillah dense veya sadece Allahü ekber dense de caizdir.

Hayvan keserken, Bismillah veya Allahü ekber demek farzdır. Besmelenin tamamını söylemek de caizdir. (İbni Âbidîn)
 

_ZÜMRA_

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
15 Eki 2007
Mesajlar
9,962
Tepki puanı
9
Puanları
0
Yaş
46
selamün aleyküm kardeşim Allah celle celalühü razı olsun çok teşekkürler
 

Gülfidan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Nis 2008
Mesajlar
679
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
42
şoklama (bayıltma) cok yanlış bir uygulamadır.

hayvanın ayık olması gerekir

eğer hayvanı bayıltmayı Resulullah uygun görseydi

"hayvanın kafasına balyoz vurun bayılsın ondan sonra kesersiniz gibi bir hadisi olurdu" Hadis değil böyle birşey yok.. :)

hayvanın ayık olması tekbir i duyması gerekli.
 

Huyela

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Eki 2006
Mesajlar
2,345
Tepki puanı
1
Puanları
36
Yaş
41
Konum
İstanbul
şoklama (bayıltma) cok yanlış bir uygulamadır.

hayvanın ayık olması gerekir

eğer hayvanı bayıltmayı Resulullah uygun görseydi

"hayvanın kafasına balyoz vurun bayılsın ondan sonra kesersiniz gibi bir hadisi olurdu" Hadis değil böyle birşey yok.. :)

hayvanın ayık olması tekbir i duyması gerekli.

Nerde yazıyor bu ?
 

Gülfidan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Nis 2008
Mesajlar
679
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
42
(Şehid ölüm acısını duymaz.) [Beyheki]

ölüm acısı 70 kılıc darbesinden ağırdır bu acıyı şehitler duymaz

yanlız beyinin acı reseptörleri kesilen yerin acıdığını beyne iletir. ve bu acıyı insan hissedder yani canı yanar ama sadece canı yanar

bu canı yanmayı inkar edemeyiz. hadisi tam olarak anlamamışsınız daha doğrusu bu hadisi kullanan yanlış meal vermiş

ölüm ızdırabından muhaf tutulur ama insanın kesik acısını duyar

hiçbir şekilde acı duyulmayacak diye hadise bakarak fetva verilmiş.

birisi şehit olarak ölmeye baslasa bu fetvaya göre Allahı inkar eder cünkü can yanmasını duydugu icin.

söylenen yalanmış der



Bunlara acı duyurmayan Allahü teâlâ, günahsız olan hayvanların acı çekmesini emreder mi? Hayvanları kesin buyurur mu? Allah’ın yarattığına, Allah’tan daha merhametli kimse olamaz.

Allahın hikmetini anlamak öyle kolay değil

hayvaN < kesilirken acı duyar bunun başka bir acıklaması yok.

gercek bu.

Güzelüm ceylanın peşine kurdu musallat eden Allahtır

Hayvani kurt boğana kadar hayvan acı ceker

akıl yoluyla birşeyler uydurmaya kalkmayın.

Kesilince hic acımazmış :( parmağına bir iğne batır bakam acıyacak mı?
 

Gülfidan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Nis 2008
Mesajlar
679
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
42
Yanlış anlıyorsunuz. burada soru besmele değil. Hayvanın besmeleyle kesilip kesilmemesi sorulmuyor. şoklamanın hükmü veriliyor . Yoksa besmelesiz kesin denmiyor.

Peygamber efendimizi sadece 1400 sene öncesinin hükmünde olarak kabul ederseniz iste bu büyük yanılgıdır.

Peygamber efendimiz zamanın ötesini de gören bir insandır

şoklamayı uygun görseydi 1400 sene evelde bayıltmaya hadisi mutlaka olurdu

peygamber efendimiz de bayıltmayı bilirdi

ve bayıltıp keserdi.

şoklamanın hükmünü de kabul etmiyorum

yanlış bir hüküm

Resulullah ın yapmadığı şey ap acık yanlıstır

bayıltmaya hükmeden de cahildir. Alim kılıklı cahil.
 

Gülfidan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Nis 2008
Mesajlar
679
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
42
Peygamber efendimizin kurban keserken ki sünnetidir!!!

Resulullah (sallahu aleyhi ve sellem);


" Hayvanı ayık olarak ve tekbir getirerek keserdi"

şokalamayı savunanlar bunu cok iyi okusunlar

kesindir!! sünnettir Allah resulu 1 sefer dahi baygın bir hayvana bıcak çalmamıştır.

İlmi olan karşı cıkabiliyorsa karşı cıksın

" Ümmetimin fesada ugradığı bir zamanda benim bir sünnetimi ihya edene 100 şehit sevabı vardır"

Allahtan ilim istedim

ilim talim ediyorum

fetva verecek kıvamda değilim ama yanlış fetvayı görünce de karsı cıkmamak Allahın verdiği ilmi gömmektir Allah benden de hesap sorar.

Fetva için 40 yaş üsütüne gelmeyi bekliyorum

özellikle fetvadan kacınıyorum buda doğru olandır.
 

Huyela

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Eki 2006
Mesajlar
2,345
Tepki puanı
1
Puanları
36
Yaş
41
Konum
İstanbul
Peygamber efendimizin kurban keserken ki sünnetidir!!!

Resulullah (sallahu aleyhi ve sellem);


" Hayvanı ayık olarak ve tekbir getirerek keserdi"

şokalamayı savunanlar bunu cok iyi okusunlar

kesindir!! sünnettir Allah resulu 1 sefer dahi baygın bir hayvana bıcak çalmamıştır.

İlmi olan karşı cıkabiliyorsa karşı cıksın

" Ümmetimin fesada ugradığı bir zamanda benim bir sünnetimi ihya edene 100 şehit sevabı vardır"

Allahtan ilim istedim

ilim talim ediyorum

fetva verecek kıvamda değilim ama yanlış fetvayı görünce de karsı cıkmamak Allahın verdiği ilmi gömmektir Allah benden de hesap sorar.

Fetva için 40 yaş üsütüne gelmeyi bekliyorum

özellikle fetvadan kacınıyorum buda doğru olandır.

Hayvanın tekbiri duyması gerektiği nerede yazıyor.

Hem fetva vermek yaşa göre değil icazete göre olur. Kimden icazet aldınız. Yoksa bizim bilmediğimiz bir hüküm mü. 40 yaşına gelene icazet verilen bir yer mi var.
 

Gülfidan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Nis 2008
Mesajlar
679
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
42
tam olarak olgunluk çağını vurgulamak istedim. 40 yaş derken bunu kasteddim.

ilimi sığ göl gibi görmüyorum belki 40 bile cok calışmakla zor eldee edilebilecek bir zaman dilimidir.

hurma ağacı gibi senelerce gelişip ondan sonra insanlara meyva verebilirim.

hocanın ve tıp doktorunun yarımı olmaz

hocanın yarımı dinden eder

fetva vermeyi basit birşey mi sanıyorsunuz

Allahtan korkarım hemde cok eğer yeterli (dep derin bir ilmim olmadan) fetva verirsem Allaha nasıl hesap veriririm?

ayriyetten

resulullah ve sahabeler nasıl davrandı ise onları tanırım

birde bunlara uygun düşen Alimleri tanırım.

hepsi sırayla...

önce Resulullah sallahu aleyhi ve sellem, O nasıl yaptıysa aynı uygulamadan şaşmamak lazım.
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt