Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Gözümüzü haram manzaralardan koruyalım. (1 Kullanıcı)

ebuzer25

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Ağu 2008
Mesajlar
1,845
Tepki puanı
1
Puanları
0
Yaş
43
Hafıza uzmanları günümüzde unutkanlığın ve hafıza zayıflığının artmasını yirminci yüzyılın bir hediyesi olarak dile getiriyorlar.

Onlara göre beynin çalışma akışının bloke edilmesi; fazla televizyon seyretme, kontrolsüz hayaller kurma gibi şeylerden dolayı beyin kapasitesinin zayıflatılması ve sistemsiz düşünme alışkanlığı gibi etkenler insanlarda unutkanlığa sebep oluyor.

Bütün bu sebeplerden başka İmam Gazali’den İmam Rabbani’ye, İmam Şafi’ye kadar pek çok alim, hafızaya tesir eden etkenlerden birisinin de haram manzaralara bakmak olduğunu ifade ediyorlar.

Günümüzde televizyon ekranları, gazete sayfaları ve internet siteleri şehevî duyguları kamçılayan görüntülerle dopdolu. Bu tür görüntülere ısrarcı bakışlar insanda çok ciddi ve köklü bir unutkanlığa sebebiyet verdiği gibi aynı zamanda onun manevi latifelerini de öldürmektedir.

Göz harama yöneldiğinde, irade hükümsüz kalmış ve akıl, tamamen nefsin çekim alanına girmiş demektir. Gözü harama kaydıran nefis, -Allah korusun- bu haram yolculuk nihayete ulaşmadan teskin olmayacaktır.

İmam Şafi Hazretleri, hafızasının zaafından dolayı hocası, İmam Azam’ın talebelerinden Veki İbn Cerrah’a şikayette bulunur. İmam Şafii bu durumu şu mısralarla ifade eder.

“Şekevtü ilâ Vekîin sûe hıfzî Fe erşedenî ilâ terki’l-meâsî Ve kale inne’l-ilme nûrun Ve nurullahi la yu’ta li’l âsî.”

Bu satırları şöyle tercüme edebiliriz:
“Hocam Veki’e hafızamın zayıflığından şikayet ettim. O da bana günahları terk etmemi tavsiye etti. Ve dedi ki, “İlim, Allah’ın verdiği bir nurdur. Allah da nurunu devamlı günahlara dalana vermez.”

Rabb’imiz Nur Sûresi’nin otuzuncu ayetinde gözlerimizi haram manzaralara bakmaktan sakınmamızı emrediyor. Bu sebeple bu konuda azami dikkat göstermeli ve kendimizi korumalıyız.

Vazife ve mesuliyetimizin gereği olarak yer yer karşımıza bu tür görüntüler çıksa da dinimizin bu konudaki emrine hassasiyet göstermeli ve bunu bir ahlak haline getirmeliyiz.

Bir hadis bu yolda bize ışık tutmalı:

“Üç kişi vardır ki, gözleri, kıyâmet günü cehennem ateşi görmez: Bunlar:

1. Allah korkusundan ağlayan göz.
2. Allah yolunda nöbet tutan göz.
3. Allah’ın haram kıldığı şeylere bakmaktan sakınan göz
 

GÖNÜLDENİZİ

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
10 Eki 2008
Mesajlar
52
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
43
Bu kadar güzel şeyleri bulup bizlere hatırlattığın için Allah senden razı olsun. Allah bütün cümle azalarımızı onun rızasında haraket etmeleri nasip eder inşaallah
 

ebuzer25

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Ağu 2008
Mesajlar
1,845
Tepki puanı
1
Puanları
0
Yaş
43
Bu kadar güzel şeyleri bulup bizlere hatırlattığın için Allah senden razı olsun. Allah bütün cümle azalarımızı onun rızasında haraket etmeleri nasip eder inşaallah

amin inşallah.cok teşekkür ederim gönül denizi ALLAH sendende razı olsun allaha emanet ol
 

lavinya

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Kas 2006
Mesajlar
91
Tepki puanı
0
Puanları
0
"Ey Resulüm, müminlere söyle, harama bakmasınlar ve avret yerlerini haramdan korusunlar"
(nur suresi 31. ayet)
Allah razı olsun paylaşımınız çok güzeldi...
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt