Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

'Gencim' ve kimliğimi arıyorum! (1 Kullanıcı)

mustafa11

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Ocak 2007
Mesajlar
3,063
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
62
Konum
istanbul-maltepe
Web Sitesi
www.mobilyaonarim.com
Ergenlik, kişiliğin oluşumu adına çok önemli bir dönemdir. Ergen kimliğini bulduğu ve karmaşalardan sıyrılabildiği oranda kişiliği oturmuş olacaktır.
Bu dönemde çocuğunuz kimliğini arıyor. Bu arayışın devamında ileride karşımıza çıkacak iyi başarılı bir yetişkini de görebiliriz, problemli bir bireyi de.

Nedir Kimlik Arayışı?
Çocuklar her dönemde insanlardan, kendine benzemek istedikleri örnek arar. Örnek aldığı insan gibi davranmaya başlar. Başlangıçta çocuğun örnek aldığı insanlar ebeveynleridir. Yaş büyüdükçe bu durum değişmeye başlar. Gençlik döneminde örnek alınanlar artık arkadaşlar ya da kahramanlardır. Eğer anne-baba önceki dönemde sağlam örnek olabilmişse çocuk bu dönemde örnek alacağı insanları daha dikkatli seçer. İşte bu örnek alma durumuyla birlikte gencin kişiliği de şekillenmeye başlar. Bu dönemde çocuğunuzla ilişkinizin pozitif olmasına dikkat edin. Negatif ilişkiler çocuğunuzu yanlış örneklere ve kişilik problemlerine itecektir.

Çocuğunuz Kimlik Karmaşası Yaşıyor Olabilir Mi?
Gençler, kimliğini bulmaya çalışırken bir bunalım süreci içine girebilir. Yani "kimim ben", "nasıl biri olmalıyım", "nasıl bir adım atmalıyım" vs. sorularının arayışı içinde boğulabilir. Kendisi gibi olmak istediği kimselere tam olarak karar veremeyebilir veya sürekli olarak örnek aldığı insanları eleştirip değiştirebilir. Bu durum uzun sürecek olursa ergenlerde sıkça karşılaştığımız kimlik bunalımı başlar. Bu bunalım, devamında ergende bir kimlik karışıklığı başlatabilir. Yani ne olmak istediğine, nasıl biri olması gerektiğine bir türlü karar veremiyordur. Yaşanan bu karmaşa ergende öfke patlamaları, mutsuzluk süreçleri, insanlarla çatışma gibi tepkilere neden olur.

Tenkit etmek çözüm değil!
Anne-babalar çocuklarıyla nitelikli bir ilişki kurmayı başarmalı. Zorlamaların, tenkit etmelerin işe yaramayacağını bilmelisiniz. Çocuklarınızın dahil olduğu çevreleri bilin. Onları yanlış ortamlardan koruyabilmek adına alternatif çevreler bulmaya çalışın.



ALINTI
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt