Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

*HAYA*dan Hayat'a Yayılan Güzellik (1 Kullanıcı)

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı

Sevda-yı dildârdan gönül usandı / Güzelim cefadan niçin usanmaz
Demek ki üftadem odlara yandı / Hak'tan haya kılmaz kuldan utanmaz

(Dertli)

Yalnızca iyilik getirendir o; yalnızca sevgi biriktirendir...
Kat kat şimdilik; dosya dosya güzelliktir hem...

Elimizden tuttu mu bir kez yükseltir yükselttikçe kişiliğimizi de yüceltir yüceltilecek kadar...
Haya, hayatın güzelliği...

''El-haya ve'l-edeb!'' der eskiler; hayasızca bir tavır gördüklerinde, edep dışı bir söz işittiklerinde.
Haya ki bir utanma duygusudur; ar ve namus perdesinden bestelenir zaman notalarında. Perde açıldı mı da bir kez; küser sahibine ve kaçar gider coğrafyamızdan bütün güzel nağmelerini toplayarak. Kişi ancak haya sermayesi kadar edîb olur çünki; ancak hayası ölçüsünde müeddeb sayılır. Yakışıksız işlerden alıkoyan da, kötüleri iyi kılan da odur hep.

Hayamızı yitirdik ve silinmiş boş kağıtlara döndü şimdi hayat. Lalezarlarımızda ayrıklar bitti hayasızlıktan; medeniyet birikimlerimiz ağıt sütunlarında kırıldı, yontulmuş mermerlerimiz damar damar çatladı. Zümrüdü ankanın kanatlarından kavruk baharlara döküldü safirler. İmkanın en dar kapısında oturup ruhumuzu şer ile şerh ettik; ve hayayı unuttuk.

Hayamızı yitirdik ve Leyla'lar leylî renklere bağlar oldu zülüflerini. Hayalî ahlâk bezirganları bir nane çöpüyle tarttılar hayalarımızı hayal terazilerinde; haya içinde yaşarken hayal içinde öldük.
''Hayalî'' tahallus eden şairler ''Haya-lı'' hayatlar sürerlerdi hani de, kirpiklerinin arasından eski zaman sevdalarını damıtırken
''Geçmiş zaman olur ki hayalı cihan değer'' derlerdi...
Heyhât!..
Hayal meyal şeylermiş...
Hayalî yükler bükmede şimdi belimizi.

Hayamızı yitirdik; ve tımarsız, kaşağısız, pusatsız bıraktık küheylanlarımızı; kılıçsız, kargısız, cevşensiz koyduk süvarileri. İkonlara gizlenmiş ruhbanlara çaldırdık ruhlarımızı.
Dönüş biletini giderken yırttık ahitleşmeye de, kutsal vadilerde nalınlarımızı ayağımızda unuttuk.

Parlayan yıldızlarımızdan astroitler düştü bahtımıza.
Filmin son karesiyle birlikte elif ve lam ve he de karardı. Kelamlarımızda yorulan harfler laf kılığında yağdı dünyamıza. Efsunlu sözlerle dolu hamayılların çörekotlarınca küçüldü ruhlarımız. Gizi çözen gecelerimiz, geceyi düğümleyen gizlerde gizlendi.

Hayamızı yitirdik; ve münzevi hayallerde eklemledik âhlarımızı birbirine, düşlere karışan hayatımızı zincir yaptık. Huzurun ak sayfalarına derunî sağanaklardan kan revan acılar gönderdik.
Gazeller ve kasideler hep yitik sevdalarda döndü mersiyeye...

Ağladık geceler ve gündüzler boyu, ağlayacağız aylar ve yıllar yılı...

Haya... Aaah, en eski yitiğimiz...

Hayadan ötesi hayal, aslı yok bir düşünce...

Hayadan öte hayat, esası bozuk günce...

İSKENDER PALA

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com

sselamun aleykum kalb incisi :)... gönül insanı iskender pala ve güzel yorumu paylaştıgın için teşekkürler güzel kardeşim...

haya... aah en eski yitirdigimiz diyorya.. ne kadar dogru... eskilerin.. yapmaktan ar ettikleri durumlar... şimdi bize o kadar normal_ ki...
herşey o kadar yavan _ki....

Hayamızı yitirdik ve Leyla'lar leylî renklere bağlar oldu zülüflerini. Hayalî ahlâk bezirganları bir nane çöpüyle tarttılar hayalarımızı hayal terazilerinde; haya içinde yaşarken hayal içinde öldük.

off.. diyecek söz bırakmamış usta yüregine saglık olsun... senin de emegine saglık güzel kardeşim

hayırlı nurlu geceler dilerim kalbinizin sahibine emanet olunuz
selam ve dua ile

s.s.s

Kayıtlı Kullanıcı
selamun aleyküm,çok yerinde bir paylaşım.
ALLAH razı olsun.selametle.

S£w£c£n

Kayıtlı Kullanıcı
[BaL tefsiri] hak teala rızası için okuyalım

[BaL tefsiri] hak teala rızası için okuyalım

Hazreti Ali, bir gün gazadan hanesine geldiğinde, Hz. Ebubekir Sıddık, Hz Ömer El Faruk, Hz. Osman Zinnureyn gelerek Hz. Ali’ye: “Gazan mübarek olsun ey Allahın arslanı" dediler.....
Hz. Fatımatüz Zehra validemiz de onlara ikramen kalaylı bir tas içinde bal getirdi. Balın üzerinde ince bir kıl vardı. Hz. Ebubekir kılı almak üzere davrandı. Hz. Ömer ise, kılı aldırmadı ve dedi ki:
– Bizler Hazreti Zişanın vezirleriyiz. Belki Fatimetüz Zehra bizleri tecrübe için bu kılı koymuştur. Aramızda bu kıl hakkında üçer tevil edelim. Münasip değil mi?” dedi ve sonra;

Hz. Ebubekir:
– Namaz kılanın kalbi nurludur bu tastan. Dünya endişesini gönlüne getirmeden namaz kılmak tatlıdır bu baldan. Namazı tadili erkan üzere kılmak incedir bu kıldan.
Müteakiben Hz. Ömer El Faruk şöyle buyurdular:
– Misafiri seven hane sahibinin kalbi nurludur bu tastan. Misafirlere ikram etmek ve gönlünü almak tatlıdır bu baldan. Misafirin kalbi incedir bu kıldan.
Hz. Osman da söyle yorumladı:
– Alimlerin kalbi nurludur bu tastan. Alimlerle sohbet etmek ve onları dinlemek tatlıdır bu baldan. Kur’an-ı Kerim’e mana vermek incedir bu kıldan.
Hz Ali Efendimiz de söyle bir açıklama da bulundu:
– Gazaya giden gazilerin kalbi nurludur ba tastan. Cihat edip al kanlara boyanıp kafirlerle cenk etmek tatlıdır bu baldan. Üzerine kul hakkı geçirmeden, haram yemeden hanesine dönmek incedir bu kıldan. Sonra Hz. Fatıma validemiz de bir yorumda bulundular:
– Erkeğini hoşnut eden kadınların kalbi nurludur bu tastan. Erine cefa etmeyip güzelce geçinip, kendinden razı etmek tatlıdır bu baldan. Kocasının hakkını yerine getirmek incedir bu kıldan.
Sonra Hz. Peygamber Efendimiz de bu sohbete iştirak ederek şöyle tevil buyurdular:
– Benim ümmetimin kalbi nurludur bu tastan. Kevser şarabı tatlıdır bu baldan. Şeriatımız (İslamiyet) incedir bu kıldan.
– Bu sohbete, neş’e veren Cenab–ı Hak, Cebrail (as)’ı göndererek buyurdu ki:
– Senin nübüvvet nurun nurludur bu tastan. Yarın kıyamet günü mahşer yerinde ümmetine şefaat etmen tatlıdır bu baldan. Sırat köprüsü incedir bu kıldan. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz (Sallallahu aleyhi vesellem) mübarek ellerini kaldırıp:
– Ya Rabbi, bu bal tefsirini okuyana, dinleyene ikiyüz peygamber sevabı isterim ve senden dilerim, diye dua ettiler. Cihar Yari Güzin Efendilerimiz de “Amin” dediler. Cenabı Allah’dan şöyle nida geldi:
– Ya Habibim! Senin ümmetinden her kim bu Bal Tefsirini üzerinde taşır, okur, okutur, yazar, yazdırır ve din kardeşlerine hediye ederse İzzet ve Celalim hakkı için ben de o kuluma ikiyüz peygamber sevabı veririm, diye buyurdular.
Peygamber Efendimiz de dedi ki:
– Benim ümmetimden her kim bu bal tefsirini kendisine evrad edinip üzerinde taşır, her gün okur veya dinlerse, ve burda bahsedilen ahlaklarla ahlaklanmaya çalışsa katiyyen dünya darlığı görmez; fakru zarurete düşmez; ölürken hüsnü şehadetle ölür; ahirete iman ile gider ve gelecek kaza ve musibetlerden kendisini Cenabı Hak muhafaza eder .

Sefine-i Hayat

Kayıtlı Kullanıcı

eSSELAMU ALEYKÜM CAN YÜREKLİMM...B)

HAYA;ÖZÜ SÖZÜ FITRATTA OLAN,İNSANA İMANLA BİRLİKTE VERİLMİŞ VE İMANLA ETKİSİ ARTIP AZALAN VE İNSANI İNSAN EDİP OLGUNLAŞTIRAN NE GÜZEL BİR DUYGU.KULLARIN MANEVİ SÜSÜ,BİR NEVİ KÖTÜLÜKLERDEN ARINMA.RAB'BİMİZ'İN C.C. KULLARINDA GÖRMEK İSTEDİĞİ EN HAYIRLI HAL..HAYA..

RAB'BİM C.C. İMANLARIMIZIN KUVVETİNİ ARTTIRSIN,HAYA DUYGUMUZUN EKSİKLİĞİNİ GÖSTERMESİN İNŞAALLAH.AMİN...

ALLAH C.C. DAİMA SENDEN RAZI OLSUN CAN KARDEŞİM.UZUN ZAMANDIR YOKTUN CAN YÜREKLİM.GÖRÜŞMEYELİ NASILSIN,YOKLUĞUN SÜRESİNCE İYİSİNDİR UMARIM.SENİ TEKRAR BURDA GÖRMEK ÇOK MUTLU ETTİ BENİ.RAB'BİM C.C. UZUN AYRILIKLAR VERMESİN.RAMAZAN-I ŞERİF'İN MÜBAREK OLSUN RABİA'M :a26: ..DEĞERLİ PAYLAŞIMLARINI BEKLİYORUZ İNŞAALLAH.SELAM, DAİMİ DUAM VE BAKİ MUHABBETLE İNŞAALLAH.YÜCE MEVLA'YA EMANETSİN....B)

MyKaBuS

Kayıtlı Kullanıcı
(Dertli)

Selamun Aleyküm Ne Kadar Güzel Bir Paylaşım Yapmışsınız Kardeşim Ellerinize Yüreğinize Sağlık...:)
Allah Razı Olsun Çok Teşekkür Ederim
Rabbime Emanetsiniz Selametle Kalın
Hayırlı Ramazanlar

.................

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı
~~ HAYÂ HAYATTIR ~~

Arlanma,utanma,terbiye,ahlak ve nezaket aanlamlarına gelen hayâ en önemli ve en değerli insani haslet ve meziyetlerdendir.Hayâdan mahrum olanlar arsız,utanmaz,sıkılmaz,edepsiz,terbiyesiz ahlaksız gibi kötü vasıflarla tasvif edilirler.Kötü söz ve davranışlara karşı insanı frenleyen, onu daima ahlaki ve insani bir çerçeve içinde tutan duygu utanma duygusudur. Bu duygudan mahrum olanları gerçek anlamda insani ve ahlaki çizgiye getirebilecek hiçbir güç yoktur.
Edep ve hayâ duygusu aslında insan fıtratında olan asil bir duygudur.İnanç ve eğitimle bu duygu gelişir,böylece insan kemale erer.

Hayâ ile hayat arasında kopmaz bir bağ vardır.
Kalbin hayatı hayâ iledir.
Toplumsal hayatı da ayakta tutan edep ve hayâdır.
Rabbi tarafından en güzel şekilde terbiye edilmiş ve insanlığa hayâ ve edep misali olarak sunulmuş olan Hz.Peygamber "hayâ imandandır" buyurmuş ve islam ahlakını hayâ olarak özetlemiştir. " Her dinin kendine has bir ahlakı vardır. İslamın ahlakı da hayâ dır.

İnsanı diğer canlılardan ayıran en önemli haslet edep ve hayâdır.
Hayvanlarda utanma duygusu
olmadığı için, insanlarca ayıp ve kötü sayılan fiilleri aşikâr olarak işlerler. Bundan dolayı vicdan azabı ve pişmanlık hissetmezler.Ayıbı ortaya çıkınca yüzü kızaran yegane varlık insandır. Hayâ sahibi insan işladiği günahtan ötürü önce Allah 'tan utanır ayrıca insanlara karşı da mahcubiyet duyar.

İnsanın günah işlemekten utanacağı birinci varlık Yüce Allah 'tır. Zira Ondan gizlenilecek hiç bir şey yoktur.Zira "nerede olursanız O sizinle beraberdir".(Hadid,4) Allah 'tan utanma; Onun razı olmadığı söz ve davranışlardan uzak durmak ve heran Onun gözetimi altında olduğumuzu hissetmekle olur.

Peygamber (sav) şöyle buyurmuşlardır: "Allah çok hayâ sahibidir.Günahları örter ve hayâyı sever. Allah'ın ahlakıyla ahlaklanan Peygamberimiz de hayâ timsaliydi. Onun hayâsını Ebû Saidel-Hudri şöyle anlatıyor: Allah Resulü, örtünme çağına girmiş bir kızdan daha utangaçtı.Hoşlanmadığı bişey gördüğünde bunu yüzüne bakınca anlardık.
Hz.Peygamberin terbiyesinde yetişen ashab-ı kiram da hayâ timsali kişilerdi. Hz.Osman (r.a)bunların başında gelir. O Hz. Peygamberin yanına girdiğinde Efendimiz kendine çeki düzen verirdi. Bunun sebebi sorulduğunda "kendisinden meleklerin bile hayâ duyduğu bir kimseden ben neden hayâ duymayayım?" buyurmuşlardır.
Netice olarak: hayâ hayattır.
İnsani değerlerin korunmasında manevi bir sigortadır.
Kötülüklere karşı reaksiyon demek olan hayâ duygusunu aşındırmak toplumun temellerini aşındırmaktır.İnsani ve ahlaki temeller ne kadar sağlam olursa toplum da manevi zelzelelere karşı o derece mukavemetli olur.

Mehmet Akif'in dediği gibi:

Göster Allah 'ım,bu millet kurtulur,tek mucize,
Bir utanma hissi ver gâib hazinenden bize...

alıntı

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı

sselamun aleykum kalb incisi :)... gönül insanı iskender pala ve güzel yorumu paylaştıgın için teşekkürler güzel kardeşim...

haya... aah en eski yitirdigimiz diyorya.. ne kadar dogru... eskilerin.. yapmaktan ar ettikleri durumlar... şimdi bize o kadar normal_ ki...
herşey o kadar yavan _ki....

off.. diyecek söz bırakmamış usta yüregine saglık olsun... senin de emegine saglık güzel kardeşim

hayırlı nurlu geceler dilerim kalbinizin sahibine emanet olunuz
selam ve dua ile

Ve aleyna aleyküm Selam kalp incim..
Yorumunuz için teşekkür ederim..Rabbimiz c.c razı olsun inşaAllah..
"gönül insanı İskender Pala" ne güzel demişsiniz ablam.. hakikaten gönüllere hitap ediyor hocamız maşaAllah.. Mevla Teala istifadelenmeyi nasib etsin..

Hayırlı ve bereketli geceler dilerim ben de ablacım :)
Tüm emanetlerin asıl Sahibine emanetsiniz.. baki dua ve muhabbetle..B)

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
yektagul17rx7.gif
yektagul17rx7.gif
yektagul17rx7.gif

;)

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı

eSSELAMU ALEYKÜM CAN YÜREKLİMM...

HAYA;ÖZÜ SÖZÜ FITRATTA OLAN,İNSANA İMANLA BİRLİKTE VERİLMİŞ VE İMANLA ETKİSİ ARTIP AZALAN VE İNSANI İNSAN EDİP OLGUNLAŞTIRAN NE GÜZEL BİR DUYGU.KULLARIN MANEVİ SÜSÜ,BİR NEVİ KÖTÜLÜKLERDEN ARINMA.RAB'BİMİZ'İN C.C. KULLARINDA GÖRMEK İSTEDİĞİ EN HAYIRLI HAL..HAYA..

RAB'BİM C.C. İMANLARIMIZIN KUVVETİNİ ARTTIRSIN,HAYA DUYGUMUZUN EKSİKLİĞİNİ GÖSTERMESİN İNŞAALLAH.AMİN...

ALLAH C.C. DAİMA SENDEN RAZI OLSUN CAN KARDEŞİM.UZUN ZAMANDIR YOKTUN CAN YÜREKLİM.GÖRÜŞMEYELİ NASILSIN,YOKLUĞUN SÜRESİNCE İYİSİNDİR UMARIM.SENİ TEKRAR BURDA GÖRMEK ÇOK MUTLU ETTİ BENİ.RAB'BİM C.C. UZUN AYRILIKLAR VERMESİN.RAMAZAN-I ŞERİF'İN MÜBAREK OLSUN RABİA'M :a26:..DEĞERLİ PAYLAŞIMLARINI BEKLİYORUZ İNŞAALLAH.SELAM, DAİMİ DUAM VE BAKİ MUHABBETLE İNŞAALLAH.YÜCE MEVLA'YA EMANETSİN....

Ve aleyna aleyküm Selam dost yüreklim, canım kardeşim benim.
Rabbul alemin razı olsun senden ebeden inşaAllah..
güzel duaların ve yorumun için teşekkür ederim..Rabbimiz c.c bizleri "baştan başa hayır" olan hayadan ayırmasın, hayasız bir hayat nasib olmasın inşaAllah.

Ben çok iyiyim Rabbimize hamdolsun
Sevgicim.. Ramazan dolayısıyla fazla girmeye fırsatım olmuyor, girsem de birkaç konu okuyup çıkıyorum.. öncesinde de niğdedeydim güzel kardeşim :) sen nasılsın, herşey yolundadır inşaAllah..

Dualarına "amin" diyorum kardeşim. Rabbimiz baki eylesin kardeşliklerimizi inşaAllah.. sana da bereketli, nur dolu bir ramazan diliyorum Sevgim. Dualarda buluşmaya devam inşaAllah canım ;) Rabbimiz icabet etsin inşaAllah..
Kalplere muhabbet yerleştirene emanetsin..B)

gurbetten

Kayıtlı Kullanıcı

ELLERINE SAGLIK COK GÜZEL PAYLASIM YAZANDANDA PAYLASANDANDA RABBIM RAZI OLSUN

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı

ELLERINE SAGLIK COK GÜZEL PAYLASIM YAZANDANDA PAYLASANDANDA RABBIM RAZI OLSUN

Esselamü aleyküm Hülya ablacım..
sizi gördüğüme çok sevindim..
Bayadır yoktunuz ablam, hoşgeldiniz aramıza tekrardan.. nasılsınız, iyi misiniz inşaAllah? Muhammed Emin de iyidir inşaAllah :)

Hayırlı bereketli bir Ramazan diliyorum inşaAllah..Rabbimiz sizden de her daim razı olsun..dualarda buluşmak üzere, Rabbimize emanet olun ablam..

gurbetten

Kayıtlı Kullanıcı
canim benim Allah razi olsun ben hep burdayimda yazma firsatim olmuyo benim ufakliktan.
cok erken gelisiyo.daha 6 aylik yürümeye calisiyo 3. dis geliyo kedi gibi emekliyo heryerde benden önce masAllah.ömer okula basladi.onunla ilgileniyoruz.bu arada burdan (almanya)ev aldik rabbimin izni ile tasindik.netim yoktu yeni kavustum.ama dükkandan giriyodum yine.hep aklimdasiniz.kisa zamanda cok sey degisti hayatimda ayak uydurmaya calisiyorum.iki cocuklu olmak hem cok güzel hemde cok sorumluluk isteyen biseymis rabbim herkesin yar ve yardimcisi olsun.bundan sonra daha SIK olurum insALLAH.
Allah´a emanet ol.

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı
canim benim Allah razi olsun ben hep burdayimda yazma firsatim olmuyo benim ufakliktan.
cok erken gelisiyo.daha 6 aylik yürümeye calisiyo 3. dis geliyo kedi gibi emekliyo heryerde benden önce masAllah.ömer okula basladi.onunla ilgileniyoruz.bu arada burdan (almanya)ev aldik rabbimin izni ile tasindik.netim yoktu yeni kavustum.ama dükkandan giriyodum yine.hep aklimdasiniz.kisa zamanda cok sey degisti hayatimda ayak uydurmaya calisiyorum.iki cocuklu olmak hem cok güzel hemde cok sorumluluk isteyen biseymis rabbim herkesin yar ve yardimcisi olsun.bundan sonra daha SIK olurum insALLAH.
Allah´a emanet ol.

:D maşaAllah, sübhanAllah ablacım..
Rabbimiz c.c size bağışlasın, hayırlı eylesin evlatlarınızı inşaAllah..
Eviniz de hayırlı olsun ablam. çok sevindim..Mevla Teala ailenizle saadet, huzur nasib etsin yeni yuvanızda.. miniklerle de yardımcınız olsun inşaAllah :) Benim yerime öpün inşaAllah Ömer'i de, Muhammed Emin'i de ..
Hayırlı sahurlar ablam.. selametle kalın.. B)

Sefine-i Hayat

Kayıtlı Kullanıcı
Ve aleyna aleyküm Selam dost yüreklim, canım kardeşim benim.
Rabbul alemin razı olsun senden ebeden inşaAllah..
güzel duaların ve yorumun için teşekkür ederim..Rabbimiz c.c bizleri "baştan başa hayır" olan hayadan ayırmasın, hayasız bir hayat nasib olmasın inşaAllah.

Ben çok iyiyim Rabbimize hamdolsun
Sevgicim.. Ramazan dolayısıyla fazla girmeye fırsatım olmuyor, girsem de birkaç konu okuyup çıkıyorum.. öncesinde de niğdedeydim güzel kardeşim :) sen nasılsın, herşey yolundadır inşaAllah..

Dualarına "amin" diyorum kardeşim. Rabbimiz baki eylesin kardeşliklerimizi inşaAllah.. sana da bereketli, nur dolu bir ramazan diliyorum Sevgim. Dualarda buluşmaya devam inşaAllah canım ;) Rabbimiz icabet etsin inşaAllah..
Kalplere muhabbet yerleştirene emanetsin..B)

iÇTEN VE GÜZEL DUALARINA BENDE AMİN...DİYORUM CANIM KARDEŞİM.İYİ OLMANA ÇOK SEVİNDİM RABİA'CIM.BEN DE İYİYİM ELHAMDÜLİLLAH,HERŞEY YOLUNDA ÇOK ŞÜKÜR.RAB'BİM C.C. HAKKINDA HERŞEYİ SENİN GÜZEL YÜREĞİNE GÖRE VERSİN İNŞAALLAH CAN DOSTUM.EN TEZ VAKİTTE TEKRAR GÖRÜŞMEK DUASIYLA.MERHAMET EDENLERİN EN MERHAMETLİSİNE YÜCE RAHMAN'A C.C. EMANETİMSİN CAN KARDEŞİM.DAİMİ DUALARLA.BAKİ MUHABBETLERE İNŞAALLAH...B)

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı
Neden “Hayâ İmandandır”?

GEREK BUHÂRÎ'DE, gerek Müslim'de yer alan ve altı en muteber hadis kitabının beşinde yer alan bir hadisinde, "Hayâ imandandır" buyuruyor sevgili Peygamberimiz. Yine her iki Sahîh'te olan ve Kütüb-ü Sitte'nin tamamında bulunan bir başka hadisi ise "Hayâ imandan bir şubedir" şeklindedir. Yine Hz. Peygamber'in buyurduğu üzere, "Hayânın hepsi hayırdır" ve "Hayâ ancak hayır kazandırır."

Peki, hayâ ile iman arasındaki bu içiçeliğin sebebi nedir? Hayâ, yani utanma duygusu neden 'imandan'dır ve neden 'imanın bir şubesi'dir?
Bu sorulara cevap vermek için, herhalde şu iki sorunun izini sürmek gerekiyor: İnsan nasıl hayâ duyar? Yahut, hangi durumlarda daha hayâlı davranır?
Kendi hayatlarımız dahilinde tecrübe ettiğimiz üzere, hayâyı, yani utanma duygusunu en yoğun biçimde yaşadığımız haller, 'görüldüğümüzü' ve 'izlendiğimizi' bildiğimiz hallerdir. Yalnız kaldığımızda yapabildiğimiz çok şeyi, birisi tarafından izlendiğimizi biliyor isek, yapamayız. Ki bu hal, fıtraten kerih, insana sevdirilmemiş olan bazı şeyleri uluorta yapmaktan bizi alıkoyduğu gibi, günahtan da alıkoyar. Kişi, hayâsı ölçüsünde açıkça günah işlemekten sakınır ve hayâsızlığı ölçüsünde aleni günah işler. 'Bizi tanıyan birinin bizi o halde görmesi' endişesiyle gelen psikolojik utanç, çoğu kez, nefsin günaha davetine rağmen, bizi günahtan alıkoyar. Ancak, yine bu yüzden, tanındığı ortamlarda utanılası fiillerden uzak duran insanlar tanınmadığı ortamlarda günaha daha rahat düşebilirler. Ki, işte bundan dolayı, yanında bir tanıdığı olmadan tek başına yolculuktan insanı sakındıran, böyle bir durumda şeytanın insana yol arkadaşı olacağını bildiren hadisler vardır. Yine bu bâbdaki hadislere binaen, refakatinde bir başka mü'minin olduğu halde yolculuk, sünnet-i seniyyedendir.

Hayânın, günahtan sakınma noktasında, başka insanların olduğu durumlar ile yalnız başına kaldığımız durumlar arasında nasıl bir fark husule getirdiğini, kendi hayat tecrübemizle biliyoruz açıkçası. Peki, insan, yalnız iken, yanında başka bir insan yokken gerçekten yalnız mıdır?
Hayır. Yanında bir insan yokken de yalnız değildir insan. O'nun Semi', Basîr, Latîf, Habîr, Alîm bir Rabbi vardır. O'nun Rabbi, Semi', yani işitendir. Basîr, yani görendir. Latîf'tir, her yere nüfuz eder; Habîr'dir, herşeyden haberdardır; Alîm'dir, herşeyi bilir. Sem', basar ve kudret, yani görmek, bilmek ve işitmek, O'nun sıfatları arasındadır. Hem, Semîu'l-Basîr ve Alîmu'l-Habîr olan Rabbimizin, her işe müekkel melekleri olduğu gibi, insanın fillerini kaydeden melâikesi vardır.
Yani, insan her an Rabbinin huzurundadır ve melekler her an yanıbaşındadır. Allahu Teâlâ ve vazifeli melekleri insanla her an beraberdir. İnsan, bu gerçeği kavradığı ölçüde, 'yalnız' iken de yalnız olmadığını bilir; ve, bu gerçek aklında kaldığı müddetçe, insanların yanında işlemeye utandığı günahtan yalnız iken de sakınır. Zira, bilir ki, etrafında insanlar yoksa dahi, kendisi Semî ve Basîr olan Rabbinin huzurundadır ve melekler yanıbaşındadır.

Böyle bakarsak, hayâ imandandır ve imandan bir şubedir gerçekten. Zira, hayâ duygusunun varlığı ve inkişafı, Allah'ı Basîr (herşeyi gören), Semi' (herşeyi işiten), Alîm (herşeyi bilen), Latîf (herşeye nüfuz eden), Habîr (herşeyden haberdar olan) gibi isimleriyle tanıyıp bilmeye, her an böyle bir Rabbin huzurunda olduğundan gaflet etmemeye, yani iman-ı Billaha ve iman-ı Billah içindeki marifetullaha; keza, melâikeye imana bakmaktadır.
Fıtratımıza konulmuş hayâ duygusu Semi' ve Basîr olan Allah'a ve meleklerine imandaki terakki sayesinde gelişmekte; hayâ duygusunun gelişmesiyle de insan takvâ zırhıyla donanıp pek çok günahtan ve pek çok çirkin halden sakınıp korunarak, Rabbinin hoşnut olup meleklerin takdir edeceği salih ameller işlemeye yönelmektedir.

Kısacası, hayâ sahibi olmak ve hele hayâda zirveye ulaşmak ne basit bir iştir, ne de kolay ve sıradan bir iş. Hayâ, imandandır ve imandaki terakki sayesinde hayâ duygusunda bir gelişme yaşanmaktadır. Ve, meselâ Hz. Osman, böylesi bir hayâ haline eriştiği içindir ki, ashabın Allah için giriştiği savaşlarda iz bırakan büyük bir kahramanlığı görülmese dahi, sahabilerin en üstünleri arasında yer almış, imandan bir şube olan hayâsıyla, sahabiler arasında sivrilip Hz. Ebubekir ve Ömer'den sonra üçüncü sıraya yükselmiştir. Hz. Osman'ın bir zirvesi olduğu hayâ hali, günaha çağıran binbir kapıyla yüzyüze gelen şu zamanın biz mü'minleri için de bir kurtuluş reçetesi sunuyor olsa gerek. Bizler de, Allah'ı Basîr (Herşeyi Gören), Semi' (Herşeyi İşiten), Habîr (Herşeyden Haberdar Olan), Alîm (Herşeyi Bilen) gibi isim ve sıfatlarıyla tanır ve de bu isimlerden gafil olmaz isek, ayrıca hayatımızın her anında meleklerin bize yoldaş ve arkadaş olduğunu unutmaz isek, nefis ve şeytanın bizi günaha sevketmesi ne kolay, hatta ne de mümkün olacaktr.

~ METİN KARABAŞOĞLU ~

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı
(Dertli)

Selamun Aleyküm Ne Kadar Güzel Bir Paylaşım Yapmışsınız Kardeşim Ellerinize Yüreğinize Sağlık...:)
Allah Razı Olsun Çok Teşekkür Ederim
Rabbime Emanetsiniz Selametle Kalın
Hayırlı Ramazanlar

.................

Ve Aleyküm Selam kardeşim. amin, ecmain inşaAllah..
Yorumunuz için ben teşekkür ederim. siz de Allah'a c.c emanet olunuz..
Selametle inşaAllah..

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt