evşan
Eposta Onaylanmamış Üyeler
- Katılım
- 25 Ocak 2010
- Mesajlar
- 337
- Tepki puanı
- 1
- Puanları
- 0
- Yaş
- 29
Daha önce hiç taşotu bitkisini duymuş muydunuz? Taşotu Afrika’ya özgü bir bitkidir. Özellikle güney Afrika’da Nambiya’nın Karoo bölgesinde bulunurlar. Taşotu ismi Yunancada kaya benzeri anlamına gelir, bundan dolayı ‘taşotları’ veya ‘canlı taşlar’ olarak bilinirler. Bu cinsi 1811 yılında ilk tanımlayan, İngiliz botanikçi William John Burchell’dir.Taşotu (bilinen adıyla “çiçek açan taş” ya da “canlı taş”) tam bir taklitçidir. Biçimi, ebadı ve rengi doğal ortamındaki taşları andırır. Taşların arasına karışan taşotları, bu şekilde korunurlar. Kuraklık döneminde nem almak için bitki yiyen hayvanlar, bu şekilde onları göremez. Hatta öyle iyi gizlenirler ki bazen uzmanlar bile inceleyecekleri bitkiyi bulmakta zorlanırlar.
Taşotu iki yuvarlak kısımdan oluşur ve sanki gövdesi yok gibi görünür. Yapraklarının arasındaki kesik benzeri boşluktan çiçek ve yeni yaprakları büyür. Yeni yapraklar çıktığında eski yapraklar ölür. Bitkinin geri kalan kısmı toprak altında gömülü haldedir. Bu şekilde bitki kuru ve sıcak bir iklimde yaşama ayak uydurur.
Dünyada taşotularına evlerinde bakanların sayısı hızla artmaktadır. Peki taşotuna evinizde bakmak için neler mi gereklidir? Taşotları gerekli ışık sağlandığı ve çok fazla sulanmadıkları sürece oldukça hızlı ve kolay gelişirler. Ayrıca günün erken saatlerinde 4-5 saat doğrudan güneş ışığı ve akşam üzeri kısmi gölge isterler. Kışları topraklarının 3 ay boyunca tamamen kuru olması ve daha düşük ısılarda bulunmaları gerekir. Yazları ise nemi severler ancak su damlacıkları bitkiye zarar verebilir.
Taşotları çiçek açar mı diye soruyorsanız , evet hem de çok güzel çiçekler açarlar. Taşotlarının çiçek açma mevsimi kuzey yarım kürede kışa rastlar. Ama bitkiyi sonbaharda alıp, dikmeyerek çiçek açma mevsimini yaz aylarına kaydırabilirsiniz.
Taşotları en iyi, iri, taneli, nem alabilen ancak tutmayan kumlu topraklarda yaşarlar ve geniş ama çok derin olmayan saksıları severler. Ancak taşotu üretmek çok kolay değildir, tohumları oldukça küçüktür ve büyümeleri çok uzun sürer,çelikleri ise çok hassastır ve kolaylıkla çürüyebilir. Bu nedenle bakımı esnasında ihtiyaçlarını harfiyen karşılamalısınız.
Alıntı