Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

çocukta özgüven eğitimi (bu konuyu mutlaka okuyun) (1 Kullanıcı)

bilal habeş

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
19 May 2009
Mesajlar
13
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
53
Çocukların eğitimindeki en önemli etken, özgüvendir. Öğretmenlerin, terapistlerin, klinik psikologların, danışmanların ve eğitim psikologlarının deneyimleri kadar araştırma sonuçları da, derslerini öğrenmekte zorluk çeken çocukların sorunlu ailelerden geldiğini ve özgüven problemleri yaşadığını göstermektedir. Evdeki çatışmaları çözmek ve çocuklarının özgüven düzeyini geliştirmek anne babanın bir numaralı sorumluluğudur. Çünkü özgüven, çocukların yalnız eğitiminde değil, duygusal, sosyal ve cinsel gelişiminde de belirleyici rol oynar.
Üzülerek görüyoruz ki, okula gelene kadar çocukların özbenlikleri önemli ölçüde zedelenmiş oluyor. Devam edecek…

Öğretmenin tutumu, çocuğun özgüveninin gelişimi açısından büyük önem taşır ama özgüven sorunlarının altında öncelikle aile yatar. Anne babanın, (her birinin) özgüveninin düzeyi çocuğun özgüvenini etkiler. Özgüveni yüksek anne babalar, çocuklarının özgüvenini yukarı çekerler, ancak ne yazık ki bazen bunun tersi de görülebilir. Çocuklarda güvensizlik yaratan faktörlerden bir diğeri anne baba arasındaki ilişkinin sorunlu olmasıdır. Özellikle yaşamlarının ilk yıllarında, çocuklar tümüyle anne babaya bağımlıdır. Bu yüzden anne baba arasındaki çatışmalar çocukların güven duygusunu büyük ölçüde zedeler. Sorunlu ailelerden gelen çocukların okulda kendilerini derslerine vermekte zorlanmalarına şaşırmamak gerekir. Ne yazık ki, öğretmenler de bu tip çocuklara çoğu zaman eleştiri yüklü, hatta bazen bir hayli sert tepkiler verebilmektedir. Olumsuz tepkilerle karşılaşmak çocuktaki, güvensiz ve tehlikeli bir yer kabul ettiği dünyadan korkmakta ne kadar haklı olduğu inancını büsbütün pekiştirecektir. Devam edecek…

Anne babaların çocuklarıyla ilişkileri ve çocuklarının özgüvenini geliştirmenin yollarını bilip bilmemeleri de, çocukların eğitiminde rol oynayan etkenlerdir. Bundan da öte, çocukların ilk eğitmenleri olan anne babaların neyi nasıl öğreteceklerine dair bilgi sahibi olup olmamaları büyük önem taşır. Anne babaların çocuklarının davranışlarını yönetmek konusunda bilgilenmeye; çocuklarının sorunlu davranışlarının amacını ve nereden kaynaklandığını anlamaya; bu davranışlara yapıcı bir şekilde karşılık vermenin yolunu öğrenmeye ihtiyaçları vardır.
Aslında dünyanın en zor işi olan anne babalık, ‘doğal’ bir yetenek değildir. Bu konuda pek az eğitim alabilirsiniz, hatta çoğu zaman hiç eğitim alamadan kendinizi bu karmaşık, çok boyutlu işin içinde buluverirsiniz. Anne babalar, çocuklarını okuldaki mücadeleye hazırlamak istiyorlarsa, şu konulara eğilmelidirler:
- eşler arasındaki ilişki
- çocuklara gösterilen sevginin doğası
- ailedeki çatışmaların çözüme ulaştırılması
- anne babaların kendi özgüvenlerinin düzeyi
- her çocuğun özgüveninin gelişmesi
- sorunlu çocuğa yardım
- anne babanın eğitimci olarak rolü.


ÖZGÜVEN VE ÇOCUĞUNUZUN EĞİTİMİ

ÖZGÜVEN VE OKULA GİDEN ÇOCUK


Çocuk, yaşamındaki önemli yetişkinlerle arasındaki ilişkinin etkilerini içinde taşıyarak sınıfa girer. En önelmiş ilişki anne babasıyla olan ilişkisidir (yaşamsal bir önem taşır). Çocuk büyükannesi, büyükbabası (özellikle de aynı çatı altında yaşıyorlarsa), teyzeleri, halaları, amcaları, dayıları ve çocuk bakıcılarıyla yaşadığı deneyimlerden de etkilenecek, özgüvenini bu ilişkilerin aynasında geliştirecektir. Okula gelene kadar kendine bir benlik saptamış olacaktır. Bu benlik öğretmenler ve akranlarıyla yaşayacağı deneyimlerden de etkilenecektir.
Okulda öğrenme zorluğu yaşayan çocuklardan birçoğunun özgüven sorunu olduğu artık biliniyor ve çocuğun eğitimsel gelişmesini sağlayabilmek için öncelikle özgüvenin geliştirilmesi büyük önem taşıyor. Öğretmen çocuğun özgüvenin artırmak için pek çok şey yapabilir. Ancak çocuğun en fazla ihtiyaç duyduğu şey anne babası tarafından sevilmek, benimsenmek ve onları etkilemek olduğu için, anne babanın ilgisi şarttır. Öte yandan okula giden çocuğun özgüveni zayıfsa, ebeveynin (gerçek anne babası, koruyucu ailesi veya kendisini evlat edinmiş olanlar) özgüveninin de zayıf olma olasılığı yüksektir. Özgüven düzeyi yüksek olan anne baba ve öğretmen çocuğun özgüvenini artırır ama ne yazik ki bazen bunun tersi söz konusudur. Çocuğun anne babası ve yaşamındaki diğer önemli yetişkinler farkında olsalar da olmasalar da bu süreç yaşanır. Çocuğun yaşamında önemli bir yeri olan yetişkinin her hareketi, yüz ifadesi, jestleri, mimikleri ve konuşma biçimi çocuğa, çocuğun önemi, değeri ve yetenekleri hakkında bir mesaj iletir.

ÖZGÜVEN DOĞASI

Özgüven nedir? Özgüvenin iki merkezi boyutu vardır: “sevilebilir olma duygusu” ve “yeterli olma duygusu”. Okula giden çocuğunuz, utangaç, çekingen, aşırı sessiz, dikkat çekmemeye çalışan biri mi yoksa insana yapışan, saldırgan ve zorba bir çocuk mu? Bu göstergelerin tümü, çocuğun sevilebilir olduğundan kuşku duyduğunu göstermektedir. Çocuğunuz yeni bir mücadeleye girmekten ürküyor ve buna karşı mı koyuyor? Başarısız olmaktan mı korkuyor? Hata yaptığı zaman hemen keyfi mi kaçıyor? Sınavlar onu sinirlendiriyor mu? Mükemmeliyetçi mi; okulda derslerine ve ödemlerine aşırı bir özen mi gösteriyor? Bu göstergeler çocuğun yeterliliğinden kuşku duyduğunun ifadesidir.
Aşağıda, çocuğun özgüveninin zayıf veya orta düzeyde olduğunu gösteren davranışlara örnekler verilmiştir. Bu davranışlar çocuğun içindeki kargaşanın işaretidir ve olumlu tepkilerle karşılanması gerekir. Kontrolsüz davranışlar gösteren çocuğa psikolojik yardım sağlamak için bir uzmana başvurma olasılığı yüksektir. Çünkü bu tür davranışlar ebeveynin veya öğretmenin yada hepsinin işlevlerine müdahale ederek rahatsızlık yaratır. Aslında daha fazla tehlike altında olan, aşırı kontrollü çocuğun davranışları yetişkinlerin yaşamını zora sokmadığı için, anne babanın ve öğretmenin dikkatinden kaçabilir.

OKULA GİDEN ÇOCUKLARDA ÖZGÜVENİN ZAYIF OLDUĞUNU GÖSTEREN İŞARETLER

AŞIRI KONTROL GÖSTERGELERİ
- Utangaç ve içine kapanık
- Olağandışı sessiz
- Yeni aktivitelere/mücadelelere girmekte isteksiz
- Annesine, babasına veya her ikisine yapışan
- Aşka çocuklarla kaynaşmakta sıkındı çeken
- Yeni durumlarla karşılaştığında ürkek ve çekingen davranan
- Davranışlarının olumlu bir biçimde düzeltilmesinden bile hemen incinen
- Davranışlarının olumsuz bir biçimde düzeltilmesinden aşırısı rahatsız olan
- Kendini aşağı görme alışkanlığı edinmiş
- Hayale dalma eğiliminde
- Yanlış yapmaktan ve başarısızlıktan ödü kopan
- Daima insanları memnun etme çabası içinde olan
- Karın ağrısından ve bulantıdan şikayetçi

KONTROLSÜZLÜK GÖSTERGELERİ

- Saldırgan
- Düzenli aralıklarla sinir krizi geçiren
- Zorba
- Düzenli olarak okuldan kaçan
- Kendisinden bir şey istendiği zaman işbirliği yapmayan
- Sık sık güven tazelemek ve yardım almak isteyen
- Sürekli sevilip sevilmediğini, istenip istenmediğini soran
- Anne babasının hoş görmeyeceğini bile bile derslerini ihmal eden
- Kendi hataları için başkalarını suçlayan
- Kendisine ve başkaların ait eşyaları hor kullanan
- Evdeki ve okuldaki görevlerini yerine getirirken dikkatsiz ve özensiz davranan

Devam edecek…
 

boritta

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
10
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
54
0-6 yaş arası çocuklarda yaşlara göre çocuk gelişimi açısından bir Çocuk Psikoloğunun makalesini buldum:

Çocuk gelişimi aşamalarında, kendinizi çocuğunuzla tıkanmış ve çaresiz hissettiğiniz anlar olabilir. Bu normal bir durumdur; ancak, bu durum içinden çıkamadığınız bir rutin halini aldıysa, burada biraz durup düşünmek faydalı olacaktır.

- Çocuğunuzla sürekli inatlaşıp bir güç savaşına giriyorsanız,
- Aile düzeniniz ve yaşayışınızı çocuğunuz şekillendiriyorsa,
- Belirgin net kurallarınız yok ise,
- Anne baba ortak hareket edemiyorsanız, bunlar bir problemin varlığını gösteriyor olabilir.

Önemli olan çocuğunuzun gelişimsel dönem ve özelliklerini tanıyıp ona göre davranabilmektir. Örneğin, çocuk gelişimi aşamalarından olan Özerklik Döneminde olan bir çocuğa katı kurallar koymak hiçbir işe yaramayacağı gibi olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Ya da, çocuğun sosyal kuralları ve sınırları öğrenmesi gereken çocuk gelişimi döneminde, kurallardan yoksun kalması da çok yanlış olacaktır. Önemli olan, çocuğunuza doğru zamanda doğru yaklaşımı gösterebilmenizdir.

Genel hatlarıyla çocuk gelişimi dönemleri ve ihtiyaçları şunlardır:

0-18 Ay Çocuk Gelişimi

Temel güven dönemidir. Anne bebek arasındaki ilişki çok önemlidir.Anne ve bebek birbirini ne kadar anlayabiliyor? Bebeğin karnının aç olduğunu ya da altının kirli olduğunu anne anlayabiliyor mu? Genelde bir kaç aylıkken anneler, bebeklerinin neden ağladığını anlayıp ihtiyaçlarını giderebildikleri gibi bazı anneler bunu anlayamayabilirler. Önemli olan anne bebek iletişiminin doğru olarak sağlanabilmesidir. İlk iki ay bebeğin ihtiyaçlarının hemen giderilmesi güven duygusu için çok önemlidir. Ancak 3. ve 4. aydan sonra bebeğin ihtiyaçlarını kısa bir süre beklettikten sonra karşılamak daha sağlıklı olacaktır. Bebek bunla baş edebilmeli ve ihtiyaçlarının farkında olabilmelidir.

Kaynak ve Makale: Çocuk Gelişimi | Çocuk Gelişimi | 0-6 Yaş Çocuk Gelişimi Evreleri | 0-6 Yaş Çocuk Gelişim Evreleri
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt