Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Dua Aynı Dua, Ama Okuyan Ağız..... (1 Kullanıcı)

Muhtazaf

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.aydin-aydin.com
Dua Aynı Dua, Ama Okuyan Ağız.....

Muhyiddîn-i Arabî (kuddise sırruh) hazretlerinden:

'Fakirin biri, bir ağaç dibinde gölgelenmekte olan Hz. Ali (r.a.)'ye gelir, ihtiyaçlarını arz eder:

' Çoluk-çocuk sıkıntı içindeyim, ne olur bana biraz yardımda bulunun, der.

Hz. Ali (r.a.) hemen yerden bir avuç kum alır, üzerine okumaya başlar. Sonra da avucunu açar ki, kum tanecikleri altın külçeleri hâline gelmiş...

' Al, der fakire. İhtiyacını karşıla!

Fakirin gözleri yerlerinden fırlayacak gibi olur:

' Allah aşkına söyle yâ Emîre'l-mü'minîn! Ne okudun da kum tanecikleri altın oluverdi? der. Hz. Ali (r.a.) anlatır:

' Kur'ân-ı Kerîm, Fâtiha sûresine gizlenmiştir. Bende Kur'an-ı Kerîm'i okudum, yani Fâtiha sûresini okudum bu kumlara...

Bunu öğrenen fakir durur mu? O da bir avuç kum alır ve başlar okumaya. Okur, okur, okur... Ama kumlarda bir değişiklik yoktur. Altın filan olmuyor, aynen duruyor.tekrar gelir ve İmam Ali kerremallâhü vechehû hazretlerine:

' Ben de okudum, ama birşey değişmiyor; kumlar altın olmuyor, der. Emîrü'l- Mü'mînin Hz. Ali (r.a.) boynunu büker, mahcup bir edâ ile cevap verir:

' Ne yapayım, der. Duâ aynı duâ; ama, okuyan ağız aynı değildir! Duâ tamam; lâkin, okuyanın ihlâsı ve teveccühü tamam değildir!..

İşte bütün mesele buradadır. Okuyanın ihlâsında ve teveccühünde... Aynı duâ; aynı îman, aynı İhlâs ve aynı teveccühle okunacak ki, aynı netice elde edilebilsin. Yoksa kumu altın yapmak gibi bir iksire sahip olabilmek mümkün olmaz

nemire(MERHUM)

Kayıtlı Kullanıcı
Dua Aynı Dua, Ama Okuyan Ağız.....

Muhyiddîn-i Arabî (kuddise sırruh) hazretlerinden:

'Fakirin biri, bir ağaç dibinde gölgelenmekte olan Hz. Ali (r.a.)'ye gelir, ihtiyaçlarını arz eder:

' Çoluk-çocuk sıkıntı içindeyim, ne olur bana biraz yardımda bulunun, der.

Hz. Ali (r.a.) hemen yerden bir avuç kum alır, üzerine okumaya başlar. Sonra da avucunu açar ki, kum tanecikleri altın külçeleri hâline gelmiş...

' Al, der fakire. İhtiyacını karşıla!

Fakirin gözleri yerlerinden fırlayacak gibi olur:

' Allah aşkına söyle yâ Emîre'l-mü'minîn! Ne okudun da kum tanecikleri altın oluverdi? der. Hz. Ali (r.a.) anlatır:

' Kur'ân-ı Kerîm, Fâtiha sûresine gizlenmiştir. Bende Kur'an-ı Kerîm'i okudum, yani Fâtiha sûresini okudum bu kumlara...

Bunu öğrenen fakir durur mu? O da bir avuç kum alır ve başlar okumaya. Okur, okur, okur... Ama kumlarda bir değişiklik yoktur. Altın filan olmuyor, aynen duruyor.tekrar gelir ve İmam Ali kerremallâhü vechehû hazretlerine:

' Ben de okudum, ama birşey değişmiyor; kumlar altın olmuyor, der. Emîrü'l- Mü'mînin Hz. Ali (r.a.) boynunu büker, mahcup bir edâ ile cevap verir:

' Ne yapayım, der. Duâ aynı duâ; ama, okuyan ağız aynı değildir! Duâ tamam; lâkin, okuyanın ihlâsı ve teveccühü tamam değildir!..

İşte bütün mesele buradadır. Okuyanın ihlâsında ve teveccühünde... Aynı duâ; aynı îman, aynı İhlâs ve aynı teveccühle okunacak ki, aynı netice elde edilebilsin. Yoksa kumu altın yapmak gibi bir iksire sahip olabilmek mümkün olmaz

Selamun Aleykum

ellerinize sağlık sayın muhtazaf beyefendi paylaşım için çok teşekkür ederiz.Evet söylenenler çok doğrudur.dua vardır arşı sallar yine dua vardırki oturduğun odanın tavanından yukarı gitmez.

Sağlık ve selametle kalınız.Saygılarımla.

Hatice-tül Kübra

Kayıtlı Kullanıcı
Peki neden bazi dualar,odanin tavanini bile gecmiyor nasil dualarim guclu olabilir..?
ve neden dua etmek icimizden gelmez,cok istedigimiz isteklerimizi neden birakiriz?
cok gunahkar oldugumuz icin mi?yoksa imanimizda eksiklik oldugu icin mi?yada isteklerimide cok mu asiri kaciyoruz?

nemire(MERHUM)

Kayıtlı Kullanıcı
Peki neden bazi dualar,odanin tavanini bile gecmiyor nasil dualarim guclu olabilir..?
ve neden dua etmek icimizden gelmez,cok istedigimiz isteklerimizi neden birakiriz?
cok gunahkar oldugumuz icin mi?yoksa imanimizda eksiklik oldugu icin mi?yada isteklerimide cok mu asiri kaciyoruz?

Selamun Aleykum

Pek muhterem Kardeşim.Duada en önemli olan ilk şey dua edenin samimiyeti ihlası ve talep ettikleridir.Duaya Allah'a c.c şükrederek başlamak ve yüce zatını ululamak her türlü eksik ve noksandan tenzih etmek ve daha sonrada riya dolu kelimelere yer vermeden talep ettiğini Rabbimize arz etmek gerekir.Ve bir konu hakkında da Rabbime israrcı olmamak gerekir Çünkü Âyette ne bilirsin belki istediğin şey senin hakkında hayırlı değilse ve Rabbinde verirse o zaman ne yapacaksın mealinde bizi uyarmıştır bu sebepten eğer duamıza karşılık gelmedi ise bizim hakkımızda hayırlı olan böyle olduğu için Rabbimiz vermemiş olabilr biz ne bilirizki her şeyi hakkı ile bilen Rabbimizdir.

Selam ve selametle kalınız.Saygılarımla.

nemire(MERHUM)

Kayıtlı Kullanıcı
Ve Aleykum selam
iyide duada riya nasil olur ki??

Duada riya Rabbimize karşı laf kalabalığı yapmak talebini bir sürü süslü kelimelerle anlatmakla olur.Efendimiz'e s.a.v sahebeleri sormuşlar siz nasıl dua edersiniz ki bizde öyle dua edelim ey Allah'ın Resulu demişler Peygamberimiz s.a.v şükrederek ve yüce zatını tenzih ederek başlarım sonrada isteğimi gayet kısa ve samimi cümlerle arz ederim buyurmuşlar.yani süslü fiyakalı ve riya kokan cümleler yok gayet net ve sade arz da bulunucaksın.

Saygılarımla.

Hatice-tül Kübra

Kayıtlı Kullanıcı
Anladim cok tessur ederim..ama bu soruma cevap alamadim neden eskiden cok istedigim seyler icin dua ederken artik dua edemeyiz yani icimizden gelmez?

Merto90

Kayıtlı Kullanıcı
Dualarımızdan yüzde kaçının dünyalık isteklerle dolu olduğuna bir bakın? Madem ki dünya düzlemi bizim öbür taraftaki konumumuzu belirleyecek,öyleyse niçin buradayken ahirete çalışıp gideceğimiz yeri güzelleştirmiyoruz ?

nemire(MERHUM)

Kayıtlı Kullanıcı
Anladim cok tessur ederim..ama bu soruma cevap alamadim neden eskiden cok istedigim seyler icin dua ederken artik dua edemeyiz yani icimizden gelmez?

Tabiki dua edebilirsiniz ancak her duanızın sonun da mutlaka Ya Rabbim bu istediklerim eğer hayırlıysa ver hayırsızsa geri çevir şüphesizki her şeyi hakkı ile bilen yalnız sensin deyip Rabbimizin taktirine bırakmak çok daha hayırlıdır.Birde muhterem kardeşim Rabbimiz unutmaktan münezzehtir eskiden istediğinizi unutması gibi birşey asla söz konusu değildir talebinizi ya taktir ettiği bir zaman bekletmektedir ya karşılığını ahirette vermek üzere tehir etmiştir yahut da hayırsız olarak taktir etmiş ve vermemiştir.

Saygılarımla.

nemire(MERHUM)

Kayıtlı Kullanıcı
Dualarımızdan yüzde kaçının dünyalık isteklerle dolu olduğuna bir bakın? Madem ki dünya düzlemi bizim öbür taraftaki konumumuzu belirleyecek,öyleyse niçin buradayken ahirete çalışıp gideceğimiz yeri güzelleştirmiyoruz ?

Selamun Aleykum

Ne güzel bir soru muhterem kardeşim bu sorunuzu herkes kendine sorup cevabınıda bulursa zaten dünya geçici bir cennete döner.

Hatice-tül Kübra

Kayıtlı Kullanıcı
Tabiki dua edebilirsiniz ancak her duanızın sonun da mutlaka Ya Rabbim bu istediklerim eğer hayırlıysa ver hayırsızsa geri çevir şüphesizki her şeyi hakkı ile bilen yalnız sensin deyip Rabbimizin taktirine bırakmak çok daha hayırlıdır.Birde muhterem kardeşim Rabbimiz unutmaktan münezzehtir eskiden istediğinizi unutması gibi birşey asla söz konusu değildir talebinizi ya taktir ettiği bir zaman bekletmektedir ya karşılığını ahirette vermek üzere tehir etmiştir yahut da hayırsız olarak taktir etmiş ve vermemiştir.

Saygılarımla.

Allah razi olsun,anladim ama ben zaten soylediklerinizi yapmaya calisiyorum ve evet dogru soyluyorsunuz..
bu dunyada verilmiyen isteklerimz ahirette veriliyor bu dogru..
sadece artik neden dua etmek icimdn gelmiyor diye merak etmistim,yani eger eskiden ettigim duayi simdi etmiyorsam duam iptal olmuyor degil mi? yani eger zamani geldiginde ve bizim icin hayirli ise verilecek artik dua etmesem de?

nemire(MERHUM)

Kayıtlı Kullanıcı
Evet muhterem kardeşim Allah c.c herşyi bir taktire bağlamıştır günü saati gelince mutlaka taktir gerçekleşir fakat sakın duadan geri kalmayınız daima Rabbimize yalvarma içinde olmalıyız ama bu daha çok af olmak için yani geçici dünya menfaatleri için olmamalı.Ayrıca Rabbimizin Yoksa her istediğinizi size vermek üzere katımızdan size verilmiş bir söz mü vardır mealindeki âyeti de unutmıyalım.

Saygılarımla.

nemire(MERHUM)

Kayıtlı Kullanıcı
En güzel dua Ya Rabbim Peygamberimiz s.a.v senden neleri istedi ise hepsini bende talep ediyorum ve yine nelerden sana sığındıysa ben onlardan sana sığınıyorum şüphesizki her şeyi hakkıyla bilen sensin demektir.

Hatice-tül Kübra

Kayıtlı Kullanıcı
yani icimizden dua etmek gelmese bile gene de dua etmelimiyiz,kabul olumu ki?
cunki dua icten yapilmai diye bilirim?eger icimizden dua etmek gelmiyorda duamiz olmicagi icin edemeyiz diye bilirim..

nemire(MERHUM)

Kayıtlı Kullanıcı
yani icimizden dua etmek gelmese bile gene de dua etmelimiyiz,kabul olumu ki?
cunki dua icten yapilmai diye bilirim?eger icimizden dua etmek gelmiyorda duamiz olmicagi icin edemeyiz diye bilirim..

Muhterem kardeşim içimizden dua etmek gelmezse diye bir şey olamaz devamlı tevbe ve istiğfar halinde olmamız gerekir tevbe de bir dua dır Allah'ım beni affet diye yalvarmak ta duadır son nefesimize kadar istiğfar halinde olmak gerekir Rabbimizin hangi duayı kabul edeceğini biz nereden bilebiliriz ki bize düşen devamlı yalvarmaktır. Unutmayınız ki yüce kitabımızda Eğer dualarınız da olmasa Rabbim size ne diye değer versin ki mealinde ayet vardır.Ayrıca hayıra olan duaları Rabbimiz elbetteki kabul eder.

Saygılarımla.

nemire(MERHUM)

Kayıtlı Kullanıcı
Peki anladim,Allah razi olsun
lutfen dualarinizda bana da yer verirmisiniz?

Selamun Aleykum

Muhterem kardeşim Allah c.c size sevdiklerinizle birlikte sağlıklı huzur dolu ve yüce zatının da razı olacağı uzun bir ömür nasip etsin.her türlü sıkıntılardan üzüntülerden hastalıklardan kaza ve belalardan muhafaza buyursun,Gönlünüzün her muradını versin kabul olunmamış hiç bir duanızı ve affolunmamış hiç bir günahınızı bırakmasın.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt