Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Evlenecek erkeklere tavsiyeler (1 Kullanıcı)

mektubat

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.caglarnetwork.com
Sual: Evlenecek erkeklere tavsiyeleriniz nelerdir?
CEVAP
Şunlara riayet eden erkek mutlu olur:

1- Eşine karşı her zaman, güzel huylu olmalı. Allahü teâlâ iyi huylu olanları sever, huysuzları sevmez. Eşini incitmek haramdır. Ona karşı her zaman, yumuşak davranmalı. Eve gelince selam verip hâl ve hatırını sormalı, şakalaşmalı. Eşi ile oynamak sevaptır. Sıkıntısını, düşmanlarını, borçlarını söyleyerek onu üzmemeli. Üzüntülü ise, onu çok sevdiğini, söyleyip halini sormalı, tatlı şeyler söylemeli. Bir hadis-i şerif meali:
(Müslümanların en iyisi, en faydalısı, eşine karşı iyi ve faydalı olandır.) [Nesai]

2- Yapması zor olan şeyleri bile inşallah yaparım diye söz vererek gönlünü almalı. Çünkü o, kendisine alışmış olan dostu, dert ortağı, yemeklerini yapan, çocuklarını yetiştiren fedakâr eşidir.

3- Çocuk terbiyesinde, ona yardımcı olmalı. Bebek, gece gündüz ağlayıp anasına hiç rahat vermeyen, onu insafsızca üzen bir alacaklıdır. O halde, ona yardım edene, Allahü teâlâ yardım eder.

4- Ona, gücü yetiyorsa o şehirde âdet olan elbisenin, ziynetlerin en kıymetlisini almalı. Sokağa çıkarken, bunları da örtmeli, yabancıya göstermemeli. Helalinden en iyi gıdalar almalı. Yemeği yalnız yememeli. Çoluk çocukla yemek sevaptır. Eve nafaka alırken kısmamalı, israf da etmemeli. Çoluk çocuğa verilen paranın sevabı, sadaka sevabından daha çoktur. Nafaka temin edemeyenin evlenmesi haramdır.

5- Eşi ile iyi geçinmeli. Onu azarlamamalı, yüksek sesle konuşmamalı. Mala ve namusa hıyanet etmeyen kadınları dövmek değil, onları hiçbir suretle üzmek caiz değildir. Dünya işlerindeki kusuru için, dövmek şöyle dursun, acı, sert bile söylememelidir. Kadınların kalbleri ince ve nazik olduğundan, birbirlerini çekemeyenleri çoktur. Bu bakımdan, bilhassa yeni evliler, uyanık olmalı, ana, kız kardeş ve başka kadınların, eşini çekiştirmelerine aldanmamalı, böyle şeyler söylenmesine fırsat vermemeli. Böyle sözlere uyarak eşini incitmekten sakınmalı. Anası ve kız kardeşleri için eşinin söylediklerine karşı da uyanık olmalı. Anaya eziyet edilmesine fırsat vermemeli. Anasına, kendisi, eşi ve çocukları, muhakkak saygı göstermeli. Ana babaya, kayın valide ve kayın pedere saygı, hizmet edilmesi birinci vazife olmalı. Büyüklerin rızasını, duasını almaya çalışmalı, hayır dualarını, büyük kazanç bilmeli.

6- Huysuzluğunu yumuşak karşılamalı. Onunla iyi geçinmeye çalışmalı. Akıllı eşler, birbirini üzmez. Hayat arkadaşını üzmek, ahmaklık alametidir. Huysuz kimsenin eşi, devamlı üzülerek sinirleri bozulur. Sinir hastası olur. Böylece çeşitli hastalıklar meydana gelir. Eşi hasta olan kimse, perişan olmuş demektir. Eşinin hizmet ve yardımlarından mahrum kalmıştır. Ömrü, onun dertlerine çare aramakla geçer. Bütün bu sıkıntılara kendi huysuzluğu sebep olmuştur. Ne yazık ki bu pişmanlığının faydası olmaz. O halde; eşine yapacağı huysuzluğun zararı kendine olur. Ona karşı, hep güler yüzlü, tatlı dilli olmaya çalışmalı!

7- Huyu değişirse, suçu kendinde bulup, ben iyi olsaydım, o da böyle olmazdı, demeli.

8- O kızınca, susmalı. Böylece, pişman olup, özür dileyebilir. İyilikleri görülünce Allahü teâlâya şükretmeli ve ona dua etmeli. Öyle davranmalı ki, eşim beni çok seviyor intibaını vermeli.

9- Günah olmayan kusurlarını görmemeli. Günahlardan vazgeçmesini, namaza, oruca ve gusle devam etmesini tatlı ve yumuşak sözlerle anlatmalı. Kıymetli şeyler alacağını söz vererek ibadetleri yaptırmalı, günahlarını önlemeli. Ayıplarını, sırlarını, herkesten gizlemeli. Kur'an okumasını ve ilmihalini öğretmeli. Ehl-i sünnet âlimlerinin kitaplarını okumalı.

10- Ona, hep hayır dua etmeli. Çünkü, o, evinin bekçisi, aşçısı, terzisi, yoldaşı ve hayat arkadaşıdır.

Aile ve Kadın .:.: www.ailevekadin.com :.:.

Im_muslim

Kayıtlı Kullanıcı
9- Günah olmayan kusurlarını görmemeli. Günahlardan vazgeçmesini, namaza, oruca ve gusle devam etmesini tatlı ve yumuşak sözlerle anlatmalı. Kıymetli şeyler alacağını söz vererek ibadetleri yaptırmalı, günahlarını önlemeli. Ayıplarını, sırlarını, herkesten gizlemeli. Kur'an okumasını ve ilmihalini öğretmeli. Ehl-i sünnet âlimlerinin kitaplarını okumalı.

Selamünaleyküm kardeşim. Emeğine sağlık. ALLAH razı olsun.
ALLAHım hayırlı kişilerle karşılaştırsın inşaALLAH...
Yalnız yukarıda ki belirttiğim kısmı anlayamadım. Tabi yazı size ait değil sanırım. Yardımcı olacağınızı umuyorum.

Selametle kalınız

_SeNaToR_

Yasaklı Kullanıcı
imanlı islam ahlakı olan bir hanımla evlenmeli gerisi güzel gelir.

mektubat

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.caglarnetwork.com

Selamünaleyküm kardeşim. Emeğine sağlık. ALLAH razı olsun.
ALLAHım hayırlı kişilerle karşılaştırsın inşaALLAH...
Yalnız yukarıda ki belirttiğim kısmı anlayamadım. Tabi yazı size ait değil sanırım. Yardımcı olacağınızı umuyorum.

Selametle kalınız

Aleyküm selam kardeşim.Cenab-ı Hak cümlemizden razı olsun.Amin kardeşim amin.
Kıymetli şeyler alacağını söz vererek ibadetleri yaptırmalı, günahlarını önlemeli
sözünden muradın ibadetlerine devam ettiği müddetçe ahirette alacağı ecirin büyüklüğünü anlatmak terk ettiği zaman başına gelecekleri usanmadan anlatarak onu ateşten korumak diye anladım kardeşim sizde selametle kalın..

Bi_iznillah

Kayıtlı Kullanıcı
bayanlara olan tavsiyelerinizide bekliyoruz....

Bi_iznillah

Kayıtlı Kullanıcı
linki göremiyorum hemen bakcam da selam ve dua ile inş.

Bi_iznillah

Kayıtlı Kullanıcı
:))) beni güldürdünüz Allah ım da sizi güldürsün... :))

Im_muslim

Kayıtlı Kullanıcı
Aleyküm selam kardeşim.Cenab-ı Hak cümlemizden razı olsun.Amin kardeşim amin.
Kıymetli şeyler alacağını söz vererek ibadetleri yaptırmalı, günahlarını önlemeli
sözünden muradın ibadetlerine devam ettiği müddetçe ahirette alacağı ecirin büyüklüğünü anlatmak terk ettiği zaman başına gelecekleri usanmadan anlatarak onu ateşten korumak diye anladım kardeşim sizde selametle kalın..

Selamünaleyküm kardeşim. ALLAH razı olsun.
Ya ben bir an için dünyevi kıymetli şeyler aklıma gelince anlamadım. Ama dediğiniz son derece doğru. ALLAH razı olsun.
ALLAHım dünyamızı ve ahiretimizi kurtacak Saliha Hanımlar nasip etsin inşaallah...

Selametle kalınız kardeşim...

yunbet

Kayıtlı Kullanıcı
şurası dikkatimi çekti Nafaka temin edemeyenin evlenmesi haramdır. o zaman işimiz zor büğünün dünyasın da

mektubat

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.caglarnetwork.com
Selamünaleyküm kardeşim. ALLAH razı olsun.
Ya ben bir an için dünyevi kıymetli şeyler aklıma gelince anlamadım. Ama dediğiniz son derece doğru. ALLAH razı olsun.
ALLAHım dünyamızı ve ahiretimizi kurtacak Saliha Hanımlar nasip etsin inşaallah...

Selametle kalınız kardeşim...

Aleyküm selam kardeşim.Cenab-ı Hak cümlemizden razı olsun.Amin kardeşim Allahü teala cümlemize salihlerden olmayı ve saliha hanım nasib eylesin.Sizde selametle kalınız kardeşim..

mektubat

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.caglarnetwork.com
şurası dikkatimi çekti Nafaka temin edemeyenin evlenmesi haramdır. o zaman işimiz zor büğünün dünyasın da

Evet.Burada nafakanın fıkh kitablarındaki tanımını bilmemiz işimize yarayacaktır.
Nikâye) kitâbının fârisî şerhinde buyuruyor ki:

Nafaka, insanın yaşayabilmesi için lâzım olan şey demekdir. Bu da, yiyecek, giyecek ve ev olduğu (Hadîka)da ve (İbni Âbidîn)de, nafaka bâbında ve hac bahsi başında da yazılıdır. Ya’nî mutbah masrafı ve giyim eşyâsı masrafı ve ev kirâsı ile ev eşyâsı masrafıdır. Bu masraflar, şehrin âdetine, piyasaya ve akrabâ ve arkadaşlara göre ayârlanır. Zemâna ve hâle göre değişir. Her memleketde başkadır.

İşimiz zor derken kastettiğinizi anlıyorum fakat Allahü teala rızkınıza kefilim siz onu bana bırakın diyor.Sebebe yapışıldıktan sonra O'na asi olmaz emrettiği yolda gidersek o zaman işte problem kalmaz.

ebuzer25

Kayıtlı Kullanıcı
erkeklere bu tavsiyeler cok güzel mektubat kardeş:)şu da düşündürücü acaba böyle kadın ruhundan anlayan anlayışlı erker su devirde ne kadar var?RABBİM siz salıha eşler versin

mektubat

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.caglarnetwork.com
erkeklere bu tavsiyeler cok güzel mektubat kardeş:)şu da düşündürücü acaba böyle kadın ruhundan anlayan anlayışlı erker su devirde ne kadar var?RABBİM siz salıha eşler versin

Erkek olsun kadın olsun.Her insanın ruhunu yaratan Cenab-ı Haktır.Bunlara islamiyete uymalarınıda emreden O.İşte burada herkes otursun kendini hesaba çeksin.Bizde O'nun kuluyuz evleneceğimiz veya evli olduğumuz insanda.Hadis-i Şerifte buyuruldu ki;Amirleriniz amellerinizdir.Biz islamiyetin dışına hiçbir alanda çıkmazsak Allahü teala da bize Seadet-i Dareyn(İki cihan mutluluğu)ihsan eder.Erkek bilirse Saliha hanımın kıymetini ,Kadında erkeğin Salih olanının kıymetini bilirse o ev cennet olur.İnşallahü teala sizlerede bizlerede Cenab-ı Hak Salih ve Saliha olabilmeyi evlenecek olanlara da Hayırlı eşler nasib eylesin.Amin.
Fârisî mısra’ tercemesi:

Kerîmlerle yapılan işler zor olmaz.

Arabî mısra’ tercemesi:

Bir kimse ki, bu düâya âmîn diye,
Hak teâlâ, o kula rahmet eyleye!:)

abı_hayat

Kayıtlı Kullanıcı
Evlenecek erkeklere tavsiyeler

1- Eşine karşı her zaman, güzel huylu olmalı. Allahü teâlâ iyi huylu olanları sever, huysuzları sevmez. Eşini incitmek haramdır. Ona karşı her zaman, yumuşak davranmalı. Eve gelince selam verip hal ve hatırını sormalı, şakalaşmalı. Eşi ile oynamak sevaptır. Sıkıntısını, düşmanlarını, borçlarını söyleyerek onu üzmemeli. Üzüntülü ise, onu çok sevdiğini, söyleyip halini sormalı, tatlı şeyler söylemeli.

Bir hadis-i şerif meali:

(Müslümanların en iyisi, en faydalısı, eşine karşı iyi ve faydalı olandır.) [Nesai]

2- Yapması zor olan şeyleri bile inşallah yaparım diye söz vererek gönlünü almalı. Çünkü o, kendisine alışmış olan dostu, dert ortağı, yemeklerini yapan, çocuklarını yetiştiren fedakâr eşidir.

3- Çocuk terbiyesinde, ona yardımcı olmalı. Bebek, gece gündüz ağlayıp anasına hiç rahat vermeyen, onu insafsızca üzen bir alacaklıdır. O halde, ona yardım edene, Allah yardım eder.

4- Ona, gücü yetiyorsa o şehirde âdet olan elbisenin, ziynetlerin en kıymetlisini almalı. Sokağa çıkarken, bunları da örtmeli, yabancıya göstermemeli. Helalinden en iyi gıdalar almalı. Yemeği yalnız yememeli. Çoluk çocukla yemek sevaptır. Eve nafaka alırken kısmamalı, israf da etmemeli. Çoluk çocuğa verilen paranın sevabı, sadaka sevabından daha çoktur. Nafaka temin edemeyenin evlenmesi haramdır.

5- Eşi ile iyi geçinmeli. Onu azarlamamalı, yüksek sesle konuşmamalı. Mala ve namusa hıyanet etmeyen kadınları dövmek değil, onları hiçbir suretle üzmek caiz değildir. Dünya işlerindeki kusuru için, dövmek şöyle dursun, acı, sert bile söylememelidir. Kadınların kalbleri ince ve nazik olduğundan, birbirlerini çekemeyenleri çoktur. Bu bakımdan, bilhassa yeni evliler, uyanık olmalı, ana, kız kardeş ve başka kadınların, eşini çekiştirmelerine aldanmamalı, böyle şeyler söylenmesine fırsat vermemeli. Böyle sözlere uyarak eşini incitmekten sakınmalı. Anası ve kız kardeşleri için eşinin söylediklerine karşı da uyanık olmalı. Anaya eziyet edilmesine fırsat vermemeli. Anasına, kendisi, eşi ve çocukları, muhakkak saygı göstermeli. Ana babaya, kayın valide ve kayın pedere saygı, hizmet edilmesi birinci vazife olmalı. Büyüklerin rızasını, duasını almaya çalışmalı, hayır dualarını, büyük kazanç bilmeli.

6- Huysuzluğunu yumuşak karşılamalı. Onunla iyi geçinmeye çalışmalı. Akıllı eşler, birbirini üzmez. Hayat arkadaşını üzmek, ahmaklık alametidir. Huysuz kimsenin eşi, devamlı üzülerek sinirleri bozulur. Sinir hastası olur. Böylece çeşitli hastalıklar meydana gelir. Eşi hasta olan kimse, perişan olmuş demektir. Eşinin hizmet ve yardımlarından mahrum kalmıştır. Ömrü, onun dertlerine çare aramakla geçer. Bütün bu sıkıntılara kendi huysuzluğu sebep olmuştur. Ne yazık ki bu pişmanlığının faydası olmaz. O halde; eşine yapacağı huysuzluğun zararı kendine olur. Ona karşı, hep güler yüzlü, tatlı dilli olmaya çalışmalı!

7- Huyu değişirse, suçu kendinde bulup, ben iyi olsaydım, o da böyle olmazdı, demeli.

8- O kızınca, susmalı. Böylece, pişman olup, özür dileyebilir. İyilikleri görülünce Allah’a şükretmeli ve ona dua etmeli. Öyle davranmalı ki, eşim beni çok seviyor intibaını vermeli.

10- Ona, hep hayır dua etmeli. Çünkü, o, evinin bekçisi, aşçısı, terzisi, yoldaşı ve hayat arkadaşıdır...

ALINTI...

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt