Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

CUMANIN FAZİLETİ (1 Kullanıcı)

kabei serif

Kayıtlı Kullanıcı
Cumanın Fazileti

Bilesin ki, Cuma Günü, Allâhın kendisi ile Islâmı yücelttiği ve müslümanlara mahsus büyük bir gündür.

Ulu Allah (C.C.) buyuruyor

Ey müminler! Cumâ Günü namaza çagrılınca alış - verişi bırakarak hemen Allahı zikretmeye koşun. Böyle davranabilirseniz, sizin için daha hayırlıdır.
(Cuma - 9)

Görülüyor ki, Ulu Allah Cumâ Namazı sırasında dünya işleri ile, daha doğrusu Cumâ Namazına koşmaktan alıkoyacak her şeyle ilgilenmeyi yasaklamaktadır.

Peygamberimiz (S.A.S.; buyuruyor ki

Hiç şüphesiz. ulu Allah size bu gün ve buraya Cumâyı farz kılmıştır.

Yine Peygamberimiz (S.A.S.) buyuruyor ki

Özürsüz olarak üç Cumâ terkedenin kalbini Allâh mühürler.

Baska bir rivayete göre. hadîsin son kısmı

O kimse İslâmı arka­sına atmış olur» şeklindedir.

Bildirildiğine göre, kitab ehli müşriklere (hiristiyan ve yahudilere Cuma Günü verildi. Fakat hakkında anlaşmazlığa düşünce onlardan alındı. Sonra Allâh, o günü bize hidâyet etti, o günü bu ümmete bırakarak bizlerin bayramı yaptı. Bu ümmet ona ilk ve asıl sahip olanlardır. Bu konuda kitab ehli sonra gelir.

Peygamberimiz (S.A.S.) buyuruyor ki:

Cebrail (A.S.) bana geldi. Elinde bembeyaz bir ayna vardi. Bu Cumadır. Rabbin onu Sana ve Senden sonra ümmetine bayram olsun diye farz kıldı» dedi.
Ben Bizim için onda ne var» diye sordum. Cebrail (A.S.) dedi ki. Sizin için onda hayırlı bir ân vardır ki; kim o anda hayırlı bir şey dilerse Allâh (CC.) dilediğini mutlaka verir. Yahud bir şeyden korunmasını isterse Allâh onu o korktuğu şeyden korur. Bizce O, günlerin en kiymetlisidir. Biz, âhirette ona Yevmül - Mezid deriz.

Ben: Rabbin neden kendisine Cennette miskten daha hoş kokulu olan bir ova seçmistir.» dedim. Cumâ Günü olunca yüceliklerden inerek Kürsisini şereflendirir ve oradakilere cemâlini gösterir de onlar da Onu görürler» dedi.

Peygamber'imiz (S.A.S.) buyuruyor ki:

Güneş altındaki günlerin en hayırlısı Cuma Günüdür. Adem, (A.S.) o gün yaratılmış, o gün Cennete girmiş, o gün yeryüzüne indirilmiş, o gün tevbesi kabul edilmiş, o gün ölmüştür. Kıyamet de o gün koopacaktır. Meleklerin gökte taktığı isme göre Allâhın katında Yevmül - Mezid dir. Cennette Allahın (CC.) cemâli o gün görülecektir.

Hadiste bildirildigine göre

Ulu Allah her Cuma günü, altıyüz bin kişiyi cehennemden âzâd eder.

Enes Ibni Mâlik'in riveyet ettigine göre. Peygamber'imiz (S.A.S.) buyuruyor:

Cumâ Günü iyi geçince diğer günler de iyi geçer.

Peygamberimiz (S.A.S.) buyuruyor ki:

Cehennem her gün z *******den önce öğle vakti girmek üzere iken yeniden tutuşturulur Cumâ hariç, o sırada namaz kılmayınız. Çünki Cumâ Gününün tamamı namaz oldugu için cehennem o gün hiç tutuşturulmaz.»

Kâb-ul Ahbâr buyurur ki;

Ulu Allah beldeler içinde Mekkeyi, aylar içinde Ramaza'nı, günler içinde Cumâyı ve geceler içinde Kadir gecesi'ni üstün kılmıştır.»

Söylendiğine göre. Cumâ günü, kuşlar ve böcekler aralarında karşılaşınca Selâm, selâm, ne iyi gün derler.

Peyganberimiz (S.A.S.) buyuruyor ki:

Cumâ Günü veya gecesi ölene Allâh şehid mükâfatı yazar ve onu kabir fitnesinden korur.

CUMANIZ MÜBAREK OLSUN

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt