Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Dil Susar İnsan Kurtulur!!!! (1 Kullanıcı)

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı
İnsan, yerine ve zamanına göre konuşmasını ve susmasını bilmeli, konuşmasında da susmasında da aşırılıklardan kaçınmalıdır. Ecdadımız, Çok söz yalansız, çok para da haramsız olmaz. demiştir.

Ayrıca, Bilirsen güzel kelâm söyle ibret alsınlar, bilmezsen sükût eyle adam sansınlar. ve Allah, insanoğluna bir ağız, iki kulak vermiştir. Bunun manası: Bir konuş iki dinle demektir. gibi sözlerle bizlere yol göstermişlerdir.
Konuşma, insanın kişiliğini, seviyesini ve seciyesini (kişiliğini, karakterini) sergiler. Zaruret miktarı kadar konuşmalı, şayet konuşmayı gerektiren bir durum yoksa sükût etmeli, susmalıdır. Dile hakim olmak dil sahibini yüceltir. Dili gelişi güzel ve uluorta kullanmak ise sahibini toplum içinde şahsiyetsiz ve seviyesiz kılar.

Susarak sessiz kalmak, sükûtu tercih etmek dil için en güzel ve en uygun terbiye metodudur. Fahr-i Alem s.a.v. Ebu Zer r.a. yapmış olduğu bir nasihatinde şöyle buyurmuşlardır:.Sen çoğu zaman susmayı tercih et. Bu sana, dininde yardımcı olup şeytanı kovar.

Yine buyuruyorlar ki: Kişinin kendisini ilgilendirmeyen hususları terk etmesi, olgun imanın gereğidir.

Boş lakırdı ve gereksiz sözlerden uzak kalınmalıdır. Mana Erleri, Dilim, senden çektiğim zulüm! demişlerdir.

Manasız sözler, yersiz konuşmalar, dünya veya ahiret için hiçbir yararı olmayan ifadeler ile yalan ve iftiraya yönelik lakırdılar, müberra dinimizde kesinlikle yasaklanmıştır. Bütünüyle bu gerçekleri göz önünde bulundurması gereken her müslüman konuşmalarında, hal ve hareketlerinde doğruluğu ve ciddiyeti esas almalıdır. Lakırdısı çok olanın hatası da o nispette çok olur! demişlerdir.
Hz. Malik r.a., Yahya b. Saad r.a.dan şunu rivayet eder:
Hz. İsa a.s. yolda duran bir domuza: Allah rahatlık versin! dedi. Yanındakiler şaşırdı ve: Sen bunu bir domuza mı söylüyorsun? dediler. İsa a.s. şöyle cevap verdi: Ben dilimi kötü söylememeye alıştırıyorum!

Nerede olursak olalım, şartlar neyi gerektirirse gerektirsin, dilimizi kötü, çirkin ve kaba sözlere alıştırmaktan uzak kalmaya özen göstermeliyiz. Dili yüzünden başına gelen türlü felaket karşısında, Dilim, seni dilim dilim dilmeli! diyen büyüklerimizin feryatları asla kulak ardı edilmemelidir.

Ankebut Suresinin 46. ayet-i celilesinde Rabbimiz şöyle buyurur: İçlerinden zulüm edenler müstesna olmak üzere, ehli kitap ile en güzel (şekilden) başka bir suretle mücadele etmeyiniz.

Müslüman kişi, kitap ehli olan yahudi ve hıristiyanlarla bile mücadelesini en güzel bir şekilde sürdürmeli, dilini kötü sözlerden korumada gerekli hassasiyeti göstermelidir.

Yine Cenab-ı Hak buyuruyor ki: O çok esirgeyen Allah’ın has kulları ki, onlar yeryüzünde vakar ve tevazu ile yürürler. Kendini bilmez kimseler onlara laf attığında Selametle! deyip geçerler. (Furkan, 63)
Onlar, boş söz işittikleri zaman ondan yüz çevirirler ve Bizim işlerimiz bize, sizin işleriniz size... Size selam olsun! Biz kendini bilmezleri (arkadaş edinmek) istemeyiz. derler. (Kasas, 55)

Onun için her insan Şeyh Sadi Şirazî’nin dediği gibi: Konuşulacak yerde susmayı; susulacak yerde de konuşmayı iyi ayarlamak lazımdır.
Diline gereği gibi sahip olmasını bilen insanların dünya ve ahiret hayatı mamur olur. İnsanların birçoğu günümüzde tartışma hastalığına yakalanmıştır. Halbuki hiçbir dinî mesele tartışmayla çözülmez. Bunun için inceleme ve araştırma esas olmalıdır.

m_muaz

Kayıtlı Kullanıcı
RE: Dil Susar İnsan Kurtulur!!!!

allah razı olsun..kardeşim..B)B)

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı

[color=blue]Ashab-ı Kiramdan rivayet edilen bir hadis-i şerif şöyledir: BURAYI ÇOK DİKKATLİ OKUYALIM

Biz bir dinî konuyu tartışırken Rasulullah s.a.v. çıkageldi. O güne kadar görülmediği tarzda öfkelendi ve bizi azarlayarak şöyle dedi:

Ey Ümmet-i Muhammed, yavaş olun ve kendinize gelin! Sizden önceki ümmetleri bu gibi boş tartışmalar yok etmiştir. Tartışmayı terk edin! Çünkü tartışmanın zararları açık ve kesindir. Tartışmayın, çünkü size kötülük olarak tartışmacı olmak yeter. Tartışmayın, çünkü tartışan kişiye kıyamet gününde şefaat etmem. Tartışmayın, ben tartışmayanlara, biri köşede biri ortada ve biri de en yüksekte olmak üzere cennette üç köşk vermeyi taahhüt ediyorum. Bunların en yükseği haklı olduğu halde tartışmayı terk eden içindir. Tartışmayın, çünkü putlara tapmaktan sonra Allahın beni nehyettiği ilk şey tartışmadır. (Taberanî)[/color]
Hümeze Suresi’nin ilk dört ayetinde de şöyle buyrulur:

Arkadan çekiştirmeyi, yüze karşı eğlenmeyi adet edinen herkesin vay haline! O ki; birçok mal toplamış ve onu sayıp durmaktadır. Sanıyor ki malı kendisini (dünyada) ebedileştirecektir. Hayır! (Malı onu kurtaramaz) muhakkak ki o ateşe atılacaktır.

Diline sahip olan kendini selamette bulur. Yalnız insanlara verilmiş olan konuşma, bir tanışma, bir anlaşma aracıdır. Bu çok önemli özelliği gayesi dışında kullanmak sahibini hem geçici olan dünyada, hem de ebedi olan ahiret hayatında zelil ve rezil eder. Böyle bir akıbete düşmemek için dil denilen o küçük et parçasına ve ağzımızdan çıkan her söze, her kelimeye, her cümleye dikkat etmemiz ve kontrol altında bulundurmamız lazımdır.

Ecdadımız ne güzel söylemiştir: Sükût-u lisan, selamet-i insan!

Yazan : MÜBAREK EROL
Yayına hazırlayan: mustafa_xtar :)

sevvalmina

Kayıtlı Kullanıcı

emeğinize sağlık güzel bi paylaşım.

KADTANER

Kayıtlı Kullanıcı

B)senin sultanına kurban olayım Allah senden razi ve hoşnutolsun inşaallah hakkı anan herdile ve gönle bu can fedadır B)

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı

Ben herkesi severim herkeste gölüm var
Benim gönlümü alan bir SULTANIM var

SULTANIM olsaydı bu tende binlerce canlar
Hiç gözünü kırpmaz senin için ateşe atlarlar

Ateş yaksa ne olur yakmasa beni
SULTANIMIN aşkın yakmış diri diri

Aşık olmuşum sana kimseyi görmez gözüm
Doğduktan sonra değil SULTANIM
Doğmadandı senle özüm

Herkes akın akın makamına geliyor
Bilmezmiyim ben seni senin her hücren hak diyor

Sana verdim elimi çekme ellerimden
Aşkın gönlümü sardı ta en derinden

hazan_gulu

Kayıtlı Kullanıcı

allah razı olsun selametle....

Ravza_Nur

Kayıtlı Kullanıcı

Peygamber efendimiz, (Az konuşmak imandan, çok söz nifaktandır) buyurmaktadır.

Dil, büyük nimettir. İyi ve kötü işteki rolü, iyiliği de kötülüğü de büyüktür. Cennete de, Cehenneme de ****ürür. Cirmi küçük, cürmü büyüktür. İman ve küfür dildeki ifadeden anlaşılır. Dil, ya hak konuşur, ya bâtıl. Diğer uzuvların sahası dardır. Kulak sadece işitir, göz sadece görür. Dilin sahası geniştir. Hayır ve şer için geniş alana sahiptir.

Atalarımız;
(Sana senden olur, her ne olursa,
başın selamet bulur, dilin durursa)
ve
(Göz iki, kulak iki, ağız tek,
çok görüp, çok dinleyip, az söylemek gerek) demiştir.

Ravza_Nur

Kayıtlı Kullanıcı

Diline sahip olmayanı şeytan her sahada oynatır. Büyük bir uçurumun kenarına getirip, yüzüstü yuvarlar, felakete sürükler. Dile ahlak dizgini vurulursa dünya ve ahiret saadetine kavuşur. Başıboş bırakılırsa zarardan zarara girer.

Uzuvlarımızdan en çok isyan edeni dildir. Kolaylıkla istediği tarafa gider. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Her sabah, bütün uzuvlar, yalvararak dile derler ki: Bizim hakkımızı gözetmekte, Allahtan kork, kötü söz söyleme, bizi ateşte yakma! Bizim dine uyup uymamamız senin sebebinledir. Sen doğru olursan biz de doğru oluruz. Sen eğri olursan biz de eğri oluruz.) [Tirmizi]

Hz. Lokmana (Bu makama nasıl yükseldin?) derler. O da (Doğru konuşmak, emanete riayet etmek ve faydasız sözleri terk etmekle) diye cevap verir.

-Esmani-

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamtarihim.com

DİL VARDIR REZİL EDER,DİL VARDIR VEZİR EDER.

GEREKEN YERDE KONUŞMAYI BİLENLERE NE MUTLU.

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı

Zerda abla yorumlarını özlemişim Allah razı olsun
Allaha emanet olun

eren emin

Kayıtlı Kullanıcı

paylaşımlarınız çok güzel kardeşlerim Allah razı olsun

Ravza_Nur

Kayıtlı Kullanıcı

mustafa_xtar yazdı:
Allaha emanet olun
canım kardeşim inanın bende yorum yazmayı özlemeye başladım bu sıralar yoğun bir şekilde ders çalışıp test çözüyorum beni maruz görün olurmu kardeşim ama seni takdir ettiğimi bilmelisin dua edin şu sınavı başarayım inş hep beraber ne forumlar açar ne konular yorumlarız tamammı değerli kardeşim selam ve dua ile

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı

zerda yazdı:
mustafa_xtar yazdı:
Allaha emanet olun
canım kardeşim inanın bende yorum yazmayı özlemeye başladım bu sıralar yoğun bir şekilde ders çalışıp test çözüyorum beni maruz görün olurmu kardeşim ama seni takdir ettiğimi bilmelisin dua edin şu sınavı başarayım inş hep beraber ne forumlar açar ne konular yorumlarız tamammı değerli kardeşim selam ve dua ile

Ablacım Allah razı olsun Seni Allah için Çok Seviyorum
inşallah muvaffak olursun sınavına girmeden söyle inş. Sana özel dua edelim
Rabbim yardımcınız olsun
Allaha emanet olun

sevvalmina

Kayıtlı Kullanıcı

zerda yazdı:
mustafa_xtar yazdı:
Allaha emanet olun

ablacım sınavı başarıcağından eminim allah yar ve yardımcın olsun.

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı

Amin kardeşim Duamız Zerda ablayla

candy_seker

Kayıtlı Kullanıcı

S.A. KARDEŞİM AKICI VE BİLGİ DOLU Bİ METİN YAZMIŞIN GENE ELLERİNE YÜREĞİNE SAĞLIK aLLAH RAZI OLSUN. aLLAHA eMANET OL.

SÖZ AĞIZADAN ÇIKNADAN ÖNCE BİZİM KÖLEMİZDİR. ÇIKTIKTAN SONRA BİZ ONUN...

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı

candy_seker yazdı:
S.A. KARDEŞİM AKICI VE BİLGİ DOLU Bİ METİN YAZMIŞIN GENE ELLERİNE YÜREĞİNE SAĞLIK aLLAH RAZI OLSUN. aLLAHA eMANET OL.

ve a.s. candy kardeşim ecmain olsun inş.

ne güzel bir söz söylemişsin Allah razı olsun.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt