Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Evlilikte Eşlerin İhtiyaçları Nelerdir? (1 Kullanıcı)

Aşkâ Mecnun

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Tem 2006
Mesajlar
3,521
Tepki puanı
2
Puanları
0
Konum
Fatih - İstanbul
Evlilik, eşlerin karşılıklı fedakarlığı ve birbirlerinin ihtiyaçlarını gidermeleri temeli üzerinde kurulur. Bu yüzden her iki eşin de birbirlerinin ihtiyaçlarının farkında olması ve bu ihtiyaçların karşılandığı müşfik ve faal ortam oluşturmak için ellerinden geleni yapması büyük önem taşır.

1- Sevgi ve güven: Eşlerin birbirini şartsız bir şekilde kabul etmeleri ve sevmeleri gerekir. Elbette bu, uygunsuz davranışlarının hoşgörüyle karşılanacağı anlamına gelmez.

2- İlgi ve destek: Eşlerin birbirinin sıkıntılarıyla, başkalarıyla olan problemleriyle, yaptıkları iş ve faaliyetlerle ilgilenmeleri, zorluklarla başa çıkmayı kolaylaştıracaktır.

3- Anne baba olma: Yine evlilikte anne baba olmak büyük önem taşır. Anne babalık büyük sorumluluk olduğu kadar, tadılması şart olan bir zevktir.

4- Çocukları büyütme sorumluluğunu paylaşma: Eşler bu önemli sorumluluğu paylaşmalı ve ortak bir çalışma yürütmelidir. Anne, bu sorumluluğu tek başına üstlenmemelidir.

5- Direk ve açık iletişim: İletişim, yani aile fertlerinin fikir ve duygu alışverişinde bulunmaları; birbirlerini anlamaları; problemlerini, üzüntü ve sevinçlerini birbirleriyle paylaşmaları büyük bir önem taşır.

6- Şahsi serbestlik hakkı: Evli olan kişiler, kendi kimliklerini unutmamalı, belli bir ölçüde bağımsız olmalıdırlar. Pek çok çiftin ilişkisi, masallarda olan, herşeyi birlikte yapmalıyız efsanesi yüzünden teklemeye başlayabilir. Eşlerin kendilerine göre faaliyetleri, zevkleri olmalıdır.

7- Düzen, uyum ve aile birliğinin devamı: Aile, kendisini hem dışarıdan, hem içeriden gelebilecek fiziki saldırılara karşı güvende hissetmeliyiz.

8- Ailenin biraraya gelmesi: Ailenin morali, aile fertleri arasındaki temasın miktarına çok fazla bağlıdır. Yemek ve sohbet saatleri ailenin biraraya gelmesi için ideal fırsatlardır.

9- Ev işlerinin sorumluluğunu paylaşma: Eve bakma, yalnızca anne babanın değil, herkesin sorumluluğundadır. Çocuklara evle ilgili sorumluluklar ne kadar erken verilirse, o kadar iyi olur.

10- Manevi değerlere sahip çıkma: Özgüvenin gelişmesi, ruhi gelişmenin temel niteliklerinden biridir. Bu yüzden birlikte yapılan ibadetler, dualar, bayram ve kandillerin kutlanması ihmal edilmemesi gereken fırsatlardır.

Evlilik hayatında mutlu olmanın anahtarı, sorumluluk duymaktır.

Eşinize ve çocuklarınıza karşı derin bir sorumluluk duyarsanız, o zaman onları mutlu etmek için çalışırsınız. Bu da sizin yaşama sevincinizi ve enerjinizi artırır.


Kaynak= Banu Şenyürek Özyön
İlkadım Dergisi, 2003 , Aralık
 

Aşkâ Mecnun

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Tem 2006
Mesajlar
3,521
Tepki puanı
2
Puanları
0
Konum
Fatih - İstanbul
RE: Evlilikte Eşlerin İhtiyaçları Nelerdir?

KAÇ YAŞINDA EVLENMELİ?

Zaman deyince, uygun evlenme yaşı da çok önemli bir konudur. Cinslere göre konuşursak, erkek, yapı olarak daha geç olgunlaşır. Bu, fizyolojik olarak da bilinen bir gerçektir. Bunu bazı şovenist erkekler “Erkek olmak zor bir iştir” diye yorumlarlar. Şaka bir yana, erkeğin evlilik sorumluluğunu üstlenecek kıvama gelmesi yirmibeş yaşından önce zordur gerçekten de. Hele bizim gibi bağımlı özellikleri olan, gençlerin bile çocuk muamelesi gördüğü bir toplumda, bu yaşı otuza bile taşıyabiliriz. Ancak geç evlenmenin erkekler için bazı hatalara düşme riskini arttırdığını da unutmamak lâzım.

Bayanlar ise çok daha erken dönemlerden itibaren evlilik ve anneliğe hazır gibidirler. Dolayısıyla günümüzde genel kabul gören ortalama olan yirmi yaş civarı mantıklı sayılır. Tabii bu yaşı eğitim vb sebeplerle biraz ileriye almak da mümkündür, ama kişilik fazla kemikleşmeden evlenmekte de fayda vardır bayanlar için. Zira evlilik bir ölçüde elastik olmayı, uzlaşabilmeyi, gereğinde taviz verebilmeyi gerektirir. Yaş fazla ilerlemiş, yaşama tarzı oturmuş ise, karşısındakine uyum sağlamak güçleşecektir.

“Bunca yıllık huyumu değiştiremem ki!”

İdeal olanı, erkeğin sorumluluk üstlenecek, gerektiğinde eşine yol gösterecek bir olgunluğa eriştiği yirmibeş-otuz yaşlarında, bayanın da kendini ve hayatı tanıyıp fazla da kişiliği kemikleşmeden yirmi yaşlarında yapacağı evliliktir. Arada beş-on yaş fark olması da tavsiye edilir zaten; özellikle ileriki yıllar açısından.
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt