Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Gıybeti terk edin konuşuldugu yerde lafı değiştirin yada oturmayın (2 Kullanıcı)

Kaim

Yasaklı Kullanıcı
akrabalar arasında özellikle gıybet edilir.

Bizim falanca elti şöyle de böylede .... bu gibi konuşmalar gıybet içeriklidir.

duydun mu falanca emmolu senin hakkında ne dedi ? bu konuşmalarda kovuculuktur (laf taşıma)

bunları terk edin konuşanlara sen gıybet ediyon diye yüzüne de vurmayın ama konuşmayı lakırdıyı değiştirin.

neden yüzüne vurmayın ; ayıbını ortaya cıkarmamak daha makbuldur. Allah ve melekleri yüzüne vurmadan usulca düzeltirseniz sizden memnun olur.

Gıybet ve koğuculuk kaldıki büyük günahtır.

Ve

akrabalar arasında konuşunca dostu düşman eder. akraba arasındaki küslüklerin sebebi budur.

Birde biri ortaya birinin gıybetini atar. Falanca şöyleymiş....

laff dolanır dolasır daha beter bir iftiraya dolanır hak sahibini incitir.

Benim alakam olmayan lafı bana ne getir ne götür deyin.

dilinize hakim olun.

Küs oldugunuz bir akbanız hakkıkında ortalıga hüsni zan yayabilirsiniz.

bu düşmanı dost eder.

Peygamberimizin hadisleri ile sözlerimi tamamlıyorum.

"Allah buyurdu ki : gıybeti terk edene muhabbetimi tattırırım."

"küslük gıybete kapı acar, küs kalmayın barışmanın yolunu arayın"

Kaim

Yasaklı Kullanıcı
gıybet duydugumda anında seziyorum ve ruhum daralıyor cok kötü oluyorum .

Yeter bre gıybet etme de diyemiyorum.

sıkıp bunalıyorum.

Bazen lafıda değiştiremiyom kalkıp gidiyom.

Gittiğim yerde de gıybet gelince iyice cileden cıkıyom.

Gıybete karşı cok hassasım.

Sakın yeter artık.

Kaan Erdem

Yönetici
Gıybet, Kur'an-ı kerimde, ölü kardeşinin etini yemeye benzetilmiştir. Bir âyet meali:

(Birbirinizin kusurunu araştırmayın, arkasından çekiştirmeyin, gıybet etmeyin. Kim ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır? Bu tiksindiricidir. O halde Allah'tan korkun.)

[Hucurat 12]

haydar-u kerrar

Kayıtlı Kullanıcı
Peygamberimizin hadisi;

"Allah buyurdu ki : gıybeti terk edene muhabbetimi tattırırım."

ALLAH beni affetsin ben gözleri bakar kör biriydim yeni anladım neyin ne oldugunu?şimdi daha rahatım ama bazen nefsim önüme geciyor ALLAHA dua ediyorum inşallah sadık kalanlardan olurum diye:((

Kaim

Yasaklı Kullanıcı
konuşmadan önce hep tartın ve ağzımdan gıybet cıkarmayacam sözünü aklınıza çakın.

şimdi ben bunu dersem gıybet olurmu diye hesabını güdün.

gıybet hakkında bir akli denetim mekanızmasıdır bu.

Beyninize yüreğinize kurun bunu.

Kaim

Yasaklı Kullanıcı
Gıybet, Kur'an-ı kerimde, ölü kardeşinin etini yemeye benzetilmiştir. Bir âyet meali:

(Birbirinizin kusurunu araştırmayın, arkasından çekiştirmeyin, gıybet etmeyin. Kim ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır? Bu tiksindiricidir. O halde Allah'tan korkun.)

[Hucurat 12]

Hucurat 12 kilit ayettir bu ayeti çiğnemeyeni Allah kendine dost edinir.

Kaim

Yasaklı Kullanıcı
Namaz kılıyor oruc tutuyor hac ediyor ama ağzının gıybetinin kokusundan melekler ona yanaşamazlar.

dini vazifesini yapıp

Allah A dosluk edinmek isteyen hucurat 12 yi hiç çiğnemeyecek.

Her an aklında tutacak.

hem insanlarda sizi cok sevecekler kimsenin arkasından konuşmayan biri elbette sevilir.

Kaim

Yasaklı Kullanıcı
gıybet edenin ağzı melekler aleminde lağamdan pis kokar. melekler ona yaklaşmak sokulmak istemezler o anlarda...

delili: hadiste anlatılıyor ya

"müminin ruhunu azrail Allah a götürürken mis gibi bir koku cıkar

kafirin ruhunu götürürken günahlarından sebeb pis koku gökleri kaplar

ve bütün melekler sorarlar bu gecen pis kimdir? falanca münafığın ruhudur derler."

biz günahın kokusunu almayız ama melekler bunun kokusunu alırlar.

Zikredenin ağzı karanfilden güzel kokar melekler için...

mesela; içki içenin ağzının kokusunu bizde duyarız . melekler daha şiddetli duyarlar.

gıybetse içkiden daha pis kokar onlar için..

Kaim

Yasaklı Kullanıcı
gıybetin kokusunu da tarif edeyim.

3 aydır çürümekte olan leşi yiyenin ağzı nasıl kokarsa melekler ona yakın bir koku duylar.

"kardeşinin ölü etini yemek gibidir." ayetiyle sözümü tamamlıyorum.

kardelele

Kayıtlı Kullanıcı
Hayırlı cumalar diliyorum.
Allah yar ve yardımcımız olsun.
En çok korktuğum mesele...
Allah korusun...

sandiik

Kayıtlı Kullanıcı

küslük neden gıybete yol açar?
çünkü..
artık o kişiler sinek kadar olan kusuru bile dağ gibi görmeye başlar..
küs kalınan süre zarfında dolar dolar ve en yakındaki kimseye "zaten de o ...yapar" gibi sözlerle gıybete başlar..

3 günden fazla küs kalmayan, Peygamberimizin sözleri ile "bir ipek mendil kuruyuncaya kadar" küs kalmayan bir mü'min olabilelim inşaallah..
hem o küstüğümüz belki de Allahın sevdiği kullarından, nerden bilebilriz?
Allahı sevdiğini söyleyip, Onun sevdiğini sevmemek..Allah sevgisi kapsamı dışında kalır..
o sevgiye yakışmaz..

Ayse_92_38

Kayıtlı Kullanıcı
selamun aleyküm kardesim allah razi olsun bu güzel konuya degindigin icn benm yanimda giybet ediyorlar etmeyin diyorum biz giybet etmiyoruz elestiriyoruz diyorlar ... :( ben bagzi kisilerle sadece merhaba merhaba onlari görüdüm zaman yoksa hic konusmuyorum bilemiyorum dogrumu yanlismi ama ben böyle daha rahatim huzurluyum onlarla konusuyordum hep ben yaziyorudum onlar hic birseyini paylasmamaya basladilar bende muhabbetimi kestim dogrumu bilmiyorum ?! rabbim aff etsin insallah allaha emanet olun selam ve dua ile

sandiik

Kayıtlı Kullanıcı
ayşe arkadaşım kaim kardeşim hadsizlik addetmezse şunu demek isterim.
şimdi düşün, sen bu kişilere nefsin için mi buğuz ettin? yoksa Allah için mi..
alnımız kudret elinde olan Allah için buğuz etmek..ol ve öl emri arasında hakkımızda hükmü daima latif olan Allah'ın Kendisini bizlere tanıttığı kitabı Kuran-ı Azümüşşan'da belirttiği hussuları aksettirmek için ise..buğuz etmektir..
lakin bu durumu kendi kibrimizi beslemek, nefsimizi şaha kaldırmak parlatmak için ifade ettiysek..o zaman nefsi bir husus oluyor..
iyi düşünmek laızm..kendimizi sert eleştirmek lazım..
esasında..bu yaptığın gıybettir de dememk lazım..kusurları yüzlere vuranalrdan değil, gece gibi örtüp başka şekilde sırat-ı müstakiym'e tek doğru olan Allah yoluna çağırmak daha efdaldir diye düşünüyorum..

Şule_i cevval

Kayıtlı Kullanıcı
Selamün Aleyküm, çok hassas bir konu. Kadın_erkek demeden hemen hemen herkesin ortak zaafı diyelim. Bir toplulukta, orada olmayan kişi ile ilgili konuşulduğunda ben uyarıyorum''burda olmayan kişilerle ilgili konuşmayalım'' dediğimde diyorlar ki ''aman canım ne var, yalan mı, biz olanı söylüyoruz. ''Olmayanı söyleyince zaten bunun adı iftira oluyor. İnşallah uzak durmayı başarabiliriz.

_semra_

Kayıtlı Kullanıcı
gıybetin kokusunu da tarif edeyim.

3 aydır çürümekte olan leşi yiyenin ağzı nasıl kokarsa melekler ona yakın bir koku duylar.

"kardeşinin ölü etini yemek gibidir." ayetiyle sözümü tamamlıyorum.

Bu yaz gıybet etmek ıstemedım ıcın bulundugum ortamda duymadıgm hakaret kalmadı ama sonunda yanımda konusulmayacgnı orettım etrafmdakılre:)umarım gıybet herkesten uzak kalır bıgun konu cok degerlı Allah razı olsun

Ayse_92_38

Kayıtlı Kullanıcı
ayşe arkadaşım kaim kardeşim hadsizlik addetmezse şunu demek isterim.
şimdi düşün, sen bu kişilere nefsin için mi buğuz ettin? yoksa Allah için mi..
alnımız kudret elinde olan Allah için buğuz etmek..ol ve öl emri arasında hakkımızda hükmü daima latif olan Allah'ın Kendisini bizlere tanıttığı kitabı Kuran-ı Azümüşşan'da belirttiği hussuları aksettirmek için ise..buğuz etmektir..
lakin bu durumu kendi kibrimizi beslemek, nefsimizi şaha kaldırmak parlatmak için ifade ettiysek..o zaman nefsi bir husus oluyor..
iyi düşünmek laızm..kendimizi sert eleştirmek lazım..
esasında..bu yaptığın gıybettir de dememk lazım..kusurları yüzlere vuranalrdan değil, gece gibi örtüp başka şekilde sırat-ı müstakiym'e tek doğru olan Allah yoluna çağırmak daha efdaldir diye düşünüyorum..

selamun aleyküm kardesim allah razi olsun ben kibrimimi beslemis oluyorum onlarla konusmadigim icin onu anlayadim
allaha emanet ol
selam ve dua ile

suda

Kayıtlı Kullanıcı
benim bir adetim var yüzüne direk söylüyorum biraz kırıcı oluyor ama onun arkasından konuşuncada günahlarını alıyoruz değilmi

sandiik

Kayıtlı Kullanıcı
ben şöyle düşünüyorum..kişiler hakkında konuşmaya başladığımızda onlar ile aramızda bir köprü kuruluyor ve onların günahları ayaklanıp geliyor bize..:) gerek var mı böyle bir hadiseye..böyle bir manevi köprü kurmaya ki an be an interaktif bir şekilde günaha bulanıyoruz zaten..
Allah hepimizi affetsin inşaallah

ayşe arkadaşım selamlar..
şöyle söyleyeyim biraz karışık ifade etmişim..
şimdi düşünmek lazım ben bu kişilerle Allah için mi konuşmuyroum, Onun ilahi emirlerine uymadıkları için mi?ve ben bu insanalrı bu yüzden mi kırdım? Allah için mi kırdım?
yoksa nefsimi şaha kaldırmak, Allahın bana verdiği ilmi kibirsel bi şekilde aksettirmek için mi kullandım, nefsime mi hizmet ettim?
soruları bu şekilde sıralamak mümkün..
kalbini mutmain edecek bir cevap aksettirilecektir kalbine inşaallh..KaiM kardeşimin bir başka konuda bahsettiği gibi..şeytanın vesvesesi varsa, Allahın izni ile meleklerin de kalbimize fısıldadığı ilhamlar vardır..bu ilhamları kalbi olarak alabimek için imanımızdan taviz vermemek şarttır..Allah hepimizin yardımcısı olsun inşaallah..

hanife deniz

Kayıtlı Kullanıcı
Selamun Aleykum Kardeşlerim,
Kaim kardeşim ve konuya paylaşımlarıyla katkıda bulunan kardeşlerim,Allah hepinizden Razı Olsun,ecrini kat kat versin inşaAllah.
Rabbim cümlemizi Gıybet,fitne,fesat.....gibi her türlü kötü hasletlerden muhafaza eylesin inşaAllah.
Selam ve Dua ile

Ayse_92_38

Kayıtlı Kullanıcı
ben şöyle düşünüyorum..kişiler hakkında konuşmaya başladığımızda onlar ile aramızda bir köprü kuruluyor ve onların günahları ayaklanıp geliyor bize..:) gerek var mı böyle bir hadiseye..böyle bir manevi köprü kurmaya ki an be an interaktif bir şekilde günaha bulanıyoruz zaten..
Allah hepimizi affetsin inşaallah

ayşe arkadaşım selamlar..
şöyle söyleyeyim biraz karışık ifade etmişim..
şimdi düşünmek lazım ben bu kişilerle Allah için mi konuşmuyroum, Onun ilahi emirlerine uymadıkları için mi?ve ben bu insanalrı bu yüzden mi kırdım? Allah için mi kırdım?
yoksa nefsimi şaha kaldırmak, Allahın bana verdiği ilmi kibirsel bi şekilde aksettirmek için mi kullandım, nefsime mi hizmet ettim?
soruları bu şekilde sıralamak mümkün..
kalbini mutmain edecek bir cevap aksettirilecektir kalbine inşaallh..KaiM kardeşimin bir başka konuda bahsettiği gibi..şeytanın vesvesesi varsa, Allahın izni ile meleklerin de kalbimize fısıldadığı ilhamlar vardır..bu ilhamları kalbi olarak alabimek için imanımızdan taviz vermemek şarttır..Allah hepimizin yardımcısı olsun inşaallah..

Allah razi olsun kardesim ... selam ve dua ile

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt