Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Evlilikte İtaat önemli mi? (1 Kullanıcı)

kalbin zümrüt tepesi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
17 Ocak 2007
Mesajlar
395
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
43
Evliliği yönetmek bir şirketi yönetmekten çok farklı değildir. Şirketlerde bir otoriter; bir de demokratik işleyiş vardır.





Otoriter işleyişte, 'burada benim sözüm geçer, kararları ben veririm, kuralları ben koyarım' tarzı hâkimdir. Diğer ortakların kendisine uymak zorunda olduğunu düşünür. İnsan, eğer böyle biriyle yaşamak zorundaysa, onun bakış açısını değiştirmesini beklemeyi başarmalıdır. Değişim ise bazı olaylar sonunda atılan adımlarla yaşanır. Demokratik işleyişte ortak kararlar alınır, adımlar beraber atılır.
Bir taraftan bağımlılık eğitimi verip itaati yüceltirken diğer yandan da bağımsızlığı öğreterek özgüveni üstün tutmaya çalışan kültürler vardır. Birincisinde, aradaki sadakat ve itaat vurgulanır; o güçlendirilirken özgüven zayıflar. Özgüven zayıfladığı için de girişimcilik olmaz ve yeni şeyler ortaya çıkmaz. İnsanlar hep standart ve klasik tipte kalırlar. Diğerinde ise, özgüven ve girişimcilik üzerinde durulur; özgüven güçlendirilirken, bu defa da ilişki bağları zayıflar.
Burada yapılacak olan şey, hem itaat ve sadakati, hem de özgüven ve girişimi güçlü tutmaktır. Bağlılık özgüven kaybettirmeyen, karşı tarafın kendini kişiliksiz hissetmeksizin duyduğu bir itaat olursa idealdir. Kişi karşıdakine kendisini yetersiz ve değersiz hissettiriyorsa, o itaat mahzurludur ve adı katlanmaktır. Bu bağlılık, kişiyi mutlu etmeyen bir bağlılık olduğundan, böyle ortamlarda yetişen çocuklar mutsuz olurlar. Kısaca itaat, iki taraf için de geçerlidir.
Daha öncede belirttiğim gibi evlilikte, erkeğin sorumlu olduğu konularla kadınınkiler birbirinden farklıdır. Eğer kadın çalışıyorsa evdeki işler paylaşılmalı, bu işlere erkek de yardım etmelidir. Bu durumda kadın da eve para desteğinde bulunacaktır. Fakat erkek işten gelince televizyonun karşısına geçer, kadın gündüz işyerinde çalıştığı gibi eve gelince de bir sürü işi tek başına yapmak zorunda kalırsa, kısa sürede yıpranır. Eğer bir erkek, karısının çalışmasını kabulleniyorsa, bulaşık yıkamayı da göze almalıdır. Diğer türlüsü bencilliktir. Bu durumun sakıncaları ellili yaşlarda görülür. Aradan yıllar geçip, aile belli bir ekonomik kazanca sahip olduğunda; kadın hem annelik, hem çalışma hayatı, hem de eş olmanın sorumluluğu ile çöker.
Erkekse, 'dünyaya bir defa geldim. Bir daha mı geleceğim?' diyerek bir sevgili bulur ve evlilik çatırdamaya başlar. O zaman kadın haksızlığa uğradığını ve kullanıldığını acı bir biçimde anlar, ama iş işten geçmiş olur. Kadın çalışmak zorundaysa çiftler hayatı paylaşmalı, çalışan kadınlar evliliğe, kocaları bu tavizi vermeden başlamamalıdır.
Gelecekte zor bir durumla karşılaşmak istemeyen kadın erkeğin hoşuna gitmese de bu şartı önceden konuşmalıdırlar.
 

Vuslat_talebesi_

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
20 Ocak 2008
Mesajlar
3
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
35
tabii evlilikte itaat önemli itaat=saygı bence tabii karşılıklı olmak sureiyle:G
 

Hak-Er

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
19 Ocak 2008
Mesajlar
133
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
40
Enes bin Malik. Resulullahın şöyle buyurduğunu Anlattı:

Bir Erkeğin Burun deliklerinin birinden irin, Diğerinden Kan Aksa, Hanımıda bunu dili ile Temizlese, Yinede Kocasının hakkını ödeyemez.

Ata ibn Ömer r.a den naklen şöyle alatılır.

Bir Binek üstünde olsa dahi, kendini kocasına teslim etmekten kaçınmamalıdır.
Kocasının izni olmadan bir gün bile olsa nafile oruç tutmamalıdır, (Ramazan Orucu Hariç) Şayet tutarsa Mükafaatı kocasına olur, Günahıda kendisinde kalır.
Evinden izinsiz çıkmamalı, Şayet izinsiz çıkarsa dönüp elinide kocasının eli üzerine koyarak, istediğini yap deyinceye kadar rahmet melekleri ve azap melekleri ona lanet okurlar.
Bir kadın namaz kıldığı zaman kocasına dua etmezse dua edinceye kadar namazı reddolunur.

Sayayımmı daha? Asr-ı Saadet Böyle idi, Biz Ahir Zaman insanlarıyla Arasındaki farkları görebiliyormusunuz,

Ve bir adam peygamber efendimize Efendim! Size secde etmek istiyorum diyor, Peygamber efendimizde bana Secde Etme halktan hiçkimde diğerine secde etmesin! Eğer böyle bir emir verilseydi Kadının kocasına Secde edilmesi emri verilirdi. Buyuruyor.
 

kdeniz17

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Ocak 2008
Mesajlar
11
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
43
. Size benim hayatımın önemli faktörlerinden olan ve geleceğimi etkileyebilecek bir konudan bahsetmek, sormak ve yardımcı olmaya karar verirseniz de yardımınızı almayı istiyorum. İnsanın hayatta bir şeyleri paylaşması gereği, . Şu an içerisinde bulunduğumuz zaman da bu sıkıntılı anlarımızdan. Bir paylaşımda esas olan nedir? Aslında sormaya çalıştığım bir paylaşımın eşitliği nedir? Hiç bir zaman karşımdaki insana baskın olma çabasında olmadım, her zaman Allah'a benim onu anlayabileceğim, sevebileceğim ve onun beni anlayabileceği, sevebileceği ve Allah'ın yolunda bir yaşam nasip etmesi için dua ettim. Bu duamı size söylememdeki maksat şu; insanların birbirlerini sevmek için veya ilişkilerini ilerletmek için birbirlerine ön şart koşmaları gerekir mi? Bu ön şartlar özellikle de iş, kariyer, evliliğin gidişat gibi konularda. Bir birliktelikte eğer eşitlik yoksa! İslam'a göre bir hanenin reisi kavramı var mıdır? Yani sorunlar oturulup konuşulduktan sonra ve ulaşılamayan sonuçta baskın olması gereken karakter (eğer eşitlik yoksa ve baskınlıktan kastım baskıcılık değildir kesinlikle) kimdir? Beraber olduğum insanın söylediği bir ifadeden yola çıkarak bu maili size yazmaya karar verdim. İfade bir hadis üzerine: "Kadınların Allah'tan başka bir varlığa tapmasını isteseydim bu eşleri olurdu" hadisinin sizin tarafınızdan sahih olmadığı konusu bana iletildi. Bunu söylememdeki murat birlikte olduğum insanın bana itaatini sağlamaya çalışmamdan kaynaklanmıyor, ama ortak paydayı bulmak adına itaatsizliği veyahut kadın haklarını ön plana çıkarmaya çalışmak da ne kadar doğru diye düşünmekten kendimi alamıyorum. Size anlatmaya çalıştığım asıl olarak şu: Bir kadınla bir erkeğin arasındaki münasebetler ne çerçevede düzenlenmek zorundadır? Bu soru benim için gerçekten önemli...Ben hayatımı gerçekten inandığım değerler çerçevesinde şekillendirmek istiyorum ve bu çerçeveyi çizerken de kimseye zulmetme taraftarı değilim. Aynı şekilde kendimi de yıpratmak istemiyorum. Uzun zamandır benim tarafımdan konusu dahi edilmemesine karşın bir iktidar çekişmesi yaşanmakta ve bu çekişmenin ne şekilde çözülebileceğini bilemiyorum. Bu çekişmenin sonucunun belirlenmesi bizim hayatımızın bundan sonraki kısmında davranışlarımıza esas olmakla birlikte geleceğe birlikte yürüyüp yürümeyeceğimizin kararını vermek açısından da etkili olacaktır. [/I][/COLOR][/SIZE][/FONT]
Aslında söylemek istediklerimi tam olarak ifade edemiyorum ve yuvarlak cümlelerle bir şeyleri anlatmaya çalışıyorum, ama özele girerek sizi rahatsız etmek istemiyorum. Eğer bana bu konularda yardımcı olur ve cevap verir iseniz ve benim de konuyu netleştirmem gerekir ise size tekrar yazarım.
Eğer yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkür ederim. dk.
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt