Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Gençlerimiz Neden Namaz Kılmıyor ? En büyük Sebep : Zorlaştırma !!! (1 Kullanıcı)

engin86

Kayıtlı Kullanıcı
Selamün Aleyküm;

Arkadaşlar bu yazdıklarım sadece benim küçük bir araştırmam sonucu oluşmuştur.Katılmayanlar olabilir.Katılanlar olabilir.Eleştiri olabilir sorun değil.Burada önemli olan insanları özellikle gençleri namaza teşvik etmektir.

Birinci olarak gençlerimize Allah'ı sevdirmemiz gerektiğini düşünüyorum.Ama nasıl ? İnsanoğlu hayalleriyle yaşar.Tüm insanlığın tek bir hedefi vardır.
Sonsuz yaşam ve mutluluk.Daha azı insanı kesmez.Bunalıma sürükler.Ama nefis ve şeytanın telkinleriyle kişi buna sabredip Cennet'te bulmak yerine Dünya'da arama yoluna geçer.Herkesin istediği tek şey Cennet hayatıdır.Ama Cennet'i yanlış hayal ettiğimiz için belkide gençlerimizin beynine giremekteyiz.

Sonsuz yaşamda şu yaşadığımız 75-100 senelik dünya hayatı bir zerredir değilmi ? :) İnsanoğlu hangi mantıkla ve düşünceyle sonsuz mutluluğu itip 75-100 seneyi zevkle yaşar anlamış değilim.Tabii Allah'a inanmayanlar bundan müstesna.Gençlere bu şekilde anlatıp istedikleri şeyin aslında Rab'leri katında olduğunu , bu zerre (75-100 senelik) dünya hayatında sabredip emirleri yerine getirip sonsuz mutluluğa ulaşacaklarını benimsetmek gerekir.Herkes zaman ne hızlı geçiyor değilmi der ama uyanamaz.Uyandırmaz çünkü o lanetli şeytan !!!

Dönelim namaz konusuna.

Aslında gençlerimizin namaz kılmama sebeplerinden en büyüklerinden biri insanlarımızın sünnetleri farzlaştırmış olmasıdır.Ayrıca namazlardan sonra camide yapılan müezzin eşliğinde topluca tespih ve dua'lar bile bazen insanları germektedir.Namaz bittiğinde eğer bir kişi işi olupta bu tespihleri es geçtiğinde o kişiye karşı yapılan bakışlar bile insanı camiden ibadetten soğutabilir.Bu bence çok önemli bir sorundur.

Dostlarım ile yaptığım konuşmalarda yatsı namazı kaç rekat sorusuna ''uuuu çok 10-15 rekat falan'' dediklerini duydum.Aslında yatsı namazı 4 rekattır.İsteyen yatsı namazından önce hazırlık ve Peygamber efendimizin sünnetini yerine getirmek için 4 rekat nafile , namazdan sonrada 2 rekat nafile kılar.Yatsı namazı biter.Eğer bu sünneti terkederse büyük bir sevaptan mahrum kalır ama günaha girmez.
(Burada kişi sünneti küçük görüp gerek yok gibi şeyler derse büyük günaha girer.Ama üşengeçlikten yada zamansızlıktan kılamazsa günahı yoktur).

Gece sonunda da uyumadan önce Vitir namazını kılıp uyur.Vitir'de farz değildir ama Vaciptir.Yani müthiş büyük bir sevabı vardır.Ayrıca uyumadan önce namazlı uyumak harika bir duygudur.

AMA !!! Günümüzde BAZI ÜŞENGEÇ İNSANLARIN yatsı namazında camiye gidip sünnetleri sanki atlı kovalıyor gibi hızlıca robot gibi kılmaları meşhurdur.Daha sonra alel acele Vitiride aradan çıkartayım hızlıca demeleri en sonundada ben daha Subhanallah tesbihini bitirmeden müezzin eşliğinde Allah-u Ekber deyip buda bitti şükürler olsun dua edelim deyip evlerine gitmeleridir.Çoğu kişi bundan müstesnadır ama çoğunlukla gördüğüm budur.

Vitir namazı gecenin son namazıdır.Bu Vitiri yatsıda kılan insanların yatsıda sonra hiç mi canları Allah rızası için 2 rekat namaz kılayım çekmez anlamış değilim.Oldu da bitti maşallah tarzı kılınan sünnet ve vitirlerden ne anlarlar anlamam.Ben daha sünnetlerde Fatiha'ya başlamışken ve anlamlarını aklımdan geçirip huşu yakalama derdindeyken benim yanımdaki başka birinin aynı anda namaza başlayıp secdeye gitmesi bende şok etkisi yaratmıştım defalarca.

Namaz kılmayan bir kişiye siz günde 40 rekat namaz kılacaksın derseniz ona çok gelebilir.Ama yalnızca farzlar yeterli dediğiniz zaman o insan ilk sabah namazına 2 rekat için kalktığında o 2 rekatı kılıp uyumaz.Bir düşünür.Der ki ''2 rekat namaz 2-3 dakika sürdü.Korktuğum bu muymuş ???'' Bir dahaki kalktığında Peygamber Efendimizin Sünnetinide yerine getirir.Yani hiç namaz kılmamış birisi önce farzları yerine getirirse zamanla sünnetleride sever.Onlarıda kılar.Ama camide yada başka yerlerde insanlar bazen sünnetleri terkettiği zaman onlara kafir gözüyle bakılırsa bu iş olmaz !!!

Aynı kişiye çok yoğun olduğun veya yorgun olduğun zaman ikindi ve yatsı namazının sünnetini kılmayabilirsin derseniz o insan arada bir bu hakkını kullanır.Çünkü Peygamber efendimizde bazen bunları terketmiştir.

Sonuç olarak bu tarz şeyler zamanla oluşur.Hiç kılmayan biri çok zor 40 rekat kılınmaz dese mi daha iyi ? Yoksa en azami 2+4+4+3+4 rekat farz namazları kılıp hayatına devam etsemi daha iyi buna siz karar verin.Zaten Allah aşkı öyle bir aşktır ki o hiç namaz kılmayan genç bir bakarsın Teheccüd'e kalkar.Teheccüd'e insan uyandırır !!! Bununda sebebi siz olabilirsiniz aslında güzel bir şekilde dinimizi anlatarak.

Genel olarak çok önyargılıyız.Ya çok boşluyoruz ibadetleri yada çok sıkıyoruz kendimizi yaparken.Dinimizde orta yolu bulamıyoruz.Zaten Hz.Adem'den beri hep var olan ama bu çağda tavan yapmış bir vesvese evham takıntı şüphe hastalığı.Ahir zaman şeytan nefis derken yıkılıyoruz her bir taraftan.

Demek istediğim şu aslında ; Dinimizi iyi bilmeyenlere soğutmadan en azami şartları yerine getirmesi için telkinler vermeliyiz.Gerisi çorap söküğü gibi gelecektir Allah'ın izniyle.O lanetli İblis Kuran-ı Kerime el uzatamıyor ama boş mu duruyor sanıyoruz ? Dinimizi zorlaştırıyor insanları robotlaştırıyor sevaplardan yiyor.Bazıları namaz kılmıyor arada bir Yasin-i Şerif okuyup benim kalbim temiz diyip Cennete gideceğini umut ediyor.Hangimizin kalbi kirli ki? Soralım herkes temiz diyecek.Farzlar dururken nasıl nafilelerle uğraşırız aklımız alıyor mu ??? Ve bu tarz da bir sürü insan var bildiğimiz bilmediğimiz...

Okuyan herkese şimdiden çok teşekkürler.

Selamün Aleyküm.

Xyria

Kayıtlı Kullanıcı
Aleyküm selam. Çok doğru söylüyorsun Engin. Konunun özünde gençlerin namaza alıştırılması varken sünnetlerin terk edilmesi mazur görülebilir. Aslında en önemli konuyu atlıyoruz ve ne yazık ki bunun için de hiç bir şey yapamayacağız. Dinimizi olması gerektiği şekliyle gençlerimize öğretemiyoruz. yani şimdi 17 yaşındaki bir erkek diyelim, senin dediğin gibi yatsı namazını 10-15 rekat diye biliyor eh namaza da gitmiyor. Peki 40 yaşındaki adam namaza geldiğinde niye vitr ile birlikte onca namazı patır kütür 5 dakikada kılıyor?

17'sine de, 40'ına da adam gibi dini öğretecek kurumlar lazım. Bu bilgiyi verecek adamlar lazım. 17'den önce öğretmek lazım tabii ki.
Bu dini bildiremiyoruz insanlara arkadaşlar. Öğretemiyoruz, anlatamıyoruz. Ondan sonra dinine sahip çıkanlara yobaz gerici diyorlar.
Bir şey yapmak lazım..

nemire(MERHUM)

Kayıtlı Kullanıcı
Aleykum Selam

Söylediklerinizin hemen hemen hepsine katılıyorum,evet farz namazlar olmazsa olmaz kuralıdır ancak sünnetleri de devamlı terk etmek bir alışkanlık haline gelmemelidir,ama bazı hallerde terk edilebilir sonra şunuda unutmayalım ki Peygamberimiz s.a.v Rabbimizin c.c onayını almadan namaza tek bir kelime eklememiştir ve çıkartmamıştır ancak sizin fikrinize de karşı değilim önce farz namazlarla başlayanlar zaten sünnetlere kendiliğiniden devam ederler. gelelim Camilerimizde ki namaz kılma yarışına hepsinde değilse bile bir çoğunda bitsinde gidelim havası var.Bu fakir Kâbe de ilk namazını kıldığı zaman Rabbim den haya ettim ve yemin ederimki Ya Rabbim bu güne kadar namaz kıldığımı zannederdim oysa asıl namaz buymuş affına sığınıyorum diye yalvardım.Oradaki secdeler kıyamlar Rukû lar velhasıl namazın tamamına hayran oluyor insan.Neden acaba Diyanet İmamlarımıza daha sakin namaz kıldırmalarını söylemez?Neden Kâbe de kılınan namazlar örnek alınmaz?Sünnet'i önde olan vakit namazlarında imam selam için başını sağa çevirdiğinde müezzin arkadan hemen kaamete başlar daha cemaatin yarısı sünnetin son rikatnda kıyamdadır bu nasıl anlayıştır benimde aklım ermemektedir.

Selam ve selametle kalınız.

kralizasyon

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
kralizasyon.net
Aleykum selam.

Gerçekten her cümlenizde haklısınız. Aslında ibadet kolay, ama biz zorlaştırıyoruz.

_YUSUF_

Yönetici
AleykümSelam kardeş
Yazdıklarınız iyi niyetli fakat büyük bölümüne katılamıyorum.Çünkü bunlar soruna çözüm odaklı değil soruna kamufle etme tarzında bakıştır.
İnanların namaz kılmamasındaki neden rekatların fazla olması değil ailedeki yaşam tarzıdır.Eğer aile islamı yaşıyorsa çocuklarıda yaşayacaktır istisnalar müstesna.
Kişi önce aileden sonra arkadaş çevresinden etkilenir ve hayatı bu iki çevrenin yaşam biçimi ile hemen hemen aynı düzeyde seyreder.
Ailesinde arkadaş çevresinde islam yaşanmıyorsa büyük ihtimal kişi bu yönde yaşayacaktır.Eğer ailede arkadaş çevresinde islam yaşanıyorsa kişide islamı yaşayacaktır.O nedenle gençlerin islamdan uzak yaşamaları aile ve çevrenin yaşam biçimi ile alakalıdır.
Eğer geçlerin islama namaza ısınmalarını istiyorsak bunu evvela ailemizde ve çevremizde düzgün uygulayarak ve yaşayarak göstermeliyiz.eğer bunu başarabilirsek geçlerde büyüklerini takip edecektir.
Namaz kılmak istemeyen bir insanın mazeretleri bitmez.Yatsı namazı uzun gelip kılmayan arkadaşa akşam namazı kısa geliyormu veya sabah namazı kısa geliyormu hayır.Bu sadece kılmamanın bir mazeretidir.Bütün namazların sadece farzını kıl deseniz bu seferde başka manalar üretecektir.Abdest almak zor gelecektirki adest almak namaz kılmaktan daha uzun ve meşeggatlidir helede soğuk havalarda.
Velhasıl soruna değinirken sorunun köküne inmek durumundayız üstünü örtme tarzında sorunlara yaklaşırsak bir zaman sonra mutlaka o sorun yine bizim karşımıza çıkacaktır.İslam 1400 yıldır nasıl yaşanmışsa bizde öylece yaşamak ve tavsiyede bulunmak durumundayız unutmayalımki hidayet Allah celle celaluhunun elindedir.Biz müminlere düşen hatırlatmaktır.Hatırlatmak müminlere fayda verir
Selametle

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt