Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

es selam esmasıyla ilgili bir bakarmısınız (2 Kullanıcı)

gülkoksam

Kayıtlı Kullanıcı
es selam;esenlik,barış ve mutluluğun kaynağı
arakadaşlar ben es selam esmasının anlamını bu şekilde biliyordum nette almıştım ama burada ve başka yerlerde farklı farklı anlamları var ya sizce doğrusu hangisi allah aşkına ya..birde bu şekilde anlamını falan buldum ve yazıyorduki günde 360 defa es selam ismini zikredenin gönlündeki bütün hacetleri kabul oluyormuş die okudum ve başladım bikaç haftadır okuyodum ama şimdi kafama bu takıldığı için okumayı tam istemiyorum ya bu internet sonuçta belki yalandan yazmışlardır diye soğudum ya of bana yardım edermisiniz lütfen yaa

H

hado77

selamun aleykum ve rahnetullahi ve berakatuhu

SELAM celle şanuhunun manası esenlik veren anlamında. insanlar arasında hilm ilm ve selamla mukabele dostu düşmana çevirir. eğer size biri uyarsa selam der gidersiniz. ALLAH tealanın selamını getirmek denen hal kudrete dair bir işaret bakımından elinden tuttuğun kudretin anahtarıdır. özünde esenliktir ancak bir kuvvetin açıklaması olmakla birlikte ALLAH tealanın ismi çetin bir yardımcı olarak gözükür. selam bir esenlik ve ferahlatma olduğu gibi kudret delilidir ve kudrete dair bir yaklaşım sergiler.

ALLAH tealanın selamı denen her hal kula güç verir. dileklerin kabulü hususunda ise bu gücün arkasına sığınma hali ile tevil edilirse bu çetin/sert bir kudrete teşmil etmemesi bakımından ALLAH tealanın selamı denen selamun aleykum lafzının yayılmasına ön ayak olmak hem katı/çetin bir kudret talebini yumuşatacak ve gönlü esenlikte olan kimseler bir hazırlayıcı olmak bakımından duaların kabulünün vesileleri olacaktır inşaallah.

ALLAH tealanın isimleri özünde bir kudret delilidir ve kudretle talebi anlatır. esma-i ilahiyenin en geniş ve en şümullu manası bu isimlerle bir kainat yaratıldığının bilinci olsa gerektir. bu yüzden ALLAH tealanın diğer isimlerinin tecellisi olan haller bakımından kainatın bizim dışımızdaki kısmına bir esenlik dileme hali vardır ve işlerin kolaylaşması adına da bir vesiledir.

ALLAH tealanın isimleri arasında bir öncelik yapılması mümkün gözükmez ancak bazı isimleri efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem tarafından sünnetle birlikte anılmıştır. selamun aleykum hem bir ayet hem de bir girizgah olarak bir beldeye giren kimsenin toplam esenlik talebi ve vermek istediği şeyi anlatma yolundaki en güzel bir girizgahı gibi durur.

dileklerin kabulü için değişik esma-i husna daki isimlerle de münacaat olabilir. ben VEDUD celle şanuhu ismini vird etmiştim. alem sevginin gerçek manasıyla şekillenmişti. bu sevgiye doygunluk hali değil ALLAH tealanın kuluna diğer kullarla olan sevgisinin sınırlarını belirten bir edep anlayışı olarak tecelli etmişti.

sevgi isteyenin edep öğrenmesi bazı kusurlarımın varlığı halinde isimlerin tecellisinin hale ve şarta göre şekillendirdiğini göstermekteydi. selam özünde bir esenlik talebi ise bu talebe uygun halden ayrı hallerde kainatla bir uzlaşı haline dönecek ve bir nevi insanın kendi dışındaki alemle alış-verişini düzenleyen bir kurallar manzumesine kalb edebilecektir. bu nedenle bir ismin virdi sizin talebinizden bağımsız olarak ALLAH tealanın size özel bir menfezi olarak hali ve zamanı ve mekanı o ismin ağırlığıyla hem dem ederek tecelli ettirebilir.

ALLAH tealadan talepleri hacet namazı ile yapmak en doğru bir çözüm gibi gözükmekte. bunu yapınca insan hem isimlerin yani kuran-ı hakimin o ağır söz denen vahyinin tesirini yumuşatıyor, hem de edebi secdede bulan isimlerin bire bir karşılığını yaşamaya başlıyor. değişik boyutları olan bu tecellilerin en güzellerinden biri SELAM teala olsa gerektir. çünkü selam bir başlangıç olmakla sonu düzgün bitmesi gereken her işin girizgahı olur inşaallah.

ALLAH teala bizlerden razı olsun.

gülkoksam

Kayıtlı Kullanıcı
teşekkür ederim kardeşim
peki el vedud zikrini dilek içinmi okuyordunuz bende okuyodum birara yanlış hatırlamıorsam duaya başlamadan önce 7 kere okuduğunda duanın kabul olmasını sağlarmış siz isteiğinize ulaştınızmı bu esma sayesinde

H

hado77

selamun aleykum ve rahmetullahi ve berakatuhu

VEDUD teala ismi bana yollarını gösterdi. ulaşılmak istenen makam bakımından her şeyin sahibi olduğunu ilan eden ALLAH teala bu ismini vird ile bana kendime ait bir dünya kurmanın anahtarını verdi. en önemli getirisi 5 vakit namaza devamdı. oruç ameliyesine de başlattı. ancak son dönemlerde sekteye uğradım. bunu gece namazı konusundaki eksikliğime bağlıyorum.

taleplerin hacet namazı istenmesi hususunu net bir şekilde öğrendim. esma-i ilahinin vird zamanı ALLAH telanın açıkça beyan ettiği saatler bakımından gece yapılırsa ve teheccüd eşliğinde olursa daha etkili olacağını ancak gündüz özellikle selam verme ameliyesinin günü güzelleştireceğini düşünüyorum.

bir husu çok açık efendimiz sallallahu aleyhi ve sellemin sözü olan hadislerin tefekkürleri ve öncesi ve sonrasıyla o esmayı yaşama halleri bakımından namaz desteksiz vird tekrarı sözün yani hadisin anlamını bulanıklaştırıyor. yani ondan söz nakleden kimsenin anladığı ile bizim anladığımız ve o mekan ve zaman birlikteliği olsa bile 2 kişinin anlama kabiliyeti farklı oluyor. bu bakımdan bazı hadisler eğer sahihse icazet manası gibi anlaşılsa da aslında eksik taat hallerinden dolayı buut olarak anlaşılamıyor ve farklı tefekküri boyutlarda tecessüm ediyor.

bu nedenle ALLAH teala hazretleri ile olan esmanın tekrarı hususları esasen bir ismin tekrarı değil ömrün sebt günü olmasına en yakın halleri çağrıştırabilir. zira ALLAH tealanın en yakın kudret delilleri yahudilere olmuşş ve esama-i ilahi aynen zuhur etmiş kudret helvası bıldırcın ve dağın kaldırılması hadiseleri yaşanmıştı. bu hallerde yükseliş olarak addedilen hal namaz desteksiz olursa yahudi anlayışının cennetlerine seyr hali başlıyor. eğere namaz destekli olursa göz şaşırmıyor. oruçla desteklenirse bu sefer de kalp ve beyin şaşırmıyor. ben orucu aksattığım her hal kalbimi ve beynimi bir duman bulutu olarak sis perdesinin arkasından müşahade ettim. o yüzden talep hacet namazı olmalı. ve virdler bu namaz eşiliğinde yapılmalı. yoksa açık görünen hal ya anlşılmaz ya da yanlış anlaşılır. ALLAH teala kendisine icabet edene icabet ederse işte o halde görülen her eksiklik RAHMAN tealanın dilemesi ile kontrole tabi bir hal alır. ve sert şedit bir karşılık da bulunabilir. bela veya ceza zannedilebilir halbuki bu hal karşıdaki iman karşısında kendinden başka ilaha inanmayanın karşısında bir eriyişe döner. namazla yükselmek ve oruçla bedene mukayyet olunmalı.

konu ile ilgili dah yazmöayı düşünüyorum. şimdilik ALLAH tealaya emanet olunuz.

ALLAH tela bizlerden razı olsun.

gülkoksam

Kayıtlı Kullanıcı
kardeş iyi hoş güzel yazıyosunda bana kısa ve daha anlaşılır cevaplar yazarmısın affet cahilliğime ver senin bu bilgilerin karşısında çok küçük kaldım:)
buarada hamd olsun namazlarımı kılıyorum hacet namazlarımı herşeyimi yapıyorum ama esmaların sırlarınada çok inanıyorum

Gülfidan

Kayıtlı Kullanıcı
Selam ALLAH a verilir.

Selamın aleyküm deyince selam Allaha iletilir.

Aleyküm selam olarak diger müminden

Allaha vermiş oldugumuz selam geri söner.

Selamın Aleyküm demek

hem duadır

hemde Allahı zikirdir. Es SELAM ismini zikretmektir.

Öyleyse bizler Allahı cokca zikredelim.

bol bol selam verelim.

Selamın Aleyküm.

Ahmed Muhammed

Kayıtlı Kullanıcı
ES SELAM : “Selâm”, “hastalıktan, beladan, ayıptan ve kusurdan arınmış, her türlü eksiklikten salim olduğu gibi, kullarını da her türlü tehlikeden koruyan, selamette olan, selamette kılan”

EL VEDUD : ''İyi kullarını seven, onları rahmet ve rızasına erdiren, yahud sevilmeye ve dostluğu kazanılmağa biricik layık olan…''

Esmaül hüsna anlamları ve duaları adlı konuma bakarsanız,daha çok ayrıntı bulacaksınız.Ayrıca Allah'ın en güzel isimlerini kaç defa zikretmeniz gerektiğide burada yazıyor.

Konu için:
http://forum.islamiyet.gen.tr/esmaul-husna/97327-esmaul-husna-anlamlari-ve-dualari.html

Selam ve dua ile...

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt