Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Eşini kıskanmak (1 Kullanıcı)

Huyela

Kayıtlı Kullanıcı
Sual: Karı-kocadan birinin eşini kıskanmasında bir sakınca var mıdır?
CEVAP
Bazıları eşini kıskanmayı ayıp gibi, çağ dışı gibi göstermeye çalışıyorlar. Gayur olmak, yani namusunu korumak için, meşru hudutlar içinde kıskançlık göstermek dinimizin emridir.
Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Allahü teâlâdan daha gayuru yoktur ve bunun için fuhşu yasaklamıştır.) [Buhari]

(Namus gayreti imandan, kadın-erkek bir arada eğlenmek de nifaktandır.) [Deylemi]

Namusunu kıskanmayana deyyus denir. Deyyuslar için hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Allahü teâlâ, Cenneti yaratınca, “Cimri, sana giremez, deyyus senin kokunu bile duyamaz” buyurdu.) [Deylemi]

(İçki içene, ana-babasına âsi olan kimseye ve deyyusa, Cennete girmek haramdır.) [İ.Ahmed]

Bu büyük günahları işleyen kimsenin zerre kadar da olsa imanı varsa, günahlarının cezasını çektikten sonra Cennete gider. Fakat günahlar insanı küfre sürüklediği için, bu günahlara devam etmek büyük felakete yol açar. Zararın neresinden dönülürse kârdır. Bir an önce tevbe edip günahlardan sıyrılmalıdır. Tevbe eden, hiç günah işlememiş gibi olur.

Kadının, kocasını da kıskanması normaldir. Fakat kıskançlığıyla meşru sınırı aşmamalıdır. (Allahü teâlâ, kıskançlığı kadınlara ve cihadı erkeklere yükledi. Hangi kadın, bu emre iman ederek sabrederse, şehid olan mücahid kadar sevap kazanır) hadis-i şerifinde de, kadınların sabır göstermelerine işaret buyurulmaktadır.

Sual: Gayur olmakla, kıskanmakla haset etmek arasında ne fark vardır?
CEVAP
Haset, kıskanmak, çekememek demektir. Yani, Allahü teâlânın birisine vermiş olduğu nimetin ondan gitmesini istemek demektir. Ondan gitmesini istemeyip de, kendisinde de olmasını istemek, haset olmaz. Buna gıpta etmek, imrenmek denir. Gıpta güzel bir huydur. İslamiyet’in ahkamına, yani farzları yapmaya ve haramlardan sakınmaya riayet eden, gözeten salih kimseye gıpta edilmesi vaciptir. Dünya nimetleri için gıpta etmek tenzihen mekruh olur. Birisinde bulunan kötü, zararlı şeyin gitmesini istemek, gayret olur. Gayret gösterene de gayur denir. Gayret, bir kimsede olan hakkına, onun başkasını ortak etmesini istememektir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Mümin gayur olur. Allahü teâlâ ise daha gayurdur.) [Müslim]

(Namus gayreti imandandır.) [Deylemi]

Allahü teâlânın gayret etmesi, kulunun kötü, çirkin şey yapmasına razı olmamasıdır.
İnsanın Allahü teâlâya gayret etmesi, haram işlenmesini istememekle olur.

Yusuf aleyhisselamın, (Sultanın yanında benim ismimi söyle!) demesi gayret-i ilahiyyeye dokunarak, senelerce zindanda kalmasına sebep oldu. İbrahim aleyhisselamın, oğlu İsmail’in dünyaya gelmesine sevinmesi, gayret-i ilahiyyeye dokunarak, bunu kurban etmesi emrolundu. Allahü teâlânın çok sevdiklerine, bazı evliyaya böyle gayret etmesi çok vâki olmuştur.

Eşini kıskanmak .:.: www.ailevekadin.com :.:.

kasım hadi

Kayıtlı Kullanıcı
ellerine saglık.
müslüman eşini elbette kıskanacak.
eşini kıskanmayan ne denir hepimiz biliriz.
selametele

Huyela

Kayıtlı Kullanıcı
(Namus gayreti imandan, kadın-erkek bir arada eğlenmek de nifaktandır.) [Deylemi]

umeyye

Kayıtlı Kullanıcı
Selamün Aleyküm Kardeşim ...

Eline emeğine sağlık RAHMAN razı olsun çok güzel ve değerli bir paylaşım MEVLA istifade etmeyi nasip eylesin

Selam ve Baki DUA ile ALLAH a emanet ol

Huyela

Kayıtlı Kullanıcı
Selamün Aleyküm Kardeşim ...

Eline emeğine sağlık RAHMAN razı olsun çok güzel ve değerli bir paylaşım MEVLA istifade etmeyi nasip eylesin

Selam ve Baki DUA ile ALLAH a emanet ol

Cenabı hak cümlemizden razı olsun.

Ahir ve akıbetimizi hayr eylesin.

Müstecab dualarınızı istirham ederim.

Vesselam.

Huyela

Kayıtlı Kullanıcı
Namusunu kıskanmayana deyyus denir. Deyyuslar için hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Allahü teâlâ, Cenneti yaratınca, “Cimri, sana giremez, deyyus senin kokunu bile duyamaz” buyurdu.) [Deylemi]

ebuzer25

Kayıtlı Kullanıcı
ALLAH razı olsun emegine saglık

#fani_dünya#

Kayıtlı Kullanıcı
o zaman bu zamanın erkeklerinin çogu deyyus olmuşta miletin haberi yok.
adamın karısı yanında yarı çıplak dolaşıyor adamın verdiği cevap şu:"biz eşimle bu gibi durumları çoktan aştık,ben ona çok güveniyorum oda bana"
yahu deyyus adam bunun güvenle ne alakası var desene sende iş bitmiş deyyuslasmışsın senin namusun o senin karın ve sen onun orasını burasını diğer erkeklere göstermesine izin veriyorsun!

ve ne yazıkki bunu sözde dindar müslümanlardada görünce midem kaldırmıyor pes diyorum artık adam hacı-hoca kızı öyle bir giyiniyorki utanmadan sıkılmadan kızıyla birlikte geziyor!

bence bir kadın kocasının ikazlarına ragmen hala dışarıya çıkarken özene bözene giyinip süsleniyorsa orasını burasını gösteriyorsa o kadın bişeyde yapmamış olsa bir kez psikolojik olarak kocasını aldatmıştır!(aldatmanında çeşitleri vardır zinada olduğu gibi)ve elbet cezasınıda çekecektir.
son zamanlarda başörtülülerde çogaldı aldatma olayları Allah muhafaza ne zaman gökten taş yagacak onu bekliyorum...

vesselam...

_YUSUF_

Yönetici
adamın karısı yanında yarı çıplak dolaşıyor adamın verdiği cevap şu:"biz eşimle bu gibi durumları çoktan aştık,ben ona çok güveniyorum oda bana"
yahu deyyus adam bunun güvenle ne alakası var desene sende iş bitmiş deyyuslasmışsın senin namusun o senin karın ve sen onun orasını burasını diğer erkeklere göstermesine izin veriyorsun!

ve ne yazıkki bunu sözde dindar müslümanlardada görünce midem kaldırmıyor pes diyorum artık adam hacı-hoca kızı öyle bir giyiniyorki utanmadan sıkılmadan kızıyla birlikte geziyor!

bence bir kadın kocasının ikazlarına ragmen hala dışarıya çıkarken özene bözene giyinip süsleniyorsa orasını burasını gösteriyorsa o kadın bişeyde yapmamış olsa bir kez psikolojik olarak kocasını aldatmıştır!(aldatmanında çeşitleri vardır zinada olduğu gibi)ve elbet cezasınıda çekecektir.
son zamanlarda başörtülülerde çogaldı aldatma olayları Allah muhafaza ne zaman gökten taş yagacak onu bekliyorum...

vesselam...

Selametle...

mervenur1

Kayıtlı Kullanıcı
selamun aleyküm allahım razı olsun emegine sağlık

Huyela

Kayıtlı Kullanıcı

vesselam...

Cenabı Hak muhafaza eylesin.

milletce idrakimizi ve gayretimizi arttırsın.

Dua eder dua beklerim.

konyali sema

Kayıtlı Kullanıcı
cok dogru söyliyorsun fani_dünya kardesim karisi yari ciplak gelen giden baksin sende güzel bir karim var diye böbürlen olurmu ya insan karisini nasil elalemin karsisina yari ciplak cikartir anlamiyorum ben bunlari Yüce RAbbim Herkesi ISLAH etsin AMIN.....

Huyela

Kayıtlı Kullanıcı
cok dogru söyliyorsun fani_dünya kardesim karisi yari ciplak gelen giden baksin sende güzel bir karim var diye böbürlen olurmu ya insan karisini nasil elalemin karsisina yari ciplak cikartir anlamiyorum ben bunlari Yüce RAbbim Herkesi ISLAH etsin AMIN.....

Nefsin gıdası haramlardır. Deyyus olmakta haramdır. Dolayısıyla nefsi emmare bunuda istiyor. Bizlerin buna anlam verememesi, rabbimizin bize bir ihsanı , insan yularını nefsin eline kaptırdımı deyyusluk dahil herşeyi yapabilir. Allahü teala muhafaza eylesin.

Huyela

Kayıtlı Kullanıcı
Behaeddin-i Buhari "kuddise sirruh" hazretleri buyurdular ki;

“Allah dostları” kınından çıkmış “kılıç” gibidirler. Fakat o kılıçla kimseye vurmazlar. Belasını arayanlar, kendileri gelir, boyunlarını vururlar o kılıçlara.

Nefsine, bir an bile fırsat verme. Daima baskı altında tut, ez onu. Yoksa o, baş kaldırıp seni ezer. Nefsine ne kadar muhalefet edersen, o kadar iyi neticelerine kavuşursun. Nefse uymamak, hep iyilik getirir. Her dert ve musibet de, ona uymaktan gelir.

Hastalıkta şifa vardır. Hasta, hastalığından dolayı şikâyet etmez ve sabrederse, günahları affolur. Ayrıca çok da sevap kazanır. Sonra, hastanın kalbi kırık olur, duaları makbuldür. Hasta, günah işlemeyi düşünemez. Şifa vermesi için Allah’a yalvarır daima. Hem sonra hasta, “ölüm”ü daha çok hatırlar. “Ahiret”i düşünür, günahlarına “tövbe” eder. Bu yüzden Allah’a daha yakın hisseder kendini. Bütün bunlar “şifa”dır işte. Manevi şifa yani.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt