Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Gafletle Yapılan Taharet Nelere Yol Açıyor? (1 Kullanıcı)

smyyes

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
2 Eyl 2009
Mesajlar
3,791
Tepki puanı
5
Puanları
0
Yaş
30

hoş bir konu değil ama malesef bu konu yüzünden kıldığımız onca namaz boşa gidiyor belki de.
çok dikkat edilmesi gereken ve çoğunun dikkate almadığı bir konu.
kısa bir konu hepsini okuyun inşAllah.


Tuvalete Girerken ve Çıkarken : Dinimiz temizliğe çok büyük bir önem vermiştir. Onun için Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem bir hadis-i şerifte şöyle buyurmuştur: “Temizlenmek, imanın yarısıdır.” (Müslim) İnsan doğal olarak sabah uyandığında abdest almadan önce tuvalete gitmeye ihtiyaç duyabilir.

Tuvalete girerken şu dua okunur: “Bismillah Allahümme innî eûzü bike mine’l-hubsi ve’l-habaisi"; "Allah'ın adıyla, Allah'ım! (kovulmuş birer pislik olan) dişi ve erkek şeytanların şerrinden sana sığınırım." (Buhari, Müslim)

Tuvalete girerken sol ayakla girilmeli, tuvalette iken konuşmamalı, din ve dünya işi düşünülmemelidir. Avret yerine ve çıkan pisliğe bakmamalı ve idrarın içine tükürmemelidir. Oturmasını da gereksiz yere uzatmamalıdır. Tuvaletten çıkarken sağ ayakla çıkmalı ve çıkarken şu duayı okumalıdır: “Ğufraneke elhamdülillahillezi ezhebe annî ezâ ve âfânî” ; “Ey Allah’ım! Affına sığınırım. Bana eziyet veren şeyi gideren ve bana afiyet veren Allah’a hamdolsun.” (Nesai, İbn Mace)

Her insan istibrasına büyük önem vermelidir. Her insanın istibra yapması, yani zekerindeki idrarı kurutması kendi bünyesinin durumuna göre farklı farklıdır. Bazıları yürümek suretiyle, bazıları öksürerek, bazıları yatarak, bazıları da zıplayarak istibra yapmaktadırlar. Her insan kendi durumunu bilir.Bunun için abdest almadan önce istibra yapılmalıdır.Çünkü genellikle tuvaletten çıktıktan sonra direk abdest alıyoruz ve namaz esnasında ya da namaza başlamadan kalan idrar geliyor ve abdestimiz bozuluyor.Yani namaz kıldı isek namazı da abdestsiz kılıyoruz.Ki bu yüzden belki de birçoklarının namazı kabul olmuyor.

İstibra yapılmadığı takdirde daha sonra idrar gelirse elbise necis olur, abdest alınmış ise abdest bozulur ve dolayısıyla abdestsiz namaz kılmış olur. Genellikle ihmal edilen bu hususa çok dikkat edilmelidir. Nitekim Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem hadis-i şerifte şöyle buyurmuştur: “idrardan sakınınız. Bir kimse öldüğü vakit, kabirde ilk hesabını bundan verir.” (Taberani)

İnsan temizlik yaparken Allah-u Zülcelal’in huzuruna temiz girmek için temizlik yaptığını düşünmelidir. Böyle bir temizlik abdestinde huzurlu alınmasına vesile olur. Taharet ve abdestte huzur, namazda da huzurlu olmaya sebeptir. Gafletle yapılan taharet ve alınan abdest de namazın ve ibadetin gafletle geçmesine sebeptir.
 

smyyes

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
2 Eyl 2009
Mesajlar
3,791
Tepki puanı
5
Puanları
0
Yaş
30
İstibrâ ve İstincânın tarifi:
İstibrâ; erkeklerin, idrar sıkıntısını giderdikten sonra , çıkan veya içerde kalan idrar sıçrantı veya sızıntılarından beri (ve temiz) olmayı istemesi ve bu hususla ilgili tavsiyeleri işlemesidir. Kadın için istibrâ
yoktur, onlar, idrardan sonra, bir mikdâr eyleşir sonra kalkarlar.İbni Âbidin c. 1 s. 319
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt