Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

"Ebubekir Sifil: Kuran okumayın demiyorum; meal okumayın diyorum" (1 Kullanıcı)

Nevin_1982

Kayıtlı Kullanıcı
Kur'an Meali 'Allah kelamı' DEĞİLDİR!

Kur’an okumayın demiyorum; meal okumayın diyorum’ diyen Dr. Ebubekir Sifil, önemli noktalara dikkat çekiyor…

Eskiden meal mi vardı?

‘Meal okunmasın diyorsunuz. Kur'an'ı anlamak için yerküredeki insanlar ne yapsın?’ yönünde sıklaşan sorulara Dr. Ebubekir Sifil, açık ve net cevaplar getirmiş.

Konuyu önemsiyor ve Darulhikme’de yayınlanan uzun yazısının bir kısmını paylaşıyoruz:

Niye Elmalılı okumuyorsunuz?

“Biz insanları "Kur'an okumaktan" değil, "meal okumaktan" sakındırıyoruz. "Kur'an okumak" ile "meal okumak" arasındaki fark, "Kur'an" ile "meal" arasındaki farktan kaynaklanıyor. Meal okuyan kişi, aslında Kur'an'ı değil, meal yazarının Kur'an'dan anlayıp aktardığı şeyi okuyor. Mesele sadece bu değil. En az bunun kadar iki önemli nokta daha var: Meal olgusunun sınırlı imkânları ve en önemlisi de meal üzerine din tasavvuru inşa etme hastalığı.

Şimdi soralım: Meal okuma eylemini ısrarla savunan kardeşlerimizin büyük bir yekûnu niçin Elmalılı, Ö. N. Bilmen veya H. B. Çantay merhumlar adına neşredilen mealleri değil de "yenilik" ve "farklılık" iddiasındaki meal yazarlarının çalışmalarını tercih ediyor?

Meselemizin bu sorunun cevabıyla hayatî bir bağlantısı var. Var, zira insanımızın büyük bir çoğunluğu ne yazık ki meal üzerinden "farklı din anlayışları"nın muhatabı kılınıyor. Türlü çeşit bid'at görüş ve yaklaşımlar insanımıza "meal çalışması" örtüsü altında servis ediliyor. İnsanımız da "Kur'an'ın gereği" zannederek meal yazarlarının (tabii ki hepsini kasdetmiyorum) bid'at düşünce ve yaklaşımlarını benimseyip itikat ediniyor.

Meal "Allah kelamı" değildir

Biz insanlara "Meal okumayın, şunu okuyun" derken Allah kelamının yerine başka bir şeyi ikame ediyor değiliz. Zira her şeyden önce meal "Allah kelamı" değildir. Hatta şunu söyleyelim: Arapça yazılmış bir tefsir için dahi "Kur'an'ın Arapça'ya tercüme edilmesidir" diyebiliriz, ancak açıklanarak, şerh, beyan ve tefsir edilerek...

Kur'an'la aramızdaki fıtrî bağ, onu bir "entelektüel bilgi nesnesi" olarak görmemize engel olmalı. Biz onu okurken -Efendimiz (s.a.v)'in tavsiye ve talimatı gereği- ağlayabilmeli, ağlayamıyorsak dahi "ağlar gibi" yapabilmeliyiz.

"Meal okumayın"ile"Kur'an'dan habersiz kalmayın" birbirinin aynısı değildir. Kur'an'dan haberdar olmak, ilahî hitabın muhtevasını mealde aramaya çalışmakla kaim değildir. Aksi takdirde şu sorunun cevabını vermekte acze düşeriz: "Bizden önceki nesiller "meal" olgusunu tanımadıkları halde Kur'an'la irtibatlarını nasıl canlı tuttu?" Onların Kur'an'ı anlamadığını, Kur'an'la irtibatsız yaşadığını söylemenin ciddiye alınır yanı olmadığına göre, bu noktada ciddi bir tefekküre ihtiyacımız var demektir.

Son olarak "illa meal okuyacağım" diyenlere tavsiyem, önce itikad ve amel planında sağlam bir altyapı edinsinler; kendilerini garantiye alsınlar. Bunun üstüne yapacakları meal okumalarında da "farklılık arayışı" olarak ifade ettiğim zihnî sürecin sahte cazibesine kapılmadan, amele ve ihlasa dönüştürebilecekleri pasajlara ağırlık versinler. Meali, entelektüel ukalalık tavrını beslemek için değil, ibret ve öğüt almak, kalp rikkatine ve ruh inceliğine ulaşmak için okusunlar. Ve elbette yanlarında mutlaka -muhtasar da olsa- bir tefsir bulundursunlar...”

Hakikaten eskiden insanlarımız sadece Kur’an’ı yüzünden okur, yine de akıllı uslu olurlardı. Şimdi onca mealden geçilmiyor ama akıllı müslüman parmakla gösterilecek kadar azaldı. Bu yaman çelişki uzmanları teyakkuza sevketmeli. Sifil Hoca, onlardan biri.

Sıkı takip etmek gerektiğini düşünüyoruz…

Elif Bilge Ceylan-HaberKültür.Net

Kaim

Yasaklı Kullanıcı
Meal nedir?

Arapca metnin türkcedeki kelime kelime cümle cümle tam karsılığını vermektir.

İşte bu mealdir.

Meal adı altında kendi fikirlerine göre kendi anladığını Doğru yada yanlış olarak yazıp

bunu Meal olarak sunmak ,Hiç doğru değildir.

örneğin;

"Ben cinleri ve insanlan ancak Bana kulluk etsinler diye yarattım." Zariyat 56; Allah sözü olmuyor mu böyle sacmalık olmaz.

bu Arapca olunca Allah kelamı oluyor da Manası türkceye cevrilmişi neden Allah kelamı olmuyor ?

Bunun ingilizceside türkcesi de kürtceside ruscası da Allah kelamıdır.

Önemli olan Kuranın Bize NE dediğidir !!!

Elmalılı Hocanın meal calışması doğruya en yakın hatta doğru olarak kabul edilebilecek bir calışmadır.

Tefisir adı altında kafirlik edenler de var (meal=Tefsir.)

Tefisir ilahi mananın anlaşılmasıdır. anlatılmasıdır.

Kendi fikrini ilahi mananın yerine koymak kafirliktir.

"Allah bu ayette bunu değilde şunu demek istemiştir " deyipte ayeti bam başka hellere gercek dısı bir hale koymak kafirliktir.

Cehennemin odunlarından bazıları da TEFİSİRCİlerdir.

Kaim

Yasaklı Kullanıcı
Elamalılı hocanın meal calışmasını Aşırı bir hassasiyetle inceledim.

Diğerlerini de inceledim.

Elamalılı hoca harici Adam gibi Meal yazan bulamadım acıkcası

Elmalılı hocayı okumanızı tavsiye edecem .

"İçerisindekinden gafil olmayın " Ayeti yeterlidir.

Gafil olmamamak icin

Bir alime güvenmek ve okumak gerekldir.

Tevhid Davası

Yasaklı Kullanıcı
Web Sitesi
www.tevhidvesunnet.com
Ali Ünal diye bir şahsiyette meal yazmış...Saman gazetesi pazarlayıp duruyor ateşten kaçar gibi bu mealden kaçının..Ahmed husuli deccalinin kitaplarındanda uzak durun.Arapçadan başka kitaplar Allah'ın kemalı değildir...

Nevin_1982

Kayıtlı Kullanıcı
Allah indinde tek dil arapçadır.Bu yüzden mealler ALLAH kelamı olamaz.Burda Ebubekir hoca meale bakıp iman edenlere ve sözde mealcilere atıfta bulunuyor biline!!

Nevin_1982

Kayıtlı Kullanıcı
Tanımıyorum dediğiniz şahısları ama çok dikkatli olmakta fayda var elbette...

Kaim

Yasaklı Kullanıcı
Yapmayın gözünüzü seveyim kardeşlerim;

Kuranın orjinali Arapcadır

Orjinal ile devam edilecek orjinalinin yerini hiçbirşey tutamaz.

Lakin manasından da gafil olunmayacak dedim.

Unutmayın

124.000 peygamber geldi gecti.

Bu peygamberlere ALLAH KELAMI GELMEDİ Mİ ? (suhuflar)

Suhuflar arapca mı ? Allah katında tek dil arapcadır sözünüzü bu fikir ile bir karşı karsıya getiriniz ve düşününüz.

Tevratın ibranice olmasına ne dersiniz?

Demekki neymiş;

Allah; kelam söylerken insanların peygamberinin kavminin dilinden söylüyor.

Doğru mu?

Nevin_1982

Kayıtlı Kullanıcı
Yapmayın gözünüzü seveyim kardeşlerim;

Kuranın orjinali Arapcadır

Orjinal ile devam edilecek orjinalinin yerini hiçbirşey tutamaz.

Lakin manasından da gafil olunmayacak dedim.

Unutmayın

124.000 peygamber geldi gecti.

Bu peygamberlere ALLAH KELAMI GELMEDİ Mİ ? (suhuflar)

Suhuflar arapca mı ? Allah katında tek dil arapcadır sözünüzü bu fikir ile bir karşı karsıya getiriniz ve düşününüz.

Tevratın ibranice olmasına ne dersiniz?

Demekki neymiş;

Allah; kelam söylerken insanların peygamberinin kavminin dilinden söylüyor.

Doğru mu?

İbranice İsraillerin dili.Aslını nerden biliyorsunuzki öyle olduğunu?.Eğer sizin söylediğiniz doğru ise peygamber efendimiz arap olduğu için sırf Kuranda arapça indi.Sizce bu yaklaşım doğru bir yaklaşım olurmu?Yazıyı eksik algıladığınız kanısındayım ben.Selametle...

Kaim

Yasaklı Kullanıcı
Hz Musa Nece konuşuyor ???

ibranice mi ; Arapca mı?

Lütfen Aklınızı bir kenara itmeden söylediklerimi tartıp düsününüz.

Her peygambere kitap kavminin dilinde indirilmiştir.

bu tartışma götürmez bir gercektir.

Allah insanların anlamsız bir telafuz edmelerini dileseydi

Arapca da indirmezdi.

hiçbirimizin ne dediğimizi bilmediğimiz bir dilde indirirdi.

İnsanlar kurana arapca olarak ve manasını yan yana getirerek devam etmeli.

Öyle bir gün gelecek ki kuran okuyanlar arapcadan manasını anlar hale gelecekler.

Gafil kalmayacaklar

Gafil kalmayın

Hangi imam olursa olsun gafil bırakmayı

Ayetleri gizlemeyi söylerse amanasından uzaklastırırsa ona karsı cıkarım.

nerden biliyorsun diyorsunuz

ALLAH SÖYLÜYOR DA ONDAN BİLİYORUM.

4.Biz hiçbir elçiyi, kendi kavminin dilinden başkasıyla göndermedik ki, onlara apaçık anlatsın. Böylece Allah, dilediğini şaşırtıp saptırır, dilediğini hidayete erdirir. O, üstün ve güçlü olandır, hüküm ve hikmet sahibidir.

İbrahim suresi 4. ayet

Ayet var hala karşı cıkmaya devam mı edeceksiniz?

Tevhid Davası

Yasaklı Kullanıcı
Web Sitesi
www.tevhidvesunnet.com
Burda Kaime katılıyorum..Kavimlerin dili üzerine iner kitaplar.Hepsi arap.a olacak diye bir kayıt yoktur ve öylede değillerdir.

''Arapca metnin türkcedeki kelime kelime cümle cümle tam karsılığını vermektir.''

''bu Arapca olunca Allah kelamı oluyor da Manası türkceye cevrilmişi neden Allah kelamı olmuyor ? ''

''Bunun ingilizceside türkcesi de kürtceside ruscası da Allah kelamıdır.''

Bunlar yanlıştır batıldır cahilcedir...

''Kuranın orjinali arapçadır. Orjinal ile devam edilecek orjinalinin yerini hiçbirşey tutamaz. ''

Bu son sözün öncekileri çürütüyor sanırım...

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt