Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Dilenciye Para Vermek !!! (1 Kullanıcı)

Erzurumli

Kayıtlı Kullanıcı
Esselamu aleykum;

Öncelikle dilenme ‚Islâm nazarında çok kötü bir kazanç yoludur. Rasûlüllah Efendimiz (sav): "Kişi ister, ister.. nihayet kıyamet gününe yüzünde bir parçacık et yokken gelir", "Ihtiyacı yokken dilenen, ateş topluyor demektir"(E1-Hindî, VI/495; Ibn Hacer, Bulug'1-Meram, (Serhi) N/144) buyururlar. Kur'ân-ı Kerim; iffetlerinden ötürü ihtiyaçsız sanılan, insanlardan israrla istemeyen fukarayı över ve verilecek olanların onlar olduğunu bildirir. (K. Bakara (2) 273) Dilenmenin kötülügü konusunda ayrıca çok ve açık hadisler mevcuttur. (bk. el-Hindî, agk.)

Ancak bazı Kur'ân ayetlerine, Rasûlüllah (sav)'in fiiline ve sözlerine baktığımızda dilenene verilmemesini ve onun reddedilmesini değil, aksinin olması gerektiğini görürüz: Kur'ân'da iyıliğe (birre) ulaşma yolları sayılırken, akraba, yetimler, miskinler ve yolda kalmışlarla beraber dilenenlere de malı gönül hoşnutlugu ile vermekten söz edilir. (K. Bakara (2) 177) Aynı ayette arkasından zekât da zikredildiğine göre, onlara verilen zekâtın dışında bir verme olacaktır. Ayrıca iki ayette daha takva ehli ve cennet ikramına lâyık insanların özellikleri sayılırken "onlar ki, mallarında dilencinin ve mahrumun bir hakkıvardır" ifadesi kullanılır. (bk. K. Zâriyât, (51) 19; Me'câric, (70) 25) Demek ki, hakikaten mahrum olana da, mahrum olup olmadığı bilinmeyen dilenciye de vermek gerekir.

Ayrıca Kur'ân'da: "Isteyeni (dilenciyi) de azarlama" diye bir ayet daha vardır. (K. Duhâ 10) Gerçi bunu "dilenen" değil de "soran", yani dini öğrenmek için soru soran şeklinde anlayanlar da olmuştur. (bk. Kurtubî XX/101)

Ama ilk akla gelen mânâ dilenendir ve bunda diğer mânâ bulunsa dahi dilenci mânâsını da içermediğine dair hiçbir işaret yoktur.

Rasûlüllah Efendimiz fiili hayatı boyunca kendisinden kibarca isteyenlere verdiği gibi, kabaca isteyenleri de boş çevirmemiş ve "bunlar ya çirkin sözlerle benden mal istemek ya da beni cimri göstermek arasında beni muhayyer bıraktılar. Ben cimri değilim" buyurarak onlara da vermiştir.(bk. Müslim, Zekât,127 (Davudoğlu V/479 vd.)),

Efendimizin sözlerinden anlaşılan da budur: "Sizden biriniz (kendisinden) dileneni boş çevirmesin ve istediğinde vermemezlik etmesin, hatta kolunda iki altın bilezik görse dahi"(Kurtubî, XX/101), "Eğer miskin (dilenciler) yalan söylemiyor olsalardı, onları boş çeviren iflah olmazdı".(E1-Hindî, VI/362) "Dilenciyi az (da olsa) bir şeyle ya da güzellikle geri çevirin. Çünkü insan ve cin olmayan (melek) size uğrayıp Allah (cc)'in bahşettiği nimetler konusunda nasıl davrandığınıza bakıyor olabilirler".(Kurtubi, agek.; Benzer hadis için bk. el-Hindî, VI/390. (5) E1-Hindî, VI/363) "Kimden Allah (cc) için diye istenir de verirse ona yetmiş hasene yazılır".(5) "Allah (cc) için, deyip dilenen mel'undur, Allah (cc) için diyerek dileneni boş çeviren de melundur, yeterki bir kötülük istemiş olmasın", "Allah (cc) için diye, sadece cennet istenir".(E1-Hindî, VI/502-503) Bu hadislerin sihhat derecelerini tek tek araştırmış değiliz. Ancak çok ve aynı anlamda oluşları aksi yönde de bir hadisin bulunmayışı dilencilere de vermenin uygun olduğunu gösterir.

Ibrahim b. Edhem: "Dilenciler ne iyi adamlardır; ahirete bizim için azık taşıyorlar" demiş. Ibrahim en-Nehâi de: "Dilenci ahiretin postacısıdır. Kapınıza kadar gelir ve yakınlarınıza bir şey göndermek istiyor musunuz? diye sorar" dermiş. (Kurtubî, XX/101)

6. Ancak kişi yollarda oturup herkese el uzatanlara birşey vermek zorunda değildir. Bizzat kendisinden dilenen olur ve "Allah (cc) için, Allah (cc) rızası için" diye dilenirse ona az da olsa mutlaka bir şey vermeli ve öyle diyerek dilenmesinin çok kötü olduğunu ona uygun bir dille anlatmalıdır. Cami içlerinde dilenenlere ise bir şey vermemesi -Allah'u a'lem- daha uygun olur. Çünkü böylece bir bidatin önüne geçmiş olur. Ihtiyacı olmadığı halde dilenmeyi bir meslek haline getirdiğini bildiği kişilere de -bizzat kendisinden istemedikçe- vermemesi daha uygundur. Ama her halûkârda dilenciyi azarlamamak bir Allah emridir. Dilenciye hem verip, hem de onu inciten bir davranışta bulunmaktansa güzel bir sözle onu savmak da Allah (cc) emridir.(bk. K. Bakara (2) 263)

_AYDIN_

Kayıtlı Kullanıcı
selamun aleyküm...
emeğine sağlık abicim,ALLAH u teala razı olsun hayırlı paylaşımın için...
RABBİM ahiret günü önüne koysun güzel paylaşımların ecri ve sevabını en yüksek derecelerde versin inşaALLAH......
selam ve dua'ile...

Azerbaycan_li

Kayıtlı Kullanıcı
Allah razı olsun...merak ettigim bir konu idi...sadece koyu siyah kullanmasanız yazınızda gözü rahatsız ediyor...

günümüzde müslümanlar kötü durumdayken Allaha ortak koşan dilenciler ellerinde bir takım guya ehli beyt imamlarının resimleri falan dileniyor, ve ya bakıyorsun adam benden saglam bir genc dileniyor...yani bunlar resmen insanların duygularını istismar ediyor...duygu somurusu yaparak...guzel ornekler vermişsiniz Ibrahim b. Edhem"den , İbrahim en Nehai"den ama inanmıyorum ki onların donemindeki dilenciler şimdikiler gibi bir sektor olsun olsunlar...Allah müslümanlara yardım etsin...faydalı yazı için teşekkürler...

Erzurumli

Kayıtlı Kullanıcı
selamun aleyküm...
emeğine sağlık abicim,ALLAH u teala razı olsun hayırlı paylaşımın için...
RABBİM ahiret günü önüne koysun güzel paylaşımların ecri ve sevabını en yüksek derecelerde versin inşaALLAH......
selam ve dua'ile...

Ve aleykum selam,

Hayır ile bizleri yad edip hakkımızda duacı olduğunuz için teşekkür ederim,dualarınız ve temennilerinizi bizlerde sizler için dileriz...

Allah razı olsun...merak ettigim bir konu idi...sadece koyu siyah kullanmasanız yazınızda gözü rahatsız ediyor...

günümüzde müslümanlar kötü durumdayken Allaha ortak koşan dilenciler ellerinde bir takım guya ehli beyt imamlarının resimleri falan dileniyor, ve ya bakıyorsun adam benden saglam bir genc dileniyor...yani bunlar resmen insanların duygularını istismar ediyor...duygu somurusu yaparak...guzel ornekler vermişsiniz Ibrahim b. Edhem"den , İbrahim en Nehai"den ama inanmıyorum ki onların donemindeki dilenciler şimdikiler gibi bir sektor olsun olsunlar...Allah müslümanlara yardım etsin...faydalı yazı için teşekkürler...

Esselamu aleykum,

Koyu siyah olarak yazdığım yazıların gözlerinizi rahatsız ettiğinin farkında değilim,bu husus için özür dilerim,bundan sonra karartmadan yazmaya devam edeceğim inşaALLAH...

Konu hakkındaki yorumlarınıza da aynen katılıyorum,günümüzde dilenmek bir sektör olmuştur,sırf daha fazla acıklı görünmek için elini,ayağını kangren etmek yolu ile geçmişte bir çok kişi bir kaç organını feda ederek dilenmeyi kendisine meşru ederken,zamanımız da da sapa sağlam olduğu halde el veya ayaklarını bağlayarak çamaşırları içine saklayıp,eksik organlıymış gibi kendini göstererek,yine insanların duygularına hücum edip dilenen insanlar var,hatta dilenme sektörü,çocuk dilenciliği mafyasına dönmüş,kaçırdıkları çocukları dilendirerek rant sağlayan sokak çeteleride artık mevcut...

İligi ve alakanız için teşekkür ederim...

Im_muslim

Kayıtlı Kullanıcı
Selamünaleyküm kardeşim...
Emeğinize sağlık, ALLAH razı olsun...
Çoğu kimsenin aklını karıştıran bir konu olduğu muhakkak..
Versek mi iyidir, yoksa vermesek mi, insanlar bir türlü karar veremiyorlar, vermeyip geçtiklerinde ise keşke verseydin diyen bir vicdan ile karşılaşıyorlar...
ALLAHım bizi Yüce Dini üzre yanlışlardan uzak tutsun inşaAllah...

ALLAHa emanet olunuz
selam ve dua ile...

Erzurumli

Kayıtlı Kullanıcı
Selamünaleyküm kardeşim...
Emeğinize sağlık, ALLAH razı olsun...
Çoğu kimsenin aklını karıştıran bir konu olduğu muhakkak..
Versek mi iyidir, yoksa vermesek mi, insanlar bir türlü karar veremiyorlar, vermeyip geçtiklerinde ise keşke verseydin diyen bir vicdan ile karşılaşıyorlar...
ALLAHım bizi Yüce Dini üzre yanlışlardan uzak tutsun inşaAllah...

ALLAHa emanet olunuz
selam ve dua ile...

Ve aleykum selam,

Evet kardeşim şu vicdanımız fıtratımızdan böyleyiz,bizim yaşadığımız semtte dilenme işini ismini vermeyeceğim ama eğlenmeyi seven bir toplum çokca yapar,her cami önünde muhakkak onlardan vardır,bu kişilerin yaşamsal olarak çoğusu içki ve eğlence ile alakalı olduğundan kendilerine verilen sadakaların yine büyük bir kısmı içki-sigara ve eğlence için harcanır,sadaka vericilerde bilirler ki bu kişiler böyledir,ama demekki vicdani olarak ben sadakamı vereyim de sevabımı alayım o gidip içki alırsa bana ne gibi düşünüyorlar,halbu ki bu devletin sorumlulukları çok büyük insanların dinlerini öğrenmeye ihtiyaçları var...

Kaim

Yasaklı Kullanıcı
Fakir fukaranın yetimin hakkını dilencilere kaptırmayalım.

Dilenciye vermeyin.

biriktirin biraz ve mahallenizdeki bir fakire verin daha makbul.

nisan21

Kayıtlı Kullanıcı
Konunuz gerçekten birçok kişinin merak ettiği bir konuydu. ALLAH Celle Celalühu razı olsun bizleri aydınlattığınız için...
Geçen gün annemlerden geliyorum, köprüde genç bir bayan mukavva kağıda eşim yoğun bakımdan çıktı, 3 çocuğum aç okula gidiyor yardım edin diye yazmış. Ya gencecik kadın; yapacak mutlaka bir iş vardır. Ama dilenmek daha kolay geliyor herhalde... Selametle kalın...

gul tanem

Kayıtlı Kullanıcı
ALLAH razı olsun paylaşımın için...

semabrk

Kayıtlı Kullanıcı
esselamünaleyküm

esselamünaleyküm

evet güzel bi konuya değinmişsinizde benim çalıştığım iş yerine gelen dilencileri bi görseniz inanın aldığım harçlık bile onların sayısından az zaman zaman veriyorum ama sürekli aynı şahıslarda geliyo o zamanda çok sinileniyorum e kırmak da istemiyorum iyi davranmaya çalışıyorum o zamanda ya beddua yada azar işitiyorum onlardan kimin ne niyetle dilendiğini bilemiyoruz ki

Su-Eda

Kayıtlı Kullanıcı
Esselamu Aleyküm Değerli Abimiz..
Allah Celle Celalühu sizden razı ve hoşnut olsun
çok güzel özetlenmiş hayırlı bir paylaşım..
Emeğinize sağlık...
Allah Celle Celalühu emeğinizin ecrini fazlasıyla versin
Hayırlı paylaşımınızdan istifade edenlerden olmamız duasıyla
Selametle kalınız
Selam ve baki dualarımla
En Güzel'e Allah Celle Celalühu emanetsiniz..

Erzurumli

Kayıtlı Kullanıcı
Esselamu aleykum,

Kıymetli kardeşlerim,İslam tarihine bakındığımızda dilenmek ve dilencilik hususlarında şöyle birşeyle karşılaşıyoruz...

ALLAH RASULU s.a.v ve hulefa-i raşidin dönemleri açıkca gösteriyorki islam halkı zayıf,elinde olmayan,elinde olanların ise islam adına mallarını infak ettiği bir dönem var,hatta Peygamber s.a.v kahvaltı yapacak yiyecek bulamadığı zaman'' O zaman ben bugün oruçluyum...'' diyor,bunun yanı sıra bir çok hadisler ve rivayetler de yiyecek bir şey olmadığı için karınlarına taş bağladıklarıda bizlere ulaşmıştır...
Akıllarımızda tasavvur ettiğimiz zaman,O zaman ki insanlar ile şimdiki insanlar arasında çok fark vardır,çünkü asrı saadet gerçek manada hem devlet hemde birey olarak gerçek açlığı ve yokluğu tatmıştır,bugün hem ülke hemde birey olarak kimsenin aç kalmayacağı bir yerde yaşamaktayız...
Eğer bir insan muhtaç ise bunu karşılayabilecek devlet kolları mevcuttur,bu kişilerin dilenmek yerine buralara müracaat etmesi en efdali ve en makbul olanıdır...
Günümüzde dilenmek gerçekten hem sektör olmuştur,hemde insanlığın bittiği bir durumdur,kendi yaşantı alanlarımızda dilenerek APARTMAN yaptıran kişilerin varlığını duyduk...

Devlet sosyal kurumlar vasıtası ile buna özellikle belediyeler ve valiliklerde dahil olmak suretiyle dilenmeyi bitirmek maksadı ile yardım evleri ve yardım kurumları vasıtası ile muhtaçlara ulaşmaya çalışmaktadır,muhtaç olan kişileri muhtarlıklar belirleyip belediyelere haber verir,belediye valilik veya kaymakamlık vasıtası ile bu kişilere ulaşır,ihtiyaçları belirlenir,yoksulluk maaşı,yetim maaşı,yakacak,yemek,eğitim giderleri belirlenir,bundan sonra yardım edilir...
Çocuk yuvaları ne içindir,kadın evleri ne içindir,yaşlılar yurdu ne içindir...
Bütün bunlara rağmen dilenmeyi isteyen kişi sanıyorum başka bir amaç peşinde koşmaktadır...

Yine de hadisi şerifler ve alimlerin mübarek sözleri bizlere ışık tutup rehber olmaktadır...
Bazı arkadaşlarında dediği gibi,bizler illada sadaka sevabı peşinde isek,yapacağımız yardımları hesap edip,yakınlarımıza,mahallemize bakacağız kendimiz ulaştırabilirsek yardım yapacağız,vaktimiz yoksa,muhtarlık,belediye,kaymakamlık gibi yerlere götürüp,makbuz karşılığı yardımımızı yapalım ve hayrını ALLAH TEALA dan bekleyelim...

Selam ve dualarımızla...

_YUSUF_

Yönetici
Ve Aleyküm Selam
Güzel paylaşım için Mevlam razı olsun değerli abim
Şunu eklemek istedim.
Dilencinin durumu ne olursa olsun.Verdiğimiz sadakayı kendimiz için verdiğimizi bilmeliyiz.
Baki selamlar

Erzurumli

Kayıtlı Kullanıcı
Ve Aleyküm Selam
Güzel paylaşım için Mevlam razı olsun değerli abim
Şunu eklemek istedim.
Dilencinin durumu ne olursa olsun.Verdiğimiz sadakayı kendimiz için verdiğimizi bilmeliyiz.
Baki selamlar

Mevlam cümlemizden razı olsun Yusuf kardeşim,hayırlı katkınızdan dolayı teşekkür ederim...

Ve aleykum selam ve rahmetullahi ve berakatuhu...

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt