Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Dilencilere para verir misiniz??? (1 Kullanıcı)

_şimal_

Kayıtlı Kullanıcı
Arkadaslar dilenciler para verir misiniz??
''Allah rizasi'' dedikleri icin her nekadar meslek haline getirdiklerini bilsekde vazgecemiyoruz.Bilmiyorlar ki;para icin degilde,gönülden bir kere ALLAH deseler Cenab-i Hak onlari bulunduklari durumdan elbette kurtarir.
Sizler ne düsünüyorsunuz?
Acaba verilmelimi yoksa verilmemelimi??

Huyela

Kayıtlı Kullanıcı
Dilenmekteki ölçü

Dilenmekteki ölçü

Bir günlük yani sabah-akşam yiyeceği olanın dilenmesi caiz değildir. Dilencinin önünde bir günlük yiyecek parası varsa, ona bir şey vermek caiz olmaz. Fakat önünde para yoksa veya çok az varsa, onun bir günlük yiyeceği olduğu bilinmediğinden sadaka vermek caiz olur.

Dilenmek .:.: www.dinimizislam.com :.:.

cerennurum

Kayıtlı Kullanıcı
ben genelde vermiyorum engelli olanlar hariç tabi

tövbekar_kız

Kayıtlı Kullanıcı
s.a arkadaşlar...
ben bugun habelerde dinledım dinlenciler 1 gunde 50 ytl kazanıyomuş
ayda hesaplayacak olursak 15000.000 mınyar yapıyo ben bugune kadar
verıyodum ama bundan sonra bilemıyorum...
...slm ve dua ile.....

alisay

Kayıtlı Kullanıcı
benim ölçüm dilenenin çalışabilir durumda olup olmadığıydı. ama şimdi bir günlük yiyecek konusunada dikkat edeceğim. ALLAH razı olsun

BurhanT

Kayıtlı Kullanıcı
Hz. Ebu bekir Sıddık R.a'ın kapısına biri gelip Allah rızası için giyecek elbisem yok diyor.
Ebu bekir ra. da üstündeki elbisesinden başka elbisesi yok ve elbisesini çıkarıp o kişiye veriyor kendisi bir şeye sarınıp bir köşede oturuyor onu merak eden sahabeler ra. geliyorlar birde bakıyorlar ki Ebu Bekir sıddık ra. üstünde birşeyler sarmış köşede oturuyor.

Ebu Bekir'in Ra. Allah'ın rızasını kazanmak için bu fedakarlıktan melekler haya edip çıplak kalıyorlar.
Bunu birçok kişi biliyordur bilmeyenlerde öğrenmiş olurlar.
Allah'ın cc. Rızası neyde gizli kimse bilemez belki o dilenciyi sen zengin sanıyordun da o tam tersine Allah'ın Razı olduğu takva sahibi ve gerçektende ihtiyaç sahibi birisi idi.
Biz ön yargılı olup o kişiyi hilekar sandıkta 1 lirayı vermekte cimrilik ettik. Belkide o 1 lirayı vermemiz bizi Allah'ın rızasına ulaştıracaktı ?
Peygamber sav. Gelirde bana derse ki o kişiye para verme o şeytandır Allah'ın rızasıda onda değildir diye o zaman vermem sadakayı.

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
ben çok azda olsa vermeye çalışıyorum..** acaba** gerçekten ihityacı olabilirmi .. düşüncesi agır basıyor ..

hislerimm

Kayıtlı Kullanıcı
hayırlı akşamlar bende küçük çocuklara kıyamıyorum onları gördükçe içim parçalanıyor .. Eğer gerçekten muhtaçsa RABBİM yardımcıları olsun .. Ama bilemeyizki kim nekadar muhtaç yani kime verip kime vermeyeceğiz o da sorun bence..

Huyela

Kayıtlı Kullanıcı
benim ölçüm dilenenin çalışabilir durumda olup olmadığıydı. ama şimdi bir günlük yiyecek konusunada dikkat edeceğim. ALLAH razı olsun

Cenabı hak cümlemizden razı olsun.

Bir kimsenin kendi ölçüsünü bırakıp islamiyetin koyduğu ölçüyü kabul etmesi Allahü tealanın ayrı bir ihsanı. Dua eder dua beklerim efendim.

Huyela

Kayıtlı Kullanıcı
Hz. Ebu bekir Sıddık R.a'ın kapısına biri gelip Allah rızası için giyecek elbisem yok diyor.
Ebu bekir ra. da üstündeki elbisesinden başka elbisesi yok ve elbisesini çıkarıp o kişiye veriyor kendisi bir şeye sarınıp bir köşede oturuyor onu merak eden sahabeler ra. geliyorlar birde bakıyorlar ki Ebu Bekir sıddık ra. üstünde birşeyler sarmış köşede oturuyor.

Ebu Bekir'in Ra. Allah'ın rızasını kazanmak için bu fedakarlıktan melekler haya edip çıplak kalıyorlar.
Bunu birçok kişi biliyordur bilmeyenlerde öğrenmiş olurlar.
Allah'ın cc. Rızası neyde gizli kimse bilemez belki o dilenciyi sen zengin sanıyordun da o tam tersine Allah'ın Razı olduğu takva sahibi ve gerçektende ihtiyaç sahibi birisi idi.
Biz ön yargılı olup o kişiyi hilekar sandıkta 1 lirayı vermekte cimrilik ettik. Belkide o 1 lirayı vermemiz bizi Allah'ın rızasına ulaştıracaktı ?
Peygamber sav. Gelirde bana derse ki o kişiye para verme o şeytandır Allah'ın rızasıda onda değildir diye o zaman vermem sadakayı.

Zannedersem yukarıdaki yazı anlaşılmadı. Şimdi bir günlük yiyeceği olduğu halde dilenmek haramdır. Bunun yiyeceği olduğunu bileninde buna vermesi haram oluyor. Yani sevab almıyor günaha giriyor.

İbadetten maksad emredileni yapmaktır.

Parasını harama sarf edene ve israf edene sadaka verilmez. Camide cemaat arasında dolaşarak dilenmek haramdır. (Redd-ül Muhtar)

Görüldüğü gibi, İslamiyet’te, eli ayağı tutup da çalışabilenlerin dilenmesi haramdır. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(Çalışmayıp kendini sadaka isteyecek hâle düşüren, 70 şeye muhtaç olur.) [Tirmizi]

(Muhtaç olmadan dilenen, ateş koru yutan kimse gibidir.) [Beyheki]

(Mal biriktirmek için dilenen, ateş koru dilenmiş olur.) [Müslim]

(Kendisinin veya çoluk çocuğunun katlanamayacakları bir ihtiyacı yok iken, dileneni Allahü teâlâ ummadığı yer ve zamanda muhtaç eder.) [Beyheki]

(Dilenci, dilenmekteki vebali bilseydi, hemen dilenmekten vazgeçerdi.) [Taberani]

(Gerçek yoksul, ihtiyacını karşılayacak bir şeyi olmayan, hatırlanmadığı için sadaka verilmeyen, kendisi de kalkıp kimseden bir şey istemeyen kişidir.) [Buhari]

(Şu üç şey için yemin ederim: Sadaka vermekle asla mal eksilmez. Öyle ise sadaka verin! Zulüm gördüğü şahsı, Allah rızası için affeden, dünya ve ahirette aziz olur. Öyle ise affedin! İsteme kapısını açana da, Allahü teâlâ fakirlik kapısını açar.) [İ.Ahmed]

(Dilenmeye mani olan zenginlik, sabah-akşam yiyeceğe malik olmaktır.) [Rüzeyn]

ؤشىثق

Kayıtlı Kullanıcı
ihtiyacı olduğuna inandıklarım için elimden geldiği kadar vermeye çalışıyorum.Ancak bazen köşe başlarını mesken tutmuş.Orada sürekli bulunan dilencilere ancak dua ediyorum.

Gülfidan

Kayıtlı Kullanıcı
dilencilere para kaptırmayın

fakir fukaranın hsakkını onlara yedirmeyin.

bizim burda kör bir abi var zor durumdaydı

baktım mahallenin basına gecmiş avuc acmış

gönlümden kopanı hiç ses etmedence verip gittim.

bunu dilenciden ayırmak lazımdır

gercekten ihtiyacı mı var yoksa işe gelir gibi dilenmeye mi geliyor bilmek lazım.

zaten yüzlerinden belli olur

seslerinden belli olur

iyi analiz edip mecburen dilenmek zorunda kalanlarda olabiliyor

ben cocukken yetimdim

hatta cok fakirdik.

babamız yoktu hiç dilenmedik

ekmeksiz kaldık

1 aylık kuru ekmeği caydanlıkta yumuşadıp yemeye calıştık

katık olarak soğan bile yoktu.

gene dilenmedik.

sonra

komsular bizim bu durumumuzu öğrenmişlerdi

Allah razı olsun yardım etmişlerdi hep.

o fakirlik için de 3 kardeşte okuduk üniversite bitirdik.

dilenciye vermek yerine

bir kumbara edin

6 ay 3-5 biriktir

birikeni bir yetime fakire ver daha makbule gecer.

zengin mümin için sadaka vermekte bir ihtiyactır.

can kırıkları

Kayıtlı Kullanıcı
Dilencilere para vermeyi doğru bulmuyorum. Küçük çocukları heleki yaz-kış yanlarında taşıyorlar elleri ayakları tutuyor. zaten dilenmek meslek olmuş onlara. Hiç birine güvenmem ama Allah rızası bile deseler asla vermem çünkü herkezin Allah'a olan duygusunu sömürüyolar buda kul hakkıdır. Elleri ayakları tutuyor kadınlar evlere temizliğe gitse erkekler işe girse ama nerde onlarda bu rahatlıkla alın teri olmadan kazanılan parayı asla terk etmezler.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt