Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Hafızlık-Kuran-ı Kerim ezberi (4 Kullanıcı)

_ZÜMRA_

Kayıtlı Kullanıcı
Kuran-ı Kerim ezberi-Hafızlık Eğer Beni Hafız Yapmazsanız!...

İlkokulu bitirip kursa gelmişti. Ailesi kendi isteğiyle geldiğini söylemişti. Kayıt için adını sorduğumda:
"-Fatıma" dedi, hiç de çekinmeyen bir tavırla... Ve ekledi:
"-Eğer beni hafız yapmazsanız, kayıt yaptırmak istemiyorum."
Böyle tehdit edercesine konuşması, onu yaşından daha olgun gösteriyordu. Tebessümle:
"-Korkmayın küçük hanım, siz isteyin hafız da yaparız, hoca da!"
O küçük gözlerinin içi parıldadı birden.
Annesi:
"-Hocahanım, çocuk işte, kusuruna bakmayın. İlle de hâfız olacağım der, başka bir şey demez. Bizim köyün hocasından duymuş. Peygamber Efendimiz, "Hâfız olanlara cennette taç giydirilecek!" buyurmuşlar herhalde. Siz daha iyi bilirsiniz ya, biz bu kadar duyduk anladık!"
Kendisini teselli etmek ihtiyacı hissettim:
"-Tabii teyze, ne demek! Keşke herkes sizin gibi duyduklarını hemen kabul etse de teslim olsa...Siz hiç merak etmeyin, kızınız önce Allah'a sonra bize emanet!.."
Kadıncağız elime yapıştı. Öpecekken ellerimi geri çektim, utandım. Tuttum, ben onun elini öptüm. Gözleri yaşardı.
"-Hocahanım bu eller, gözler hep günahlı, asıl sizinkiler öpülmeye layık!.."
"-Estağfirullâh teyze!" dedim . "O âhirette belli olur."

Bu konuşmadan sonra kaydını yaptığımda FatÎma'nın Erzurumlu olduğunu öğrendim. Bir an düşündüm.
"-Küçük nasıl kalacak, bu kadar uzaklarda..."
Zaman ilerledikçe FatIma'nın edepli tavırları daha da çok etkiledi beni. Azimliydi. Geceleri uykusunun arasında ayetleri sayıklarken görüyordum çoğu kez. Böyle devam ederken arada bir bana gelip çeşitli sorular soruyordu. Birgün:
"-Hocam hâfız olmak için Kur'ân'ı bitirmek mi lazım?" diye sordu. Ben de:
"-Tabii ki hepsini ezberleyeceksin ki, "hâfız" adını alacaksın."
Bu cevabıma çok üzülmüş gibiydi. Bir şey demek istiyordu sanki... Teşekkür etti ve döndü arkasına gitti.
Derslerim arasında onlara sürekli Kur'ân ezberlemekle işin bitmeyeceğini mutlaka içindekileri uygulamanın gerektiğini hatırlatıyordum. Talebelerden biri:
"-Hocam" dedi. "Fatıma'nın annesi, abdestli olmayanların hâfızlara dokunamayacağını söylemiş. Bu doğru mu?" diye sordu.

Çok ilginçti doğrusu. İçimden "mâşallâh!" dedim. Ve onların sorularına da cevap vermek için, "Osmanlı zamanında atalarımız Kur'ân'a ve hâfıza kıymet verdiklerinden öyle yaparmış." dedim.
Çok hoşlarına gitmişti bu iş. Hepsi âdetâ kendilerini ulaşılması zor, vitrindeki altın gibi görüyorlardı.
"Görsünler" dedim kendi kendime... Bu yaşta, buralara gelmişler. Allah'ın kelâmını ezberliyorlar, onlara fazla görmem bunu.
Bu arada Fatma ara sıra rahatsızlanıyor ve revirde yatıyordu. Zaman geçtikçe Fatıma'nın morali ve sağlığı daha da çok bozuluyordu. Birgün dersini 2 kez aksatınca sormak zorunda kaldım:
"-Ne oldu, yoksa anneni mi özledin?"
Sert bir şekilde bana döndü. Solgun yüzüne bir ciddiyet gelmişti:
"-Hayır", dedi.
"-Öyleyse neden moralin bozuk? Sık sık da hasta oluyorsun!" dedim.
Yalvarır gibi oldu. Gözleri dolmuştu:
"-Yanlış anlamayın, inanın ki annemi özleyip de gitmek istediğim yok. Burayı çok seviyorum. Allâh'ımdan çok korkuyorum. Buraları terk edersem, bana âhirette hesabını sormaz mı?"
Dilim dudağım bağlandı. Bir şey diyemedim. Suçlu bile hissettim, kendimi. O küçük kalbte bu ne îmandı, Yâ Rabbi! Onu hayranlıkla izliyordum.
Birgün çok rahatsızlandı. Doktora götürmek zorunda kaldık. Bir çok tahlillerden sonra, arkadaşım olan doktor hanım:
"-Hocahanım, derhal bu talebeyi ailesinin yanına gönder." dedi. Şaşkınlıkla:
"-Neden?" diye sordum. Bana:
"-Belki üzülecek, hatta inanmayacaksın ama, bu talebe "kanser!..".
Âdeta başımdan aşağı kaynar sular dökülmüştü.

Hastâneden ayrılırken Fatıma'ya hiç bir şey diyemedim. O ise hâlimi anlamış gibi, bana sorular sorup dikkatimi dağıtmaya çalışıyordu. Kulağıma eğilerek:
"-Hocam" dedi. "Azrail insanların canını alırken nasıldır?"
Ağlamamak için zor tutum kendimi:
"-Mü'min kullara karşı çok güzel bir sûrettedir." dedim.
Mırıldandı:
"-Belki hafız olamam, ama Elhamdülillah mü'minim!" diye.
Hâfız olmak için Kur'an'ı bitirmek gerektiğini söylediğimde neden üzüldüğünü şimdi anlamıştım. Demek ki hastalığını biliyordu.

Bir kaç gün sonra eşyalarını hazırlamaya başladık. Çünkü artık dayanılmaz acılar içinde kıvranıyordu. Evine gitmesi gerekiyordu. Ailesi geldi. Fatma yanıma gelerek, mahcûbiyetle:
"-Bana kızmadınız değil mi? Eğer söyleseydim belki kursa almazdınız!.."
"-Ne demek!.. Nasıl kızarım sana.." dedim. "Hem sonra, sakın üzülme hâfızlığımı bitiremedim diye. Bu yola girdin ya, Rabbim seni hâfızlar zümresinden yazmıştır inşâallâh!" dedim.
Öyle sevindi ki! Sarıldı boynuma:
"-Gerçekten ben şimdi hâfız sayılır mıyım? Anne bak duydun değil mi?" Hüngür hüngür ağlıyordu.
Ya Rabbi, bu ne aşktı!
Rabbimin hikmeti tecelli etse de iyi olsaydı şu Fatma, ne güzel bir kul olurdu.

Böylece Fatma'yı gözyaşları ile Erzurum'a uğurladık. Çok geçmedi. Bir iki hafta sonra ailesi ağırlaştığı haberini verdi. Bu bir iki hafta içinde ondan iki mektup almıştım. Bana hep hâfızlık tâcını merak ettiğini, bunun rüyalarına bile girdiğini yazıyordu.
Birgün sabah namazından sonra telefon çaldı. Fatma'nın annesiydi karşımdaki ses... Ağlamaklı bir sesle:
"-Hocahanım Fatıma'yı uğurladık. Rica etsem bir hatim okur musunuz?" deyince, ben de dayanamadım ağlamaya başladım.
Annesi beni teselli edercesine telefonu kapatmadan:
"-Size ölmeden önce şunu söylememi istedi", dedi. Hıçkırarak:
"-Anneciğim, hocama söyle!.. Azrâil söylediğinden de güzelmiş.":A

keltepe

Kayıtlı Kullanıcı
selamun Aleyküm Silacim..

Rabbim Razi Olsun Senden Inşaallah..

çok Güzel Anlamli Bir Paylaşimdi..

Inşaallah Azrail Güzel Yüzüne Tün Inanan Kullarina Göstersin.

Rabbime Emanet Ol Dua Ile.

Hayirli Günler...

_ZÜMRA_

Kayıtlı Kullanıcı
Hafızayı kuvvetlendirmek için doğru beslenmek gerek

Zihin sağlığını korumak, ezberin kuvvetli olması ve hafızayı kuvvetlendirmek için doğru beslenmek lazım. Eskiden hafızlara sabahtan kuru üzüm ve hakiki bal yedirirlerdi. Ben de eskiden her gün 3 saat yürüyerek gider gelirdim. Sabahları bir bardak ılık süt içine köy yumurtasının sarısını koyar tek nefeste içerdim. Hem sesi güzelleştirir hem insanı zinde tutar. Ayrıca dersi yaptıktan sonra dinlenmeyi de bilmek lazım. Ders tam yapılmazsa dinlenme de zehir olur. Rüyamda ders çalışıp uyanınca okuduğum zamanlar oldu. Ezberin üzerinden bir gece uykusu geçmeli. Sabah tekrar edince ders hafızaya girer. Öbür türlü hazmedilmemiş yemek gibi, faydası olmaz. Yazın uzun günlerinde kaylule (öğlen uykusu) iyi gelir ama hiçbir zaman gece uykusunun yerini tutmaz.

_ZÜMRA_

Kayıtlı Kullanıcı
selamun Aleyküm Silacim..

Rabbim Razi Olsun Senden Inşaallah..

çok Güzel Anlamli Bir Paylaşimdi..

Inşaallah Azrail Güzel Yüzüne Tün Inanan Kullarina Göstersin.

Rabbime Emanet Ol Dua Ile.

Hayirli Günler...
Aleyküm Selam Hülyacım.
cümlemizden de inşallah.
amin amin amin..
hayırlı günler.:)

_ZÜMRA_

Kayıtlı Kullanıcı
Konu: Hafız Olup Kur'anı Unutanın Hükmü Nedir? (Okunma Sayısı 258 defa)
Hafız Olup Kur'anı Unutanın Hükmü Nedir? :
image.php

Kuranın unutulması
Hafızlık yapıpta daha sonra dünya meşguliyetleriyle (aile sorumluluğu, çocuk bakımı vs.) bir kısmını yahut tamamını unutan kimsenin günahkar veya mesul olacağına dair hadisler varmıdır? Birde hafızlıkla ilgili hadis-i şeriflerin tamamını öğrenebilir miyim?

Cevap:
Namaz kılabilecek kadar Kuranı Kerim ezberleyip bunu unutmak caiz değildir. Ancak Kuranı Kerimin tamamını veya bir kısmını ezberleyip daha sonra bir kısmını veya çoğunu unutmak haram değilidir. Ancak Kuranı Kerim ezberlemenin büyük faziletini kaçırmış olacaktır. Ayrıca emeğini de zayi etmiş olacaktır.

Bir hadis-i şerifte hâfızların özelliği belirtilmekte ve Kur'ân'ı ezberlemek teşvik edilmektedir. Hz. Âişe'den nakledilen bu hadiste "Kuran'ı ezbeıleyerek okuyan hâfız kişi es-Seferetü'l Kirâm olan (vahiy getiren) meleklerle beraberdir" (Buhârî, Kitâbü't-Tefsir, 458) buyurulmaktadır.

sorularlaislamiyet.com

ibrahimsami

Kayıtlı Kullanıcı
;):H ALLAH cc.niyetini kabul eylesin bacım.Hafızlıl nekadar güzel bir duygu inşaallah başarırrsın.Ameller niyetlere göredir cenabı hak istikametin üzere sana yardım eder merak etme.Sen yeterki azimli ol.Birde unutursak nolur demişssin ayettede söylediği gibi KİTAP TAŞIYAN MERKEPLER GİBİ olmamak lazım.sorunluluğu çok fazla mükafatı ise daha çok.BAŞLAMAK BİTİRMENİN YARISIDIR.

_ZÜMRA_

Kayıtlı Kullanıcı
;):H ALLAH cc.niyetini kabul eylesin bacım.Hafızlıl nekadar güzel bir duygu inşaallah başarırrsın.Ameller niyetlere göredir cenabı hak istikametin üzere sana yardım eder merak etme.Sen yeterki azimli ol.Birde unutursak nolur demişssin ayettede söylediği gibi KİTAP TAŞIYAN MERKEPLER GİBİ olmamak lazım.sorunluluğu çok fazla mükafatı ise daha çok.BAŞLAMAK BİTİRMENİN YARISIDIR.
amin Allah isteyen herkese nasip etsin. özelliklede uygulamayı nasip etsin. amin.Allah razı olsun kardeşim.

efzairem

Kayıtlı Kullanıcı
ALLAH razı olsun kardeşim gözyaşlarımı tutamadım eline saglık selametle kal

çağrı91

Kayıtlı Kullanıcı
Güzel paylaşım Allah (CC) hepimizden razı olsun İnşAllah..

gökçeli

Kayıtlı Kullanıcı
S.a. hafızlıkla ilgili birkaç ayet veya hadis arıyorum.Fakat bir sonuca ulaşamadım lütfen bilenleriniz yardımcı olursa sevinirim.Şimdiden teşekkürler.Allah'a emanet olun.....:H

Rabia-Adeviye

Kayıtlı Kullanıcı
Epeydir giremiyordum siteye öncesinde okumuştum yine okudum yine ağladım.Allah(c.c)razı olsun anlamlı paylaşımın için.

mbarka

Kayıtlı Kullanıcı
Esselamü aleyküm helal olsun küçük kıza ne mutlu ona :A

akinkaradag

Kayıtlı Kullanıcı
:)hayırlı olsun güzel kardeşim hafızlığa mı başladın.çok sevindim Allah zihin açıklığı versin.bana da dua et çünkü ben de hafızlık yaptım ve bitirdim pişirmekle uğraşıyorum(benim adım asiye dualarında benim adımı da geçirisen memnun olurum.):)

akinkaradag

Kayıtlı Kullanıcı
''kuran'i Ezberleyen Insanin Benzeri;bağli devenin sahibi Gibidir.deve Sahibi Devesini Gözetirse Onu Tutabilir,elinden Kaçirmaz.şayet Onu Birakirsa Deve Kaçar Gider.''(sahibu-l Buhari,6/109)(müslim)

akinkaradag

Kayıtlı Kullanıcı
ebu Zer'den Rivayet:

''rasulullah Efendimiz(a.s) Bana Dedi Ki:ey Ebu Zer Allahin Kitabindan Bir Ayet öğrenmek Için Sabahleyin Evinden çikman ,senin Için 100 Rekat Nafile Namaz Kilmandan Daha Hayirlidir''(ibn-i Mace,sünen 1/79)

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
S.a. hafızlıkla ilgili birkaç ayet veya hadis arıyorum.Fakat bir sonuca ulaşamadım lütfen bilenleriniz yardımcı olursa sevinirim.Şimdiden teşekkürler.Allah'a emanet olun.....:H

Ve aleyküm Selam değerli kardeşim.
Rahman c.c yolunuzda muvaffak eylesin, ecrinizi en güzeli ile versin inşallah..
Benim hafızlıkla ilgili bildiğim en mühim hadislerden biri, hafızların şefaat hakkının olacağıdır biiznillah..O'nunla ilgili Efendimiz (s.a.v)'in de sahih bir hadis-i şerifleri var..Şerhiyle birlikte buraya kopyalıyım inşallah..İstifadeli olması duası ile kardeşim..Rabbimiz c.c muvaffak kılsın..Selam ve dua ile.

Peygamberimiz Kuran-ı Kerim'in korunması ve tebliği konusunda gereken hassasiyeti kendisi gösterdiği gibi, ashâbını da bu konuda yönlendirmiş; Kuran'ın ezberlenmesini ve öğretimini teşvik etmiştir. O, Kur'an okuyan ve onunla amel edenlerin gıpta edilecek kimseler olduklarını,(1) her harfine karşılık on sevap kazanacaklarını,(2) okudukları âyetlerin kıyâmette onlar için birer nûr olacağını(3) ve derecelerini yükselteceğini,(4) Kuran'ın onlara şefaat edeceğini,(5) dünyada da kendilerini için huzur kaynağı olacağını(6) ve ayrıca Kur'an dinlemenin de sevap kazandıran güzel bir davranış olduğunu(7) bildirmiştir.

Kur'an öğrenen ve onu öğretenlerin en hayırlı kimseler olduklarını(8) açıklayan Allah'ın Elçisi, Kuran'ı ezberleyen ve onunla amel eden hafızlara da ayrı bir değer vermiş ve onların Allah'ın ehli ve seçkin kulları(9) ve meleklerle beraber olduklarını,(10) cennete gireceklerini ve ayrıca aile fertlerinden cehenneme girmeyi hak etmiş on kişiye şefaat edeceklerini(11) bildirmiştir.

Bütün bunlardan başka Peygamberimiz'in irşad, imâmet ve yöneticilik görevi vereceği kimselerde, Kur'an'ı en çok bilenleri tercih etmesi de, bu konuya verdiği önemin delili olmaktadır. Meselâ O, Tebûk seferinde (9/630), Mâlik b. Neccâr Oğullarının sancağını Zeyd b. Sâbit'e vermiş ve: "Zeyd, Kuran'ı çok iyi bilir. Kur'an ise mukaddemdir (önde ve önceliği olandır)." Buyurmuştur.(12)

"Kur’an okumaktan maksat O’nu anlamak, O’nu düşünmektir. O’nun inceliklerini bulmak, O’nunla amel etmektir." Kur’an’ı ezbere bilen, ama O’nu anlamayan, içindekilerle amel etmeyen kimse, harflerini ok gibi doğrultsa da Kur’an ehlinden değildir. Çünkü iman, amellerin en faziletlisidir. İşte iman meyvesini verecek olan da Kur’an’ı anlayarak ve düşünerek okumaktır.

Kur’an’ı ezberlemek, sadece muhafazası için değil hem dünya hem de ahiret saadetine ermek, annebaba ve yakınlarımıza şefaat edebilme şerefine nâil olmaktır.

Hz. Ali (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Kim Kur'ân'ı okur, ezberler, helâl kıldığı şeyi helâl kabul eder, haram kıldığı şeyi de haram kabûl ederse Allah, o kimseyi cennete koyar. Ayrıca hepsine cehennem şart olmuş bulunan âliesinden on kişiye şefaatçi kılınır." (Tirmizî, Fedâilü'l-Kuran, 13; İbn Mâce, Mukaddime, 17.)

Bir başka Hadis'te ise: “Günde iki yüz ayeti düşünerek okuyan birisi kendi çevresindeki 7 kabire (ölen kimseye) şefaat edebilir.” (el-Burhan (Zerkeşi), c.1, s.462; Kenz-ul Ummal, c.1, s.477.) denilmetedir.

Buna göre Allah dilerse sadece akrabalarına değil diğer müminlere de şefaat etme hakkı verebilir. Önemli olan Kuranı okumak, dinlemek, Hafız olmak ve o Kuran'a uygun olarak hayat sürmektir.

1. Buhârî, Fedâilü'l-Kuran, 17,20; Müslim, Salâtü'l-Müsâfirîn, 243, 266-268.
2. Tirmizî, Fedâilü'l-Kuran, 16; Dârimî, Fedâilü'l-Kuran, 1.
3. Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, II, 341.
4. Ebû Dâvûd, Vitr, 20; Tirmizî, Fedâilü'l-Kuran, 18; İbn Mâce, Edeb, 52; Ahmed b. Hanbel, age, II, 192, 471 ve III, 40.
5. Müslim, Salâtü'l-Müsâfirîn, 252.
6. Ebû Dâvûd, Vitr, 20; Tirmizî, Kıraat, 12; İbn Mâce, Mukaddime, 17.
7. Buhârî, Fedâilü'l-Kuran, 31; Müslim, Salâtü'l-Müsâfirîn, 247-248.
8. Buhârî, Fedâilü'l-Kuran, 21; Ebû Dâvûd, Vitr, 14; Tirmizî, Fedâilü'l-Kuran, 15; İbn Mâce, Mukaddime, 16.
9. İbn Mâce, Mukaddime, 16; Ahmed b. Hanbel, age, III, 127.
10. Müslim, Salâtü'l-Müsâfirîn, 244; Ebu Dâvûd, Vitr, 14; Tirmizî, Fedâilü'l-Kuran, 13.
11. Tirmizî, Fedâilü'l-Kuran, 13; İbn Mâce, Mukaddime, 17.
12. Buhârî, Ezan, 54; Müslim, Mesâcid, 289-291.
Selam ve dua ile...

akinkaradag

Kayıtlı Kullanıcı
:)NE BÜYÜK ŞEREFTİR YA RABB...Kabirde çürütmem,narımda yakmam dediğin..girin cennetime diye nida ettiğin hafızlar...
NE MUTLU HAFIZA..Mahşer günü bir nida...Gelsin hafızlar,takılsın başlarına ALTINDAN taclar....kalplerde bir heyecan ,gözlerde yaşlar...
RASUL'ÜN(A.S) arkasından yürür hafızlar...

RASULULLAH(a.s)ile AYNI,BİR SAFTA OLMAK DUASIYLA:H

_ZÜMRA_

Kayıtlı Kullanıcı
Allah razı olsun arkadaşlar
akınkaradağ maşallah kardeşim aman her gün tekrar et çok çabuk unutuluyor ezber. çok kıymetli hafızlık ve dediğin gibi ipi bırakırsan kaçar gider sadece birkaç sayfam var ezberim onları bile tekrar etmek zor çünkü verecek kimse yok. günler geçiyor.
Aliye bilgilendirme için teşekkür ediyorum kardeşim
hayırlı günler.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt