Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Fatiha nin yedi kapisi (1 Kullanıcı)

s.s.s

Kayıtlı Kullanıcı
Fatiha bir kapıdan girişin resmin oluşturuyor, devrediyor, hissettiriyor, yaş(at)ıyor... Dört M'li bir giriş söz konusu: Önce müsaade kapısından geçiliyor, "besmele". içeri girer girmez minnettarlık ifade ediliyor: "elhamdulillah". Bir kaç adım sonra, merhametin kucağında bulur kendini insan: "errahmanirrahim!" en sonunda, mesuliyetle yaşadığımız farkedilir; "din gününün mâliki."

1.bismillah: Kapının beri tarafındasın, evvelâ izin istemen gerek.. kapının ardında kim var? Kapının önündeki kim? İçeriye davet eden kim? İçeriye girecek kim? “besmele” bir müsaade isteme tavrıdır... Allah’ın adıyla, Rahman Rahîm O.... Kapıya dayanan, kapıyı çalan, önce kimliğini benimsetiyor kendine, kendini tanımlıyor, haddini biliyor.. “Ben bana ait değilim.” “Ben ben değilim!” tevazu’yu giyiniyor. Kendi adından vazgeçiyor. Başkası adına çalıyor kapıyı. Bir başkasının ismiyle, Allah’ın ismiyle eşikte duruyor.. kapıyı çalan, aciz ve fakir, kendi kendine yetmiyor; kendisi kendine ait değil... Kapı ise Allah’ın.. kapının önünde ve ardında O’nun hükmü geçiyor, O’nun mülkü uzanıyor.. Rahman ve Rahîm O: varlık kapısından içeri çağırdığına muhtaç değil; hatta kulun kendisine muhtaç olmasına bile muhtaç değil! kul kendine muhtaç olmasaydı, kapıya dayanmasaydı, kendisinde bir eksiklik, bir mutsuzluk, bir hoşnutsuzluk hali olmayacaktı. Kimse de hesap soramayacaktı... Hiç kimseye muhtaç olmayan Rahman’ın her şeye muhtaç olana açtığı kapıdır rahmet..

2.elhamdülillah: Herşeye muhtaç olanın hiç kimseye muhtaç olmayana söyleyeceği ancak teşekkürdür.. sonsuz bir minnettarlıktır duyacağı.. mahçuptur muhatap olmadıkları karşısında. Hiç ummadığı, hiç beklemediği, hiç hak etmediği iltifatlar görmektedir. Hamd O Allah’a dır ki o Rabbidir âlemlerin.. alemler sırf onu karşılamak için, sırf kendisini memnun etmek için terbiye edilmekte, çekip çevrilmektedir.. hiç yoktan var edilenin, kendisini hiç yokken var edene söyleyeceği tek şey, söylediği halde asla bitiremeyeceği, asla sonuna gelip doyamayacağı tek şey teşekkürdür.... Varedilen varlığının hiç bir cüzünü, hiçbir parçasını yanı sıra getirmiş değildir; yoktan varedilen yoktan var edene hiçbir sermaye katmış değilir, yok olanın, hiç ortada olmayanın yoktan var edene katkısı olmamıştır; yok olan ve yok olduğunun farkında olmayan, var edilme arzusunu bile dillendiremeyen kendisini yoktan var edene bir işaret olsun göndermiş değildir ki, O’na borcuna bir sınır koyalım....

3. errahmanirrahîm: Her şeye muhtaç olarak varlığa dahil olanın ilk gördüğü üzerindeki sebepsiz merhamettir.. hem kendisine acınmıştır; hiç yokken, yokluğunu bile farkedemediği unutulmuşluklardan çekip alınmıştır, hem de acıdıklarına acınmıştır; mutluluğunu bir anda yok edebilecek, huzurunu hemen dağıtabilecek kırılganlıkları olan nice sevdikleri de hesapsız ve sebepsiz mutlu edilmektedir. Hem merhamet görmektedir, hem merhamet göstermek istediklerine merhamet gösterilmektedir. Varlığın göğsünde çarpıp duran görünmez bir kalp gibidir rahmet... Rahmandır Allah; herkese her zaman şefkat etmektedir. Rahîmdir Allah, herkesin içinde her bir şeye özel olarak da şefkat etmektedir. Herkese birden şefkat etmesi, herkese ayrı ayrı şefkat etmesine engel değildir. Herkes O’nun rahmetine, bütün çiçeklerin hep birlikte güneşten beslenmesi gibi, hep birlikte muhatap olmaktadır; çünkü Rahmandır. Ama herkes, her bir çiçeğin güneşten kendine özel renkler devşirmesi gibi, kendini biricik eyleyen biçimler bürünmesi gibi, biricik ve bitanecik olarak rahmete muhatap olmaktadır; çünkü Rahîmdir.

4.mâlik-i yevmiddinin günün sahibi o.. buradaki varlığın, başka ve ebedî bir varlığa yolculanman adınadır. “din günü” içindesin.. hesaba çekilebilir bir haldesin. Başına buyruk var değilsin. sorumluluk sahibisin... Bu varlık bir koza; sonsuzun kelebeklerine gebe.. adımın bir sırat üzerinde, ölçüleri sonsuza ayarlı, sonsuzca yansımaya ayarlı.. buradaki bir ayineye düşüyor her dem; yansıması sonsuzda; yüzün başka bir âlemin nazarına düşüyor... Burası burdan ibaret değil, sen buradasın ama burada kalmayacaksın. Buradasın, ama buraya razı olamazsın..

5.yalnız sana kulluk ederiz: Minnettarlığın en güzel ifadesi...

6.yalnız senden yardım dileriz: Merhametinin her şeye yettiğinin ifadesi.. başka kimsenin acımasına muhtaç değiliz.. sen yetersin bize, her birimize, hepimize..

7.sırat-ı müstakîme hidayet eyle bizi: Hesabımızı ancak böyle veririz.. üzerlerine gazab indirilmiş olanların kalarak değil. Sapmışların yoluna düşerek hiç değil..

Nevin_1982

Kayıtlı Kullanıcı
Fatiha bir kapıdan girişin resmin oluşturuyor, devrediyor, hissettiriyor, yaş(at)ıyor... Dört M'li bir giriş söz konusu: Önce müsaade kapısından geçiliyor, "besmele". içeri girer girmez minnettarlık ifade ediliyor: "elhamdulillah". Bir kaç adım sonra, merhametin kucağında bulur kendini insan: "errahmanirrahim!" en sonunda, mesuliyetle yaşadığımız farkedilir; "din gününün mâliki."
Selamun aleykum kardeşim.Yazıyı beğenerek okudum.Fatiha suresini hayızlıyken bile dua niyetine okuyabiliyoruz.Okadar büyük bir süre yani.rabbim okuduğumuz fatihaların şefaatine nail eylesin..Nekadar okuduk.....???Allaha emanet ol:H

ayşe ikbal

Kayıtlı Kullanıcı
Fatiha suresi, bütün dertlere devadır.)

(Kur'an-ı kerimde hayrı en çok olan sure Fatihadır.)

(Kur'an-ı kerimin en faziletli suresi Fatihadır.)

(Fatiha suresi Allahü teâlânın gadabını önler.)

***Rabbim ebeden razı olsun***

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
Selamün Aleyküm Değerli Ablam..B)
Emeğinize ve yüreğinize sağlık olsun inşallah..Yine çok güzel bir paylaşımdı..Beğeniyle okudum..Kur'an'ın girişi Fatiha, ismi gibi ''fethan'', ''açan'' ve öncü sure.. Tevhidin, her bir harfine nakış nakış işlendiği bir sure..Biricik Yardımcı'yı, Duaları Tek Kabul Eden'i, kulluğun en güzel duasını ve sapmışlardan uzak ve ilelebet ayrı kalmanın en güzel talepkarlığını anlatan sure..
Allah c.c razı olsun paylaştığınız için.Selam ve dua ile inşallah.

s.s.s

Kayıtlı Kullanıcı
Selamun aleykum kardeşim.Yazıyı beğenerek okudum.Fatiha suresini hayızlıyken bile dua niyetine okuyabiliyoruz.Okadar büyük bir süre yani.rabbim okuduğumuz fatihaların şefaatine nail eylesin..Nekadar okuduk.....???Allaha emanet ol:H

ve aleyküm selam değerli kardeşim,ALLAH razı olsun,selametle.

s.s.s

Kayıtlı Kullanıcı
Fatiha suresi, bütün dertlere devadır.)

(Kur'an-ı kerimde hayrı en çok olan sure Fatihadır.)

(Kur'an-ı kerimin en faziletli suresi Fatihadır.)

(Fatiha suresi Allahü teâlânın gadabını önler.)

***Rabbim ebeden razı olsun***

sizden de kardeşim,ALLAH RAZI olsun,selametle.

s.s.s

Kayıtlı Kullanıcı
Selamün Aleyküm Değerli Ablam..B)
Emeğinize ve yüreğinize sağlık olsun inşallah..Yine çok güzel bir paylaşımdı..Beğeniyle okudum..Kur'an'ın girişi Fatiha, ismi gibi ''fethan'', ''açan'' ve öncü sure.. Tevhidin, her bir harfine nakış nakış işlendiği bir sure..Biricik Yardımcı'yı, Duaları Tek Kabul Eden'i, kulluğun en güzel duasını ve sapmışlardan uzak ve ilelebet ayrı kalmanın en güzel talepkarlığını anlatan sure..
Allah c.c razı olsun paylaştığınız için.Selam ve dua ile inşallah.

ve aleyküm selam aliyecim,çok güzel yorumlamışsın.ALLAH razı olsun,selametle.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt