Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Cihad emiri (1 Kullanıcı)

HUSEYIN SASMAZ

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Eyl 2009
Mesajlar
1,204
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
61
CİHAD EMİRİ
Cihad Emiri Halife’nin hariciye, harbiye iç güvenlik ve sanayi alanlarını kontrol edip, idare etmek üzere emir olarak tayin ettiği kişidir.

Bu dört sahanın tümünün -bu alanları kontrol altında bulundurmakla birlikte- cihad ile ilişkili olmasından dolayı ona "Cihad Emiri" denilmiştir. İster barış, ister savaş zamanlarında olsun, dış ilişkiler, cihad menfaatinin gerektirdiği şekilde geliştirilir. Harbiye, (savaş ilişkileri), cihad için hazırlanmış, bunun için oluşturulmuş, donatılmış ve silahlandırılmış ordu ile alakalıdır. İç güvenlik, devletin korunması ve himaye edilmesi içindir. Devlet içerisinde güvenliğin sağlanması çerçevesinde yapılması gereken işlerden sayılan devlet otoritesine karşı çıkanların ve yol kesenlerin engellenmesi işi, esas itibariyle cihad için hazırlanmış olan ordunun bir parçası olan polis güçleri tarafından gerçekleştirilir. Sanayi, cihad için orduya silah, araç ve gereçlerini hazırlamak içindir. Bu nedenle bütün bu alanlar cihad ile ilişkilidir. Bunların emirine, Cihad Emiri adının verilişi de buradan gelmektedir.

Yönetici olmamakla birlikte ona "emir" adının verilmesi ise, birçok emre gerek duyan iş ve çalışma alanının genişliği dolayısıyla kendisinden pek çok emrin sadır olmasından dolayıdır. Zira, emir kelimesi faîl vezninde "mübalağa ismi fail" olup gece ve gündüz çokça emreden kimse anlamına gelmektedir. Sonsuz rahmet sahibi olan merhametliye, mübalağa ismi olmak üzere Rahîm denilmesi gibi.

Cihad Emirinin idaresi dört daireden oluşmaktadır:

1- Hariciye Dairesi

2- Savaş Dairesi

3- İç güvenlik Dairesi

4- Sanayi Dairesi

Bu dört daireyi kontrol edip, idare eden Cihad Emiridir.

Cihad İslâm’ın, İslâm davasını dışarıya taşımak için koyduğu yolun adıdır. İslâm davasının dışarıya taşınması, içerde İslâm hükümlerinin uygulanmasından sonra İslâm Devleti’nin asli faaliyeti olarak kabul edilir. Bundan dolayı cihad hükümleri; savaş ve barış, anlaşmalar ve ateşkes, diğer devletlerle ve varlıklarla ilgili dış ilişkileri ilgilendiren hükümleri de kapsar. Aynı zamanda ordu hükümleri, ordunun hazırlanması, eğitilmesi, komutanlıkları, bayrak ve sancaklarına dair hükümleri de ihtiva eder. Diğer taraftan ordunun silahları ve tam bir hazırlığın kendisiyle imkan dahilinde gerçekleşebileceği savaş sanayisinin gerekli şekilde hazırlanması da bu kapsam içerisindedir. Yapılacak bu hazırlıklar ile, görünen düşman ile görünmeyen gizli düşman korkutulabilir. Cihada dair hükümler aynı zamanda devlet içinde düzenin sağlanması, herhangi bir kimsenin devlete karşı çıkmasının önlenmesi, yahut devlet içerisinde yol kesiciliği veya devlet içi güvenliği sarsmayı veya devletin himayesinde bulunan riayyeye karşı suç işlemeyi önlemek gibi hükümleri de kapsar.

Rasulullah (s.a.v.), cihad işlerinin tümünü bizzat kendisi yerine getiriyordu. Ondan sonraki Halifeleri de böyleydi. Rasulullah (s.a.v.) ve aynı şekilde onun Halifeleri, birtakım cihad işlerini veya tümü için -ister ordunun hazırlanışı, ister fiilen savaşmak, ister barış ve ateşkes anlaşmaları akti yapmak, ister dış ilişkileri yürütmek, isterse de ayaklananlara (haricilere) ve mürtedlere karşı savaşmak ile ilgili olsun- bazı kişileri tayin ediyorlardı.

Halife’nin bizzat yaptığı işlerin kendi adına vekaleten başkası tarafından yapılmasını istemesi caizdir. İşte Cihad Emirinin tayin edilmesi ve cihad dairesinin oluşturulması da buradan gelmektedir.

Cihad Emiri Dairesi, cihad ve hükümleri ile ilgili olduğundan dolayı vakıası itibarı ile dış ilişkileri de kapsamaktadır. Çünkü bütün dış ilişkiler savaşla ilgili alanları kapsadığı gibi aynı zamanda İslâm davetinin taşınması esası üzerine kuruludur. Çünkü cihad Allah'ın kelimesini yükseltmek için, Allah yolunda savaştır. Savaş ise orduyu, ordu için hazırlıkların yapılmasını, ordu komutanlıkların, kurmayların, subay ve askerlerin oluşturulmasını, ordunun eğitilmesini, araç-gereç ve her türlü mühimmatın hazırlanmasının gerektirmektedir.

Ordu için silahın, silah için de sanayinin kurulması kaçınılmazıdır. Bu nedenle sanayi, ordunun ve cihadın gerekleri arasında yer alır. Dolayısıyla ülkedeki tüm fabrikaların savaş sanayisi esasında göre kurulu olmasını gereklidir. Buna göre sanayi Cihad Emirine tabi olmalıdır.

Ordu, daveti dışarıya taşımak için cihadı yerine getirdiği gibi, aynı zamanda devleti korur ve himaye eder. Bundan dolayı devlete karşı ayaklananlara, bâğilere ve yol kesicilere karşı savaşmak, ordunun görevleri arasında yer alır. Bu nedenle iç güvenlik, cihada, Cihad Emirine ve Dairesine tabidir. Bu açıklamalara göre Cihad Emirinin Dairesi; Hariciye, Savaş, İç Güvenlik ve Sanayi Dairesi olmak üzere dört daireden oluşmaktadır.
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt