Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Gelin, Kayınvalideye Nasıl Davranmalıdır??? (1 Kullanıcı)

GüL YeTiMi

Kayıtlı Kullanıcı
Hayat çizelgesi üstlenilen rollerle ve ibret levhalariyla doludur. Gelinken çektirirseniz, kayinvalide iken bu kez kendiniz çekebilirsiniz. O yüzden mantikli olup ne çekmek, ne de çektirmek gerekiyor.
“Kapi mi çaldi? Kim geldi?”

“Kim olacak tabii ki, annen.”

“Ne dedin anlamadim?”

“Anlamayacak ne var bunda? Yine annen geldi dedim.”

“Yavas ol annem duyacak.”

“Sey, çocuklar geçiyordum ayaküstü ne yapiyorsunuz diye sorayim dedim. Insallah rahatsiz etmedim.”

“Aaaa! Ne rahatsizligi annecigim. Zaten biz de seni özlemistik. Ne iyi ettin de geldin.”

“Güzel gelinim, rahatsiz misin, niye sesin çikmiyor?”

“Sanirim kizim rahatsiz ben kalkayim. Zaten baban da beni merak eder. Haydi hosça kalin.”

“Ama annecigim öyle hemen kalkilir mi? Aksam yemegine kalsaydin. Degil mi hayatim?”

“Yok! Yok! Baska zaman. Firsat bulursaniz siz gelin…”

Her ne kadar kayinvalidelerin zulmü dillere destan olmussa da maalesef böyle gelinlere de rastlaniyor. Kendisine karismasa bile kayinvalidesinin varligindan rahatsiz olan gelinlerin sayisi hiç de küçümsenecek gibi degil.

Kayinvalideleri tarafindan ezilen kimi kadinlarin kizlari, suuraltlarinda tepkisel olarak sanki kendi kayinvalidelerinden annelerinin intikamini aliyorlar. “Annem ezildi ben ezilmeyecegim” diye kendilerini koruma psikolojisine giriyorlar.

Halbuki, karsilikli hosgörü, anlayis ve saygiyla davranilmalidir. Bugünün gelininin yarinin kayinvalidesi olacagi göz önünde tutulmalidir. Kayinvalidesine kötü davranan gelini, yarinlarda kötü bir gelinin bekledigi, “Ne ekersen onu biçersin.”sözü unutulmamalidir.

Eskiler “Dört atanin hakki birdir.” diyerek esin ana-babasinin insanin kendi anasi, babasi gibi hukukunun olduguna dikkat çekmislerdir.

Zaten Peygamberimiz (sas), “Içinde akrabalarla irtibat1i kesen birisinin oldugu bir topluluga rahmet inmez.” (Buhari, Edeb)

“0ki kisi vardir ki, kiyamet günü Allah onlara rahmet nazaryla bakmaz; akrabalariyla ilgiyi kesen kimse ve kötü komsu.” (Deylemi Müsnedü’l-Firdevs) buyurmaktadir.

Üstelik bu akraba, anne hükmünde olan kayinvalide olursa is daha da degisir. Güzel sözün bile sadaka oldugu dinimiz elbette kayinvalideye iyi davranilmasini ister.

Peygamberimiz, “Kadinlarin en hayirlisi, kendisine baktigi zaman kocasini sevindiren, bir sey yapmasni istediginde itaat eden, nefsi ve mali hususunda kocasinin hoslanmadigi tutum ve davranislardan kaçinan kadindir.” (Müsned, 2:251) buyuruyor.

Sanirim hiçbir erkek esinin annesine kötü davranmasindan hoslanmaz. Zaten hayirli bir kadin da esini üzmemek için esinin annesine saygili davranir. Onu memnun eder.

Bazen gelinler “Biz ne kadar iyi davransak da kayinvalidemiz kötü, bizi sevmiyor.” diyorlar. Iyilik yapana iyilik yapmak kolaydir. Fazilet, kötülüge iyilikle karsilik vermektedir. Peygamberimiz:

“Akrabalarina iyilik eden kisi, sadece onlarin iyiliklerine karsilik veren degildir. Akrabalarina asil iyilik eden kisi, akrabalari kendisiyle iliskilerini kopardiklarinda, onlara iyilik yapmaya devam edendir.” (Buhari, Edeb: 15) buyuruyor.

Bilmem bu sözün üzerine baska söze gerek var mi?

emelii

Kayıtlı Kullanıcı
cok güzel yazmıssın.ellerıne saglık.bır gelin olarak etkılendım.ama her sey karsılıklı oluyor.bu dünyada.kayınvalde ıyıyse gelın de ıyı.akrabalarla bence bıraz uzak durmak gerek.aile hayatının bozulmaması için gereklı bence.çünkü eşler ailelerınden etkılnıp bencılce davanıyorlar.sınırı ve dengeyı korumak gerek.kayınvaldeyle içlidışlı olmayacaksın.bu benım düsüncem.hele her gün oğlunu arıyorsa .düşünsene aynı sehırde oturduğunu.hıç özel hayat kalmaz.görüşmeleri sınırlandıracaksın.arada sırada görceksın o zaman daha tatlı oluyor.bayram gıbı gecıyor günler.gelın ve kayınvaldeler mesafelı olcak bence.

erzsalih

Kayıtlı Kullanıcı
çok güzel bir paylaşım. Allah sizden razı olsun. Bu konuyu bütün gelin ve kaynanaların okumasını çok isterim. Belki ozaman yaptıklarının yanlış olduğunu anlarlar. Tabi bütün gelin ve kaynanalar böyle. Aralarında su sızmayan okadar gelin ve kaynana varki ama iste bir kaç tanesi kötü olunca bu sefer genelleme oluyor bütün herkes öyleymiş gibi bir sey oluyor. Rabbim bütün gelin ve kaynanaların aralarını iyi yapmasını nasip eder inşallah

*FİLİZ*

Kayıtlı Kullanıcı
siz ne kadar iyi davranırsanız davranın eğer karşınızdaki anlamıyorsa yapacak bişey yok diye düşünüyorum. benim kayınvalidem evliliğimiz boyunca herşeyimize karıştı üzerimize aldıgımız kıyafetten mutfakta kullandığım yağıma kadar. aklınıza gelebilecek herşeye!!! eşime de çok hükmetti ve oğlunu benden kıskandı. ama ben herzaman eşime sakın annene bağırma kırma beni öpüyorsan onu da öp saygılı ol diye nasihatlerde bulundum. ama kayınvalidem hep karışacak ve bizi huzursuz edecek bişey buldu. aynı şehirde olmanın dezavantajı olarak her gün onlardaydık gitmediğimizde küsüyorlardı düşünün artık haftasonu bile sabahın sekiznde arayıp kahvaltıya çağırıyorlardı.bunlar çalışan insanlar hafta sonunuda istedikleri gibi geçirsin demiyorlardı.bu süreç 3 yıl sürdü ve artık eşimle olan ilişkim yıpranmaya evliliğim zarar görmeye başladı çünkü eşimde dengeyi koruyamadı onları kırmıcam diye beni ezdi ama zarar gören biz olduk ve ben her zaman sessiz ve kalp kırmayan biriydim çok sabrettim yapılanlara ama her insanın bir sabrı vardır ve bir gün bende patladım ve tüm bağları kopardım ve o gün bugündür sadece 15 güne bir gidip yemek yiyip kalkıyoruz bu duruma onlar getirdi ve eski samimiyetim kalmadı çünkü çok şeyler yaşattı bana kayınvalidem ve kızları. hı şimdi konuşmasakta yine her yardımlarına koşarım düğünleri oldu yüzüme bakmadıkları halde evin her işini ben yaptım.yapmak zorundayım diye düşünüyorum. ben hep şöyle düşünmüşümdür sevmesemde onlar benim eşimin ailesi ve yapmak zorundayım yani bunu bir görev olarak düşünüyorum. ama dediğim gibi kaynana gelin ilişkileri tek tarafın yapıcı olmasıyla yürümüyor. iki tarafta fedakarlık yapacak. kayınvalide artık oğlunun evlendiğini ayrı bir aile oludğunu kabul edecek eğerki kabul etmesse işte orda sorunlar büyür. tabi eşede çok görev düşüyor dengeyi kurmak çok önemli ama maalesef bizim erkeklerimiz bu dengeyi ayarlayamıyorlar...

ahsen-dila

Kayıtlı Kullanıcı
Allah CC. hayırlı kişilerle karşılaştırsın inş.

imported_mine_

Kayıtlı Kullanıcı
siz ne kadar iyi davranırsanız davranın eğer karşınızdaki anlamıyorsa yapacak bişey yok diye düşünüyorum. benim kayınvalidem evliliğimiz boyunca herşeyimize karıştı üzerimize aldıgımız kıyafetten mutfakta kullandığım yağıma kadar. aklınıza gelebilecek herşeye!!! eşime de çok hükmetti ve oğlunu benden kıskandı. ama ben herzaman eşime sakın annene bağırma kırma beni öpüyorsan onu da öp saygılı ol diye nasihatlerde bulundum. ama kayınvalidem hep karışacak ve bizi huzursuz edecek bişey buldu. aynı şehirde olmanın dezavantajı olarak her gün onlardaydık gitmediğimizde küsüyorlardı düşünün artık haftasonu bile sabahın sekiznde arayıp kahvaltıya çağırıyorlardı.bunlar çalışan insanlar hafta sonunuda istedikleri gibi geçirsin demiyorlardı.bu süreç 3 yıl sürdü ve artık eşimle olan ilişkim yıpranmaya evliliğim zarar görmeye başladı çünkü eşimde dengeyi koruyamadı onları kırmıcam diye beni ezdi ama zarar gören biz olduk ve ben her zaman sessiz ve kalp kırmayan biriydim çok sabrettim yapılanlara ama her insanın bir sabrı vardır ve bir gün bende patladım ve tüm bağları kopardım ve o gün bugündür sadece 15 güne bir gidip yemek yiyip kalkıyoruz bu duruma onlar getirdi ve eski samimiyetim kalmadı çünkü çok şeyler yaşattı bana kayınvalidem ve kızları. hı şimdi konuşmasakta yine her yardımlarına koşarım düğünleri oldu yüzüme bakmadıkları halde evin her işini ben yaptım.yapmak zorundayım diye düşünüyorum. ben hep şöyle düşünmüşümdür sevmesemde onlar benim eşimin ailesi ve yapmak zorundayım yani bunu bir görev olarak düşünüyorum. ama dediğim gibi kaynana gelin ilişkileri tek tarafın yapıcı olmasıyla yürümüyor. iki tarafta fedakarlık yapacak. kayınvalide artık oğlunun evlendiğini ayrı bir aile oludğunu kabul edecek eğerki kabul etmesse işte orda sorunlar büyür. tabi eşede çok görev düşüyor dengeyi kurmak çok önemli ama maalesef bizim erkeklerimiz bu dengeyi ayarlayamıyorlar...

arkadaşım sana katılıyorum...tek taraflı hiçbirşey olmuyor...ne istiyor şu görümce ve kayınvalideler oysa ki mutluluktan uçmaları lazım kardeşimiz mutlu yuvası var kayınvalidenin de oğlum mutlu diye...anlamadığım ve çözemediğim bi mantık??????????????

*FİLİZ*

Kayıtlı Kullanıcı
Allah CC. hayırlı kişilerle karşılaştırsın inş.

Amin kardeşim Amin...
ben hep bekarlara şu nasihatte bulunurum haddim olmayarak...
eşinin ailesiyle çok samimi olmayacaksın. hani hep derler ya kendi ailen gibi benimseyeceksin diye bence çok yanlış çünkü kendi ailen gibi olmaları imkansız hıı tabiki sevip sayacaksın ama ilişkilerin mesafeli olacak işte o zaman herşey daha tatlı oluyor. ben yaptığım hatalardan ders çıkardım ve kardeşimde dahil herkese bunu söylüyorum.araya sınır koymayı bilecek insan işte o zaman hadlerini aşan yapmamaları gereken davranışlarda bulunmuyorlar. yani o cesareti vermeyeceksin karşı tarafa. ben çok verdim ve karşılığını kötü aldım. işin özü elden ne anne oluyor ne de abla...

emelii

Kayıtlı Kullanıcı
yazdıklarınıza katılıyorum.saygıda kusur tememelıyız ama bız de artık bır aıle kurduk bızde anne ve baba olduk.ıyı kötü her seyle bızler ılgıleneceğiz.tabı büyüklerde bazı şeylere önayak olacaklar.ben kayınvaldemle bastan beri sevıyelıyım.samımı degılım.önce gözledım baktım olmayacak en ıyısı bıraz uzak durmak.evlılıkte sadece bayanlara degıl baylarada büyük görevler düşüyor.gercı bazen üzülüyorum arada kalıyorlar dıye.ama yapacaklarını yapsınlar onlarda.önceleri her gün yada 2 günde bır arıyordum baktım hep arıyor kayınvaldem benden beklıyor.sonra esım 'annemı ara annemı ara'bıktım ben kendı annemı bıle 2 günde bır aramıyorum.senınkı neden bu kadar kıymetlı.degıl mı.cok tartıstık.düşünün artık 3 günde bır aramadığım için aramız bozuldu.ama esım de pes ettı artık,15 günde bır arıyorum.erkeklerın en büyük hatası bazı seylere cok karısmaları.bazı konular vardır bu konular ancak gelın ve kayınvaldeler halleder eger esler gırırse cıkılmaz hallere gırer.annemle aranda ne varsa kendınız karsılıklı halledın benı karıstırmayın dıyen cok az erkek var.amaaaaaaan bekarla bu sayfayı okuyun deneyım konusuyor.daha saglıklı evlılığiniz olur

ya mucib

Kayıtlı Kullanıcı
ALLAH razı olsun kardeşim
ALLAH hayırlı insanlarla karşılaştırsın inşaALLAH

*DuruDiren*

Kayıtlı Kullanıcı
Sabretmemiz gereken bir konu daha! Herkes dinini güzel bilirse zaten böyle olaylarla karsilasmaz diye düsünüyorum.
Olaya bakis acimizda burdan kaynaklaniyor nasil görürsen öyle olur sen güzel görki herseyi igne ucu kadar kusurda olsa görme ne gerek var birbirimizi ailemizi yipratmaya. Sonra adi gelin eziliyor kayin valide acindiriyor oluyor hayir efendim eger sen gelinsen bunu görev gibide degil insanlik namina bir hizmet olarak görmelisin kendin icin ailen icin huzurun icin.
Keske tüm güzellikleri güzel diye görebilsek gözlerimizi icimizi karartmasak.. rabbim herkesin yardimcisi olsun

*FİLİZ*

Kayıtlı Kullanıcı
Sabretmemiz gereken bir konu daha! Herkes dinini güzel bilirse zaten böyle olaylarla karsilasmaz diye düsünüyorum.
Olaya bakis acimizda burdan kaynaklaniyor nasil görürsen öyle olur sen güzel görki herseyi igne ucu kadar kusurda olsa görme ne gerek var birbirimizi ailemizi yipratmaya. Sonra adi gelin eziliyor kayin valide acindiriyor oluyor hayir efendim eger sen gelinsen bunu görev gibide degil insanlik namina bir hizmet olarak görmelisin kendin icin ailen icin huzurun icin.
Keske tüm güzellikleri güzel diye görebilsek gözlerimizi icimizi karartmasak.. rabbim herkesin yardimcisi olsun

sevgili kardeşim anladığım kadarıyla bekarsın. yarın bir gün inşallah hayırlı biriyle tanışır evlenirsin. RABBİM bahtını açık etsin. ama bilmediğin şeyler var diye düşünüyorum henüz yaşın küçük... gelin olarak insanlık namınada yaptığım şeylerde çok oldu ama karşındaki anlamadıktan sonra ne yaparsan yap boş oluyor. bu bir çaresizlik diye düşün. sen yapıyorsun ama karşındaki bir türlü iyi yanını görmüyor ve yaptıklarını art niyetli olarak düşünüyor ve senin yaptıkların onun için hiç bir zaman doğru olmuyor hep kendi doğrularını kabul ettirmeye çalışıyor. zaten aile huzurumu düşünmesem tüm yapılanlara rağmen ki onları burda anlatmam doğru olmaz görev olarak ta yaptıklarım inan bana büyük bir insanlık görevidir onların yaptıkları zulme rağmen...

ahde

Kayıtlı Kullanıcı

filiz kardeşim kendi yaşadıklarımı okuyor gibi oldum
yazdıklarınızın benzerlerini yaşadım malesef nekadar acı bir durum olduğunu biliyorum ben size şöyle yaparsan böyle olur böyle yaparsan şöyle olur demicem çünkü ne yaparsan yap yaranamazsın yaptığın herşey de bir eksiklik mutluka bulurlar ben yaşadıklarımı rabbimin bir imtihanı olarak gördüm
imtihanı kazandığımı düşünüyorum artık karşılarında o iyi niyetli saf temiz 17
yaşında yanlarına gelen küçük kız yok artık politik davranıyorum
kimseyi sevmek zorunda değilim ama saygılı olmak zorundayım kesinliklede saygılıyım sadece içtenliğimi kaybettim yanlarında

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt