Çok ilginçtirki İslam dininde DİN ADAMI diye bir merci, makam yoktur. Bu diğer dinlerin kendi yarattığı ve adınada ruhban sınıfı verdikleri bir sınıftır. Elbette herkez kur'andan aynı bilgiyi alamaya bilir, fakat ana hatları ile rabbin verdiği hükümleri aklı başında her insan anlayacaktır. Bunu söyleyen Yüce Rabbimdir, bizim yaptığımız beşerin kitapları ile Allah ın kitabını eş tutma yanlışlığıdır. Halbuki rabbim kur'an için hadi bir benzerini getirsinler ya diyerek meydan okuduğu halde, bizler Rabbin kitabını anlaşılması zor bir kitap yapıp, devre dışı bıraktığımızın artık farkına varalım. Bakın Allah kullarına ne diyor kur'an için.
Kehf Sur54. ayet; Yemin olsun, biz, bu Kuran'da, insanlar için her türlü örneği değişik ifadelerle gözler önüne koyduk. İnsan ise varlığın, tartışmaya en çok tutkun olanıdır.
Yukarıdaki ayette Rabbim insanlar okuduklarında daha iyi anlayabilsinler diye her konuda değişik ifadelerle anlattım diyor.
Enbiya suresi 10. ayet; Yemin olsun, size bir Kitap gönderdik ki, öğüt ve uyarınız/zikriniz/şerefiniz yalnız ondadır. Hâlâ aklınızı çalıştırmayacak mısınız.
Allah öyle bir kitap gönderdim diyorki, öğüdünüz, rehberiniz ondadır. Ama bizler hala Rabbin apaçık ve öğütler dolu kitabını herkezin anlayamayacağını söyleyebiliyoruz.
Taha suresi 2.ayet; Biz bu Kuran'ı sana, zahmet çekesin, bedbaht olasın diye indirmedik.3. ayet; Saygıyla ürperene bir hatırlatma/düşündürme/öğüt verme olsun diye indirdik.
Bakın yine Allah bu kitabı bizlere saygıyla ürperen, Allah tan korkanlara öğüt olsun diye indirdik demesine rağmen, hala Allah ın öğütleri ve rehberini herkez anlayamaz diyebiliyoruz, neden söylüyoruz tüm bunları? Çünkü bize böyle öğretildi. kitaplada bağımız yok yanlışı doğru zannediyoruz Allah affetsin.
İsra suresi 89. ayet; Yemin olsun, biz bu Kur'an'da, insanlar için her benzetmeden nice örnekler sıraladık. Ama insanların çoğu inkâr ve nankörlükten başka bir şeyde diretmediler.
Nisa Suresi 174. ayet; Ey insanlar! Size Rabbinizden apaçık, çok parlak ve güçlü bir kanıt gelmiştir. Biz size, her şeyi açık seçik gösteren bir ışık gönderdik. 175. ayet; Allah'a inanıp O'na sarılanları O, kendisinden bir rahmetin ve lütfun içine sokacak ve onları kendisine ulaşan dosdoğru bir yola kılavuzlayacaktır.
Yukarıdaki ayetler herşeyin anlaşılmadığı bir kitabımı tarif ediyor sizce?
Nisa Suresi 82. ayet; Kuran'ı, iyice okuyup düşünmüyorlar mı? Eğer o, Allah'tan başka birinin katından gelseydi, elbette ki onun içinde birçok ihtilaf bulacaklardı.
Demekki Kur'anı okuyup düşünen anlayacak ki Rahman bu sözleri söylüyor.
Enam sur. 104. ayet: Gerçek şu ki, size Rabbinizden gönül gözleri gelmiştir. Kim görürse kendisi yararına, kim körlük ederse kendisi zararına... Ben sizin üzerinize bekçi değilim.
Nahl suresi 89. ayet; Gün olur, her ümmet için kendi aleyhlerine kendi içlerinden bir tanık çıkarırız. Seni de şu insanlar hakkında tanık olarak getireceğiz. Sana bu Kitap'ı indirdik ki her şey için ayrıntılı bir açıklayıcı, bir kılavuz, bir rahmet, Müslümanlara da bir müjde olsun.
Allah kur'anı indirme nedeni olarak herşeyi ayrıntılı açıkladık ve sizlere kılavuz olsun rahmet olsun, biz müslümanlarada müjde olsun diye indirdiğini söylüyor. Bizlerde bu Rabbin rehberini bizlere gönderilen bu müjdeyi bizlerin okuduğunda anlayamayacağımızı ve bir başka beşerin anlayıp onların anlatacağını söyleme cesaretinde bulunuyoruz. Çok ama çok yazık. Bu saygısızlığın cezasını elbette göreceğiz. Bizler kur'anı doğru anlayamayız diyenlere inandığımız için kur'andan uzaklaştırıldık ne yazıkki. Bakın bu yaptığımız yanlışı peygamberimiz hesap günü bizlere nasıl hatırlatacak ve ne söyleyecekmiş, nekadar üzücü.
Furkan Suresi 30 ayet; Ey Rabbim! Benim toplumum bu Kuran' ı devre dışı tuttular.
Bizlere kur'anı herkez anlayamaz onu veli insanlar anlar diye öğrettiler, yani Rabbin rehberine zor anlaşılır bir kitap damgası vurdular, eğer kur'anı anlayarak okumuş olsaydık rabbin birçok kez yemin ederek bu kitabı nasıl kolaylaştırdığını söylediğini görecektik.
Kamer Suresi 17. Andolsun biz, Kuran'ı öğüt almak için kolaylaştırdık. Öğüt alan yok mudur?
Kamer Suresi 22 Yemin olsun ki, biz, Kuran'ı öğüt ve ibret için kolaylaştırdık. Fakat düşünen mi var?
Rahman kolay bir kitap gönderdim diyor, beşer hayır zor anlaşılır herkez anlayamaz diyor, seçim sizlerin ya beşere inanacaksınız yada Yüceler yücesi Rabbim e. Allah açıkca hangi kitaptan sorumlu olduğumuzu çok net söylüyor.
Zühruf 44: Doğrusu Kur'an, sana ve kavmine bir öğüttür. İleride ondan sorumlu tutulacaksınız.
Yüce Rabbim sizleri yanlız kur'andan sorumlu tutuyorum dedikten sonra acaba zor anlaşılır bir kitap gönderip sınıfta kalmamızı istermi? Kullarının kur'anı anlayamayıp kötü yola düşmesinimi istemişte herkezin anlayamayacağı bir kitap göndersin. Haşa bu sözlere inanırsak böyle bir sonucada inanmış oluyoruz hatırlatırım. Bakın Allah bizleri kimlerin ardı sıra gitmeyin diyor bu ayeti lütfen çok iyi düşünelim.
Araf suresi 3; Rabbinizden size indirilene uyun; O'nun berisinden bir takım velilerin ardına düşmeyin! Siz ne kadar da az öğüt alıyorsunuz.
Ankebut suresi 41; Allah'ın berisinden veliler edinenlerin durumu, bir ev edinen dişi örümceğin durumuna benzer. Ve evlerin en güvensizi/en zayıfı elbette ki, dişi örümceğin evidir. Keşke bilselerdi.
Allah din ve iman adına hiç bir velinin ardına düşülmesini istemez, yasaklar. Güvenilecek veliniz yanlız benim der. Elbette onun yoluda KURANDIR. Bu durumda kur'an anlaşılması zor bir kitap diyenlere inanırsak Rabbin tüm uyarılarından sapmış şirk batağına batmış oluruz.
Değerli dostlar kur'anı anlayarak yüzlerce kez okuyalım. Okurken birilerinin sözlerine delil aramadan okuyalım. Okullarda Edebiyat öğretmenlerimiz yağtığını burada uygulayalım. Kur'anı bütün olarak değerlendirelim ayetleri tek tek değil. Onun ne anlatmak istediğinin özetini çıkaralım. Bu bilgiler ışığında ona sorular soralım içten ve samimi olarak. Bakın bu yolla kur'andan nasıl faydalanacağız göreceksiniz. Tekrar söylüyorum bizler elbette birbirimizden faydalanmalıyız. Daha iyi eğitim almış insanların fikirlerinide araştırmalıyız ama önce kur'an ile bağımızı kuralımki bize söylenenlerin öğretilenlerin gerçekten kur'an ile bağlantısını kontrol edebilelim.
İnşallah anlatmak istediğimi anlatabilmişimdir. Rabbim cümlemizin yardımcısı olsun SAYGILARIMLA Haluk GÜMÜŞTABAK