Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Hakem tayin etmek normaldir (1 Kullanıcı)

_Resul_

Kayıtlı Kullanıcı
Peygamber efendimizin vefatlarından sonra, İslam düşmanları, Müslümanların arasındaki iman birliğini bozmak istedi. Abdullah ibni Sebe isimli Yemenli bir Yahudi, Müslümanlar arasında ilk fitneyi çıkardı. Hz. Osman'ın şehid edilmesine, Cemel ve Sıffin savaşlarının meydana gelmesine sebep oldu.

Bilahare, Hz. Ali, Hz. Osman'dan sonra halife olunca, iki taraftan toplam 70 bin kişinin şehid olduğu Sıffin savaşı sonunda, olayın çözülmesi hakemlere bırakılmıştı. Bazı kimseler hakem olayına karşı çıkıp, Hz. Ali'den ayrıldı. Bunlara "Harici" dendi. Bunlar her iki tarafa da kötü söz söylediler. Büyük günah işleyen kâfir olur dediler.

Devlete isyan eden Dahhak bin Kays el-Harici, silahlı adamları ile bir gün İmam-ı a'zamın yanına gelip der ki:
- Hakem olayının uygun olduğunu söylediğin için tevbe ediyor musun?
- Siz beni öldürmek için mi geldiniz, yoksa hakkın ortaya çıkması için mi?

- Maksadımız öldürmek değil, âyet ve hadislerle hakkın ortaya çıkması için geldik.
- Siz de âyet ve hadisten nakil yapacaksınız ben de. Fakat kimin haklı olduğunu nasıl anlayacağız? Bir jürinin bizi dinlemesi gerekmez mi?

- Evet gerekir. Mesela adamlarımızdan şu zat, çok bilgilidir, bunu hakem tayin edebiliriz.
- Tamam bildirdiğiniz zatı hakem tayin ediyoruz, sizin de buna bir itirazınız var mı?
- Hayır itirazımız yok, biz de bu zatın hakemliğini kabul ediyoruz.

İmam-ı a'zam hazretleri son noktayı koyar:
-Tartışmamız bitmiştir. Siz de hakem tayin etmeyi kabul ettiğinize göre mesele kalmamıştır.

Dahhak ve adamları bu durum karşısında donup kalmışlardır.​

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
RE: Hakem tayin etmek normaldir

Allah razı olsun kardeşim.. ilk parçalanmaların olduğu bu dönemi islam tarihinde hep üzülerek okudum.. inanıyorum ki müslümanlar için bunda da bir imtihan vardır.. Allah bilir, biz bilemeyiz. emeğinize sağlık. selam ve dua ile.

_Resul_

Kayıtlı Kullanıcı
RE: Hakem tayin etmek normaldir

aliye_aliye yazdı:
Allah razı olsun kardeşim.. ilk parçalanmaların olduğu bu dönemi islam tarihinde hep üzülerek okudum.. inanıyorum ki müslümanlar için bunda da bir imtihan vardır.. Allah bilir, biz bilemeyiz. emeğinize sağlık. selam ve dua ile.

Allah(c.c) sendende razı olsun.... Allaha emanet olun.... DEDİKLERİNİZ DOĞRU.. Hayırlı günler... B)

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt