Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Evliliğe adım atarken (2 Kullanıcı)

Ravza_Nur

Kayıtlı Kullanıcı
Karşı cinsimizle, beğendiğimiz ve eşimiz olmasını istediğimiz kişiyle, birbirimizi tanımak, fikir teatisinde bulunmak ve aradaki muhabbeti sıcak tutmak niyetiyle telefon, mesaj, vb. veya yüz yüze görüşmemizde sakınca var mıdır? Sakıncalı ise bu niyetlerimizi gerçekleştirmemiz hangi yollarla olabilir? Sakıncalı değilse bu görüşmelerde ne gibi hususlara dikkat edilmelidir? Ailelerin de haberdar olduğunu düşünerek, bu gibi ilişkilerde izlenilmesi gereken yol ne olmalıdır?

Evlilik Allahın emri ve takdiridir. Bu kuruma adım atmak fıtratın da gereğidir. Fakat bu kuruma adım atmanın şüphesiz âdâp ve erkânı vardır. İyi bir seçim yapılması, dünya ve âhiret mutluluğunu birlikte düşünerek tercihte titiz olunması, gerekirse bilenlere danışılması, evleneceği kıza veya erkeğe bakılması, görülmesi, onun tanınması, bunun için yapılan görüşmelerde ve konuşmalarda ahlâk, iffet, izzet, kişilik, olgunluk, dürüstlük, doğruluk, nezâket ve nezâhet gibi yüksek değerlerin korunması ve yaşanması büyük önem arz eder.

Bu değerleri kısaca ele alalım:

1 İyi bir seçim yapmak: Evleneceğimiz aday hakkında iyi ve hayırlı bir seçim yapmak için öncelikle Allaha sığınmalıyız ve Ona güvenmeliyiz. Onun takdir ve tensibine râzı olmamız gerektiğini unutmamalıyız.

Tevhid inancımıza yakışır şekilde bu tercih kriterimiz temelde bulunduktan sonra, seçimimizi yaparken kendi tercihlerimizi göz önünde bulundurmalıyız. Dîni, dindarlığı, ahlâk ve huy güzelliği, soyu, alışkanlıkları, mesleği, vs. kendi kişiliğimize ve yaratılışımıza uygun değerlendirme ölçülerimizi ortaya koymalıyız. Fakat bu tespitler için karşı tarafı rahatsız etmemeli, beğendiğimizde henüz işin başındayken durduk yerde ümit vermemeli (Allahtan hayırlısını istemeli), beğenmediğimiz hususlar olduğunda da kınayıcı ve aşağılayıcı üslûplardan kaçınmalıyız dedi koduya meydan verecek söz ve davranışlardan uzak durmalıyız.

2 Dünya ve âhiret mutluluğunu birlikte düşünerek tercih yapmalıyız. Bu değerlendirme ölçüsünde dini, dindarlığı, ahlâk ve huy güzelliği, kötü alışkanlıklara sahip olmaması, onu Allah için tercih ediyor oluşumuz önemlidir. Bunu yaparken onu dindar gözükmeye, bizim veya âilemizin gözüne girmeye davet etmemize gerek yoktur. Ölçülerimizi abartarak kendimiz hatâsızmışız gibi karşı tarafı incitmeye de gerek yoktur. Onu olduğu gibi kabul etmeli, onun da bizi olduğumuz gibi kabul etmesini istemeliyiz. Birbirimize açık yürekli davranmalıyız. Kusurlarımızı gizlememeliyiz.

3- Eğer yukarıdaki basamaklarda karar aşamasına gelmişsek, ona bakabilir, onu tanıyabilir ve onunla meşrû çerçeve içinde görüşebiliriz. Fakat karar aşamasında değilsek, onunla bu konuda görüşmek, ona ümit vermek, ona teklif götürmek henüz erken olacaktır. Çünkü kararımızı olumsuz verdiğimizde, bu karşı tarafı rencide edecektir. İnsanları duygusal yönden aldatmak doğru değildir.

Muğîre bin Şube (ra) der ki: Bir kadınla evlenmek istedim. Resûlullah (asm):

Kadını gördün mü? Ona baktın mı? buyurdu.

Hayır! dedim.

Allahın Resûlü (asm):

Onu gör ve bak! Anlaşabilmeniz ve birbirinizi sevebilmeniz için bu şarttır! buyurdu.1

Burada geçen görmek ve bakmak, konuşmayı dışarıda bırakmaz. Fakat konuşma üçüncü ve önemli bir aşamadır. Konuşmada aldatma, hîle yapma, yalan söyleme, hoş görünme gibi olumsuz unsurlardan sakınmalı ve konuşma üçüncü bir şahsın denetiminde yapılmalıdır.

Çünkü Resûlullah (asm): Biriniz, mahreminden başka bir kadınla baş başa kalmasın!2 buyurmaktadır.

4- Görüşmede her iki taraf yek diğerinin iffetini, nâmûsunu ve onurunu, kendi iffeti ve onuru gibi bilmeli; karşı tarafın ne iffetini, ne de onurunu rencîde edici tutum ve davranışlardan şiddetle kaçınmalıdır. Görüşmeden sonra vazgeçilebileceği hiçbir zaman akıldan uzak tutulmamalı vazgeçildiği takdirde karşı tarafa söz ve leke getirici davranışlardan uzak durmalıdır. Bu konuda İslâm toplumunun hassas dengelerini kuvvetle önemsemek ve dikkate almak çok yerinde olacaktır. Hiç şüphesiz görüşmelerde tokalaşmak dahil hiçbir şekilde beden temasına cevaz yoktur. İki taraf da bu konuda karşı tarafın hassâsiyetine saygı duymalı, hassâsiyeti sarsıcı davranışlar içinde bulunmamalıdır.

Dipnotlar:
1- Nesâî, K. Nikâh, 17,
2- Buhârî ve Müslim.

_Resul_

Kayıtlı Kullanıcı
RE: Evliliğe adım atarken

çok güzel eline ve düşüncene sağlık selametle..

sehidearzu

Kayıtlı Kullanıcı

B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)ALLAH RAZI OLSUNB)B)B)B)B)B)B)B)B)B)

kabei serif

Kayıtlı Kullanıcı

BİLGİ HAZİNESİ KARDEŞİM SENİ BİR KEZ DAHA CANDAN VE YÜREKDEN KUTLUYORUM ARAŞTIRARAK KARDEŞLERİMİ HER KONUDA BİLGİLENDİRDİĞİN İÇİN RABBİM SENİ CENNETİNE KOYSUN İNŞAALLAH.SENİ VE AİLENİ CANDAN VE YÜREKDEN KUTLUYOR SİZLERİ RAHMANA EMANET EDİYORUM...SELAMETLE.

umeyye

Kayıtlı Kullanıcı

ALLAH RAZI OLSUN KARDEŞİM EMEĞİNE SAĞLIK

HER KONUDA OLDUĞU GİBİ EVLİLİK VE EŞ SEÇME KONUSUNDA ÖRNEK ALACAĞIMIZ TEK KİŞİ EFENDİMİZ (S.A.V ) DİR.

EFENDİMİZ BİR HADİSLERİNDE EVLENECEK OLDUĞUMUZ KADINI DÖRT ŞEY İÇİN SEÇİN BUYURUYOR B) DİNİ İÇİN B)MALI İÇİN B) GÜZELLİĞİ İÇİN B)SOYU İÇİN SİZ YİNEDE DİNİ İÇİN OLANI SEÇİN BUYURUYOR.

NE YAZIKKİ GÜNÜMÜZ GENÇLİĞİ EVLENECEKLERİ ZAMAN BU KIRİTERLERİ GÖZ ÖNÜNDE BİLE BULUNDURMUYOR.BİZ BİR BİRİMİZİ SEV. DİYOR VE EVLENİYORLAR.İSLAM FITRATI VE PEYGAMBER SÜNNETİ ÜZERİNE KURULMAYAN İÇKİ VE ALKOL İLE TEMELİ ATILAN BU YUVALAR NEYAZIKKİ EVLENDİKTEN KISA BİR SÜRE SONRA ÇATLAK VERMEYE BAŞLIYOR.EVLİLİK BİNASINDAKİ BU ÇATLAKLAR SONRAKİ YILLAR İÇİNDE EVLİLİK BİNASININ YIKILMASINA BU KİŞİLERİNDE ENKAZIN ALTINDA KALMASINA SEBEP OLUYOR.BU ENKAZDAN ÇIKAN ÇOCUKLARDA İLERLEYEN YILLARDA EBEVEYİ SEVGİSİ TERBİYESİNDEN MAHRUM KALIYOR .BUNUN SONUNDA ANNE BABA TERBİYESİNDEN MAHRUM KALAN ÇOCUKLAR HER TÜRLÜ PİSLİK VE KÖTÜ YOLA DÜŞÜYOR.

CENABI MEVLAM TÜM ÜMMETİ MUHAMMEDE VE İNSANLIĞA HAYIRLI DİNİ MÜBİNE KİTABULLAHA VE EFENDİMİZİN SÜNNETİNE UYGUN EŞ ÇOCUK VE YUVA NASİP EYLESİN AMİN

Ravza_Nur

Kayıtlı Kullanıcı

resul acer yazdı:
çok güzel eline ve düşüncene sağlık selametle..
Kardeşim öğrenme arzunuzdan dolayı siz değerli kardeşlerimi kutluyorum.Rabbim hepinizden razı olsun

nurettin

Kayıtlı Kullanıcı

BİLGİ HAZİNESİ KARDEŞİM SENİ BİR KEZ DAHA CANDAN VE YÜREKDEN KUTLUYORUM ARAŞTIRARAK KARDEŞLERİMİ HER KONUDA BİLGİLENDİRDİĞİN İÇİN RABBİM SENİ CENNETİNE KOYSUN İNŞAALLAH.SENİ VE AİLENİ CANDAN VE YÜREKDEN KUTLUYOR SİZLERİ RAHMANA EMANET EDİYORUM...SELAMETLE.

Ravza_Nur

Kayıtlı Kullanıcı

sehidearzu yazdı:
B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)ALLAH RAZI OLSUNB)B)B)B)B)B)B)B)B)B)
Rabbim cümlemizden razı olsun.Hayatınızda her şey gönlünzce olsun kardeşim güller için çok tşk,bu arada kırmızı gülü çok severim ayrıca tşk,SELAM VE DUA İLEB)B)B)

Ravza_Nur

Kayıtlı Kullanıcı

velcome yazdı:
Ben tşk ediyorumki böylesine öğrenme arzusu içinde olan kardeşlerimiz var diye,Rabbim cümlenizden razı olsun inş,dualarınız kabul olsun

nurettin

Kayıtlı Kullanıcı

bir gülün nesi tüm güllerin kokusu var allah razı olsun ravza kardeşim...selam .ve.dua.ile

Ravza_Nur

Kayıtlı Kullanıcı

nurettin yazdı:
bir gülün nesi tüm güllerin kokusu var allah razı olsun ravza kardeşim...selam .ve.dua.ile
Rbbim cümlemizden razı olsun kardeşim,dua ile

goNuL_

Kayıtlı Kullanıcı

ALLAH RAZI OLSUN KARDEŞİM ES SELAMUN ALEYKÜM...

meftun61

Kayıtlı Kullanıcı

S.A EMEĞİNE SAĞLIK KARDEŞİM.ÇOK GÜZEL BİR ANLATIMDI.

uzeyr

Kayıtlı Kullanıcı

verdiğiniz bilgiler cok güzel kardeşim ALLAHCC RAZI OLSUN SİZDENB)B)B)

mmhn

Kayıtlı Kullanıcı

allah razı olsun ama malesef yeni nesil için bunlar hiç bişey ifade etmiyor AEO

edaalican

Kayıtlı Kullanıcı

ALLAH RAZI OLSUN KARDEŞİM EMEĞİNE SAĞLIK...

eliffff

Kayıtlı Kullanıcı

s.a.allah razı olsunB)

nihalim

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.hatim-online.com

EMEĞİNİZE SAĞLIK B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)GÜZEL BİR PAYLAŞIMB)B)B)B)B)B)B)B)B)ALLAH'A EMANET OLUNB)B)B)B)B)B)B)

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt