Nevin_1982
Kayıtlı Kullanıcı
İzmir İl Müftülüğü, Kutlu Doğum Haftası'nı davullu, zurnalı yağlı güreş şampiyonası ile kutlayacak
Garip karşılanan etkinlik...
Diyanet'in her yıl geniş kapsamlı programlarla kutladığı ve Hz. Muhammed'in (sav) doğum günü yıldönümünün içinde yer aldığı Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri, bu yıl İzmir'de farklı ve duyanlarca da garip karşılanan bir etkinlikle kutlanacak.
Program afişlerle duyuruldu...
İzmir İl Müftülüğü, Hz. Muhammed'in (sav) doğum günü için ilk defa yağlı güreş organizasyonu düzenliyor. Programın afişlerinde duyurulan; 'davulcular, cazgırlar ve folklor ekibi gösterilerinin' programın ruhuna uygun olup olmadığı tartışması çıkardı.
Diyanet'in her yıl geniş kapsamlı programlarla kutladığı ve Hz. Muhammed'in doğum günü yıldönümünün içinde yer aldığı Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri, bu yıl İzmir'de farklı ve duyanlarca da garip karşılanan bir etkinlikle kutlanacak. İzmir İl Müftülüğü, Hz. Muhammed'in doğum günü için ilk defa yağlı güreş organizasyonu düzenliyor. Programın afişlerinde duyurulan; 'davulcular, cazgırlar ve folklar ekibi gösterilerinin' programın ruhuna uygun olup olmadığı tartışması çıkardı. İzmir İl Müftülüğü ve ilçe müftülüklerinin tamamının organizasyon içinde yer aldığı 1. İzmir Yağlı Güreşleri, Gaziemir'deki Sarnıç mesire yerinde 19 Nisan 2008 tarihinde saat 10:00-17:00 arasında düzenlenecek. Yağlı güreşlerin tertip komitesinde ise, İzmir İl Müftüsü İbrahim Acar, Karşıyaka Müftüsü Emin Arık ve İzmir İl Müftü Yardımcısı Mehmet Gündoğdu yer alıyor. Karşıyaka Müftüsü Emin Arık'ın, milli güreşçi olduğu ise özellikle vurgulanıyor. Organizasyonda destek olan merkez ve taşra ilçe müftülerinin isimleri ise afişlere tek tek yazıldı. Ata sporu güreşin Müftülük organizasyonu ile Kutlu Doğum Haftası etkinliği olarak düzenlenmesi oldukça garip karşılanırken, programın içeriğindeki bazı etkinlik ve gösteriler de şaşırtıcı bulundu. 'Folklar gösterileri, davulcu ve başcazgırların' katılacağı duyurulan programda, bu tür faaliyetlerin kutlu doğum ruhuna uygun olup olmadığı sorusunu gündeme getirdi.
İzmir'deki ilk yağlı güreş şampiyonasına, birçok ünlü güreşçi katılacak. Kırkpınar'da başpehlivanlık için güreşmiş isimlerden; Nizamettin Akbaş, Mükerrem Kıyı, Reşat Turgut, Murat Aydoğdu, Bayram Ertan, Enver Erişti yeniden ter dökecek. Diğer katılan güreşçiler arasında, Başpehlivan Hüseyin Çetin, 2001 Avrupa 2. Başpehlivanı Şükrü Kazan, Hasan Gündoğdu, Mehmet Selvi, Sezen Tepeli ve Ümit Balta da yer alıyor. Müftülüğün kısıtlı imkanlarla bu organizasyonu yaptığı ödüllere de yansıdı. Çünkü minderden başpehlivan olarak çıkacak güreşçiye verilecek ödül 1000 YTL olarak duyuruldu. Başaltı birincisine 750 YTL, büyük ortaya 650 YTL, küçük orta büyüğe 550 YTL, küçük orta küçüğe 500 YTL, desteye 400 YTL, ayağa 300 YTL, tozkoparana 300 YTL, minik-1'e 300 YTL ve minik-2'ye ise 250 YTL ödül verilecek.
2008 kutlama ilkeleri...
Diyanet haftanın amacına uygun olarak icra edilmesi için bütün illere ve yurt dışı teşkilatlarına, uyulacak ilkeleri ihtiva eden üç genelge gönderdi. Bu genelgelerde, 14-20 Nisan tarihleri dışında kutlama programı yapılmaması ve faaliyetlerin kurulacak kutlama komiteleri ile yürütülmesi gerektiği vurgulanıyor. Diyanet, genelgelerinde özellikle şu vurguya dikkat çekiliyor: "Etkinliklerin toplumun her kesimini kucaklayıcı nitelikte olması, amacına uygun olarak düzenlemesi ve önceden ilan edilen konu dışına taşmaması, siyasi malzeme konusu yapılmamasına azami hassasiyet gösterilmesi, toplumu rahatsız edecek söylem ve davranışlardan kaçınılması, istismar edilme ihtimali bulunan faaliyetlerin yapılmaması."
Diyanet'in etkinlikleri...
Daha önceki 23 Nisan'ın da içinde bulunduğu haftada olduğu için eleştirilen Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri, bundan sonra 14-20 Nisan tarihleri gerçekleştirilecek. Özellikle Genelkurmay'ın bildirisinde Kutlu Doğum'un 23 Nisan'a alternatif kutlama gibi gösterilmesinden rahatsız olan Diyanet, bu tür yanlış değerlendirmelerin ortadan kalkması için böyle bir karar almıştı. Diyanet ayrıca müftülüklere, Kutlu Doğum etkinlikleri çerçevesinde nelerin yapılması ve etkinlikleri gerçekleştirirken dikkat edilecek hususları da ortaya koydu. Bugüne kadar yıllardır, konferans, panel, sempozyum, kutlu doğum aşısı, sağlık taraması, Türk tasavvuf müziği konseri, kitap dağıtımı, gül dağıtımı, hastane, cezaevi ve kimsesizler yurdunu ziyaret gibi etkinlikler düzenlendi. Ancak, hiç yağlı güreş organizasyonu düzenlenmemişti.