Hacca gidemeyen Müslüman, Arefe günü öğle ile ikindi arası, kendini Arafat'ta kabul ederek Allah rızası için 2 rekat namaz kılar. Her rekatte; 1 Fatiha-i şerife, 3 Kul ya eyyühel-kafirün, 10 İhlas-ı şerif okur.
Namaza şu niyetle başlanır: "Ya Rabbi, bugün şu saatlerde Arafat'ta binlerce Müslümanın 'Lebbeyk' diye iltica ettiği zamanda, aciz kulun orada bulunamadı. Bu kulunun ruhunu onlarla beraber kılıp, benim ilticamı da onların ilticasına ilhak buyur. Orada afv-ı umümiye mazhar kıldığın kullarına beni de ilhak eyle" Allahü Ekber
Namazdan sonra:
• 70 istiğfar-ı şerif,
• 11 veya 70 adet, "La ilahe illallahü vahdehü la şerike leh. Lehü'l-mülkü ve lehü'l-hamdü yuhyi ve yümit. Ve hüve hayyün la yamütğ biyedihi'l-hayr. Ve hüve ala külli şey'in kadir" tevhidini okur.
• 3 veya 11 yahut 70 kere "Allahü ekber, Allahü ekber, La ilahe illallahü vallahü ekber. Allahü ekber ve lillahi'l-hamd" diyerek tekbir getirir.
• 100 defa aşağıdaki tesbihi okur:
“Sübhanellezi fi’s semai arşuhü,
Sübhanellezi fi’l-ardı sültanühü,
Sübhanellezi fi’l-ardı hukmühü
Sübhanellezi fi’l-cenneti rahmetühü,
Sübhanellezi fi’l-kabri kazaühü
Sübhanellezi fi’l-kıyameti adlühü
Sübhanellezi fi’l-bahri sebilühü
Sübhanellezi rafea’s-semae,
Sübhanellezi beseta’l-arda,
Sübhanellezi la melce’e ve la mence’e minhü illa ileyh.”
Arefe günü öğleden sonra Hızır aleyhisselam ile İlyas duayı da mümkünse 100 defa okumalıdır:
“Bismillahi maşaallahü la yasrifü’s-süe illallah. Bismillahi maşaallahü la yesüku’l-hayra illallah. Bismillahi maşaallahü la havle ve la kuvvete illa billahi’l-aliyyi’l-azim.”
Bundan sonra dua edilir. (Dua ve ibadetler, Fazilet Neşriyat)
Namaza şu niyetle başlanır: "Ya Rabbi, bugün şu saatlerde Arafat'ta binlerce Müslümanın 'Lebbeyk' diye iltica ettiği zamanda, aciz kulun orada bulunamadı. Bu kulunun ruhunu onlarla beraber kılıp, benim ilticamı da onların ilticasına ilhak buyur. Orada afv-ı umümiye mazhar kıldığın kullarına beni de ilhak eyle" Allahü Ekber
Namazdan sonra:
• 70 istiğfar-ı şerif,
• 11 veya 70 adet, "La ilahe illallahü vahdehü la şerike leh. Lehü'l-mülkü ve lehü'l-hamdü yuhyi ve yümit. Ve hüve hayyün la yamütğ biyedihi'l-hayr. Ve hüve ala külli şey'in kadir" tevhidini okur.
• 3 veya 11 yahut 70 kere "Allahü ekber, Allahü ekber, La ilahe illallahü vallahü ekber. Allahü ekber ve lillahi'l-hamd" diyerek tekbir getirir.
• 100 defa aşağıdaki tesbihi okur:
“Sübhanellezi fi’s semai arşuhü,
Sübhanellezi fi’l-ardı sültanühü,
Sübhanellezi fi’l-ardı hukmühü
Sübhanellezi fi’l-cenneti rahmetühü,
Sübhanellezi fi’l-kabri kazaühü
Sübhanellezi fi’l-kıyameti adlühü
Sübhanellezi fi’l-bahri sebilühü
Sübhanellezi rafea’s-semae,
Sübhanellezi beseta’l-arda,
Sübhanellezi la melce’e ve la mence’e minhü illa ileyh.”
Arefe günü öğleden sonra Hızır aleyhisselam ile İlyas duayı da mümkünse 100 defa okumalıdır:
“Bismillahi maşaallahü la yasrifü’s-süe illallah. Bismillahi maşaallahü la yesüku’l-hayra illallah. Bismillahi maşaallahü la havle ve la kuvvete illa billahi’l-aliyyi’l-azim.”
Bundan sonra dua edilir. (Dua ve ibadetler, Fazilet Neşriyat)