Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Diş Gıcırdatma (bruxizm) (2 Kullanıcı)

Hasıl ı Kelam

Kayıtlı Kullanıcı
bruxism.jpg

Bruksizm (diş gıcırdatma) genellikle uyku esnasında oluşan güçlü çene hareketlerinin neden olduğu çeneleri sıkma, dişleri gıcırdatma olayıdır. Toplumumuzda sık rastlanır. Genellikle bu alışkanlığa sahip bireyler bundan habersizdir.

Diş gıcırdatmanın sebepleri nelerdir?

Bruksizmin (diş gıcırdatması) oluş nedenleri hakkında çeşitli görüşler vardır. Bazı araştırmacılar buruksizmin dişler arasındaki kapanış ilişkisinin bozulmasından kaynaklandığını, bazıları santral sinir sistemindeki bir hastalığın neden olduğunu bazı araştırmacılar da bu iki nedeni de kapsayan çok yönlü bir problem olduğunu ileri sürmektedirler.

Duygusal stresler (Herkes stresin bruksizmin nedenleri arasında en önemli faktör olduğu konusunda fikir birliği içerisindedir. Vücudumuzda stres belirtilerini ilk olarak gördüğümüz yer ağız dokularıdır. Stres bruksizmin hem oluş nedeni hem de olayın şiddetini artıran en önemli faktör olarak belirlenmiştir.)

Aşırı sinirli, hassas, titiz bir yapıya sahip olmak
Malokluzyon (dişlerin diziliş ve sıralanışındaki bozukluklar)
yukarı

Diş gıcırdatması sonucu ağız ve dokularında ne tür rahatsızlıklar oluşur ve belirtileri nelerdir?

Dişlerin çiğneyici yüzünde oluşan aşınma: Dişlerin birbirleri ile sürtünmesi sonucunda oluşan aşınma tüm dişleri kapsayabilirse de özellikle ön dişlerde daha etkilidir.
Dişlerde kırılma: Dişleri sıkma ve gıcırdatma sonucunda ön dişlerin köşelerinde arka dişlerin çıkıntılı kısımlarında mikro çatlaklar oluşur. Röntgen ile saptanamayan bu çatlaklar zamanla büyüyerek dişlerin kırılmasına neden olur.
Dişlerde aşırı hassasiyet: Genellikle soğuğa karşı hassasiyet gelişir. Ani diş sızlamaları başlar. (Bakınız, Diş Hassasiyeti)
Diş etinin geriye çekilmesi ve genellikle bununla birlikte oluşan dişin boynunda diş eti hizasında oluşan çentik şeklindeki aşınmalar: Bu durumun oluşmasına neden olarak ilerleyen yaşa bağlı diş eti çekilmesi ya da aşırı baskı uygulanarak yapılan diş fırçalama gösteriliyorsa da , bruksizm hastalığının dişlerde bu gibi oluşumlara neden olduğu bilinmelidir. (Bakınız, Dişeti Hastalığı)
Dişlerde sallanma: Yıllar süren gıcırdatma sonucu dişler gevşeyerek sallanmaya başlar. Aşırı basınç dişleri saran kemik desteğinin kaybolmasına neden olur. Bu durumu telafi etmek için dişlerin kökleri hizasında ekstra kemik çıkıntıları gelişir.
Yanaklarda iritasyon (tahriş): Özellikle dişleri birbirlerine temas ettikleri kapanış çizgisi hizasında, yanağın iç kısmında çizgi ya da kabartı şeklinde fibröz bir oluşum meydana gelir. Bu oluşum nedeni ile sıklıkla "yanak ısırma" olayı ile karşılaşılır.
Kas ağrısı: Özellikle şakak ve yanak bölgesindeki kasların aşırı çalışması bu bölgelerde kas ağrısına neden olur.
Baş ağrısı: yukarıda belirtilen kas ağrısı zaman zaman baş ağrısı şeklinde kendini gösterir.
Çene ekleminde ağrı : Çene eklemine aşırı yüklenilme nedeni ile eklemde ağrı, çıtırtı ve kenetlenme olabilmektedir.

Bu belirtiler diş gıcırdatmasının hemen başlangıcından itibaren ortaya çıkmaz. Olayın şiddetine ve süresine göre bazen yıllar sonra görülebilmektedir. Çoğunlukla belirtilerin tümü birden olmayabilir. Bazen çok az belirti gösterebilir.

Tedavi

Tedavinin amacı dişlerde çene ekleminde oluşabilecek kalıcı zararları önlemek ve ağrıyı ortadan kaldırmaktır

Diş hekimi tarafından uygulanan, uyku sırasında dişlerin birbirleri ile temasını engellemek amacı ile alt ve üst çene dişlerinin arasına yerleştirilerek kullanılan "gece koruyucuları", diş gıcırdatması semptomatik tedavisinde kullanılan en önemli araçtır. Ancak gece koruyucularının çoğunlukla tek başlarına yeterli olamayabilmektedir.

Bu nedenle hastalığın sergilediği tabloya göre gece koruyucularının yanında bazı ek tedavilerinde uygulanması gerekmektedir:

Stres terapisi,
Rahat uyumayı sağlayıcı önlemler,
Kas gevşetici ilaç uygulaması,
Hatalı yapılmış diş dolgusu ve kaplamaların yenilenmesi,
Eksik olan dişlerin yerine koyulabilmesi için protez uygulamaları

Hasıl ı Kelam

Kayıtlı Kullanıcı
Evdekiler söylemeden önce haberim yoktu böyle bir durumum olduğundan..
nerdeyse dişlerin kırılacak diyolar..
bazen rüyamda dişlerimin kırıldığını falan görüyorum..herhalde bundan dolayı.

varmı aramızda aynı problemden muzdarip?

s.s.s

Kayıtlı Kullanıcı
s.a,
son zamanlarda ben de de başladı bu.
İNŞAALLAH geçer.
teşekkürler paylaştığın için...

s.s.s

Kayıtlı Kullanıcı

önemli değil..inşAllah geçer..
acaba bende ne zamandan beri var :)
siz kendinizmi farkettiniz yoksa sizede başkasımı söyledi?

önce başkası söyledi.artık kendi sesime ben uyanıyorum.
ben de genelde üzüldüğüm de,stresli olduğum da oluyor.

''levent''

Kayıtlı Kullanıcı
arkadaslar bu bende cok oldu yaklasık 2 sene falan kadar,namaza başlayınca geçti çok şükür.sebebi aşırı stres ve boşluk diyeyim.kişiden kişiye degisebilir.ama gece cok ses cıkıyormuş annem kaç defa yatagıma gelip yeter! yeter! diyordu.okulda ev arkadaslarım raatsız olurlardı.allah şifa versin bu kardeslerimize.

s.s.s

Kayıtlı Kullanıcı
arkadaslar bu bende cok oldu yaklasık 2 sene falan kadar,namaza başlayınca geçti çok şükür.sebebi aşırı stres ve boşluk diyeyim.kişiden kişiye degisebilir.ama gece cok ses cıkıyormuş annem kaç defa yatagıma gelip yeter! yeter! diyordu.okulda ev arkadaslarım raatsız olurlardı.allah şifa versin bu kardeslerimize.

çok şükür ben namaz kılıyorum

meltem

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
sonsuznurr.blogcu.com
ya bende sabahları kalkınca dişlerimin ağrıdığını hissediyorum ...
acep bende mi gıcırdatıyorum dişlerimi ...
bunu bir araştırim..
Allah Razı olsun kardeşim faydalı bir konu sunmuşsunuz...
selametle....

Hasıl ı Kelam

Kayıtlı Kullanıcı
bende o kadar stresli olmadığımı düşünüyorum ama...
kendimden haberim yok ona gülüyorum :)
kardeşim diyo ki şimdi bunları okuyosun,daha fazlalaşacak,bu akşam uyuyamayız daha :)

Allah ım sen bizlere şifa ver..
(amin)

Hasıl ı Kelam

Kayıtlı Kullanıcı
ya bende sabahları kalkınca dişlerimin ağrıdığını hissediyorum ...
acep bende mi gıcırdatıyorum dişlerimi ...
bunu bir araştırim..
Allah Razı olsun kardeşim faydalı bir konu sunmuşsunuz...
selametle....

olabilir kardeşim(inşAllah yoktur) ben hiç farketmiyorum çünkü..
siz bi soruşturun bakalım..

edas

Kayıtlı Kullanıcı
selam aleykum
okuyunca sasirdim hastalik oldugnu bilmiyordum:(
bende de ayni problem var ama hic hastalik oldugnu duymadim , hersey stresten geliyor
:(

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
_______selamun aleykum
rabbim diş gıçırtatanada yardım etsin onu dinlemek zorunda olanada..
evet bir sor soruştur bakalım meltem.. insanlara eziyet etme..:)
meltem bence sen gıçırtatıyorsun .. bazen buraya kadar geliyor ses :D:D
sibel bacım sende ondan geri kalman :)
selam ve dua ile ______-

meltem

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
sonsuznurr.blogcu.com
_______selamun aleykum
rabbim diş gıçırtatanada yardım etsin onu dinlemek zorunda olanada..
evet bir sor soruştur bakalım meltem.. insanlara eziyet etme..:)
meltem bence sen gıçırtatıyorsun .. bazen buraya kadar geliyor ses
sibel bacım sende ondan geri kalman
selam ve dua ile ______-

:a43:Ya aminenur sen bunu hakettin bacım...
yawww Aminenurrrrr ya gerçekten gıcırdatıyorsam:a42:
Sibel kardeş sen ona bakma biz aslında gıcırdatmıyoruz:a30:...

s.s.s

Kayıtlı Kullanıcı
hayır kardesim onu ima etmek istememiştimm.ne haddime.dedim ya! msj'DA kişiden kişiye değişebilir nedeni.o yüzden.hakkını helal et.

içiniz rahat olsun kardeşim,yanlış anlamadım zaten.
hakkım yok,varsa da helal olsun.
hayırlı geceler.

Im_muslim

Kayıtlı Kullanıcı
Selamünaleyküm...
Benimde üniversitede iken bir arkadaşımın bu rahtsızlığı vardı ve ifade edildiği gibi kendisi farkında değildi. Dinleyen içinde hiç iyi bir durum olmuyor:)

Hatta şey duymuştum bu rahatsızlığı olanlar gece uyurken dişlik kullanıyorlarmış...

selam ve dua ile...

s.s.s

Kayıtlı Kullanıcı
Selamünaleyküm...
Benimde üniversitede iken bir arkadaşımın bu rahtsızlığı vardı ve ifade edildiği gibi kendisi farkında değildi. Dinleyen içinde hiç iyi bir durum olmuyor:)

Hatta şey duymuştum bu rahatsızlığı olanlar gece uyurken dişlik kullanıyorlarmış...

selam ve dua ile...

evet hocam,benim doktorumda aynı şeyi söylemişti.
dişlik kullanmamı söyledi ama ben istemedim, boksörler gibi :)

Im_muslim

Kayıtlı Kullanıcı
evet hocam,benim doktorumda aynı şeyi söylemişti.
dişlik kullanmamı söyledi ama ben istemedim, boksörler gibi :)

Öylemi bilemiyorum ama sakıncası falan varmı acaba...
eğer yoksa belki....
İnşaAllah en kısa sürede geçer kardeşim zaten sürekli olmuyor değil mi...

s.s.s

Kayıtlı Kullanıcı
Öylemi bilemiyorum ama sakıncası falan varmı acaba...
eğer yoksa belki....
İnşaAllah en kısa sürede geçer kardeşim zaten sürekli olmuyor değil mi...

dişlik kullanmanın bir sakıncası yok zaten ağız ölçüsü alımıp yapılıyor tabii ne kadar rahat uyunur bilemem,ben bunu doktoruma dediğimde bana siz bu durumda rahat uyuduğunuzu mu sanıyorsunuz demişti :).ama diş gıcırdatmanın sakıncaları var.sürekliliği ve şiddeti halinde diş kaybına neden oluyormuş :a33:
bende söylenen ve benim farkettiğim kadarıyla,stresli olduğum zamanlarda oluyor.
İNŞAALLAH geçer hocam.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt