Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Cevaplarınızı bekliyorum (1 Kullanıcı)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Gülüşü Yaralı

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.facebook.com

Allah birdir diyoruz saydık mı ?
JC_thinking.gif

selimoglu

Kayıtlı Kullanıcı

JC_thinking.gif

Ne maksatla bu konuyu açtınız bilemiyorum...çünkü; Mecelle, bunu Mevridi nasda ictihada mesağ yoktur prensibiyle ifade etmiştir.

Rahman ve Rahim Olan Allah'ın Adı ile.

De ki; O Allah bir tektir. Allah eksiksiz, sameddir (Bütün varlıklar O'na muhtaç, fakat O, hiç bir şeye muhtaç değildi. Doğurmadı ve doğurulmadı. O 'na bir denk de olmadı.

Gülüşü Yaralı

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.facebook.com
JC_thinking.gif

bu bir mantık sorusu idi..bir süre cevapları bekleyip açıklamamı yapacaktım. az muhasebe yapalım düşünmüştüm..

ama gördümki iftiraya kurban gideceğim..
baksanıza okadar paylaşımı olan ben'i düşünmeden ön yargıyla hemen kafir yaptı arkadaş..

ben bu sorumda şunu demek istemiştim.. şöyle ki ;

Gülüşü Yaralı

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.facebook.com

İnsanlar arası ilişkilerden söz açıldığında,her defasında sevgi ve saygı'nın birlikteliğinden söz edilir ya, bubirliktelik duygu ve düşüncenin birlikteliğidir.
Kalbin ve beynin birlikteliği. Aklın ve kalbin.

Sevginin, yani kontrollü duygusallıkların yanında saygı'nın da olması tabiidir.

Saymak, saygı, sayım, vs...
beğeninin, takdirin, aklın, akletmenin doğal sonucu.

Seven sayar, saygılı olur,
sever ve beğenir.
Eksikleri görür. Lâkin âşıksa sayamaz.

sayımı da, saygıyı da, her türlü takdir ve hesabı da bir kenara atar.

Atıyorsa, atabiliyorsa âşıktırzaten.

* * *
şİmdi ey talib, biz asıl konumuza gelelim:

"Tanrı birdir" diyorsun.

Saydın mı?

Gülüşü Yaralı

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.facebook.com

Ben severim, saymam!

"Valiolmuş ama adam olamamış" taifesi hakkında, vakti olanların bir şeylersöylemesi kolaydır. Çünkü "adam ol(a)mamışlık" çok söz kaldırır.

Maksuda erişilmedikten sonra, yani adam olunmadıktan sonra, makam, mansıb, rütbe sayıklamaları ne işe yarar?
Yaramaz. Sayınız, sayıklayınız, hakikatenhiçbir işe yaramaz. Vali olmak kolay, adam olmak zordur, o yüzden birişe yaramaz.

Saymak da, sayıklamak da.
Sayım mı, saygı mı demeliyiz?
İkisi de 'saymak' kökünden çünkü.

Eskiler "adam i'dadına girmek"ten sözederlerdi. Ne tesadüf, şu kelimelerin hepsi de aynı familyadan: i'dad,ta'dad, ma'dud, aded...
Adam sayılmak...
Bakınız, saygı nasıl da bir sayımın sonucu oluverdi!

* * *
"Adam olup vali olamayanlar" taifesinegelince, bu hususta vakti olanların dahî bir şeyler söylemesi güçtür.Çünkü "adam olmuşluk", "adamlık" ve tabii ki "olmuşluk", faziletifşalarını lüzumsuz kılar. Tesirini azaltır.
"Hâzâ adam!" derler ya, aynen öyle. Adamsa, adam iyiyse, insansa, diğer ikincil niteliklerin zikrine ne hacet!

Adamlık, duyguların konusudur. Filan kişiyi,filan özelliğini beğenmeyebiliriz ama o kişiyi severiz. Beğendiğimizkişileri ise sevmeyebiliriz. Beğendiğimiz, takdir ettiğimiz nice insanvardır ki sevmeyiz. Sevmeyebiliriz. Sevemeyebiliriz. Buna mukabil,sevdiğimiz kimi insanların da beğenmediğimiz yanları vardır, olabilir.

Kişinin bir yönünü beğenmeyiz. Bütünüylebeğenmediklerimizi de 'zaten' (zatı itibariyle) sevmeyiz. Beğeni biryönüyledir. Kısmîdir. Eskilerin tabiriyle: "min-vechin".

Sevgi ise öyle değildir. Bütüne ilişkindir.Sevilen, bütündür. Beğenilen, parça. Sevgi zatîdir, beğeni ise arizî.Zatı, özü severiz veya sevmeyiz. Bütünüyle. Lâkin o zata, o öze ilişkinnitelikleri beğeniriz veya beğenmeyiz. Kısmen.

Sevgi kuşatıcıdır bu yüzden. Beğeninin tam da aksine.
Bütünüyle hiçbir şeyi, hiçbir kimseyibeğenemezsiniz. Deneyiniz, yapamadığınızı göreceksiniz. Her şeyiylebeğendiğiniz kişi ya da nesne bulamazsınız bu dünyada.

* * *
Eskiler ne güzel kelimeler kullanırmış! Meselâ "takdir etmek"!
Birini veya bir şeyi beğenmenin adıydı 'takdir'.
"Takdirkâr olmak", "hayran olma"nın tam karşıtıydı. Takdirkâr olan, hayran olan değildi.

Takdir kelimesi 'kader'den gelir. Kader (kadr) ölçmekle ilgilidir. Mikdar meselâ.
Takdir, ölçerek, nisbetini/münasebetini, yanimikdarını hesab edererek beğenmektir. Birini takdir ediyorsanız,birinin takdirkârı iseniz, bu ölçme işini sadece duygularınızla değil,düşüncelerinizle de yaparsınız.

Sevmek hiç de böyle değildir. İçinde takdiryoktur diyemem, lâkin yok denecek kadar azdır. Sevmek hayranlığınsonucudur. Şaşakalmanın. Büyülenmenin. Değişik derecelerde. Düşünceyi bir kenara atmanın. Duyguların seline kapılmanın.
Sevdiğinizi beğenmeyebilirsiniz. Pekâlâ beğenmediğinizi sevebilirsiniz.

Yunusumuz ne güzel demiş:

— Aşk gelicek cümle eksikler biter.

Doğru aşk gelince, göz eksiklik filan görmez. Aşkın gözünün köreldiğinden değil, âşıkın gözü köreldiğinden.

Tabii devamı da var. Ya eksikler bitmezse?
Biz de Yunus gibi cevap verenlerdeniz:
— Bitmez ise ko ki kalsın, nolusar?

Yani aşk gelince tüm eksikler biter, görülmezolur. Sanki bitmese n'olur, kıyamet mi kopar? Varsın maşukun eksikleride olsun. Aşığın gönül-gözü onlarla uğraşmaz.

* * *
İnsanlararası ilişkilerden söz açıldığında,her defasında sevgi ve saygı'nın birlikteliğinden söz edilir ya, bubirliktelik duygu ve düşüncenin birlikteliğidir. Kalbin ve beyninbirlikteliği. Aklın ve kalbin.

Sevginin, yani kontrollü duygusallıkların yanında saygı'nın da olması tabiidir. Saymak, saygı, sayım, vs...beğeninin, takdirin, aklın, akletmenin doğal sonucu.

Seven sayar, saygılı olur, sever ve beğenir.
Eksikleri görür. Lâkin âşıksa sayamaz. sayımı da, saygıyı da, her türlütakdir ve hesabı da bir kenara atar. Atıyorsa, atabiliyorsa âşıktırzaten.

* * *

İmdi ey talib, biz asıl konumuza gelelim:

"Tanrı birdir" diyorsun.

Saydın mı?

Yazar= Dücane Cündioğlu

selimoglu

Kayıtlı Kullanıcı
ben öyle düşünmüyorum.... saymaya gerek vardır saymak gereklidir.. madem "bir"dir diyoruz.....

Siz öyle düşünün, o sizin sorununuz...Fakat olaya 2/1 tarzında bakarda, sayı idrakini aşamazsanız gün gelir O, aradığınız bir'i bulamaz, o nun yerine kafanızdan tasavvur ettiğiniz birçok bir! bulur ve onu aradığınız bir! sanıp belkide ona hem rükü hem secde edersiniz...Halbuki Kur'an-ı Kerimin bize tarif ettiği rabbimiz bize şah damarımızdan daha yakındır da, insan idraki ona sonsuzca uzaktır..İmam-ı rabbaninin dediği gibi, O, ötelerin ötesinde, ötelerin ötesinde, onunda ötesinde, dahada ötede....

Gülüşü Yaralı

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.facebook.com
var sadece hakkim degil vazifem

senin bu soylediklerini ne niyetle soylense soylesin kufurdur ve insani Islamin disina atar onceki ibadetleri sifira indirir
tevbe edip kelimeyi sehadet getirmeden olurse cehennemliktir

ve senin sozlerini tekrarliyorum > PISMAN OLACAGIN KUFRU SOYLEME >

kufrun sakasi olmaz

şaka değil ki...
sizde çoğumuz gibi hemen tek pencereden bakarak rakam sayması olarak algıladınız..
oysa saygı gösterdik mi anlamında bir yazıydı bu... yalnız yazıdan önce böyle bi soru yönelttim bakalım kimler nasıl cevaplayacak muhasebe yapalım dedim..
ama bunun bedeli kafir olmamalıydı :(

Gülüşü Yaralı

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.facebook.com
Siz öyle düşünün, o sizin sorununuz...Fakat olaya 2/1 tarzında bakarda, sayı idrakini aşamazsanız gün gelir O, aradığınız bir'i bulamaz, o nun yerine kafanızdan tasavvur ettiğiniz birçok bir! bulur ve onu aradığınız bir! sanıp belkide ona hem rükü hem secde edersiniz...Halbuki Kur'an-ı Kerimin bize tarif ettiği rabbimiz bize şah damarımızdan daha yakındır da, insan idraki ona sonsuzca uzaktır..İmam-ı rabbaninin dediği gibi, O, ötelerin ötesinde, ötelerin ötesinde, onunda ötesinde, dahada ötede....

devamını okumadan mı yazıyorsunuz hala... sayıyla saymak değil.. saygı saymasııı

okadar paylaşımlarımdan damı tanıyamadınız azbuçuk beni yaa
ı

Kaan Erdem

Yönetici
selamünaleyküm..........

Müslümanın 24 saatinde 24 saniyesi bile boş olmamalıdır. Müslüman her alanda aktif, zeki, çalışkan, atılgan, girişimci ve uyanık olmalıdır. İlim ve Bilim konusunda, İlmihal bilgiler ile Teknolojik anlamda değişik projeler geliştirmeli, insanlığa hizmet adına Rabbimizin izni ile kendimizi geliştirmeliyiz. ALLAH c.c. dostlarının peşini bırakmayalım. Kur'an-ı Kerim okumasını bilmiyorsak en kısa sürede, Ehl-i Hocalardan ders almaya başlayalım ve çevremizdekileri de bu hakikatten haberdar edelim.
Eğer okumasını biliyorsak, tecvid'lere, mahreçlere dikkat ederek her zaman düzenli bir şekilde tefsir ve meali ile birlikte anlayarak okuyalım. İlmihal kitaplarınıda okuyalım. Kısacası İlk gelen Ayette belirtildiği gibi OKUyalım.
Dini Sohbetlere icabet edelim. 5 Vakit namazı, Özellikle Sabah namazını ve Yatsı namazını cemaatle camii de kılmaya gayret gösterelim. Namazlarımızı kazaya bırakmamaya çalışalım.

selametle kalınız...........

not:konu başlık ve giriş olarak yanlış anlamaya,algılamaya müsait olduğundan tarafımızca kapatılarak belirli bir süre sonra silinmesi uygun görülmüştür.

Bu konuya ait içeriği daha anlaşılır bir biçimde paylaşıma sunmak cümlemiz için hayırlı olacaktır.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt