Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

&Dindar Gençlerin Sorunları& (1 Kullanıcı)

-Yalancı_Dünya-

Kayıtlı Kullanıcı

Dindar Gençlerin Sorunları
Bugün yaşadığımız sosyal hayat ve kamu kuralları Islama göre değildir İslami bir yönetimde yaşıyormuş gibi bir uygulamada dini kitaplarda öğrendiğimiz bilgilerle kendi başımıza karar verebilir miyiz?

Sözü uzatmadan gençlerimizin, bazen ailelerinin de haberi olmadan kendi aralarında imam(dini)nikâhı yaparak görüşmelerinde haramdan korunmak istemeleri; konusuna değineceğim

Bir kere samimi dindar gençler ailelerinden habersiz aralarında evlenmek için bile olsa nikâh yaptıramazlar Nikâhtaki amaç topluma, yakın çevreye evlendiklerini törenle, yemekle vb bir şekilde ilan etmektir ki sebebi de; birlikte göründüklerinde toplumu bozan davranışlardan ve dedikodudan korunmuş olsunlar Yoksa dini nefsimize alet etme olan muta nikâhı(belli bir süre için evlenmek)yapmış oluruz Bu da ehli dünya gibi flörtün bir çeşidi olmuş olur İkinci bir vahim durumda resmi nikâhı yaptırmayıp dini nikâh ile evlenen gençler hayatın gerçekleri ile karşılaşıp ayrıldıklarında ortada mağdur olmuş bir bayan ve bir çocuk geride kalır Netice olarak topluma sorunlu bireyler kazanılmış olacak Aileden habersiz evlendiği için de bayan daha da bir psikolojik bunalıma girecek ve bu da İstenmeyen sonuçlara yol açabilecektir

Evliliğin ailenin izni ile olmasının faydalarından biri de kadının haklarının korunmasıdır Zorluklarda ailede, sığınacak ve himaye edilecek bir yerinin olmasıdır Böylece bireyler toplumsal açıdan en az zararla tekrar hayata kazanılmış olacak Burada ebeveynlerde çocuklarını iyi tanımalı onların isteklerini de göz önünde tutarak mantıklı kararlar vermelidirler Anne babanın izinleri ile yapılan nişanlardan sonra dindar gençlerimizin görüşmelerinde harama girmemek endişesiyle yaptıkları dini nikâhta toplumda ve bireylerde istenmeyen sonuçlar doğurabilmekte

Nedenleri:

1)Nişanlılık tanışma vesilesidir Amacı da evliliğe devam ya da nişanlılığa son verme kararıdır

2)Dini nikâh ile birlikte hemen resmi nikâh yapılmalıdır ki işin ciddiyeti tam gerçekleşsin ve kadının hakları korunmuş olsun

3)Dini nikâh yapıldığında gençler daha serbest davrandıkları için daha ciddi sorunlar ortaya çıkabiliyor

4)Resmi nikâh olmadığı için kadın mağdur oluyor

Bu hazin sonuçların yaşanmaması için de nişanlılığın 6 ayı geçmemesi ve düğüne yakın resmi ve dini nikâhın birlikte yapılması uygulamasıdır

nuri sezer

Kayıtlı Kullanıcı
KARDEŞİM ALLAH RAZI OLSUN.....ben de imam hatiplik vazifezini ifaya yeni başladığım zaman bana yapılan ilk uyarı kesinlikle resmi nikah olmadan dini nikah akdini yapmamam oldu...zaten bunu yapmak yasal bir suç olduğundan imamın görevden alınmasına vesiledir.eğer forumda başka imam kardeşlerim varsa buradan uyarmış olayım.KESİNLİKLE RESMİ NİKAHI GÖRMEDEN DİNİ NİKAHI KIYMASINLAR. Gerçi bu uyarılarımla kıydığım nikahlar bir tenakuza işaret,ama ben kırsal kesimdeyim ve buralarda flört bilinmediği ve de aileler birbiriyle uzlaştıktan sonra akit yapıldığını dikkate alırsak ehvenüşşer nazarıyla bakılabilir....yine de kanunen suç teşkil eder.........

hakaNet

Kayıtlı Kullanıcı
Allah razı olsun...çok güzel bir konuya değinilmiş...bu arada bende aydınlanmış oldum..

-Yalancı_Dünya-

Kayıtlı Kullanıcı
KARDEŞİM ALLAH RAZI OLSUN.....ben de imam hatiplik vazifezini ifaya yeni başladığım zaman bana yapılan ilk uyarı kesinlikle resmi nikah olmadan dini nikah akdini yapmamam oldu...zaten bunu yapmak yasal bir suç olduğundan imamın görevden alınmasına vesiledir.eğer forumda başka imam kardeşlerim varsa buradan uyarmış olayım.KESİNLİKLE RESMİ NİKAHI GÖRMEDEN DİNİ NİKAHI KIYMASINLAR. Gerçi bu uyarılarımla kıydığım nikahlar bir tenakuza işaret,ama ben kırsal kesimdeyim ve buralarda flört bilinmediği ve de aileler birbiriyle uzlaştıktan sonra akit yapıldığını dikkate alırsak ehvenüşşer nazarıyla bakılabilir....yine de kanunen suç teşkil eder.........

Selamun aleyküm ve rahmetullah abi...sadece dini nikah yapacaklarına hem resmi nikah yapsınlar hem de dini nikah...bu sayede madur olan kimse kalmaz...her iki kısım için de iyi olacaktır inşaALLAH...Siz imamsınız galiba...Allah yardımcınız olsun...( Amin! )
Hayırlı ve bereketli akşamlar...

-Yalancı_Dünya-

Kayıtlı Kullanıcı
Allah razı olsun...çok güzel bir konuya değinilmiş...bu arada bende aydınlanmış oldum..

Selamun aleyküm ve rahmetullah kardeşim...Allah sizden de razı olsun...Hayatta uygulayabilen , bilinçli insanlardan olmak duası ile...

ebuzer25

Kayıtlı Kullanıcı
ALLAH razı olsun paylaşimin için.

siyah peçe

Kayıtlı Kullanıcı
buda bir sorun fakat başka sorunlarda var.aslında bakıldıgında en önemlilerinden biride bu nikah olayı.fakat ben bakıyorum müslüman bir kardeşimiz hayırlı ve güzel bir işe el attıgı zaman bizler din kardeşleri olarak yeterince destek olmuyoruz.bence buda bir sorun.aslında kendimize istedigimiz tarzda ilgiyi kardeşleerimizede hem maddi hem manevi saglamalıyız.yahudiler,masonlar bile birbirlerinin sırtını yere getirmezken ben bu müslümanlardaki isteksizlige bir mana veremeyiyorum.hayra vesi olan hayrı yapan gibidir buyurmuyor mu rasullulah.ya bizler hadis i şeifleri eksik algılıyoruz yada anlayamadıgım bir sorun var.hayırlı olan tüm işlerde birbirimizi desteklemeliyiz.nikah olayına gelince ananın babanın rızası olmayan bir işte ne kadar hayır olur oda ayrı bir tartışma konusu...
yazı için allah razı olsun.ve bizleri böyle gizli saklı olaylardan rabbim korusun.çünkü nikah duyurmak içinken bu gizlilik bir tehlike gibime geliyor...

-Yalancı_Dünya-

Kayıtlı Kullanıcı
çok haklısın

çok haklısın

buda bir sorun fakat başka sorunlarda var.aslında bakıldıgında en önemlilerinden biride bu nikah olayı.fakat ben bakıyorum müslüman bir kardeşimiz hayırlı ve güzel bir işe el attıgı zaman bizler din kardeşleri olarak yeterince destek olmuyoruz.bence buda bir sorun.aslında kendimize istedigimiz tarzda ilgiyi kardeşleerimizede hem maddi hem manevi saglamalıyız.yahudiler,masonlar bile birbirlerinin sırtını yere getirmezken ben bu müslümanlardaki isteksizlige bir mana veremeyiyorum.hayra vesi olan hayrı yapan gibidir buyurmuyor mu rasullulah.ya bizler hadis i şeifleri eksik algılıyoruz yada anlayamadıgım bir sorun var.hayırlı olan tüm işlerde birbirimizi desteklemeliyiz.nikah olayına gelince ananın babanın rızası olmayan bir işte ne kadar hayır olur oda ayrı bir tartışma konusu...
yazı için allah razı olsun.ve bizleri böyle gizli saklı olaylardan rabbim korusun.çünkü nikah duyurmak içinken bu gizlilik bir tehlike gibime geliyor...

Selamun aleyküm kardeşim elbette ki çok haklısın...ama biz toplum olarak resmi ve dini nikahının öneminin bilincinde değiliz gibime geliyor...çok güzel açıklama yapmışsın Allah razı olsun...
Selametle kal inşaALLAH...
Hayırlı ve bereketli günler...​

cansu88

Kayıtlı Kullanıcı
zaten dini nikah kaç yaşında olursan ol anne baba rızası olmadan onların haberi olmadan yapılınca geçerli olmuyor diye biliyorum ben

-Yalancı_Dünya-

Kayıtlı Kullanıcı
zaten dini nikah kaç yaşında olursan ol anne baba rızası olmadan onların haberi olmadan yapılınca geçerli olmuyor diye biliyorum ben

Selamun aleyküm Cansu kardeşim..."anne - baba rızası olmadan dini nikah kıyılmaz" sizin söylediğiniz bu cümleyi izniniz olursa düzeltmek isterim...dini nikahın kıyılmasında ebeveynlerden izin alıp-almamak mezheplere göre farklılık göstermektedir...Hanefi mezhebinde bulüğ çağına ermiş , aklen noksan olmayanların ve dini nikah kıymasında hiçbir noksanlık olmayan kişilerin evlenmesi caizdir...fakat erkek kadını boşamadan dini nikah bozulmuş sayılmaz...
Hayırlı ve bereketli ramazanlar...:)

nuri sezer

Kayıtlı Kullanıcı
hatta bende bu konuda efendimizin uygulamasini aktarayim
bir gün efendimizin yanina sahabe validelerimizden biri gelip;
-ya rasulullah beni falanca kişiye babam zorla verdi fakat ben onunla evlenmek istemiyorum dediği zaman efendimizin babasini çağirmasini emreder ve babasina yaptiğinin hata olduğunu söyler ve nikah akdini fesheder.....
ayrica belirtmek istiyorum ki sakin resmi nikah olmadan dini nikah yaptirmayin. Neden mi? çünkü; nişanlinizin nikah akdinden sonra değiştiğini ve sizin tanimadiğiniz biri oluverip yaşanmayacak biri olduğunu düşündüğünüzde eğer sadece dini nikah yaptirdiysaniz artik herşey için çok geçtir. Zira zifaf olmasa dahi erkek sizi ayri ayri üç defa boşamadikça siz dinen başkasiyla evlemezsiniz.
nişanliniz da killik eder ayrilmam derse işte o zaman dinen yapacak bir şey kalmamiştir

-Yalancı_Dünya-

Kayıtlı Kullanıcı
hatta bende bu konuda efendimizin uygulamasini aktarayim
bir gün efendimizin yanina sahabe validelerimizden biri gelip;
-ya rasulullah beni falanca kişiye babam zorla verdi fakat ben onunla evlenmek istemiyorum dediği zaman efendimizin babasini çağirmasini emreder ve babasina yaptiğinin hata olduğunu söyler ve nikah akdini fesheder.....
ayrica belirtmek istiyorum ki sakin resmi nikah olmadan dini nikah yaptirmayin. Neden mi? çünkü; nişanlinizin nikah akdinden sonra değiştiğini ve sizin tanimadiğiniz biri oluverip yaşanmayacak biri olduğunu düşündüğünüzde eğer sadece dini nikah yaptirdiysaniz artik herşey için çok geçtir. Zira zifaf olmasa dahi erkek sizi ayri ayri üç defa boşamadikça siz dinen başkasiyla evlemezsiniz.
nişanliniz da killik eder ayrilmam derse işte o zaman dinen yapacak bir şey kalmamiştir

es selamun aleyküm...vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim...haklısınız resmi nikah olmadan dini nikah yapılmamalıdır...inşaAllah dikkat edeceğiz...insanlar değişebiliyor söylediğiniz gibi...Rabbim bizlere özü sözü bir , hayırlı kimseler nasip eylesin ( Amin! )
Selam ve dua ile...

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt