Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

HaVF ve ReCa:KoRKu ve Ümİt (1 Kullanıcı)

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
wwwmowjeldohacomborderspc8.gif

“Havf ve reca (korku ve ümit) arasında olmak”

Havf:, “korku, korkutmak”, reca ise “emel, ümit, yalvarmak, dilek.” demektir. Sakin su, dalgalı deniz kadar güzel olamıyor. Rüzgârın esmesiyle sağa sola salınan dallar, sakin ağaçlardan daha hoş bir manzara sergiliyorlar. Rüzgârı göremiyoruz, eğer görebilseydik, onu da dalgalı bir deniz gibi seyredebilecektik.

Dalların âhenkli salınışları, rüzgârın o dalga dalga esişinin neticesi. İşte insan ruhu o dalgalı deniz, o salınan ağaç gibi. Melekler ise, sakin su, hareketsiz bitkiler gibi. İnsan ruhu imtihan rüzgârına mâruz. Ve insan kalbinde kararsızlık, değişkenlik hâkim.

İşte insan ruhundaki bu aralıksız değişme, bu fasılasız dalgalanma ona apayrı bir güzellik kazandırır. Onu meleklerin üstünde bir konuma çıkarır. O kalpte zıt renklerden tek bir kumaş dokunur. Celâl ve cemâl tecellileri o kalbi birlikte kemâle erdirirler. Kahır ve lütuf onda rıza olarak birleşirler.

İşte bu zıt tecelliler kalpte iki ayrı neticeyi birlikte doğurur: Havf ve reca.

Havf, tatlı bir korku: Allah’ın celâl, kibriya ve azameti karşısında haşyet duyma...
Reca ise zevkli bir ümit: Onun lütuf, ihsan ve kereminden daima ümitvâr olma...

Dünya imtihanını kazanan insanlar, Allah’ın bütün sıfatlarına, fiillerine ve isimlerine birlikte inanırlar. Celâlî isimler, onların kalplerinde korku ve haşyet doğururken, cemâlî isimler gönüllerini ümitle, sürurla, sefayla doldurur...

Onlar, emir ve yasaklar denilen ikili bir imtihana tâbi tutulurlar. Karşılarına helâller ve haramlar çıkar, doğru ve yanlış arasında çoğu kez sıkışıp kalırlar. Hayırları işlemek amel-i salih, şerlerden kaçmak ise takvadır. Amel-i salih işlendikçe reca kapısı, takvada ilerlendikçe havf kapısı açılır. Her iki kapıdan da aynı neticeye erilir: Cennet.

Mü’min, hem ümit ve hem de korku içinde olmalıdır. Zira Allah hem Gaffar’dır, hem de Kahhar. Bağışlaması da vardır, kahrı ve perişan etmesi de.

Bize havf ve reca dersi veren bir hilkat tablosu:

Arzın merkezinde, magma bir ocak gibi durmadan yanıyor. Üstte güneş, alevlerini kilometrelerce öteye fırlatıyor. Ve nihayet, insanlar ve hayvanlar, denizler ve ormanlar varlıklarını bu iki ateş arasında devam ettiriyorlar.

İnsanın manevî terakkisi de iki ateş arasında sürüyor:
Nefis ve Şeytan. Bu tablo karşısında insan şöyle düşünmeli: Madem ki bedenim, güneş ve magma arasında hayatını devam ettiriyor; ruhum, nefis ve şeytana rağmen hâlâ mü’min. O halde, Allah’ın rahmetinden ümit kesmek için hiçbir sebep yok. Ve madem ki, bu iki ateşten de bir an olsun başım sakin olamıyor, öyleyse azaptan emin olmam da akıl kârı değil...

Havf da reca da mü’minin sıfatlarıdır. Bundandır ki, hangisi ruhtan çekilse, küfür tehlikesi belirir. Havf etmeyen insan, isyan yolunu tutar, bu yolun sonunun ise küfre çıkma tehlikesi vardır. Recanın azalması da ümitsizliğe yol açar. Bu da sonu küfre çıkabilecek bir başka yoldur.

Kur’an-ı Kerim’de bir kısım âyetler, mü’mini Cennetle müjdelerken, bir kısmı da âsileri Cehennemle tehdit ediyor. Kalbin bir atıp bir sessiz kalması gibi, insanı bir havfa bir recaya sevk etmekle hoş bir âhenk meydana getiriyorlar.

Fatiha Kur’an-ı Kerim’in fihristesi, hülâsasıdır. Onda da havf ve reca dersi birlikte veriliyor.

“Hamd”de medih ve sena hâkim.
“Mâliki yevmiddin”, havf dersi verir.
“İbadet” recaya, “istiane” havfa işaret ederler.
“Sırat-ı müstakime hidayet talebi” recadır.
“Mağdup ve dallinden olma korkusu” havftır.

Fatiha’yı okuyan bir mü’minin ruhu, o hissetmese de, havf ve reca dalgaları arasında seyran eder.

s.s.s

Kayıtlı Kullanıcı
selamun aleyküm güzel kardeşim,
çok faydalı bir paylaşımdı yine.
RABBİM sevabını yazsın.
okumakla kalmayıp,kalbimizde hissetmek duasıyla...

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
Havf, tatlı bir korku: Allah’ın celâl, kibriya ve azameti karşısında haşyet duyma...

mavci

* ZİKİR * FİKİR * ŞÜKÜR *
Yönetici
Selamünaleykum....

Selamünaleykum....

Elinize sağlık Aminenur kardeşim...

Cehenneme bir kişi girecek denilse BEN OLURUM diye KORKU(Havf) içerisinde,
Cennete bir kişi girecek denilse BEN OLURUM diye ÜMİT(Reca) içerisinde...
Olmamız gerekiyor...

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
Elinize sağlık Aminenur kardeşim...

Cehenneme bir kişi girecek denilse BEN OLURUM diye KORKU(Havf) içerisinde,
Cennete bir kişi girecek denilse BEN OLURUM diye ÜMİT(Reca) içerisinde...
Olmamız gerekiyor...

aleykum selam abi teşekkür ederim haklısınız her an havf ve reca arası olmamız lazım ...
abi hayırlı cumalarınız olsun inşaALLAH
selam ve dua ile

meltem

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
sonsuznurr.blogcu.com
Selamunaleyküm nurum...
Allah (c.c) razı olsun...
biz müminler ömrümüz boyunca
ümit ve korkunun dengesinde yaşamalıyız..
Allah korkusu, bizleri günah ve her türlü kötülükten
uzaklaştırıp salih ameller yapmamız için bir kamçı
görevi yaparken, bir yandan da
Rabbimizinsonsuz rahmet ve şefkatini bilmemizi sağlar...
Her şeyin hayırla sonuçlanacağı ümidi, imanımızın gereğidir.
Mümin, yaşadığı sıkıntı ve zorluklardan dolayı
karamsarlığa düşüp asla mağlup da olmamalıdır....
Allah’ın selamı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun.

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
Selamunaleyküm nurum...
Allah (c.c) razı olsun...
biz müminler ömrümüz boyunca
ümit ve korkunun dengesinde yaşamalıyız..
Allah korkusu, bizleri günah ve her türlü kötülükten
uzaklaştırıp salih ameller yapmamız için bir kamçı
görevi yaparken, bir yandan da
Rabbimizinsonsuz rahmet ve şefkatini bilmemizi sağlar...
Her şeyin hayırla sonuçlanacağı ümidi, imanımızın gereğidir.
Mümin, yaşadığı sıkıntı ve zorluklardan dolayı
karamsarlığa düşüp asla mağlup da olmamalıdır....
Allah’ın selamı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun.

aleykum selam cann evet çok haklısın kardeşim inşaALLAH
cumanımız mübarek olsun..emanetim rahmana
selam ve dua ile

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
Madem ki bedenim, güneş ve magma arasında hayatını devam ettiriyor; ruhum, nefis ve şeytana rağmen hâlâ mü’min. O halde, Allah’ın rahmetinden ümit kesmek için hiçbir sebep yok. Ve madem ki, bu iki ateşten de bir an olsun başım sakin olamıyor, öyleyse azaptan emin olmam da akıl kârı değil...

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
Havf ve reca [korku ile ümit] arasında bulunan mümin, umduğuna kavuşur, korktuğundan emin olur) hadis-i şerifini düşünmeli, Allahü teâlânın azabından korkup, rahmetinden de ümit kesmemelidir! (Tirmizi)

ayşe.a

Kayıtlı Kullanıcı
selamün aleyküm..
emeğine sağlık çok güzel bir paylaşım herzamanki gibi :a35:
selametle.. :a03:

ayşe.a

Kayıtlı Kullanıcı
Havf ve reca [korku ile ümit] arasında bulunan mümin, umduğuna kavuşur, korktuğundan emin olur) hadis-i şerifini düşünmeli, Allahü teâlânın azabından korkup, rahmetinden de ümit kesmemelidir! (Tirmizi)

çok doğru, kesinlikle..
hiçbir zaman Yüce Yaradandanın rahmet ve bereketinden umut kesilmez..
Rabbim her şeyi sebepleriyle yaratandır..

Nevin_1982

Kayıtlı Kullanıcı
Selamun aleykum amineciğim.Çok faydalı bir paylaşım olmuş.Yazı inan çok hoşuma gitti.Sayende öğrendim kelimelerin anlamlarını...Vesilenle yani.Rabbim kalbimizden ümidi hiç bir zaman kırmasın.Çünkü korku hep var bizlerde.Tabii düzeltmiyoruz kendimizi o başka...lakin ümit olmadığından dolayı intaharlar fazla günümüzde...Selametle kal can kardeşim.

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
Selamun aleykum amineciğim.Çok faydalı bir paylaşım olmuş.Yazı inan çok hoşuma gitti.Sayende öğrendim kelimelerin anlamlarını...Vesilenle yani.Rabbim kalbimizden ümidi hiç bir zaman kırmasın.Çünkü korku hep var bizlerde.Tabii düzeltmiyoruz kendimizi o başka...lakin ümit olmadığından dolayı intaharlar fazla günümüzde...Selametle kal can kardeşim.

aleykum selam kardeşcagızım :)
teşekkür ederim cann rabbim razı olsun inşaALLAH
HAVF VE RECA ARASI İYİDİR ;)

muhabbetle baki selamlar

nihalim

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.hatim-online.com

selamünaleyküm güzel kardeşim ALLAH c.c. razı olsun...
emeğinize sağlık çok güzel bir paylaşım sunmuşsunuz...
ALLAH c.c. emanet olun ...selam ve dua ile...

koylu

Kayıtlı Kullanıcı
Kitaplarında dediği gibi sizinde anlattığınız gibi Ümit ile Korku arasında kalmak lazım. Fakat bu bizlerde böyle olmuyor. Bizim millet çok ümitli. Bizim bu ümidimizi Mevlanın rahmeti merhameti oluşturması gerekirken veya böyle olduğunu söylerken aslında içimizde gerçekleşen durum böyle değil. Kendi yaptığımız eğri büğrü, noksan amelleri sanki çok güzelmiş gibi görüyoruz. Günah işlediğimiz zamanda Allahın rahmetinden ümit kesilmez diyerek işlediğimiz günaha pişmanlık duymuyor, üzülmüyoruz. Sanki yaptığımız günaha mazeret bulup, kılıf uyduruyoruz.
Şimdi büyüklerin söyledikleri bir kaç sözü nakletmek istiyorum.
Hz. Ömer (r.a.) şöyle buyurdu: "Cennete bir kişi gireceğini bilsem onun ben olduğu ümit ederim. Cehenneme bir kişi gireceğini bilsem onun ben olacağımdan korkarım."
İmam-ı RAbbani Hz. şöyle buyurdu: "Herkesin bir nefsi vardır benim nefsim emmarenin emmaresi"
Hasan Basri (rahmetullahi aleyh) şöyle buyurdu: "Biz öyle insanlara yetiştik ki dağlar kadar amel olduğu halde sanki hiç bir ameli yokmuş gibi davranırlar. Şimdi de öyle insanlar görüyorum ki hiç bir amel olmadığı halde ağlar gibi ameli varmış gibi davranıyorlar. Onlar sizi görseydi size bunların dini imanı yok derlerdi, siz onları görseydiniz bunlar deli derdiniz."
Benim anladığım kadarıyla Hiç kimse ben çok günah işledim mevla beni artık affetmez deyip günaha devam etmemeli mevlanın rahmetinden ümit kesmemeli. Hiç kimsede benim ibadetlerim on numara, tam kararında deyip yaptığı amellere güvenmemeli, mevladan korkmalı. Peygamber efendimizn dediği gibi amelleri ile cennete giren kimse yoktur. Herkes Allahu tealanın rahmeti ile cennete girer. Bir namaz kılıyoruz ne tadili erken var, ne tecvid var, ne okuduğumuzu anlıyoruz ne de aklımız namazda. Kalbimizi başka sevgiler işgal etmiş mevlaya ayıracak yer kalmamış sonrada durmuşuz namaza. Essealmu aleyküm

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com

selamünaleyküm güzel kardeşim ALLAH c.c. razı olsun...
emeğinize sağlık çok güzel bir paylaşım sunmuşsunuz...
ALLAH c.c. emanet olun ...selam ve dua ile...

aleykum selam degerli kardeşim benim ..
teşekkür ederim rabbim sizdende razı olsun inşaALLAH
muhabbetle kardeşim baki selam ve dua ile

nasırlı_kalp

Kayıtlı Kullanıcı
s.a. Allah razı olsun çok güzel bir paylaşım olmuş, emeğinize sağlık.
Allah'a emanet olun..

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt