Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Cennet Ve Cehenneme İman Etmek (1 Kullanıcı)

hafize

Kayıtlı Kullanıcı
- Cennet ve Cehenneme İman Etmek Hususunda Sahabilerin Söyledikleri
Kategori: dini terimler

Hz. Peygamber Ensar’a şöyle dediler:

“Siz üzerinize düşenleri yerine getirdiniz. Eğer isterseniz Hayber’deki paylarınızdan vazgeçiniz. Bunun yerine Muhacirlerle paylaşmakta olduğunuz Medine’deki bahçeleriniz yalnızca size ait olsun!”. Ensar da buna şöyle karşılık verdiler:

“Sana biat ettiğimizde sen bizlere bazı görevler yüklemiş; bunun karşılığı olarak da cennet va’detmiştin. Bu va’din hâlâ devam etmekte ise biz bu teklifini kabul ediyoruz”. Hz. Peygamber de onlara

“Va’dettiğim şeyler sizlere verilecektir” buyurdu.

- Hz. Peygamber Bedir gününde sahabileri Allah yolunda teşvik buyurdular. Bunun üzerine Mekkeli müşrikleri işaret eden Umeyr b. Hümam

“Çok güzel! Benimle cennet arasında şu kişilerin beni öldürmelerinden başka bir engel yoktur!” dedi. Sonra da yemekte olduğu hurmaları atarak kılıcını çekti ve şehit düşünceye kadar da savaştı.

Hz. Peygamber, niçin “Çok güzel!” dediğini sorduklarında Umeyr

“Ey Allah’ın Rasûlü! Yemin ederim ki; bunu inançsızlığımdan değil cennete girebilme ümidimden dolayı söyledim” dedi. Hz. Peygamber de ona

“Cennetlik olduğundan şüphen olmasın!” buyurdular. Bunun üzerine Umeyr sadağından birkaç hurma çıkararak yemeye başladı. Ancak daha sonra bunları yemekten vazgeçerek

“Bunların hepsini yeyinceye kadar yaşayacak olursam bu çok uzun bir süre olacaktır” dedi. Böylece elindeki hurmaları atarak kılıcını çekti ve şehit düşene kadar savaştı.

- Enes b. Nadr, Uhud gününde

“Ben cennetin o güzel kokularını hissediyorum. Bu koku, Uhud dağı eteklerinden gelmektedir” dedi ve sonra da şehit düşünceye dek savaşmaya devam etti.- Babası

“Evi ve aile efradımızı yalnız bırakmamak için ikimizden birinin mutlaka geride kalması gerekiyor” dediğinde Sa’d b. Hayseme şunları söylemiştir:

“Eğer söz konusu cennet değil de başka bir şey olmuş olsaydı seni kendime tercih eder ve “Evde ben kalayım” derdim. Fakat ben şehit olarak cennete girmeyi istiyorum

- Zeyd b. Sâbit, Uhud gününde ağır bir şekilde yaralanan Sa’d b. er-Rabî’nin yanına gelerek ona

“Ey Sa’d! Hz. Peygamber sana selam ediyor ve nasıl olduğunu soruyor!” dedi. Sa’d ise

“Hz. Peygamber’e cennetin kokusunu almakta olduğumu söyle” karşılığını verdi.

- Bir grup sahabinin tuzağa düşürülecek katledildiği Bi’r-i Maûne hadisesinde vurulan Harâm b. Melhan “Kâbe’nin Rabb’ine yemin ederim ki ben cenneti elde ettim ve kurtuldum” demiştir.

- Bir savaşta Ammar b. Yâsir arkadaşına şöyle demiştir: “Ey Hâşim! Unutma ki cennet kılıçların gölgesi altındadır. Ölümse ok ve mızrakların ucundadır. Bugün cennet kapılan açılmış ve orada bulunan huriler bizler için süslenip hazırlanmışlardır. Biz bugün Muhammed ve onun arkadaşlarıyla bulaşacağız”. Bu sözlerden sonra ikisi birlikte hücuma geçmişler ve ikisi de şehit düşmüştür.

- Ammar b. Yâsir aynı savaşta şunları da söylemiştir:

“Ey müslümanlar! Siz cennetten mi kaçıyorsunuz? Ben Ammar b. Yâsir’im! Siz cennetten mi kaçıyorsunuz? Ben Ammar b. Yâsir’im! Benim arkamdan geliniz- Muaviye, Dûmetü’l-Cendel denilen yerde

“Halifeliğe en layık kimseler bizleriz. Biz dururken onu kim isteyebilir?” dediğinde İbn Ömer kalkıp

“Bundan önce nefsim dünyayı hiç bu kadar istememişti. Bu hilafet işini seni ve babanı kılıç zoruyla dine getiren bir kimse istiyor. Hilafet sizden ziyade onun hakkıdır” diyecek olmuşsa da cenneti ve onun nimetlerini hatırlayarak bundan vazgeçmiştir.

- Said b. Âmir çok sadaka verirdi. Bunun için bir gün kendisine

“Ey Said! Aile efradının ve yakınlarının da senin üzerinde hakları vardır! Onları da gözetmelisin!” denildiğinde o şunları söyledi:

“Ben kendimi onlara tercih etmiş değilim. Fakat birilerinin rızasını kazanabilmek için de cennetteki güzellerden vazgeçecek değilim. Öyle güzeller ki onlardan birisi yeryüzüne inmiş olsaydı; orası güneş gibi parlardı”.

- Said b. Âmir hanımına şunları söylemiştir:

“Bana bak! Benim kısa bir süre önce aramızdan ayrılan bazı arkadaşlarım vardır. Dünya ve onda bulunanların hepsi bana verilecek olsa yine de bu arkadaşlarımdan ayrı düşmek istemiyorum. Eğer cennetteki güzellerden biri gökyüzünde görünecek olsa bütün yeryüzü pırıl pırıl parlayacak ve onun yüzünün parlaklığı güneş ve ayı sönük bırakacaktır. Şunu da bil ki onların bir tanesinin bağladığı bir tek başörtüsü bile dünyadan ve onda bulunanlardan daha hayırlıdır. Benim için senden vazgeçmek, ondan vazgeçmekten çok daha kolaydır”. Onun bu sözleri üzerine hanımı sesini çıkarmayarak içinde bulunduğu duruma razı olmuştur.

- Hz. Peygamber hastalığı için kendisinden dua isteyen bir kadına “Söyle bakalım bu hastalığının geçmesi için dua etmemi mi, yoksa sabır gösterip cenneti haketmeyi mi istersin?” buyurdular. Bunun üzerine kadın üç kere “Ey Allah’ın Rasûlü! Ben sabredeceğim. Çünkü Allah’ın cennetini hiçbir şeye değişemem” dedi.

- Ebud-Derdâ hastalanmıştı. Arkadaşları ziyaretine gelerek ona

“Arzuladığın bir şey var mı?” diye sordular. O da

“Ben cenneti arzuluyorum” buyurdu.

- Oğlu Hârise’nin Bedir savaşında şehit olması üzerine Ümmü Hârise Hz. Peygamber’e gelerek şunları söyledi: Ey Allah’ın Rasûlü! Hârise’nin ne durumda olduğunu bana haber ver! Eğer cennette ise sabredeceğim. Aksi takdirde Allah Teâlâ ne yapacağımı görecektir”. Ümmü Hârise bu son cümlesiyle ağlayıp feryat edeceğini söylemek istemiştir. Çünkü bunlar henüz haram kılınmamıştı.

- Ümmü Hârise, oğlunun şehâdeti üzerine Hz. Peygamber’e gelerek

“Ey Allah’ın Rasûlü! Eğer oğlum Hârise cennette ise üzülüp ağlamayacağım. Yok eğer ateşte (cehennemde) ise dünyada kaldığım sürece ağlayacağım” dedi. Bunun üzerine Hz. Peygamber

“Ey Hârise’nin annesi! Çeşitli cennetler vardır. Oğlun Hârise bunların en güzeli olan Firdevs-i Âlâ’dadır” buyurdu. Bunun üzerine

“Ne mutlu sana ey Hârise!” diyerek sevinç içerisinde evine döndü.

Muhammed Yusuf Kandehlevi, Hayatu’s-Sahabe, Akçağ Yayınları

ADALETIMAHZA

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.islamiportal.net
RE: Cennet Ve Cehenneme İman Etmek

ALLAH RAZI OLSUN,RABBİM CÜMLE İNANANLARLA BERABER BİZLERİ DE CENNETİNE KABUL ETSİN VE BU HAL ÜZERE YAŞAMAYI VE BU HAL ÜZERE ÖLMEYİ NASİP ETSİN.AMİİİİİİİİN.B)

hafize

Kayıtlı Kullanıcı

onlar gibi olamayız ama gayret edelim inş B)B)B)

hafize

Kayıtlı Kullanıcı

onlar gibi olamayız ama gayret edelim inş B)B)B)

MUHAMMAD

Kayıtlı Kullanıcı

SELAMINALEYKÜM.BU BİRBİRİNDEN GÜZEL SİTEYE YENİ KAYIT OLDUM..BEN 17 YAŞINDA ÖĞRENCİYİM..VE AKLIMA TAKILAN BAZI SORULAR VAR..SİZLERDE BANA YARDIMCI OLURSANIZ ALLAHIN İZNİYLE YENİ BİLGİLERE SAHİP OLACAĞIM..SORUM ŞU : ALEVİLER NEDEN NAMAZ KILMIYOR?HZ.ALİ Yİ DAHA ÇOK BENİMSEYEN ALEVİLER HZ.ALİ NİN NAMAZ KILDIĞINI BİLE BİLE NEDEN NAMAZDAN UZAK DURUYORLAR..CEVABINIZI tunay.ekin**** ADRESİNDE PAYLAŞIRSANIZ BENİ ÇOK MUTLU EDERSİNİZ..ALLAHA EMANET OLUN..

kabei serif

Kayıtlı Kullanıcı

... O zulmedenler, azaba uğrayacakları zaman, muhakkak bütün kuvvetin tümüyle Allah'ın olduğunu
ve Allah'ın vereceği azabın gerçekten şiddetli olduğunu bir bilselerdi.
(Bakara Suresi, 165)

konak

Kayıtlı Kullanıcı

Rabbim sizden razı olsun. Daha önce okumuştum ama yine de okumak keyif verdi.
Rabbim hepimize cenneti nasip etsin. Selam ve dua ile .

seher vakit

Kayıtlı Kullanıcı

ABLAM BU GÜZEL BILGILERI BIZE AKTARDIGIN ICIN ALLAH RAZI OLSUNEMEGINE SAGLIKB)B)B)

hafize

Kayıtlı Kullanıcı

MUHAMMAD yazdı:
SELAMINALEYKÜM.BU BİRBİRİNDEN GÜZEL SİTEYE YENİ KAYIT OLDUM..BEN 17 YAŞINDA ÖĞRENCİYİM..VE AKLIMA TAKILAN BAZI SORULAR VAR..SİZLERDE BANA YARDIMCI OLURSANIZ ALLAHIN İZNİYLE YENİ BİLGİLERE SAHİP OLACAĞIM..SORUM ŞU : ALEVİLER NEDEN NAMAZ KILMIYOR?HZ.ALİ Yİ DAHA ÇOK BENİMSEYEN ALEVİLER HZ.ALİ NİN NAMAZ KILDIĞINI BİLE BİLE NEDEN NAMAZDAN UZAK DURUYORLAR..CEVABINIZI tunay.ekin**** ADRESİNDE PAYLAŞIRSANIZ BENİ ÇOK MUTLU EDERSİNİZ..ALLAHA EMANET OLUN..

sitemize hoş geldim muhammet bizde kimi zaman bu konuları tartışıyoruz tunay ekin adresi nerde S.A B)B)B)

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt